Dosarul “AROMA”

DIN TATĂ-N FIU:

O afacere scandaloasă cu răsunet internaţional

Ina Prisăcaru

TIMPUL nr.152 08.10.2004,

În prima zi a acestei săptămâni, ambasadoarea SUA, Heather M. Hodges, a ţinut un discurs în care a explicat absenţa investitorilor străini în R. Moldova. Diplomatul a atenţionat conducerea de la Chişinău că „investitorii nu vor plasa capital într-o ţară străină dacă vor fi trataţi incorect sau dacă vor fi presaţi să dea mită”. Heather M. Hodges a spus tranşant că autorităţile de la Chişinău trebuie aleagă între corupţie şi investiţii străine. Ce vor alege diriguitorii noştri?

            Ziarul TIMPUL a intrat în posesia unei scrisori adresate preşedintelui Voronin venită din Riga (Letonia) în care acesta este atenţionat despre un caz grav de corupţie, în care e implicat fiul său, Oleg Voronin. Semnatarul scrisorii este directorul întreprinderii moldo-letone „Aroma Floris’S”, Agris Kallion. Întreprinderea pe care o gestionează acesta nu-şi poate recupera propriii bani de la fabrica „Aroma” din Chişinău – 771 mii 979 de dolari. Dar s-o luăm de la început.

În 1995, a fost creată întreprinderea moldo-letonă „Aroma Floris’S”. Prin intermediul acesteia, fabrica „Aroma” de la Chişinău urma livreze coniac pe piaţa letonă. După cinci ani de colaborare fructuoasă şi onestă, întreprinderea letonă acceptă să-i acorde celei din Chişinău credite fără dobândă, bani din care „Aroma” urma să-şi facă rezerve de materie primă, iar produsul finit să-l ofere letonilor. Deci, timp de doi ani (2002-2003) fabrica de coniacuri de la Chişinău a primit din Letonia credite în valoare de 1 milion 900 mii de dolari. Afacerea ambilor agenţi economici mergea ca pe roate. Dacă la începuturi, în 1996, rulajul anual era de 173 mii 791 dolari, în 2002 el a crescut de mai bine de patru ori, ajungând la peste 760 mii de dolari. Pentru anul 2003, cei doi agenţi economici planificaseră rulaje şi mai mari – de peste un milion de dolari.

Dar în acest an, s-a schimbat conducerea „Aroma”, care a renunţat la partenerul său. Deşi colaborarea cu „Aroma Floris’S” era una foarte profitabilă pentru fabrica de coniacuri de la Chişinău, aceasta din urmă a refuzat, fără nici un temei, să facă afaceri cu întreprinderea letonă. „Aroma Floris’S” a primit de la beneficiarii săi comenzi de peste un milion de dolari, a solicitat, precum era firesc, partenerului moldovean să-i livreze coniac, dar acesta se face că nici nu a auzit de o asemenea unitate economică. E o situaţie inexplicabilă, ba chiar absurdă în lumea businessului: un agent economic dă cu piciorul într-o ofertă foarte avantajoasă, legală sută la sută şi venită de la un agent economic loial, graţie căruia a obţinut profituri mari preţ de ani de zile. Ce s-a întâmplat cu „Aroma” noastră? „Întreprinderea a nimerit în zona de interese a lui Oleg Voronin”, acesta a fost răspunsul sincer al directorului de la „Aroma”, Ruslan Garbala, oferit partenerilor baltici, citat de noi din scrisoarea expediată lui V. Voronin.

După refuzul de a colabora cu „Aroma Floris’S” a urmat şi cel de a rambursa creditul. La 25 iunie 2003, „Aroma” de la Chişinău datora partenerilor letoni 1 milion 219 mii 883 de dolari. Disperaţi că nu-şi vor vedea banii înapoi, „Aroma Floris’S” a expediat numeroase scrisori conducerii fabricii din Chişinău, în care o rugau (!!!) pe aceasta să respecte clauzele contractului semnat, adică să plătească datoriile. Directorul Agris Kallion spune că a primit drept răspuns o scrisoare plină de injurii şi de ameninţări.

De teamă că nu-şi vor mai vedea banii, cei de la „Aroma Floris’S” au cerut Curţii de Apel Economice să încaseze de la „Aroma” în folosul lor suma datorată. Instanţa judiciară a adoptat o decizie în acest sens, iar Departamentul de executare a deciziilor judecătoreşti a solicitat conducerii „Aroma” ca timp de cinci zile să transfere datoriile pe un cont de depozit. Cele cinci zile au expirat la 28 ianuarie curent şi pe cont nu a fost transferat nici un ban. Departamentul amintit nu a avut altă soluţie decât să pună sub arest conturile bancare ale „Aroma”. A doua zi, directorul „Aroma” cere Judecătoriei Buiucani suspendarea, pentru două luni, a deciziei de mai sus şi scoaterea arestului de pe cont. În lipsa reprezentanţilor letoni, judecătorul Ion Muruianu a dat curs solicitării celor de la „Aroma”. Fără a aştepta legitimele 15 zile în care agentul economic din Letonia ar fi putut contesta decizia Judecătoriei Buiucani, I. Muruianu, care era pe atunci şi preşedintele acestei instituţii, a expediat scrisori la toate băncile, cerând scoaterea arestului.

Surprinzător sau nu, dar „Aroma” nu-şi respectă propriile promisiuni şi nu restituie întreaga sumă în cele două luni solicitate ca păsuire. Şi aici, istoria se repetă. „Aromei” i se cer cinci zile ca să transfere toată datoria pe un cont, aceasta nu se conformează şi, drept urmare, se pune arest pe cont. Respectiva acţiune este din nou atacată la Judecătoria Buiucani şi aceasta din urmă ia din nou o decizie favorabilă datornicului. Singura diferenţă e că hotărârea a fost luată de alt judecător, şi anume, de Gheorghe Plămădeală. La o zi după această decizie, se scoate arestul de pe toate conturile şi, înainte de toate, de pe cele de la „Fincombank”, unde preşedinte al Consiliului directorilor este Oleg Voronin. Şi iarăşi, „Aroma” nu se ţine de cuvânt, pe conturile ei se pune un nou arest şi, deja pentru a treia oară, Judecătoria Buiucani, e de partea fabricii noastre de coniacuri şi o păsuieşte din nou, acordându-i o altă pauză de două luni. E normal oare să continui să pledezi cauza unui agent economic care de două ori la rând nu respectă deciziile emise de instituţia judecătorească în care îţi faci meseria?

