MOLDOVA IL FINANTEAZA PE BIN LADEN

 Centrul de Investigaţii Jurnalistice

 

Pana a ajunge in Republica Moldova, energia electrica rusa trece prin cel putin 4 firme intermediare,

una dintre care apartine familiei lui Ossama Bin Laden

 

De circa doi ani monopolistul rus al producerii si distribuirii de energie electrica "RAO EES Rossii" exporta energie electrica in Republica Moldova. Numai anul trecut au fost livrate 878,7 milioane de kWh de energie electrica, cantitate ce acopera circa 25 la suta din necesitatile republicii. Valoarea afacerii este de circa 20 mil. dolari. Energia electrica este mai ieftina cu 40% decat cea produsa in R. Moldova si cu peste 30% decat cea importata din Ucraina sau de la Centrala de la Cuciurgan. Din aceste considerente, cea mai mare parte a energiei livrate ajunge la retele electrice aflate in proprietatea statului, care isi pot permite luxul de a furniza consumatorilor energie electrica mai ieftina decat grupul spaniol "Union Fenosa" in Moldova.

Dar nu acest lucru ne preocupa, desi, daca e piata libera, statul nu ar trebui sa favorizeze pe unii agenti economici, iar pe altii sa-i lase sa lucreze in paguba. Vorba e ca aceasta afacere, destul de profitabila pentru toate partile, este intermediata de "Falkon" Ltd, firma ce apartine influentei si bogatei familii saudite Bin Laden, unul din membrii careia este nimeni altul decat Ossama Bin Laden, teroristul numarul unu din lume.

Faptul ca "Falkon" intermediaza exporturile de energie electrica si in Republica Moldova este confirmat de chiar directorul general al companiei "Inter RAO EES" Evghenii Dod. Intr-un interviu acordat publicatiei ruse "Vedomosti", Evghenii Dod recunoaste ca "agent de vanzari in contul datoriei este compania "Falkon", iar energia se vinde in Azerbaidjan si Moldova". Mai mult, directorul general al companiei "Inter RAO EES" spune ca volumul exportului de energie electrica in contul rambursarii datoriei, inclusiv in R. Moldova, urmeaza sa se majoreze.

Numai de la intermedierea exportului de energie in R. Moldova "Falkon" si familia Bin Laden ar castiga anual aproximativ 2 milioane de dolari.

"Falkon" Ltd e o mica firma cu un capital statutar de 93 mii dolari, inregistrata in anul 1995, la Praga (Cehia), de trei caucazieni, care au si format Consiliul de administratie. Aceste persoane, de fapt, erau doar acoperire pentru grupul "Saudi Bin Laden", inregistrat intr-o zona ofshore din Marea Britanie. Dupa 1997 cei trei fondatori dispar din registre si singurul membru al Consiliului ramane Jozef Cimbora, fost manager la rafinaria Slownaft din Slovacia. In februarie 2002, Cimbora devine si manager general al firmei. Din anul 2000 firma "Falkon" Ltd devine partener permanent al "RAO EES Rossii" in operatiunile de export de energie electrica, la inceput in Belarus, iar mai apoi si in alte state din CSI.

 

Bin Laden intermediar al exporturilor de energie in Moldova

In atentia opiniei publice firma apare in anul 2001, cand Cehia a decis sa vanda la licitatie drepturile asupra unei datorii a Federatiei Ruse de 2,5 mlrd de dolari (din totalul de 3,6 mlrd), acumulata inca in epoca sovietica. Castigatoare al licitatiei a fost nimeni alta decat compania "Falkon", care a platit pentru datorie 400 mil. de dolari, adica de 6,25 ori mai putin. Ulterior guvernul rus a rascumparat datoria respectiva de la "Falkon", platind de doua ori mai mult - 800 mil. de dolari. In acelasi timp, in baza unui acord cu Cehia, Rusia urma sa ramburseze restul datoriei de 1,1 mlrd. dolari cu marfuri, in special, arme si energie electrica. Furnizarea energiei electrice in contul datoriei a fost pusa in seama "RAO EES Rossii", care incepe exportul de curent prin intermediul propriei firme "Inter RAO EES". Este vorba de livrari de energie electrica in valoare de peste 450 mil. dolari. In schema rambursarii datoriei apare si firma "Falkon", care vinde energia rusa in statele CSI, iar banii obtinuti din vanzari ii transfera in contul rambursarii datoriei. Evident ca se ia un comision, valoarea caruia este tainuita.

