GURBULEA Valeriu

  Prim-adjunct al Procurorului general

Nascut la 22noiembrie 1965 in satul Glingeni (jud. Balti). A absolvit USM in 1991 (jurist). Intre 1991-98 a lucrat in procuratura sectorului Centru (Chisinau): de la stajiar la procuror-adjunct. Din 1998 procuror-adjunct al mun. Chisinau insarcinat cu supravegherea generala si asistenta exercitarii justitiei. Intre iulie 2001 – februarie 2004 secretar al Consiliului Suprem de Securitate, din februarie 2004 este numit prim-adjunct al procurorului general al RM.

Informatie actualizata la 11 martie 2004

Sursa: “Logos-Press”

 

Pe ai cui bani se odihneşte Gurbulea la Antalya?

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

20 august 2004

În timp ce mulţi dintre procurori nu pot lega tei de curmei cu salariul foarte mic pe care-l ridică lunar, neavând cu ce-şi întreţine familiile, cei „maziliţi” îşi permit concedii de mii de euro. Pe banii cui?

Ne-am pus această întrebare, când am aflat că prim-adjunctul procurorului general, Valeriu Gurbulea, ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă Preşedinţie, se pregăteşte să plece cu familia, al doilea an la rând, la odihnă în Antalya, Turcia.

Răsturnare de planuri

Potrivit ordinului semnat de procurorul general, Valeriu Gurbulea urma să plece în concediu la 27 iulie. Centrul de Investigaţii a decis să verifice în compania cui va pleca al doilea om în Procuratura Generală spre însoritul litoral mediteranian. Gurbulea însă ne-a dat peste cap operaţiunea. A plecat la odihnă cu patru zile înainte. La 23 iunie, el s-a aflat la serviciu doar câteva ore, după care, fără să-l anunţe pe procurorul general, a luat cursa Chişinău-Antalya.

„Filantropie” de nevoie

Odihna familiei Gurbulea pe litoralul Mării Mediterane a costat 3570 de euro. El a ales staţiunea Kemer din apropierea oraşului Antalya. Hotelul Queen’s Park unde a fost cazată familia prim-adjunctului procurorului general este unul dintre cele mai moderne de pe litoral, fiind dat în exploatare anul acesta. După cum am reuşit să aflăm, familia Gurbulea nu a plecat la odihnă singură, ci în compania unor oameni de afaceri, care ar fi „sponsorizat” acest sejur. Foaia turistică a fost procurată de la Agenţia Sky Alliance. Nu a fost greu să verificăm la această firmă locul unde s-a odihnit prim-adjunctul procurorului general şi costul biletului de odihnă, însă reprezentanţii agenţiei turistice nicidecum nu au putut găsi, la momentul solicitării noastre, documentele care confirmau achitarea plăţii pentru foaia turistică.

Şi anul trecut a fost bine!

Vara trecută Gurbulea şi familia sa s-au odihnit timp de două săptămâni în staţiunea Belek, la hotelul „Rixos”, tot în apropierea oraşului Antalya. Cazarea pentru o săptămână în staţiunea respectivă costă între 700 şi 1000 de euro pentru o persoană /!/.

Pe banii cui?

Nu putem nu ne întrebăm pe banii cui se odihneşte un funcţionar în asemenea staţiuni, unde nu întotdeauna îşi pot permite acest lux oamenii de afaceri prosperi. Salariul prim-adjunctului procurorului general este de aproximativ 3 mii de lei pe lună, iar venitul său anual ajunge la 35 mii de lei. Dacă e calculăm, odihna din vara aceasta l-a costat pe Gurbulea două bugete anuale. Nu ştim care este venitul soţiei, dar, judecând după faptul că este pedagog de profesie, nu credem că are mai mult de o mie de lei pe lună. În plus, familia Gurbulea are la întreţinere doi copii. Din câte am reuşit să aflăm, nici unul dintre soţi nu au avut rude bogate peste hotare care le-ar fi lăsat moşteniri de milioane ca să-şi permită un trai pe picior larg. În plus, familia Gurbulea, de doi ani, locuieşte într-un apartament luxos, întreţinerea căruia costă.

Moftul de a fi VIP

Cu o zi înainte de a pleca spre Turcia, Gurbulea a avut o discuţie, în biroul său, cu directorul Companiei AIR Moldova, Dorin Timciuc. Nu cunoaştem subiectul convorbiri, dar ştim că la plecare şi la întoarcere, familia Gurbulea a trecut prin sala VIP a Aeroportului Chişinău. Trecerea pasagerilor prin sala VIP se face contra plată: 490 lei pentru o persoană la plecare şi 200 - la întoarcere. De regulă, numai businessmanii îşi permit acest lux. Dar, iată, şi un procuror îşi satisface moftul de a fi VIP. Din registrele sălii VIP am constatat că Gurbulea nu a achitat plăţile necesare. Presa de la noi a dezvăluit nu o dată despre năravul lui Gurbulea de a obţine ce-şi doreşte fără ca să plătească. De data asta, l-a “ajutat” Timciuc?