Se vede că are dreptate juristul de la „Aroma”, care le-a spus partenerilor letoni următoarele: „Curtea de Apel poate să anuleze de zeci de ori deciziile Judecătoriei Biucani, oricum, această judecătorie va proceda aşa cum i se va indica, iar executorii docili se vor conforma tuturor deciziilor ilegale”.

…Revenind la discursul ambasadoarei SUA, îl întrebăm pe preşedintele Voronin: „Când veţi începe să curăţaţi republica de morbul corupţiei?”. Atunci când o veţi face, vă rugăm să ţineţi cont şi de textul de mai sus. Nu de alta, dar de la „Aroma” miroase a corupţie.

 

P. S. Toată informaţia din acest material a fost preluată din scrisoarea directorului „Aroma Floris’S” adresată preşedintelui Voronin, dar şi Parlamentului European, Consiliului Europei, Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Nu ştim dacă Voronin a răspuns la scrisoare. Presupunem că nu, deoarece e ocupat. E ocupat cu lupta împotriva corupţiei. Organizează arestări. Sau poate aşteaptă propuneri de la Ion Morei?

 

«Oricine ma stie pe mine cunoaste faptul ca nu-mi voi dezamagi niciodata tatal»

Oleg Voronin, fiul presedintelui Moldovei, are firma la Vaslui

Eleonora Lisnic

GARDIANUL 23 iulie 2004

Despre afacerile mai mult sau mai putin oneste ale familiei presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se vorbeste mult la Chisinau. In Romania insa, putini stiu ca Oleg Voronin, fiul liderului de la Chisinau, detine, inca din 1993, jumatate din actiunile firmei SC "Kaolin Impex" SRL din Vaslui. Despre afacerile derulate de Oleg Voronin in Romania nu se stiu multe, dar cert este ca a intermediat tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica.

Referindu-se la afacerile odraslei presedintelui moldovean, un ziarist de la Chisinau afirma ca "numele lui Oleg Voronin apare in presa basarabeana mai frecvent decat cel al Monicai Lewinsky in presa americana in timpul scandalului Clinton".

Nu-si dezamageste tatal

In viata lui, Oleg a facut o singura declaratie de presa si aceea ca un fel de replica la o constatare a lui Iurie Rosca, presedintele PPCD, care a afirmat: "Ajuns la putere, presedintele comunist Voronin s-a dedat unor activitati de tip mafiot, utilizand intregul aparat de stat pentru consolidarea propriului clan si inavutirea familiei sale". Pentru ca nu a avut cine sa-l sfatuiasca sa taca, Oleg a emis o replica, respingand toate acuzatiile, punandu-le sub semnul unei campanii duse impotriva tatalui sau: "Oricine il stie pe presedinte cunoaste faptul ca este incapabil de a favoriza nepotismul. Iar oricine ma stie pe mine cunoaste faptul ca nu imi voi dezamagi niciodata tatal". Ce duios mai minte acest Voronin Jr. De parca lumea n-ar sti cum, la scurt timp dupa ocuparea Presedintiei de catre Voronin-tatal, directorii companiilor mari au fost somati sa-si mute conturile bancare la BC "FinComBank" sau cum Primaria Capitalei a inceput sa repartizeze terenuri pentru firma lui Oleg Voronin "Metal-Market". Asta ca sa nu mai reamintim despre planul (esuat din cauza FLUX-ului) de distrugere a SA "Aroma" sau de afacerile cu zahar la Briceni.

"O notificare a unui judecator sindic anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat."

«Nu pare un om de afaceri»

Se pare insa ca Oleg Voronin nu s-a multumit doar cu afacerile aranjate de tatal sau in Republica Moldova. Daca pe Voronin-tatal il cam gadila furnicile pe spate atunci cand se incumeta sa treaca Prutul (mai ales cand stie ca are de trecut prin Iasi, unde este declarat persona nongrata), Voronin fiul nu intampina nici un fel de piedici de ordin moral cand merge in Romania. Mai mult, la vama (de ambele parti) se bucura de privilegii. Eram curiosi sa aflam cam ce interese ar putea avea fiul comunistului Voronin in Romania, unde pe tatal sau "nu-l duci nici cu tapoiul". Si am descoperit ca in Vaslui lumea a auzit de Oleg Voronin. Un fost functionar de pe la Primaria locala, in varsta de 65 de ani, spune ca nu-i place de el ca nu pare a fi om de afaceri. Bineinteles, l-am intrebat ce l-a facut sa ajunga la astfel de concluzii? "Pai, are o firma pe aici pe la noi si a lasat-o asa de izbeliste. Cu exploatarea lemnului se ocupa", a declarat omul. Ne-a fost suficient.

Firma de apartament

SC "Kaolin Impex" SRL Vaslui a fost infiintata in decembrie 1993. Sediul firmei a fost declarat intr-un apartament dintr-un bloc de pe strada Calugareni, unde locuia unul dintre cei doi actionari. Din datele de la Registrul Comertului reiese ca obiectele de activitate erau extrem de diverse, de la cresterea animalelor, exploatarea forestiera pana la comert cu autovehicule si multe altele. Directorul Oficiului Registrului Comertului (ORC) Vaslui, Elena Mocanu, sustine ca "firma pare in parasire, nemaifiind de mult raportate bilanturile, ori facute schimbari ale statutului". Singurul act care arata ca firma "a miscat" este o notificare a unui judecator sindic care anunta ORC Vaslui ca Bancorex Iasi a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Kaolin Impex, din cauza unui credit nerambursat. Nu s-a mentionat nici o suma, iar ulterior n-au mai fost facute alte notificari, astfel ca pana si la aceasta ora, oficial, firma este "in functiune".