Dupa cum am reusit sa aflam, energia electrica rusa ajunge in Republica Moldova prin intermediul a doua firme - "Enteh" si "Energoexport", care au licente de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate eliberate de ANRE. "Enteh" se ocupa de exportul de energie in Transnistria, dar are dezvoltata si o afacere profitabila cu spirt si bauturi alcoolice, iar gurile rele zic ca, de fapt, ea ar apartine unor persoane din anturajul lui Oleg Voronin, feciorul presedintelui Moldovei. A doua firma, "Energoexport" este o SRL fondata initial de un grup de persoane private, ca apoi, din anul 2003, la ea sa devina actionari intreprinderile de stat (CET-2, CET-1, "Electrocon" etc.) si banca comerciala "Mobiasbanca". Acest lucru l-a recunoscut chiar managerul firmei, Ion Calugaru. E adevarat ca oficialii de la "Mobiasbanca" au refuzat sa ne confirme daca sunt actionari.

Curios, dar la Camera Inregistrarii de Stat "Energoexport" a inregistrat ca are ca activitate de baza comertul engros cu materie prima agricola, vite, produse alimentare, bauturi, tutun, produse farmaceutice, materiale de constructie, vopsea etc. Si nici vorba ca s-ar ocupa de comertul cu energie electrica. Cu toate acestea, la 10 decembrie 2002, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a eliberat acestei companii licenta de activitate pe piata energetica.

Surse din cadrul Ministerului Energeticii sustin ca, de fapt, firma ar fi controlata si protejata de ministrul Energeticii Iacob Timciuc si, nu in ultimul rand, de Presedintie. Nu intamplator, in doar un an de zile, firma, practic, a monopolizat piata importului de energie electrica in R. Moldova. In luna septembrie 2004, chiar si Union Fenosa a ajuns sa cumpere energie electrica din Ucraina prin intermediul acestei firme. Surse din cadrul "Energoexport" spun ca si aceasta ar cumpara energia electrica de la o alta firma. E vorba de "Anex International Trading", inregistrata intr-o zona ofshore pe numele unui oarecare Evgheni Lobaciov.

Altfel spus, pana a ajunge in R. Moldova energia electrica rusa trece prin cel putin 4 firme intermediare, una dintre care apartine familiei lui Ussama Bin Laden. Acest gen de afaceri ar fi controlat, potrivit mai multor surse, de persoane cu functii importante, in sferele puterii actuale ale Republicii Moldova. Mai mult, printre fondatorii si actionarii SRL "Energoexport" se numara si un cetatean de origine cecena, suspectat de legaturi in lumea interlopa.

 

O firma privata a monopolizat importurile si exporturile de energie

Semnele de intrebare nu se termina aici. "Energoexport" detine si monopolul la exportul de energie electrica din R. Moldova. In conditiile in care ANRE a declarat ca va face totul pentru liberalizarea pietii energiei electrice din republica pare suspecta tacerea acestei institutii in cazul in care o firma controleaza circa 80% din piata. Aceasta tacere are si explicatii. Anul trecut, cand Vasile Carafizi, director general al ANRE, a cerut explicatii de la Ministerul Energeticii si a insistat ca "Energoexport" sa se conformeze legislatiei, declarand ca actiunile acesteia pun in pericol securitatea energetica, el pur si simplu a fost destituit din functie.

 

Si inca ceva. Nu demult, autoritatile Republicii Moldova au pornit o lupta apriga in vederea deconspirarii retelelor sau a eventualilor agenti ai retelelor teroriste. Sa vedem daca se va reusi sa se faca ordine si in randurile demnitarilor care protejeaza afacerile cu energie electrica prin care se spala banii teroristilor.