Pe timpuri, cerea ţigări

De la foştii lui colegi din procuratura municipală am aflat că, acum câţiva ani, Gurbulea era un procuror de rând şi deseori cerea ţigări de pe la colegi. Însă din momentul în care a fost promovat la Preşedinţie, în funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Gurbulea s-a distanţat considerabil de lumea în care s-a format. La scurt timp, el şi-a mutat familia într-o locuinţă luxoasă din strada Creangă.

Apartament de 60 mii de dolari

Apartamentul cu două nivele costa pe atunci aproximativ 60 de mii de dolari. Să-i fi scos Gurbulea din buzunarul său? Locuinţa aparţinuse fostului preşedinte al consiliului director al Băncii Municipale, Vasile Ştirbu, care, potrivit organelor de drept, şi-a însuşit-o în mod abuziv pe când deţinea funcţia de director general al SA „Termocom”.

O tranzacţie dubioasă

Curios, dar Gurbulea a devenit proprietarul apartamentului în timpul când Ştirbu se afla în arestul organelor de drept. Prin urmare, tranzacţia nu a fost chiar curată. De asemenea, pe când era la Preşedinţie, un timp, Gurbulea venea la serviciu cu un superb automobil BMW. Sursele noastre ne-au spus că această maşină i-ar fi fost „dăruită” de către un om de afaceri în schimbul unor servicii, însă până la urmă Gurbulea nu şi-a îndeplinit angajamentele. Se vorbeşte că acum se fac presiuni asupra celui de al doilea om în PG pentru a returna cadoul, însă el nu prea vrea să se despartă de automobil.

Nici măcar la Vadul lui Vodă…

Am solicitat mai mulţi procurori pentru a afla unde-şi petrec concediile şi dacă veniturile lor le permit să se bronzeze pe litoraluri exotice. Am constatat că în Procuratura Generală doar câţiva şefuleţi îşi pot permite concedii de mii de euro, în rest, marea parte a angajaţilor nu se poate duce nici măcar la Vadul lui Vodă.

Procurorii mor cu dosarele în mână

Cu o lună în urmă, regretatul Ştefan Ştogrea, recunoscut pe timpuri drept cel mai bun anchetator din Moldova, într-o discuţie cu reporterul Centrului de Investigaţii, se plângea că, imediat după pensionare, la indicaţia şefilor, a fost privat de dreptul de a se trata la policlinica MAI. Şi asta tocmai când avea cea mai mare nevoie de tratament, pentru că toată viaţa nu a ştiut de odihnă. Cu această tângă la inimă, după cum au confirmat şi colegii săi, Ştefan Ştogrea s-a şi stins din viaţă. Cu puţin timp înainte, un alt procuror, Dumitru Cornei, care, la fel ca şi Ştogrea, a muncit toată viaţa, fără să aibă concedii, a murit lucrând asupra unui dosar. Soţia sa spune că era stresat de reorganizările care au loc în prezent în PG şi se temea că va rămâne fără slujbă în situaţia în care i se va cere, aşa cum s-a întâmplat cu judecătorii, să plătească o taxă de câteva mii de dolari, pentru a fi reangajat.

O altă deturnare de planuri

Dacă Gurbulea ne-a scăpat la plecare spre însorita Turcie, nu am ratat şansa de a-l întâlni la întoarcere. La 6 august, cursa Antalya-Chişinău a întârziat cu o oră. L-am aşteptat în sala VIP. Când ne-am apropiat pentru a-i solicita răspunsuri la câteva întrebări, soţia sa a exclamat: „Ţi-am spus că te vor aştepta!”, iar Gurbulea, puţin dezorientat, a îngânat: „Încâ în Antalya am înţeles care-i chestiunea”.

„Eu sunt stăpân şi fac ce vreau...”

Derutat de insistenţa noastră, Gurbulea s-a încurcat de-a binelea. Ba că nu vine de la odihnă, deşi ne-a confirmat că a fost în Antalya, ba că nu acordă interviuri. Până la urmă, a început să atace. Că el ştie ce facem noi ziariştii, cine şi cât ne plăteşte. Ne-a avertizat că o să se apuce de capul nostru, „că va fi el revizorul, nu noi” şi dacă la Preşedinţie nu putea face declaraţii, atunci, „la Procuratură, el este stăpân şi face ce vrea”. N-a vrut să ne spună pe bani cui s-a odihnit, dar a zis că numai „concedialele” îi sunt de 1000 de dolari şi îşi poate permite aşa ceva.

Gaşca veselă

Sursele noastre, care au încercat să identifice cercul persoanelor cu care s-a odihnit Gurbulea în Antalya, ne-au spus că au mai întâlnit pe acolo şi alţi demnitari cu funcţii importante la Preşedinţie şi în alte structuri de stat. Deci, Gurbulea nu este singurul care-şi permite să trăiască în lux, fără să dea socoteală celor care-l plătesc pentru a stârpi corupţia. Nu e rău să fii funcţionar de stat în actuala conjunctură.

