Dosarul Gh. PAPUC

 

 

PAPUC Gheorghe

Ministru de interne in Guvernul RM

 

   Nascut in 1953 (ziua nasterii este secret de stat) in satul Frasinesti, jud. Ungheni. A absolvit Scoala medie speciala a trupelor de interne a MAI al URSS din Saratov in 1978 si Institutul de economie si drept din Moscova in 1981.

    A ocupat diferite functii de ofiter in cadrul trupelor de interne a MAI al URSS. In 1997 este numit comandant al Brigazii cu destinatie speciala “Fulger”. In februarie 2002 este aprobat in functia de ministru de interne. In noiembrie 2002 ia fost conferit gradul de general-major de politie.

 

Informatie actualizata la 15 noiembrie 2002

Sursa: “Logos-Press  

 

PAPUC SI FULGER

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

2 decembrie 2003

Andrei Ciubov din Nimoreni, raionul Ialoveni (fostul judet Chisinau) este pasionat de motociclete. De o luna, insa, motocicletele i-au transformat viata in cosmar.

Pe la inceputul lunii noiembrie, la gospodaria lui Andrei Ciubov si-au facut aparitia patru ofiteri de politie din Batalionul cu destinatie speciala "Fulger", al carui comandant a fost actualul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, dupa care a fost succedat de actualul viceprim-ministru de Interne, Botnari. Acasa era doar sotia lui Andrei. Politistii s-au prezent si au inceput sa faca perchezitie prin gospodarie, chipurile, cautand ceva. Au dat de cele doua motociclete - Honda Trumber si Suzuki Bike - si de un scuter marca Benele, dupa care au luat-o la intrebari pe femeie: de unde sunt procurate, unde-s actele etc. Pana la urma, i-au spus ca motocicletele au fost furate si aduse in tara prin contrabanda si ca sotul sau risca sa ajunga dupa gratii. Dupa ce au speriat-o de-a binelea, ofiterii i-au lasat cuvant ca, pentru a scapa din incurcatura, sotul trebuie sa le dea 5.000 dolari - cate o mie pentru fiecare si una "pentru cel care le-a dat "navodca", adica le-a indicat unde trebuie sa vina.

5.000 dolari si Politia te lasa in pace

Mai apoi au luat legatura prin telefon cu capul familiei, continuand sa-l santajeze. Ciubov le-a spus franc de la bun inceput ca are toate actele in regula si ca n-ar avea de ce sa le dea bani, cu atat mai mult ca nici nu are o suma atat de mare. Atunci ei i-au marit taxa cu inca o mie. La scurt timp, ofiterii de politie au schimbat tactica. I-au spus ca este cautat prin Interpol si va avea mari probleme. Ei l-ar putea scoate din lista celor cautati, insa pentru aceasta trebuie sa le dea 3.000 dolari. Pana la urma, Ciubov n-a avut incotro si a convenit ca le va da banii. S-au inteles ca il vor suna peste o zi si-i vor spune unde trebuie sa vina sa le aduca banii. La intalnire urma sa vina Tudor Ciobanu, unul din cei patru, care l-a santajat cel mai tare.

Ofiter din batalionul "Fulger" - prins in flagrant

Desi speriat, pentru ca nu te pui cu cei fara de lege, chiar daca esti nevinovat, Andrei a apelat, totusi, la organele de drept. S-a adresat Directiei pentru combaterea crimei organizate din cadrul Ministerului de Interne. Reprezentantii acesteia au pus repede la cale flagrantul. In ultimul moment, insa, Ciobanu a refuzat sa vina la intalnire. Fie a simtit ceva, fie a fost informat de cineva. Ciubov insa n-a fost lasat in pace. A fost contactat imediat de un consatean de-al sau, Vitalie Rotari, si el ofiter in batalionul Fulger. Acesta i-a spus ca l-ar putea ajuta ca sa scape de probleme. Daca da 3.000 de dolari, el il va putea scapa de un eventual dosar penal care ar putea sa i se intocmeasca. Adica, daca da banii, el il scoate basma curata si mai mult, Politia n-o sa se mai lege de el, i-a spus Rotari. Dupa toate probabilitatile, Rotari ar fi cel care le-a furnizat informatia despre Ciubov ortacilor lui Papuc si trebuia intr-un fel sa-si scoata partea.