22 septembrie 2004

 

 

Moldova îl finanţează pe Ben Laden  (II)

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

 

Speriaţi de serviciile antitero străine, şi de faptul că presa a aflat adevărul,

guvernanţii au început să şteargă orice urmă care ar adeveri toate acestea

 

La scurt timp după publicarea investigaţiei „Moldova îl finanţează pe Ben Laden”, în care dezvăluiam că o firmă controlată de clanul saudit Ben Laden intermediază exporturile de energie electrică din Rusia spre Republica Moldova, mai multe structuri de stat şi cele din domeniul energetic au început se agite.

La început ne-au telefonat mai multe persoane, încercând afle ce surse am avut în cadrul investigaţiei. Mai apoi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului (30 septembrie), ministrul Energeticii, Iacob Timciuc, luat în răspăr de către deputaţi, a declarat că faptele expuse în articol ar fi invenţii pe care el refuză le comenteze. A urmat o serie de articole în presă, prin care se încerca refacerea imaginii ministrului Energeticii şi a uneia din firmele implicate în afaceri cu reţeaua controlată de clanul Ben Laden.

 

Tarlev cere lichidarea “Energoexport”

Evenimentele derulate ulterior par facă lumină asupra acestui caz. Guvernanţii încearcă şteargă urmele mai multor ilegalităţi. Nu întâmplător, pe 14 octombrie, la indicaţia premierului Vasile Tarlev, prim-vicepremierul Vasile Iovv a trimis Ministerului Energeticii şi Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o dispoziţie cu numărul 0919-1665, prin care le cerea direct „lichidarea” firmei „Energoexport” SRL şi transmiterea obligaţiunilor şi angajamentelor acesteia întreprinderii de distribuţie „RED Nord” SA din Bălţi, la care statul este acţionar majoritar.
Amintim că „Energoexport” este una dintre companiile distribuitoare de energie electrică, care a obţinut de la ANRE licenţă de activitate pe piaţa energetică, deşi, potrivit înscrisului de la Camera Înregistrării de Stat, activitatea de bază a acestei SRL este comerţul en-gross cu materie primă agricolă, vite, produse alimentare, băuturi etc. Este paradoxal şi faptul că Guvernul a autorizat un SRL să se ocupe de import-exportul energiei electrice.

 

De ce se tem guvernanţii?

Graba cu care autorităţile au decis lichideze „Energoexport” denotă faptul că se încearcă ştergerea urmelor. Dispoziţia lui Iovv reprezintă un exemplu clasic de folosire a aşa-ziselor resurse administrative pentru a acoperi abuzurile actualei guvernări. Surse bine informate ne-au “ciripit” că Guvernul recurge la măsuri radicale de lichidare a unei companii ce aducea “clanului” venituri bune numai de teama unei intervenţii din afară. După ce a fost dezvăluită implicarea unor companii moldoveneşti, protejate la cel mai înalt nivel, în reţeaua clanului Ben Laden, ar fi manifestat interes pentru situaţia creată serviciile secrete ruseşti şi americane abilitate cu lupta contra terorismului. Şi dacă serviciile respective vor încearca dezlege ghemul, vor ieşi la suprafaţă mai multe ilegalităţi. Pe de altă parte, sursele noastre spun că această cedare se face acum, pentru ca în campania electorală să nu iasă la suprafaţă implicarea mai multor demnitari în „afacerile” din sectorul energetic şi sursele care alimentează partidul de guvernământ.
Altfel cum se explică faptul că două structuri de stat pot lichideze un agent economic independent, cu capital majoritar privat? Mai mult, nici nu există temei juridic pentru aceasta. Legea cu privire la înregistrarea de stat a întreprinderilor şi organizaţiilor prevede că, pentru a începe procedura de radiere din registrul de stat a unei întreprinderi, e necesară decizia de lichidare emisă de fondator sau de o instanţă de judecată, care trebuie prezentată la Oficiul Teritorial al Camerei Înregistrării de Stat. În afară de acesta, există şi alte proceduri care, uneori, durează ani de zile.

 

Acţionarii nu ştiu ce face Guvernul

Din câte am reuşit aflăm, nu există vreo decizie a fondatorilor privind lichidarea SRL „Energoexport” şi nici a vreunei instanţe.