Cadar: «Oleg era de stanga. Nu mi-a placut»

Cu ajutorul unui coleg de la o redactie din "Iasi" am reusit sa stam de vorba si cu Cadar. El a confirmat legaturile de afaceri cu Oleg Voronin, dar a adaugat: "Gata! Am rupt orice relatie cu el din 1996, atunci cand, dupa ce eu l-am introdus pe piata romaneasca, el si-a facut propria firma si m-a lasat balta". Era vorba despre importuri din Republica Moldova, in special de zahar si materii prime pentru combinatele siderurgice. "Am intrat in contact prin 1992-1993, prin intermediul unei firme din Cluj, cu care amandoi aveam relatii de afaceri si am decis sa lucram impreuna", isi aminteste Cadar. "Oleg mi s-a parut un baiat cultivat. Insa faptul ca si el, si tatal sau erau de stanga nu mi-a placut, asa ca nu ne-am apropiat foarte tare. Acum nu mai vreau sa aud de Republica Moldova pentru ca am luat o gramada de tepe acolo", spune Cadar. Despre Bancorex, vasluianul sustine ca firma "Kaolin Impex" nu a luat nici un credit, ci ca a garantat un imprumut pentru o alta firma din Bucuresti, care nu si-a respectat obligatiile. "Nu am mai facut nimic pe aceasta firma de multa vreme", a conchis Cadar.

Si Braghis are «o mortaciune» la Vaslui

Oleg Voronin nu este singurul VIP din Republica Moldova care apare ca actionar la o firma din Romania. Rasfoind Registrul Comertului la Oficiul din Vaslui ne-am impiedicat privirea de numele lui Dumitru Braghis. Acesta are 20% din actiunile SC "Diva Exim International" SRL Vaslui, filiala a SC "Diva Exim Bucuresti". Si aceasta a fost infiintata in 1993, firma lui Braghis fiind catalogata de directoarea Registrului Comertului Vaslui, Elena Mocanu, drept "o mortaciune". " Daca nu se va reinmatricula pana pe 30 decembrie 2004 va fi radiata", spune Elena Mocanu.

 

Dosarul «GRAULUI»

"Pâinea s-a ieftinit datorită chinezilor..."

Alina Anghel

TIMPUL, 7 MAI 2004, NR.126

În mod absolut neprevăzut şi nefiresc, la mitingul de 1 Mai, conducerea Partidului Comuniştilor a anunţat reducerea preţurilor la pâine cu 10-15 la sută, iar la cea mai ieftină - chiar cu 30 la sută. Prima a scăzut preţurile SA "Franzeluţa", care a ieftinit pâinea "Chişinău" de la 2,75 la 2,3 lei; pâinea "Grâu" - de la 3,9 la 3,3 lei şi "Alba" - de la 3,3 la 2,75 lei. Potrivit celor de la "Franzeluţa", scăderea preţurilor a fost posibilă deoarece au fost excluşi intermediarii care furnizau grâu şi făină la preţuri majorate. Intervievaţii noştri, Ion Gabura şi Sergiu Scarlat, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Asociaţiei brutarilor din R. Moldova, sunt de părere că prin reducerile operate au fost puşi pe brânci toţi producătorii de pâine privaţi. Noi credem că actuala Putere, pur şi simplu, face speculaţii criminale cu pâinea, ca pe timpul foametei, în scopul de a obţine avantaje electorale.

TIMPUL: Ce consecinţe va avea ieftinirea pâinii pentru agenţii economici?

I.G.: A fost un şoc pentru companiile private. Dar problema e că, deocamdată, nici nu ştim care vor fi urmările. Am auzit că nici cei de la secţia de planificare de la "Franzeluţa" n-au ştiut nimic despre reducerile respective. Au venit oamenii luni la lucru şi au rămas consternaţi. Evident, majoritatea brutăriilor private nu se va conforma acestei directive. De fapt, pentru noi, există două soluţii: fie scă oprim activitatea, deoarece n-avem cum micşora preţurile, fie să livrăm în continuare pâine la preţurile actuale, care sunt cu vreun leu mai mari decât la "Franzeluţa". Guvernarea a recurs la un act politic sută la sută populist, pentru a obţine voturi la alegeri. Tot astfel, Voronin vrea să-şi îndeplinească promisiunile date la alegerile trecute.

TIMPUL: Pe seama cărui fapt au fost posibile aceste scăderi?

I.G.: Recent, "Franzeluţa" a primit circa 11 mii de tone de făină, oferite de chinezi cu titlu de ajutor umanitar, făina provenind din Rusia. După unele versiuni, "Franzeluţa" a primit-o degeaba de la guvern sau a cumpărat-o cu 4 bani/kg. Astfel, în loc ca aceste ajutoare să fie repartizate la şcoli, grădiniţe, pensionari, invalizi, guvernul a dat gratuit miile de tone "Franzeluţei". Brutarilor particulari nu li s-a dat nimic. Noi continuăm să cumpărăm materia primă la preţul de piaţă, care acum e de 4,5-4,6 lei. Din câte am aflat, o parte din grâul umanitar a fost sustras de la "Franzeluţa" şi scos în vânzare. Astfel se explică şi ieftinirea recentă a făinii de la peste 5 lei/kg la 4,5-4,6 lei: până nu demult, făina provenită din Rusia, se vindea în Chişinău cu circa 5 lei/kg, iar astăzi, din cauza acestui ajutor umanitar furat, costă cu 50 de bani mai puţin. Chiar mai ieri, nişte parteneri din Rusia îmi spuneau că, în R. Moldova, lucrurile merg greşit. În Rusia - furnizorul de grâu şi de făină pentru CSI -, preţurile la pâine, în acest an, au fost ridicate cu 20-25 la sută. În Ucraina, preţul la pâine s-a majorat până la 3 hrivne (peste 6 lei). În R. Moldova, pâinea costă între 2 şi 3 lei, asta dacă nu uităm că, în 2003, s-au recoltat numai vreo 100 mii tone de grâu, cea mai mică recoltă din ultimii 50 de ani, ca în 1946.

TIMPUL: Pasul celor de la "Franzeluţa" a vizat doar Chişinăul?

S. S.: La şedinţa de luni a celor 11 brutari din Chişinău, am convenit să aşteptăm timpuri mai bune şi să ne concentrăm vânzările în afara Chişinăului. De altfel, aici au funcţionat mai multe brutării, însă unele din ele au trecut în ilegalitate, deoarece în asemenea condiţii neloiale nu se poate munci. Alte câteva brutării şi-au mutat utilajele la sate şi în centre raionale. În ce mă priveşte, am o brutărie la Orhei, unde vând kilogramul de pâine cu 5 lei, cum e şi firesc, franzela de 400 gr fiind de 2,2 lei.