Unde-s declaraţiile pe venit ale demnitarilor?

Am solicitat şefului Cancelariei de Stat, Pantelei Tâltu, care este şi preşedintele Comisiei centrale de control cu privire la declaraţiile pe venit şi proprietate, să ne spună care sunt veniturile şi proprietatea primelor persoane în stat şi a conducătorilor ministerelor şi organelor de drept, dar, probabil, pentru Tâltu şi acest tip de informaţii reprezintă secret de stat, pentru că nu ne-a răspuns până în prezent. Constatăm, cu regret, că pentru acest demnitar, dar şi pentru mulţi alţii, plătiţi din banii noştri, ai contribuabililor, nu există lege, or, vorba lui Gurbulea, „eu sunt stăpân şi fac ce vreau”.

 

Comitetul obstesc de combatere a coruptiei sustine ca persoanele cu functii de

raspundere din conducerea de varf tolereaza abuzul in serviciu

AP FLUX, 9 septembrie 2003

Mai multe persoane cu functii de raspundere din MAI, Procuratura Generala si din sistemul judiciar sunt invinuite de catre Asociatia de protectie a drepturilor cetatenilor "Adjuta-Cives" si de Comitetul obstesc de combatere a coruptiei si protectionismului (COCCP) de "abuz in serviciu, santaj, protectionism si luare de mita".

Presedintele "Adjuta-Cives", Andrei Luchian, a declarat marti presei ca "presedintele Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Valerii Gurbulea, folosind increderea presedintelui Voronin, contrar obligatiilor sale, numeste si repartizeaza in functii oamenii sai in MAI si in Procuratura, pentru a-i folosi in interese meschine". "Fosta sotie a lui Gurbulea, care era un simplu notar, a fost plasata de el la functia de ministru adjunct al Justitiei, iar prietenul de familie, Vasile Dolghieru, a devenit ministru al Justitiei", a mentionat Luchian.

Mai mult, potrivit acestuia, la indicatia lui Gurbulea, judecatorii si procurorii au eliberat-o, inainte de termen, la 30 iunie curent, pe Larisa Focsa, care a fost retinuta impreuna cu Grigorii Caramalac si alti membri ai gruparii "Bulgaru", "chipurile, pe motivul bolii, in pofida protestelor anchetei si a numerosilor martori". "Focsa, fiind protejata de sistemul judecatoresc actual, inclusiv de Curtea de Apel si de Curtea Suprema de Justitie, a fost scutita de plata impozitelor", sustine Luchian.

"Adjuta-Cives" si COCCP intentioneaza sa efectueze o ancheta independenta privind implicarea acestor persoane in actiuni nelegitime si sa ceara tragerea lor la raspundere.

 

SIS–ul tace. Voronin tace. Gurbulea trebuie sa taca?

Ileana Rusu,

Accente, Nr 101, 25 septembrie 2003

Acum doua saptamani, in incinta Agentiei de presa "Infotag", a avut loc o conferinta de presa, initiatorul careia era Comitetul Obstesc pentru Prevenirea Coruptiei si a Protectionismului. Presedintele asociatiei, Andrei Luchian, informa presa despre cazul Larisei Focsa, acuzandu–l pe Valeriu Gurbulea, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, de protectionism si implicare in eliberarea ei.

Potrivit lui Luchian, Gurbulea ar fi sunat–o personal pe judecatoarea Nadejda Mazur, indicandu–i s–o elibereze de sub arest pe Focsa. Presa de opozitie de la Chisinau publica aceasta stire in primele pagini. Nu insa si cea guvernamentala. Oficiosul "Moldova Suverana" insera un articol despre episoade mai putin cunoscute din viata lui Andrei Luchian. Intr–un fax, sosit la "Moldpres" de la un telefon anonim, se vehicula ca presedintele "Adjuta–Cives" ar fi fost condamnat de trei ori pentru "crime contra proprietatii". Potrivit informatiei sosite la ziar prin fax, "prin sentinta judecatoriei raionului Soroca, din 1 decembrie 1970, A. Luchian a fost condamnat la doi ani privatiune de libertate pentru comiterea crimei prevazuta de art. 119, al.2 CP, furt din proprietatea privata. Prin sentinta judecatoriei Rabnita din 18 februarie 1972, Luchian a fost condamnat la patru ani privatiune de libertate pentru comiterea crimei prevazuta de art. 146, al.2 CP — sustragerea de bunuri din avutul proprietarului prin jaf insotit de violenta, iar prin sentinta judecatoriei raionului Criuleni din 18.05.89, Luchian a fost condamnat la munca corectionala pentru comiterea crimei prevazuta de art. 214 CP (samavolnicie). Conform sentintei, A. Luchian, facand parte dintr–o grupare criminala specializata in comiterea atacurilor talharesti, a rapit, impreuna cu alte persoane, un cetatean, l–a legat de un copac si l–a amenintat cu un cutit, incercand astfel sa–si restituie averea furata. Specialistii (n. r. — care specialisti, nu se stie) considera ca A. Luchian apara interesele lumii criminale". Acesta, dragi cititori, este continutul faxului talmacit de angajatii presei servile Puterii. Cel mai curios moment in aceasta poveste este faptul ca nici Voronin, nici consilierii sai, nici Gurbulea n–au incercat barem sa dea un raspuns, oricat de concis si de evaziv ar fi, la scrisorile expediate de "Adjuta–Cives" la intervale egale de timp. In schimb, Gurbulea declara presei ca nu are nici cea mai mica implicare in cazul Focsa.

