Home | Meditatii | Dosariada | Lectoriu | Contact Me

foaie1.jpg

Prezenta publicatie virtuala este succesoarea „Jurnalului Mioritic”, si a aparut in urma intrigilor interne din cadrul publicatiei mentionate, soldate cu preluarea postului de redactor-sef de catre pretinsul intelectualist Cicerone Cartureanu si destituirea pseudo-radicalistului Miorel Oaielunga, intrat in opozitie neconstructiva dura fata de noul redactor-sef.

ACTUALITATEA CARE NE INFLUIENTEAZA

09.06.05

Sindromul “durerilor imperiale fantomatice” ale actualei guvernari rusesti a recidivat din nou prin aprobarea “Planului de masuri pentru pastrarea influentei rusesti in R. Moldova” elaborat de Consiliul de Securitate al F.R.  Practicile dezgustatoare ale fostului «frate mai mare» arata fara echivoc fata reala a acestui «partener si prieten strategic» al Moldovei.

31.05.05

Excluderea “grupului celor cinci” din PPCD, pentru faptul ca au cerut reforme interne in partid,  se pare ca este prima consecinta a «Pactului Rosca-Voronin» care indica nemultamirea crescanda a membrilor si sustinatorilor fata de strategia aleasa de «Stanta Treime» crestin-democrata – Rosca-Cubreacov-Secareanu. In acelasi timp ramane nerezolvata cea mai veche boala a PPCD – modul dictatorial de conducere al dlui Rosca, mod care nu are nimic comun nici cu democratia si nici cu doctrina crestina a iubirii aproapelui.

 

goya.jpg

Dupa esecul rasu-nator din 1992 al miscarii national-democratice din Moldova, motorul si liderul spiritual al careia a fost elita noastra culturala, intelectualitatea moldoveneasca a fost ostracizata  si marginalizata. Puterea a fost acaparata de mediocritatea nomenclaturist-kolhoznica, iar ideia eliberarii natoinale a fost privatizata de mediocritatea intelectuala post-frontista. In final, am ajuns sa avem astazi o intelectualitate dezorientata, pauperizata si nostalgica dupa timpurile cand omul de cultura era liderul neformal de opinie intr-o societate inchisa. Pe cand intr-o societate deschisa, pe care incercam sa o construim astazi, lipsa "traficului de influienta morala" a intelectualitatii asupra puterii nu e o tragedie, ci mai degraba o norma. Din acest motiv, se pare, si misiunea elitelor intelectuale  devine alta:  una de contribuire la formarea societati civile solidare si sanatoase din punct de vedere spiritual, de familiarizare a aceastei societati civile  cu valorile democratiei, a verticalitatii umane si civice si apararii drepturilor si libertatilor omului.

Invitam intelectualitatea din Moldova si intreg spatiul romanesc sa contribuie la promovarea acestei misiuni complexe si dificile in calitate de autorii ai publicatii noastre interactive.