I. G.: Singura posibilitate e să vindem pâinea în afara Chişinăului. Mizăm pe faptul că "Franzeluţa" nu-şi va transporta pâinea sa ieftinită pe la sate, pentru că, incluzând cheltuielile de transport, ar costa "cât aurul". Nu demult, Voronin mustra angajaţii de la fisc, anticorupţie pentru faptul că aceştia pun beţe în roate businessului mic şi mijlociu. Dar, iată că au trecut câteva zile, şi ne pune pe brânci cu preţurile pe care le dictează. Dacă, nu însuşi Voronin, atunci fiul lui sau ruda lui Tarlev.

TIMPUL: Ce are Oleg Voronin cu situaţia de pe piaţa pâinii?

I. G.: Se spune că acesta vrea să cumpere "Franzeluţa", evident, prin persoane interpuse. De altfel, se zice că, tot aşa, prin metoda falimentului întreprinderii, O. Voronin a reuşit să procure Combinatul de panificaţie din Bălţi. De altfel, anul trecut, "Franzeluţa" a suportat pierderi de milioane de lei. Aceasta s-a întâmplat şi din cauza firmei "Petru Tarlev", care a exportat grâu în România la preţuri cu 40 la sută mai mici decât cele de acolo, iar a importat în toamnă, din Rusia, grâu furajer pe care "Franzeluţa" a fost silită să-l cumpere.

S. S.: Nu suntem împotrivă ca statul să monitorizeze situaţia de pe piaţa de panificaţie, dar acesta e obligat să creeze condiţii echitabile pentru toţi producătorii. Nicăieri nu se permite deţinerea monopolului la producerea pâinii, aşa cum e la noi. La noi, însă, pentru alegeri sau pentru fiul ori fiica cuiva, legea e aplicată preferenţial. Cred că "Franzeluţa" va fi "ajutată" să genereze şi în continuare doar pierderi. Realitatea e că azi nu se poate vorbi despre o respectare a principiilor economiei de piaţă. Din moment ce făina costă 4,5 lei/kg, cum să coste pâinea, fie şi de 800 de grame, 2 lei?!

TIMPUL: Care credeţi că va fi soarta SA "Franzeluţa"?

S. S.: Este foarte straniu ceea ce se întâmplă acolo. Având anul trecut zeci de milioane de lei pierderi, în loc să fie declarată falită, aceasta îşi continuă afacerea. Mai mult, ea recurge la reduceri de preţ. Ziceam că e vorba de un act politic. Dar e adevărat şi altceva: după ce a primit aceste ajutoare umanitare, "Franzeluţa" a devenit profitabilă, dar datoriile oricum au rămas. Statul deţine acolo peste 55 la sută, restul aparţinând acţionarilor. Astfel, la început, ar putea fi achiziţionate acţiunile acestora din urmă, iar după ce "Franzeluţa" va da faliment, vor fi scoase la vânzare şi activele statului. Cu Combinatul de panificaţie din Bălţi tot aşa s-a procedat, acesta având restanţe la plata pentru energie, gaze etc. Din cauza datoriilor, preţul întreprinderii date va fi unul infim. Tocmai atunci va apărea pe arenă cumpărătorul, adică cel care a făcut această maşinaţie. Am auzit că Oleg Voronin şi angajaţii lui sunt văzuţi adesea pe la "Franzeluţa".

TIMPUL: Cum trebuia să procedeze statul pentru a asigura cu pâine la preţuri accesibile categoriile defavorizate de cetăţeni?

I.G.: Urmau să fie stabilite compensaţii, aşa cum s-a făcut în Rusia sau în Ucraina, unde s-au găsit modalităţi directe de a ajuta persoanele nevoiaşe. La noi, însă, a fost aplicat acelaşi preţ pentru toţi în detrimentul agenţilor economici, preţ care, pur şi simplu, ne-a dat gata. Probabil, lumea de la ţară se gândeşte acum: "Uite ce bravo e Voronin că ieftineşte pâinea în Chişinău!", fără a şti, însă, cu ce scop a fost făcut acest pas. Astfel, noi vom munci atâta timp cât "Franzeluţa" nu va dori să furnizeze pâine ieftină şi în zona rurală. Dacă, însă, va acoperi şi piaţa de acolo, va trebui să închidem toate brutăriile private, fiindcă nu vom putea concura cu preţurile populiste practicate de "Franzeluţa".

 

Dosarul «GRAULUI»

PRIN HOTĂRÂRE DE GUVERN:

Firma lui Oleg Voronin va scoate grâul nostru pe pieţe străine

Ina Prisăcaru

TIMPUL, NR.139, 30 IULIE 2004

Miercurea trecută, miniştrii au stabilit noi restricţii la exportul grâului, care vor spori veniturile Căii Ferate, dar şi ale multor firme expeditoare. Coincidenţă sau nu, Calea Ferată este condusă de un bun prieten de-al lui Voronin, Mihail Gagauz, iar printre firmele expeditoare se numără cea a lui Oleg Voronin, fiul preşedintelui, şi cea a lui Serghei Salabaş, cumnatul directorului Căilor Ferate.

Aşadar, săptămâna trecută, miniştrii au stabilit două noi cerinţe la exportul grâului: 1. exportul va fi posibil numai prin intermediul Căii Ferate; 2. toate operaţiile de export vor fi realizate prin intermediul Bursei de mărfuri. Noua modificare încă nu a fost publicată în "Monitorul Oficial", motiv din care responsabilii de la guvern, de la Ministerul Agriculturii şi cei de la Bursa de mărfuri au evitat să o comenteze sau să o argumenteze. Deocamdată, singura declaraţie făcută publică este cea a ministrului Dmitri Todoroglo, care a numit următoarele avantaje: "Calea Ferată va putea controla mai bine exportul de grâu, iar Bursa de mărfuri va stabili un preţ minim de export". Vă amintim că, acum câţiva ani, guvernul a încercat să impună doar exportul feroviar. Atunci, instituţiile financiare internaţionale au reacţionat prompt, avertizând conducerea de la Chişinău de politică restrictivă, lucru inadmisibil într-un stat democratic, ce vrea susţinere din Occident.