"Mi–am rascumparat vina"

Contactat de ACCENTE, A. Luchian n–a negat faptul ca a stat in inchisoare. "Am raspuns pentru infractiunile comise, de ce mi–ar fi rusine sa recunosc ca eram un copil de doar 16 ani cand am furat niste stiuleti de porumb? Ar fi cazul ca si cei nominalizati in comunicatele noastre sa raspunda pentru incalcarea grava a legislatiei". Ulterior, saptamana trecuta, drept raspuns la acuzatiile aduse de Putere in presa guvernamentala, "Adjuta–Cives" convoaca presa pentru o alta conferinta, care urma sa se desfasoare in acelasi loc — agentia de presa "Infotag". Au inchiriat sala pentru luni, ora 12.00, au achitat taxa pentru chirie si serviciile prestate, dar, cand s–au prezentat la timpul fixat, li s–a spus ca nu mai pot fi gazduiti. Alexandru Tanas, directorul agentiei, a declarat ACCENTE–lor ca "aceasta este o taina comerciala" pe care nimeni nu–i poate obliga s–o divulge. Reporterului de la "Moldavskie Vedomosti", managerul "Infotag"–ului i–a comunicat ca, imediat dupa semnarea contractului cu "Adjuta–Cives", au primit o oferta destul de pompoasa si sala de conferinte va fi ocupata de comanditari toata saptamana. "Nu vom actiona in judecata "Infotag"–ul, desi avem destule motive s–o facem, ne–a spus Luchian. In schimb, vom vedea cum procedam in cazul publicatiilor care ne–au acuzat fara probe". Sursa citata a mai mentionat ca nu o singura data a fost amenintata prin telefon cu rafuiala fizica, in cazul in care nu va renunta la declaratii si conferinte.

Un apartament luxos drept rasplata

Intr–o scrisoare adresata directorului SIS, Ion Ursu, Comitetul pentru prevenirea coruptiei si a protectionismului face trimitere la relatiile lui V. Gurbulea cu judecatoarea N. Mazur, care coincid in timp cu perioada detinerii de catre actualul secretar al Consiliului Superior de Securitate a postului de viceprocuror al municipiului Chisinau. "Atunci, Gurbulea a ajutat–o pe directoarea firmei "Respect", V. Zavgorodnaia sa privatizeze ilicit constructia din strada Vasilenco 20, efectuata in pofida faptului ca in acea casa locuiau deja familiile Sleahtici, Chiriac si Negru. Din vara anului trecut, dosarul pe acest caz se afla pe rol la judecatoarea Mazur. In petitia din luna iulie a.c., va informam despre faptul ca Gurbulea a primit "drept rasplata" un apartament complet mobilat intr–o casa de elita din strada Creanga. Detinem date care ne permit sa afirmam ca locuinta respectiva a apartinut anterior lui V. Stirbu, ex–director al SA "Termocom", director al Bancii Municipale. Organele de drept au declansat Impotriva lui mai multe actiuni penale, Stirbu fiind banuit de furt din averea statului in marime de 2 mlrd. lei. In consecinta, Stirbu a fost eliberat de sub arest, dosarele — clasate, iar apartamentul sechestrat a intrat in posesia lui V. Gurbulea. Intr–un interviu acordat ziarului "Kisiniovskie novosti" din 12 septembrie curent, el declara ca a procurat aceasta locuinta in mod legal. Va rugam, dle Ursu, sa verificati declaratia privind venitul anual al dlui Gurbulea", se arata in textul scrisorii.

Mentionam ca, din lipsa de probe, nu facem nici o afirmatie vizavi de cele enuntate in mesajul expediat instantelor superioare ale R. Moldova. Suntem insa convinsi ca intr–un oricare alt stat al legii, daca unui functionar i s–ar fi imputat asemenea acuzatii, impotriva lui ar fi fost pornita imediat o ancheta, iar el, functionarul, pe toata perioada anchetei, ar fi fost suspendat din post.

P.S. Prin culoarele secrete ale puterii de la Chisinau, se zvoneste tot mai des ca atentatul din 9 octombrie 2002 asupra ziarului ACCENTE s–a produs conform planului lui Valeriu Gurbulea.