Directorul „Energoexport”, Ion Călugăru, care este şi acţionar al firmei, a declarat că a auzit despre intenţia autorităţilor de a lichida compania, însă lui, oficial, nu i s-a prezentat nici un document în acest sens. El ne-a confirmat, de asemenea, că acţionarii nici nu s-au întrunit să ia vreo decizie referitoare la activitatea de mai departe a întreprinderii.
De menţionat că acţionarii „Energoexport” sunt Centrala Termoelectrică (CET–2), care deţine 20 la sută din acţiuni, CET-1 – 20 la sută, ambele fiind întreprinderi cu capital majoritar de stat, Banca Comercială „Mobiasbancă” are 31 la sută din acţiuni, SA „Electrocon” (20 la sută), o întreprindere subordonată Ministerului Energeticii, şi două persoane fizice, care deţin câte două puncte procentuale din acţiuni.

 

Iovv – capul răutăţilor

O soluţie pentru a scoate „Energoexport” din jocurile cu importul şi exportul de energie ar fi fost ca ANRE retragă licenţa de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate. ANRE însă a refuzat facă acest lucru pe motiv că, în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea cu privire la energia electrică, Guvernul este responsabil de stabilirea condiţiilor generale de import şi export de energie electrică. Totodată, Guvernul a fost cel care, la propunerea ministrului Energeticii, Iacob Timciuc, şi-a dat acordul ca firma „Energoexport” să se ocupe de importul şi exportul de energie electrică.

Întrucât Executivul nu poate lichida o companie privată, după prima dispoziţie a lui Iovv a urmat alta. La 19 octombrie, Vasile Iovv cere Ministerului Energeticii, prin dispoziţia nr. 0920-1713, scoaterea „Energoexport” din schema de import şi export de energie electrică.

Dacă iniţial soluţia era transmiterea acestor drepturi către CET-2, până la urmă, pare-se, de importul de energie electrică din Ucraina şi exportul de energie în România se va ocupa „RED Nord” din Bălţi, deşi această soluţie este ilegală, deoarece întreprinderea deţine doar licenţă de furnizare a energiei la tarife reglementate pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, în loc ceară organelor de drept să iniţieze o anchetă amplă asupra cazului şi să fie trase la răspundere cei vinovaţi de provocarea unor prejudicii enorme bugetului de stat, Guvernul, în persoana prim-vicepremierului comunist Iovv, încearcă să-i protejeze prin aşa-anumita lichidare.

 

Vor cădea “capete”?

Se spune că Procuratura Generală a iniţiat deja un control privind activitatea unor structuri din sectorul electroenergetic, însă până se va face lumină cu adevărat mai este mult. Surse din cadrul Procuraturii ne-au spus că, de fapt, iniţierea unor anchete penale în cazurile în care sunt vizaţi demnitari cu ranguri înalte se face tocmai pentru a acoperi fărădelegile deoarece, sub pretextul secretului urmăririi penale, cu timpul se lasă tăcerea peste caz şi, încetul cu încetul, începe ştergerea urmelor. De aceea nu ajung demnitarii acuzaţi de corupţie după gratii.

În cazul iniţierii unei anchete penale în privinţa ilegalităţilor din sectorul electroenergetic, potrivit aceloraşi surse, ar trebui cadă multe capete din actuala guvernare, pentru că în acest sector „nimic nu mişcă fără acordul Guvernului sau al persoanelor sus-puse din anturajul şefului statului”.

 

Prejudicii de milioane pentru „Moldelectrica”