Având proaspăta experienţă a "crizei pâinii", am decis să anticipăm evenimentul. Mai ales că după criza de grâu din anul trecut, vara aceasta a venit cu o roadă neaşteptat de bună. Oficialii de la minister au şi anunţat că din estimativa recoltă de 750 mii tone de grâu, 150 mii ar putea fi exportate. Tentantă ofertă - rămâne să vedem mai târziu cine dintre exportatorii de cereale va avea de câştigat de pe urma ei. În numărul de astăzi, însă, ne propunem să analizăm alt aspect al exportului de grâu: cel ţinut în umbră, dar foarte important. Adică, cum anume vor avea de câştigat Bursa de mărfuri, Calea Ferată şi firmele expeditoare de pe urma noilor modificări?

"Transline", patronată de Oleg Voronin, va transporta grâul moldovenesc

De exemplu, dacă agentul economic "X" vrea să vândă grâu în străinătate, el va fi obligat să plătească bursei o taxă de 0,25% din preţul mărfii şi, în plus, o taxă de înregistrare de până la 100 de lei. Acelaşi lucru va trebui să-l facă şi cumpărătorul. Ieri, singura ofertă de grâu expusă la bursă era cea de grâu alimentar de clasa III, din Kazahstan, la preţul de 270 de dolari/tona (în total, 201 tone). Astfel, agentul economic care a scos grâul în vânzare va plăti bursei 135 de lei. Aceeaşi sumă va fi achitată şi de cumpărător. În plus, e nevoie de un comision pentru brokerul bursei, care se stabileşte în urma negocierilor dintre părţi şi variază de la caz la caz. Adunate, toate aceste cifre ajung la 500 de lei.

Următorul pas este transportarea mărfii la destinaţie, în ţara importatoare, doar pe calea ferată. Aici nu ai de ales şi trebuie să apelezi la serviciile firmelor de expediţie, singurele care îţi oferă vagoane şi îţi tranzitează marfa pe teritoriul republicii şi peste hotarele ei. Printre aceste firme se numără "Transline", condusă de Oleg Voronin. De la reprezentanţii "Transline" am aflat că, bunăoară, pentru tranzitarea unui singur vagon cu grâu (circa 60 de tone), pe o distanţă de 100 de km, trebuie să plătim 300 de dolari. O parte din aceşti bani (cât - nu am putut afla nici de la conducerea Căilor Ferate, nici de la firmele expeditoare, invocându-se secretul comercial) e transferată Căilor Ferate, ca taxă de folosire a drumului de fier. Dacă e să ne referim la cele 150 mii de tone, anunţate de oficiali, atunci pentru tranzitarea a o sută de kilometri firmele de expediţie vor câştiga 8 mln. 850 mii lei (750 mii de dolari).

Evident că "Transline" nu este singurul agent economic care prestează servicii de acest gen şi, teoretic, ar fi pe picior de egalitate cu alte firme de acest gen. Cunoscând, însă, experienţa "Fincombank"-ului (unde Oleg Voronin este preşedinte al Consiliului director), care într-un răstimp scurt le-a suflat altor bănci clienţii valoroşi, cum ar fi ministerele de forţă, Cancelaria de Stat, "Moldtelecom", "Franzeluţa" etc., avem tot temeiul să bănuim că aşa s-ar putea întâmpla şi în cazul "Transline". Exportatorii de grâu, în schimbul dreptului de a vinde cereale în afara ţării, vor fi nevoiţi să accepte doar serviciile "Transline".

Petru Tarlev a rămas nepedepsit pentru vina sa în "criza pâinii"

Un alt motiv ce ne face să credem acest lucru ar fi că, în ultimul timp, numele lui Oleg Voronin apare tot mai des pe piaţa cerealieră. Semnalul de alarmă că feciorul şefului statului vrea să penetreze această piaţă a fost trasă acum câteva luni de preşedintele Asociaţiei brutarilor din R. Moldova, Ion Gabura. Acesta, într-un interviu pentru TIMPUL, spunea că Oleg Voronin vrea să devină acţionar la "Franzeluţa", prin persoane interpuse. I. Gabura a mai declarat că, în 2001, feciorul preşedintelui a cumpărat Combinatul de produse cerealiere din Bălţi.

Relevant e faptul că Oleg Voronin nu este singura rudă a primelor persoane în stat implicată în afaceri cerealiere. O altă persoană care practică un asemenea business este Petru Tarlev, vărul primului ministru. O investigaţie a Asociaţiei Presei Independente a scos în vileag afacerile frauduloase ale lui Petru Tarlev. Acesta, în perioada în care Ministerul Agriculturii interzisese exportul de grâu, a avut trecere liberă la vamă şi a scos din ţară zeci de tone de grâu, lucru confirmat prin acte, dar şi de către oficialităţile ţării ce a cumpărat grâu de la Petru Tarlev. Tranzacţiile au fost realizate în perioada în care republica traversa o cumplită criză a pâinii. Deşi au fost sesizate multe instanţe, Procuratura Generală, guvernul, preşedinţia nu au cercetat acest caz şi nimeni nu a pedepsit-o pe ruda premierului.

...Exemplele de mai sus ne determină să credem că şi de această dată tranzacţiile de export al grâului moldovenesc, foarte bănoase, de altfel, ar putea fi făcute cu "mişmaşuri". Din acest motiv, atenţionăm de pe acum Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei, Procuratura Generală, Ministerul Agriculturii să monitorizeze toate tranzacţiile cu grâu şi să-i pedepsească pe toţi cei care fac afaceri ilegale, chit că sunt feciori de şefi de stat sau veri şi fraţi ai primului-ministru. Doar aşa poate fi evitată o nouă criză a pâinii.

 

Dosarul «TUTUNULUI»

Misin, da-i si lui Voronin!

Ion Manole,

FLUX, Nr.130 (981)  din 04 decembrie 2002

Interesele gruparii "Misin-Buks" la Combinatul de tutun din Chisinau ("Tutun" CTC) au fost vizibil stramtorate in ultimul timp in interesul altor sase dealeri protejati de clanul comunist de la putere, au comunicat pentru FLUX surse bine informate care au solicitat anonimatul.

Astfel, din 5 firme de dealeri controlate pana nu demult din umbra de catre vicepresedintele Parlamentului, comunistul Vadim Misin, acesta a ramas doar cu una - "Nilcon Tabacco".