 

Fiara milionară

Dumitru Lazur

Jurnal de Chisinau, nr. 290 din 18 iunie 2004

Cea mai “prolifică” escroacă din scurta istorie de independenţă a Republicii Moldova - Larisa Focşa, o duduie care a uşurat buzunarele unor persoane de peste un milion de dolari - este şi astăzi cercetată penal în stare de liberate, deşi riscă până la 25 ani de puşcărie. Pătimiţii susţin că escroaca are “pile” în instituţiile de stat şi în lumea interlopă, de aceea ar putea ieşi basma curată şi din această încurcătură.

Larisa Focşa, 40 ani, face primii paşi în “business” la sfârşitul anului 1993. Înregistrează pe numele ei sau a rudelor câteva firme (“Imagine”, “Saturn”, “MVT”, “Alcer”, “Atlant-Focşa”, “Oloi VC”, “Premiant”, “Falteto” etc.), chipurile specializate în vânzare, cumpărare şi export de produse. Pare-se, întreaga activitatea a “afaceristei” se limita însă numai la înşelarea oamenilor de afaceri. Potrivit Inspectoratul Fiscal de Stat, “SRL “Saturn” nu prezintă dări de seamă începând cu trimestrul II al anului 1994”.
De unde atâta tupeu? În 1993 Focşa ar fi “tras ţeapa” unui afacerist din Taraclia. Pentru a-şi recupera banii, tipul s-a adresat după ajutor la ortacii lui Grigorie Karalamak, zis “Bulgaru”. Din “discuţiile” cu femeia, bulgarii ar fi depistat că au de afacere cu un escroc cu o putere de convingere nemaipomenită. I-ar fi propus “protecţia” în schimbul colaborării. Adică periodic să verse în “bugetul” grupării sume importante de bani. Zis şi făcut! De atunci Focşa acţionează fără frică.

Victimele

Escroaca ţintea în special în oameni de afaceri, dar nu erau de lăsat nici cetăţenii de rând. Uneori nu-şi aborda victimele direct, ci prin intermediul “prietenilor” lor, care o prezentau pe escroacă drept “o femeie de afaceri de încredere, cu care poţi bate palma fără frică”. După ce schemă acţiona? De regulă, Focşa se dădea drept “realizator de mărfuri”, implorându-l pe businessman să-i livreze 10-20 tone de greu, făină, hrişcă, carne etc. (orice!), fiindcă ar fi găsit un cumpărător care ar da un preţ dublu. Normal că nu plătea o para chioară pentru marfă, promiţând că se achită după încheierea tranzacţiei. Alteori, Focşa, sub acelaşi pretext, îi ruga pe oameni să-i fie parteneri de afaceri. Ei vin cu “verzişorii” (de regulă, împrumutaţi de la prieteni sau vecini), iar ea cu “reţeaua de comerţ”.
Pătimiţii susţin că Focşa este un cunoscător desăvârşit al psihologiei umane. Unii sunt predispuşi să creadă că femeia are capacităţi paranormale, iar o singură privire de-a ei te face “supus ca un copil”. “Parcă fusesem “programat” să găsesc de sub pământ bani pentru Focşa.
Nu mă speria faptul că anterior nu-şi ţinuse promisiunile. Practic nu judecam lucid. M-a vrăjit!”, îşi amintesc păţiţii.

Una din victime a cunoscut-o pe Larisa Focşa în mai 1996. “Mi-a fost prezentată de către o bună prietenă. Mă implora să-i împrumut câteva zeci de mii de dolari. Spunea că are nevoie urgentă de bani pentru achitarea taxelor vamale la un transport de zahăr importat. Ezitasem un pic… Atunci femeia a căzut în genunchi în faţa mea - îmi pupa picioarele şi bocea întruna. În cele din urmă, am căzut de acord…”, îşi aminteşte pătimita.

Garanţii

Un alt “as” din mâneca lui Focşa erau rudele sus-puse în instituţiile de stat, aduşi drept “garanţi” în afacere. Unchiul ei, Sergiu Fandofan, ex-director general al Departamentului Protecţiei Mediului Înconjurător, o prezenta tuturor pe nepoată ca “o duduie cinstită”. Larisa mai era “asistată” şi de soţul său, Valter Focşa, doctor în ştiinţe medicale, angajat la Catedra de Anatomie din cadrul Universităţii de Stat de Medicină “N. Testimiţeanu”.

În ziua fixată pentru returnarea datoriei, Larisa nu mai răspundea la apelurile telefonice. Unii bănuiseră că ceva nu e curat la mijloc, mergând direct la sediul firmei. Acolo îi aştepta o altă surpriză. Vreo 50 de oameni veniseră cu aceeaşi durere… Potrivit Asociaţiei “Adjuta-Cives”, organizaţie care şi-a propus să apere drepturile tuturor pătimiţilor în cazul Focşa, după acest scenariu au fost “fraierite” peste 200 persoane fizice şi juridice din Republica Moldova şi chiar din România.