Dincolo de faptul că „Energoexport” asigura, în perioada august-octombrie, circa 80 la suta din necesităţile de energie electrică ale Republicii Moldova, inclusiv de la o firmă controlată de clanul Ben Laden, ea a beneficiat şi de o serie de facilităţi ce au provocat pierderi de milioane de lei întreprinderii de stat „Moldelectrica”.
Astfel, în loc să achite un tarif de 3,52 bani pentru fiecare kilowatt de energie transportat prin reţelele „Moldelectrica” (pentru a fi exportat în România), tarif stabilit de ANRE, firma achită doar 0,85 cenţi, adică 1,05 bani, de 2,4 ori mai puţin. Un simplu calcul arată că, în condiţiile în care, conform datelor prezentate de „Energoexport” la vamă şi Departamentului Statistică, în primele opt luni ale anului curent au fost exportate în România circa 282 milioane de kWh, pagubele suportate de „Moldelectrica” de pe urma acestei afaceri sunt de cel puţin şapte milioane lei. Conform datelor furnizate presei de către „Energoexport”, „Moldelectrica”, din contră, ar fi obţinut un venit suplimentar de 5,3 milioane lei. Care sunt pierderile reale, şefii de la „Moldelectrica” refuză le spună. Şi au de ce să nu spună, deoarece întreprinderea respectivă nu avea dreptul să transporte energie la un preţ mai mic decât cel stabilit de ANRE, adică 3,52 bani/kWh.
Directorul „Energoexport”, Ion Călugăru, neagă faptul că firma condusă de el ar beneficia de facilităţi la transportul de energie electrică prin reţelele „Moldelectrica”. Potrivit lui Călugăru, „exportul de energie în România se face pe baza unui contract de tranzit semnat cu „Moldelectrica” şi totul în conformitate cu Regulile pieţei energiei electrice din RM, ce prevede că preţul e negociabil”.

O asemenea prevedere însă nu există în acest regulament. Directorul „Energoexport” spune chiar că tranzitul de energie electrică ar fi un serviciu auxiliar prestat de „Moldelectrica”, pentru care tariful e negociabil. Specialiştii de la ANRE susţin însă că transportarea energiei pentru export trebuie făcută conform tarifului stabilit de ANRE. În caz contrar, de un asemenea tarif ar trebui să beneficieze şi întreprinderile de distribuţie din proprietatea statului „RED Nord” şi „RED Nord-Vest”, cărora „Energoexport” le furnizează energie importată din Ucraina şi care achită un tarif de 3,52 bani/kWh la transportul de energie.

Intenţia autorităţilor de a scoate „Energoexport” din schema de import şi export de energie electrică a generat deja apariţia unui val de articole în presă, unde se încearcă să se demonstreze că aceasta va provoca o criză energetică. Totodată, se încearcă spălarea imaginii ministrului Energeticii şi a managerilor „Energoexport”.
E clar de ce anume. Or, o anchetă corectă ar scoate la iveală şi alte scheme de îmbogăţire la care recurg funcţionarii de stat şi firmele pe care le patronează.

 

Iată câteva cazuri...

 

Bani pentru campania comuniştilor

„Energoexport” recunoaşte că a cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan energie electrică la un preţ de 3,5 cenţi, pe care ulterior a comercializat-o reţelelor electrice din proprietatea statului RED „Nord” şi RED „Nord-Vest” la un preţ de 2,35 cenţi, adică mai ieftin cu o treime. Cum este posibil să cumperi mai scump şi să vinzi mai ieftin? Soluţia e la suprafaţă. Obţii de la Ministerul Energeticii dreptul la un tarif de transport mai mic decât cel oficial. Un alt caz ţine de livrarea energiei electrice în România. Conform contractului de export al energiei electrice în România, încheiat cu Compania „RWE Trading”, „Energoexport” urma exporte doar energie electrică produsă în RM, şi anume la CET-2 din Chişinău. Timp de trei luni - iulie-septembrie - CET-2 nu a funcţionat, însă volumul exportului de energie în România a crescut. De unde a fost procurată energia pentru export? Din câte cunoaştem, din Ucraina şi de la Centrala de la Cuciurgan, însă aceasta este o încălcare gravă a contractului cu „RWE Trading”. Pe de altă parte, a fost prejudiciat bugetul de stat. Autorităţile însă au trecut cu vederea toate acestea. Profitul de pe urma acestor afaceri este foarte mare. Într-ale cui buzunare se duce, nu cunoaştem, însă cu siguranţă, spun sursele noastre, va alimenta viitoarea campanie electorală. A comuniştilor.

(sfârşit)

 

La închiderea ediţiei am aflat că ANRE a retras întreprinderii “Energoexport” licenţa de activitate, la cererea acesteia. Directorul “Energoexport”, Ion Călugăru, ne-a declarat că a depus o cerere de sistare temporară a licenţei, deoarece “aşa i-a cerut Guvernul” (!).

Jurnal de Chisinau nr.327 din 29,10.2004