Conform noii distribuiri a sferelor de influenta la "Tutun CTC", aceasta intreprindere va fi dirijata in continuare de urmatoarele firme de dealeri: "Galaghia-com" si "Infort" - patronate de Oleg Voronin, fiul presedintelui Voronin, "Perfectiune" - patronata de unul din capii lumii interlope zis "Kitaet", "Nilcon Tobacco" - patronata de Vadim Misin, "Sandu Ararat" - patronata de seful deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, "Dermax-exim" - patronata de ministrul Justitiei, Ion Morei, si "Gomata-com" al carui patron nu este deocamdata cunoscut.

Sursele citate au precizat ca prin inlaturarea lui Vadim Misin si Petru Poian (ex-director la "Tutun CTC") de la gestionarea banilor proveniti din afacerea "Tutun CTC" presedintele Voronin i-a aranjat inca o sursa importanta de venit feciorului sau care mai patroneaza si alte companii cu venituri fabuloase din Republica Moldova, inclusiv BCA "FinComBank" si compania "Metal-Market".

 

Dosarul

“Metal-Market” – restaurarea muzeului Dolna

Puterea este bagata pana peste cap in afaceri murdare

"Lukoil" da bani pentru firma omului de afaceri Oleg Voronin

Vitalie Calugareanu

FLUX, Ed de Vineri Nr.  21 (345) 14 iunie   2002,

Deputatii crestin-democrati au facut ieri mai multe interpelari in adresa institutiilor de forta din Republica Moldova (Procuratura Generala, Ministerul de Interne, Serviciul de Informatii si Securitate) in care le-a solicitat conducatorilor acestora sa verifice posibilele implicari ale primelor persoane in stat si a rudelor acestora in afaceri dubioase.

Bunaoara, liderul PPCD, Iurie Rosca, i-a solicitat procurorului general sa verifice daca firma "Metal-Market", care a realizat lucrarile de restaurare a complexului muzeal din comuna Dolna, este condusa sau controlata de omul de afaceri Oleg Voronin, fiul presedintelui Republicii Moldova. Presedintele PPCD l-a mai rugat pe procurorul Vasile Rusu sa investigheze daca suma de 5 000 000 de lei virate de compania ruseasca "Lukoil" catre "Metal-Market", cu titlul de "sponsorizare", a fost utilizata integral in conformitate cu scopul declarat si daca, de fapt, nu este vorba de o operatiune de spalare a banilor si de corupere a sefului statului care ar favoriza monopolizarea pietei de produse petroliere de catre "Lukoil".

De asemenea, in opinia lui Iurie Rosca, se impune elucidarea cauzei adevarate a modificarilor operate in anul trecut de catre Parlament la legislatia privind importul produselor petroliere, deoarece, din informatiile de care dispune dansul, aceste modificari au fost promovate in urma unei intelegeri secrete dintre Vladimir Voronin si seful companiei "Lukoil", Vaghit Alikperov, de a institui un monopol asupra pietei de carburanti. Rosca a solicitat sa fie informat in regim de urgenta asupra acestor chestiuni care, potrivit lui, "arata posibila mituire a presedintelui Voronin prin intermediul fiului sau Oleg Voronin".

La randul sau, deputatul PPCD, Stefan Secareanu, a solicitat organelor de forta sa verifice informatiile aparute joi in presa de la Chisinau despre "invadarea teritoriului Republicii Moldova de catre o retea de traficanti de produse petroliere", care prejudiciaza Bugetul de Stat de milioane de dolari, iar din banii obtinuti se procura armament din Transnistria, care ulterior este transportat ilegal in Cecenia. (Detalii la acest subiect le puteti citi in paginile 1 si 2 a ziarului nostru).

O alta interpelare adresata tot procurorului general a fost depusa de deputatul crestin-democrat, Efim Zubcu. Aceasta se referea la modul de desfasurare a anchetei in cazul asasinarii, la 26 mai 2001, a directorului Asociatiei Pietelor din municipiul Balti, Gheorghe Grumatchi. Zubcu a spus ca detine informatii potrivit carora s-ar fi facut presiuni din partea anumitor persoane oficiale pentru a scoate suspiciunile de complicitate la acest asasinat a actualului ministru al Justitiei, Ion Morei, precum si a deputatului, Victor Morev, in acea perioada primar de Balti.

Aceste si alte interpelari ale crestin-democratilor, dar nu in ultimul rand si propunerea lansata ieri dimineata in Parlament de Stefan Secareanu, de a constitui o comisie de ancheta care sa verifice informatiile despre interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice de catre SIS, prin intermediul companiei "Voxtel", i-a determinat pe comunisti sa propuna modificarea Regulamentului Parlamentului prin care sa restranga sensul notiunii de "interpelare". Asta pentru ca opozitia sa nu mai aiba posibilitate sa faca publice abuzurile comise de cei care stau astazi in fruntea statului. Este inca o tentativa de a ingradi dreptul opozitiei la exprimare si o incercare de a ascunde ilegalitatile comise cu acordul sau chiar cu contributia directa a guvernantilor comunisti.

 

Dosarul

“Metal-Market” – restaurarea muzeului Dolna

Daca tata-i presedinte...

Igor Burciu

FLUX, Nr.59 (911)  din 18 iunie  2002

Oleg Voronin este unul dintre cei mai prosperi businessmani din R. Moldova. Gurile rele spun ca pentru a ajunge in gratiile lui Hermes, l-au ajutat mintea agera, pofta de bani si, nu in ultimul rand, potrivit ultimelor informatii si comentarii din ziare, protectia tatalui. Precizam ca este vorba nu de un personaj oarecare, ci de fiul presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin. Mai precizam, totodata, ca presa a mediatizat cu lux de amanunte o sumedenie de alte performante ale acestui personaj interesant, care, la o adica, ar putea incapea, lejer intr-un nou volum al "Cartii negre a coruptiei". Ultimul sau succes financiar, bunaoara, s-a transformat intr-un amplu scandal care a pus pe jaratic nu numai familia Voronin in special, ci Partidul Comunistilor in genere.