Ameninţări

Pătimiţii susţin că toate încercările lor de a ajunge la un numitor comun cu “monstrul în fustă” au fost în van. Insistenţele erau tratate cu indiferenţă totală, femeia, cu faţa senină, zicându-le că nu a avut de afacere cu ei. Ce urma? Toţi păţiţii afirmă că erau permanent terorizaţi şi ameninţaţi de persoane necunoscute sau din anturajul escroacei, care insistau ca ei să uite de “pretenţiile financiare”.
Însă, se pare, Larisa Focşa nu s-a oprit numai la ameninţări. Potrivit datelor Adjuta-Cives, cel puţin patru persoane care i-au dat cu împrumut marfă de sume importante în dolari şi care insistau cu “sâcâielile” lor, la puţin timp după aceasta, au decedat subit, în circumstanţe misterioase.

Cazul Ţurcanu

În 1997, Iacob Ţurcanu, pe atunci şef al Biroului de Inventariere Tehnică din mun. Chişinău, îi împrumutase escroacei 20.000 de dolari. Încercările bărbatului de a-şi recupera banii nu au fost încununate de succes. De aceea, el a decis să depună plângere la poliţie. “Am convenit să mergem la comisariat”, îşi aminteşte unul din pătimiţi. “Însă, în ziua cu pricina, Ţurcanu nu a mai venit. L-am sunat la mobil. Nu răspundea. Atunci am mers direct la el, la serviciu. Secretara mi-a spus că şefu’ a decedat…”.
Iacob Ţurcanu a fost găsit mort în garaj, intoxicat cu gazele emanate de ţeava de eşapament a automobilului său. Poliţia a examinat două versiuni - sinucidere sau un accident nefericit. Abia peste patru luni de la incident, când dosarul fusese deja clasat, în sângele bărbatului cică fusese depistată substanţă clofilin. Rudele nu au mai insistat ca dosarul să fie repus pe rol de frica de a nu sfârşi şi ele la fel. Procuratura Generală a RM consideră şi astăzi că “dosarul intentat la 30 iunie 1997, pe cazul decesului lui I. Ţurcanu, a fost clasat legal.”

Cazul Kovaliov

O soartă similară a avut şi militarul Alexei Kovaliov, care timp de câteva luni împrumutase de la prieteni 170.000 dolari pentru a procura marfă împreună cu Larisa Focşa. Când şi-a dat seama că a fost tras pe sfoară, potrivit Adjuta-Cives, Kovaliov s-ar fi adresat la Comisariatul de Poliţie Ciocana cu cererea de a începe o urmărire penală pe numele Larisei Focşa, însă oamenii legii nu “au găsit nici un motiv”. În iarna lui 1998, bărbatul a fost “aruncat” de pe un pod din Chişinău. Ancheta însă a considerat că e vorba despre sinucidere, clasând dosarul. Nici atunci, anchetatorii nu s-au încumetat să facă legătură între moartea lui Kovaliov şi suma de bani împrumutată lui Focşa. Procuratura Generală a recunoscut că refuzul procuraturii Botanica de a intenta un dosar penal în cazul morţii lui Kovaliov a “fost luat în grabă şi neîntemeiat”. Să înţelegem, dle Procuror General, că dosarul Kovaliov a fost repus pe rol?

Cazul Gumeniuk

Povestea soţilor Ion şi Natalia Gumeniuk este şi mai tragică. Larisa s-a adresat la ei cu rugămintea de a-i găsi urgent câteva miişoare de dolari, promiţând să-i răsplătească generos. Natalia a crezut-o şi rapid a împrumutat de la vecini sume importante de bani. Când şi-a dat seama că a căzut în capcana escroacei, Natalia a suferit un atac de cord, decedând la spital. Disperat, soţul ei s-a întors acasă, punându-şi ştreangul de gât… Adjuta-Cives susţine că, în ziua morţii, Natalia ar fi fost vizitată de Focşa, iar la puţin timp de la decesul soţilor, apartamentul lor a fost devastat de hoţi, care ar fi furat şi recipisele semnate de Focşa. În urma verificării circumstanţelor în care au decedat Natalia şi Ion Gumeniuk, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că “moartea n-a fost violentă”.

Invulnerabilă?

Din 1996, Larisa Focşa a tot fost protagonista a zeci de dosare penale, însă de fiecare dată escroaca rămânea nepedepsită. Instituţiile de drept dau vina pe “lacunele” din Codul Penal, de care avocaţii femeii profită pe deplin.
Andrei Luchian, preşedintele Asociaţiei “Adjuta-Cives”, susţine că eliberarea escroacei se datorează relaţiilor pe care aceasta le are în instituţiile de stat şi în lumea criminală, în special fiind vorba despre gruparea criminală “Bulgaru”. “Suntem dispuşi să credem că Focşa este protejată de un “car” de procurori, judecători, poliţişti care o ajută să iasă basma uscată din orice încurcătură. Desigur că aceştia sunt remuneraţi generos pentru serviciile lor. Cum altfel se explică invulnerabilitatea ei? Potrivit surselor noastre, chiar înalţi funcţionari din anturajul preşedintelui Vladimir Voronin ar face jocul escroacei…”, menţionează Luchian.