Asadar, potrivit unei interpelari depuse de deputatii crestin-democrati, Oleg Voronin a obtinut fara concurs, in calitate de patron al firmei de constructii "Metal-Market", dreptul de a renova din bani publici cateva edificii din proprietatea statului, intre care hotelul "Codru" si casa-muzeu din localitatea Dolna, in care pe vremuri a a dat glas pustietatii poetul rus Puskin. Asta inseamna ca firma "Metal-Market" a fost platita din bugetul statului pentru a realiza reconstructia respectivelor obiective. Mai precis firma "Metal- Market" si-a asumat obligatia de a furniza materiale de constructii si de a plati muncitorii angajati in acest proiect. Cu alte cuvinte, statul a platit firmei lui Oleg Voronin nu numai pentru caramida, scanduri, cuie sau ciment, ci si pentru munca angajailor sai. In acelasi timp, se anunta oficial ca banii pentru lucrarile de renovare a casei-muzeu din Dolna au fost acordati, cu titlu de sponsorizare, de catre seful companiei rusesti "Lukoil" Vagit Alekperov, pe care, ulterior, presedintele Voronin l-a recompensat cu ordinul "Gloria muncii".

Ingineria pare destul de limpede. Firma lui Oleg Voronin obtine, fara concurs, dreptul de a renova niste cladiri pe bani publici, adica extrasi din bugetul statului. Statul suporta, asadar, toate cheltuielile de rigoare. Ulterior aflam ca si firma "Lukoil" a donat, cu titlu de sponsorizare, niste bani pentru reconstructia cladirii din Dolna. Deci, daca muzeul din satul Dolna a fost renovat din banii publicii, atunci ce a facut Oleg Voronin cu banii lui Vaghit Alekperov? Ne intereseaza, de asemenea, de ce nu a fost facute public rezultatul asa-zisului concurs castigat de firma lui Oleg Voronin. Si, nu in ultimul rand, cum de s-a ajuns ca dreptul de renovare a hotelului "Codru" si a muzeului din Dolna sa fie castigat, fara concurs, de firma patronata tocmai de fiul presedintelui statului? Sa fie la mijloc doar o simpla coincidenta? Eu unul ma indoiesc.

 

Dosarul «ZAHARULUI»

Voronin speculeaza problemele politice in interesul

protejarii propriilor afaceri

Romanian Global News,  27 May 2004

"Se pare ca intre Republica Moldova si Ucraina, desi in aparenta relatiile dintre aceste doua state sunt bune, se coace un conflict serios, ba chiar un razboi - <razboiul zaharului>. Marii businessmeni, care controleaza "industria dulce" au facut coalitie impotriva contrabandei ucrainene, iar politicienii s-au grabit sa foloseasca aceste circumstante in folosul lor", scrie miercuri publicatia electronica "Versii".

Potrivit sursei citate, in realitate, nu combaterea contrabandei este esenta problemei, ci promovarea intereselor de afacere ale marilor businessmeni, intre care se numara Oleg Voronin, feciorul presedintelui comunist, precum si a intereselor politice ale administratiei de la Chisinau. "Se creeaza impresia ca "naluca contrabandista" este convenabila atat politicienilor, cat si oamenilor de afaceri. Cu ajutorul acestui mit, magnatii zaharului incearca sa aplice presiuni asupra Kievului, pentru a-l determina sa-si modifice politica vamala. Situatia pe piata ucraineana de export este, incepand cu anul trecut, nefavorabila pentru zaharul moldovenesc. Ucraina, la fel ca si Rusia, a redus considerabil cotele de import al zaharului din Republica Moldova. Potrivit prognozelor, in 2004 exista pericolul supraproducerii de zahar.

Agentia moldoveana de stiri FLUX informeaza ca aproximativ o treime din volumul pietei moldovenesti de zahar o constituie zaharul importat nelegal, in special din Ucraina, prin Transnistria si sectorul de sud al hotarului moldo-ucrainean. Acest fapt pune in pericol industria respectiva, dar si reduce veniturile clanului Voronin. Feciorul presedintelui, Oleg Voronin, este proprietarul unei mari intreprinderi - Fabrica de zahar din Briceni - care se orienteaza spre piata romaneasca. Insa, odata cu extinderea UE, perspectivele exportului spre vest devin incerte, Voronin fiind obligat sa se reorienteze.

Alte patru mari fabrici de zahar (din Glodeni, Cupcini, Ghindesti si Alexandreni), precum si Fabrica "Bucuria", sunt controlate de businessmanul stabilit la Londra Marat Safin", scrie "Versii", precizand ca "demersurile Chisinaului ar putea fi luate drept manifestarea grijii fata de producatorii autohtoni, daca datele problemei zaharului nu ar aduce mai mult cu un proiect politic". "Acesta consta in atragerea atentiei comunitatii internationale asupra problemei transnistriene si in demonstrarea faptului ca regiunea separatista necontrolata de autoritatile centrale ramane a fi o pepiniera a contrabandei si banditismului".

In acest context, Chisinaul invoca, in fata UE si OSCE, pasivitatea Kievului in ce priveste organizarea controlului comun vamal si de frontiera, in special pe sectorul transnistrian. Si o face cu succes: pana de curand Bruxellesul examina problema "cu ochii moldovenilor". Ce-i drept, in ultimul timp reprezentantii Occidentului au inceput sa realizeze ca posturile comune moldo-ucrainene de control trebuiesc Chisinaului, la modul evident, nu pentru a optimiza activitatea organelor de resort ale ambelor state. Altfel, de ce moldovenii insista numai asupra segmentului transnistrian de frontiera, demonstrand pasivitate in ce priveste sectoarele de nord si de sud si refuzand monitorizarea regimului de frontiera sub egida OSCE?", intreaba comentatorul din publicatia citata. In cadrul recentei vizite oficiale in Bulgaria, Voronin a solicitat presedintelui in exercitiu al OSCE, Solomon Passy, sa se implice in solutionarea problemei securizarii segmentului transnistrian al frontierei moldo-ucrainene.

 

Dosarul «ZAHARULUI»

Feciorul lui Voronin este acuzat de un demnitar comunist

FLUX Nr.  117 (838)  28 noiembrie  2001

Presedintele Consiliului judetean Edinet, Ion Gutu, candidat in alegerile locale din partea Partidului Comunistilor, a sustinut ieri, la Chisinau, o conferinta de presa in cadrul careia l-a acuzat pe Oleg Voronin, feciorul presedintelui Vladimir Voronin, de implicare directa in privatizarea ilicita a fabricii de zahar din Briceni.

El a mentionat ca aceasta intreprindere a fost cumparata inca in 1990, in perioada privatizarii contra bonuri patrimoniale, de catre Oleg Voronin. "Cu doi ani in urma el i-a cam amagit pe producatorii de sfecla, refuzand sa le dea zaharul. In consecinta, producatorii au fost nevoiti sa-si duca marfa la alte uzine. Mie imi scrieau oamenii si i-am spus lui Vladimir Voronin ca lumea se revolta de faptul ca se vinde fabrica. El m-a asultat si mi-a raspuns ca acesta este feciorul lui si ca el este deja matur".

In cadrul conferintei de presa, Ion Gutu a prezentat ziaristilor documente care certifica justetea celor mentionate de el, inclusiv vanzarea ilegala a mai multor obiective aflate la balanta administratiei publice locale, in valoare totala de 27 milioane lei.

Mai mult decat atat, Ion Gutu a spus ca dezvaluirile pe care le-a facut ieri este doar "primul episod" din epopeea afacerilor dubioase orchestrate de actuala putere, precizand ca urmatorul episod se va referi la finantarea campaniei electorale a comunistilor. El nu a precizat insa cand va face aceste dezvaluiri.

Ceea ce am mai putut desprinde din conferinta de presa a domnului Gutu a fost ca el este un foarte bun prieten cu actualul, deocamdata, vicepresedinte al Parlamentului, Vadim Misin, si ca ar fi in masura sa-l apere pe acesta chiar daca ar calca pe bec. Aceasta ne duce la ideea ca tovarasul Misin ar putea avea cam aceeasi parere despre "guvernarea lui Voronin", ceea ce inseamna ca Partidul Comunistilor progreseaza spre o scindare jalnica.

 

Dosarul «ZAHARULUI»

Sfecla de zahar si feciorul lui Voronin

Igor Burciu

FLUX, Nr.  118 (839)  29 noiembrie  2001

L-am fi putut crede pe actualul sef al statului, daca acesta ar fi declarat, dezvinovatindu-se, ca nu a stiut nici cu spatele despre afacerile fiului sau, adica despre modul fraudulos in care acesta a privatizat fabrica de zahar de la Briceni. Am fi putut eticheta lesne mismasurile financiare ale lui Voronin junior, despre care s-a scapat cu vorba presedintele Consiliului Judetean Edinet in cadrul unei recente conferinte de presa, drept sotii, facute pe la spatele taticului. La urma urmei, o parte a opiniei publice, cea usor manipulabila, a reactionat intocmai si in cazul ginerelui lui Snegur, si in cazul odraslei lui Sangheli, si in cazul baietilor lui Lucinschi. Numai ca Voronin este, se stie, mai intepat decat predecesorii sai. El nu putea sa reactioneze decat in stilul sau caracteristic: "Ce vreti, fiul meu este baiat mare si are dreptul sa faca ce vrea!". Or, din acest moment, tunurile financiare ale odraslei sefului comunistilor nu mai sunt simple nazbatii, ci delicte serioase, comise cu stirea si protectia tatalui. Iar culpa morala (si nu numai) a acestuia din urma s-a dublat, volens-nolens, de cand el a devenit presedinte, adica prima figura politica in Republica Moldova.

Privite din acest punct de vedere, lucrurile devin extrem de grave. Asta inseamna ca Vladimir Voronin a stiut de la bun inceput ca fiul sau a privatizat ilegal fabrica de zahar de la Briceni, prejudiciind enorm bugetul tarii unde el este astazi presedinte. Mai mult, suntem absolut siguri ca Oleg Voronin nu ar fi facut si nu face nici acum un pas fara sprijinul concret al tatalui sau. Daca Vladimir Voronin a stiut despre afacerile fiului sau, inseamna ca el este la curent si cu alte matrapazlacuri, ale unor membri din propriul sau partid. Si asta mai inseamna ca seful statului bate, pur si simplu, apa-n piua, atunci cand se plange ca R. Moldova este un stat sufocat de coruptie si afaceri ilicite. Ca sa dea masura exacta a campaniei anticoruptie pe care, chipurile, a declarat-o deschisa, precum si a vremurilor pe care le traim, presedintele Voronin nu are decat sa-l faca pe fiul sau prim-ministru, in locul lui Tarlev. Sau, cel putin, ministru al Finantelor, in locul lui Manoli.

 

Dosarul «ZAHARULUI»

Ion Gutu si Oleg Voronin, doua persoane certate cu legea

Ion Manole

FLUX, Nr.  118 (839)  29 noiembrie  2001

Conflictul iscat intre presedintele Consiliului judetean Edinet, Ion Gutu, si afacerile familiei Voronin la Briceni sunt niste reglari de conturi intre cei care au venit la putere furand banii celor necajiti", a declarat deputatul PPCD, Valentin Chilat.

El a precizat ca "dezvaluirile senzationale" de implicare a lui Oleg Voronin in privatizarea frauduloasa a fabricii de zahar din Briceni, facute publice marti, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Ion Gutu, sunt semnificative si ca acestea denota ca in "asa-zisul monolit comunist" s-au produs fisuri.

"Nu ma uimeste faptul ca acelasi Gutu, care in 1994 a fost adeptul agrarienilor, in 1996 - partasul inflacarat a lui Lucinschi, iar in 2000 - prietenul lui Voronin, in prezent are nevoie de un nou acoperis politic", a spus Valentin Chilat, adaugand ca timpul va arata cine il va accepta - Urechean, Snegur sau Diacov.

Deputatul PPCD considera ca finalul acestui conflict poate avea doua variante: ori Ion Gutu va continua seria dezvaluirilor, ori se va ajunge la o intelegere, dat fiind faptul ca ambele parti "au suficiente pacate". "Atat Oleg Voronin cat si Ion Gutu sunt persoane certate cu legea" a mentionat Chilat.

De notat ca Valentin Chilat a depus saptamana trecuta o interpelare referitoare la gestionarea frauduloasa a banilor publici in judetul Edinet. El a solicitat sa fie informat in special despre disparitia celor 2,5 milioane lei destinate pentru salarizarea profesorilor din regiune in perioada mai-iunie curent. Presedintele Eugenia Ostapciuc a lasat atunci sa se inteleaga ca subiectul este deja cunoscut si ca exista o ocomisie care se ocupa de dezvaluirea acestor si altor incalcari.