 

CITIŢI ÎN EDIŢIA DE VINERI!…

graţie căror “pile” a scăpat nepedepsită, în 1997, Larisa Focşa, după ce Departamentul Anticorupţie i-a intentat un dosar penal în care figurau peste 70 de pătimiţi, prejudiciul fiind estimat la peste 1 mln dolari; mărturii inedite ale procurorilor şi anchetatorilor ce au avut tangenţe cu dosarul Focşa!

 

Fiara milionară - 2

Jurnal de Chisinau, nr. 292 din 25 iunie 2004

Din 1996, Larisa Focşa, cea mai prolifică escroacă din R. Moldova, a fost protagonista a zeci de dosare penale, însă de fiecare dată rămânea nepedepsită. Cel mai aproape de puşcărie a fost în 1997, însă şi atunci, ca prin minune, femeia a scăpat basma curată.

În 1997, temutul Departament Anticorupţie a intentat pe numele Larisei Focşa dosarul penal nr. 97427005 în baza articolului 123 prim Codul Penal al Republicii Moldova (sustragerea în proporţii deosebit de mari din avutul proprietarului), riscând până la 25 ani de pârnaie. În dosar figurau circa 70 de pătimiţi, iar prejudiciul material fusese estimat la peste 1 mln dolari (!) – o sumă exorbitantă pentru standardele de trai de atunci, dar şi de astăzi.

Luni în şir, lucrătorii operativi ai neînfricatului general Nicolae Alexei adunau dovezi concludente care ar demonstra vinovăţia escroacei. Ex-angajaţii Departamentului ne-au declarat sub acoperirea anonimatului că la sediul firmelor conduse de Larisa Focşa şi la domiciliul ei au fost efectuate zeci de percheziţii în speranţa de a depista “corpuri delicte”, însă “fiara milionară” era extrem de prevăzătoare, reuşind să şteargă toate urmele.

Eroii pătimiţi

Asul poliţiştilor în timpul anchetei erau chiar depoziţiile pătimiţilor şi martorilor, de fapt, foarte convingătoare, fiindcă erau susţinute cu dovezi documentare (recipise, acte de garanţie etc.), semnate chiar de inculpată. Printre victime se numărau atât oameni de afaceri din Republica Moldova şi de peste hotare, cât şi cetăţeni de rând, printre care şi un bătrân, Erou al Muncii Socialiste.
Pavel C. a lucrat o viaţă cu sudoarea frunţii, adunând bănuţ cu bănuţ o avere ce i-ar fi asigurat un trai decent la pensie. Însă întâlnirea cu Larisa l-a nenorocit. Ca şi în cazul altor pătimiţi, Focşa s-a dat drept “comerciant de mărfuri”, implorându-l să fie partener de afaceri. El vine cu “verzişorii”, iar ea cu “reţeaua de comerţ”. De atunci, bătrânul nu şi-a mai văzut banii… Într-un sfârşit, este emis un mandat de arest pe numele Larisei Focşa, care este închisă în izolatorul Departamentului. Imediat, generalul Nicolae Alexei declară, în cadrul unei interviu la TVM, că „Focşa va fi pedepsită în conformitate cu buchea legii”, însă nu trec nici trei zile, că duduia poate fi văzută plimbându-se pe străzile capitalei. De ce a fost eliberată Focşa, rămâne o enigmă pentru victimele ei.
Unele sunt predispuse creadă că i-a hipnotizat pe oamenii legii, pare-se, cu ajutorul portmoneului gros.

Dispariţie în lanţ

Imediat după eliberarea escroacei, martorii renunţau la depoziţiile făcute mai devreme, iar unii pătimiţi îşi retrăgeau cererile, renunţând la „pretenţiile financiare”. Mulţi nu-şi motivau decizia, spunându-le anchetatorilor că “vor găsi limbă comună cu Focşa fără a apela la justiţie”. În timpul investigaţiilor, ancheta stabilise cu exactitate că gruparea criminală a lui Grigori Karamalak, zis „Bulgaru”, proteja afacerile ilegale ale Larisei Focşa. Poliţiştii presupunea că anume ortacii din anturajul “găştii interlope” îi intimidau, ameninţau verbal sau chiar fizic pe cetăţenii creduli ce i-au împrumutat femeii sute de mii de dolari. Dar nu dispuneau de suficiente dovezi pentru a-i reţine. Despre moartea enigmatică a pătimiţilor Iacob Ţurcanu, Alexei Kovalciuc şi soţii Gumeniuk, JURNAL a scris în primul episod al serialului.

În cele din urmă, anchetatorul Mereniuc a clasat dosarul intentat Larisei Focşa. Potrivit Asociaţiei “Adjuta-Cives”, organizaţie care şi-a propus să apere drepturile tuturor pătimiţilor în cazul Focşa, poliţistul pur şi simplu ar fi fost “hipnotizat de escroaca cu capacităţi paranormale”. În plus, Mereniuc i-ar fi împrumutat personal femeii 16.000 dolari, împrumutaţi de la vecini şi prieteni, devenind şi el astfel o victimă a “fiarei”. Câteva luni mai târziu, dosarul a fost repus pe rol, fiind încredinţat aceluiaşi Mereniuc, însă şi de astă dată este “clasat cu succes”.

Potrivit Adjuta-Cives, un an mai târziu, la „insistenţele” Larisei Focşa, Mereniuc ar fi sustras din safeurile Departamentului Anticorupţie volume întregi din dosarul intentat lui Grigori Karamalak. Actele care dovedeau vinovăţia lui “Bulgaru” au dispărut fără urmă, iar Mereniuc nici măcar n-ar fi primit toţi banii promişi, fiind dus de nas de duduie. La insistenţele pătimiţilor, dosarul Larisei Focşa a fost reexaminat de alte două ori în 2001 şi 2003, însă de fiecare dată avusese aceeaşi soartă – “la coşul de gunoi”.

Potrivit unor surse, în cazul dosarului Focşa se lucra anume spre clasare, o practică judiciară răspândită în Republica Moldova. Care e schema de lucru? Chiar în primele file ale dosarului de mii de pagini sunt plasate depoziţiile dubioase sau tendenţioase ale unor martori sau pătimiţi, procurorul făcându-şi impresia că au de-a face cu un dosar de mâna a doua. Fără a mai consulta întreg dosarul, justiţiarul îşi spune verdictul – “de clasat în lipsa componentei infracţiunii”.

To be continued…

Cei mai neînfricaţi pătimiţi continuă să lupte şi astăzi cu “furia în fustă”. Unele episoade din dosarul din 1997 au fost comasate cu dosarul intentat de Comisariatul General de Poliţie în 2003, urmând a fi expediate în instanţa de judecată. Pătimitul Pavel C., Erou al Muncii Socialiste, a obţinut câştig de cauză într-un dosar civil intentat Larisei Focşa, însă executorii judiciari i-au declarat franc că „femeia nu are un sfanţ în cont, nu are proprietate înregistrată pe numele ei, astfel încât conform legislaţiei în vigoare nu poate fi silită să-i returneze banii”. Paradox! Bătrânul speră, totuşi, să-i ajungă zile pentru a o vedea pe femeia care i-a distrus viaţa după gratii. Nu mai aşa crede că va fi răzbunat pe deplin…

Alte dosare

Dosarul din 1997 nu este unicul pe conştiinţa Larisei Focşa. Potrivit Asociaţiei Adjuta-Cives, în 1998, Comisariatul de Poliţie Ciocana a intentat un dosar penal privind neachitarea datoriei de 210.000 lei faţă de stat. Rezultatul este previzibil: clasat de cinci ori.
În 1999, CP Râşcani porneşte cauza penală împotriva L. Focşa privind neachitarea intenţionată a impozitelor de 55.847 lei. Anchetatorul încetează ancheta în baza legii privind amnistierea, deşi femeia nu-şi recunoscuse vina.
În acelaşi an, la Procuratura sectorului Râşcani se adresează zece cetăţeni “uşuraţi” de Focşa de peste 100.000 dolari. Dosarul este clasat de şase ori, iar pătimiţii nu şi-au mai văzut banii până astăzi.

În primăvara anului trecut, angajaţii Comisariatului General de Poliţie au pornit un nou dosar penal împotriva escroacei în baza plângerilor unui grup de pătimiţi. Aceştia spun că, în perioada ianuarie-martie curent, şarlatana i-a jecmănit de 167.000 dolari, folosind aceleaşi metode de “persuasiune”. La 12 mai, Focşa este reţinută, însă ajunsă după gratii, ea se îmbolnăveşte subit. Judecătoria Centru nu se dă din prima la “provocări”, pe numele femeii fiind eliberat mandat de arest pe 20 zile, iar mai apoi - pe 30 zile. La 30 iunie, în urma demersurilor făcute de persoane cu funcţii de răspundere din cadrul procuraturii şi a insistenţei avocatului învinuitei, Larisa Focşa este eliberată.

Acum un an, anchetatorul Valeriu Ştefăneţ a declarat că, până în toamna lui 2003, dosarul va fi expediat în judecată. Însă abia luna curentă este posibil ca numai câteva episoade să ajungă în instanţă. Pătimiţii, totuşi, speră că de astă dată magistraţii vor fi obiectivi şi nu-şi vor mai bate joc de ei…