Intalnirea lui Ciubov cu Rotari a fost stabilita pentru 14 noiembrie, in apropierea parcului de taximetre din cartierul Sculeni al capitalei. La ora stabilita, Ciubov s-a prezentat la locul intalnirii, nu inainte ca banii sa fie marcati la Directia pentru combaterea crimei organizate a MAI. In momentul in care au fost transmisi banii, Politia l-a retinut in flagrant pe Vitalie Rotari. In aceeasi zi, a fost intentat un dosar penal.

Presiunile MAI

Dar povestea ofiterilor de politie nu se incheie aici. Cei cinci sunt, dupa cum am mai spus, din Batalionul Fulger, care a fost condus de actualul ministru de Interne, iar dupa el, aceasta misiune i-a revenit actualului ministru adjunct de Interne, Botnari. Deci toti cinci sunt din gasca celor doi, ajunsi in functii inalte. Imediat ce a fost retinut in flagrant Rotari, i s-a raportat viceministrului Botnari care, potrivit surselor noastre, a facut un mare tambalau. Dupa cum am aflat, Botnari s-a deplasat imediat la DCCO unde a fost dus Rotari, tunand si fulgerand asupra celor care au realizat flagrantul. Le-a reprosat ca se ocupa cu ce nu trebuie, ca strica imaginea unor ofiteri de elita dintr-o institutie prestigioasa, cum este Batalionul cu destinatie speciala "Fulger". I-a amenintat ca va initia o ancheta de serviciu sa vada cu ce se ocupa directia data etc. Organizatorilor flagrantului le-a iesit pe ochi operatiunea. Potrivit surselor noastre, Botnari le-ar fi cerut anchetatorilor sa musamalizeze cazul, astfel incat cei implicati sa nu ajunga la proces. Nu stim cum trebuiau sa decurga lucrurile, daca nu se afla despre acest caz la Procuratura Generala, care a si solicitat dosarul cu pricina. L-am contactat si pe procurorul general Vasile Rusu. El ne-a spus ca nu a fost informat despre vreun dosar in care sa fie implicati ofiteri de politie din Batalionul Fulger si ca nu cunoaste nimic despre dosarul la care ne-am referit noi. Ar fi interesant sa aflam despre ce il informeaza subalternii pe Vasile Rusu. Am aflat ca pe coridoarele PG si MAI se vorbeste destul de des despre comportamentul viceministrului de Interne si ca despre interventia lui in cazul celor cinci ofiteri de politie din Batalionul Fulger au aflat multi politisti si procurori.

Ofiterul-"crasa" al unui bordel virtual

Acesta insa nu este singurul caz de implicare a angajatilor Batalionului "Fulger" in actiuni dubioase. In aprilie 2002, angajatii Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) in colaborare cu cei ai Procuraturii Generale (PG) au depistat un bordel virtual care furniza imagini erotice si porno pe Internet. Abonatii achitau pentru serviciile celor 15 fete taxe de 100 dolari pe ora. Platoul de filmare se afla intr-o vila din sectorul Buiucani al capitalei, fiind dotat cu camere de luat vederi de ultima generatie. Anchetatorii au stabilit ca unul din administratorii bordelului este Igor Balanut, ofiter superior in cadrul Batalionului cu Destinatie Speciala "Fulger", prieten la catarama si protejat al ministrului de Interne Papuc. Detinem informatii cum ca, in cadrul anchetei, ministrul Papuc a dat mai multe telefoane la Procuratura Generala pentru a-l pune in libertate pe Balanut. Totodata, ministrul de Interne ar mai fi exercitat si presiuni asupra anchetei, incercand sa musamalizeze cazul. Drept urmare, lui Balanut nu i s-a incriminat infractiunea prevazuta in articolul 113/2 Cod Penal /vechi/ - traficul de fiinte umane - desi ancheta a obtinut probe ca una din fete a ajuns in Israel, unde practica prostitutia. Deci s-a facut in asa fel incat ofiterul de politie sa nu ajunga la o pedeapsa penala, ci la una administrativa. Dosarul a fost trimis in judecata si se afla in prezent la Judecatoria sectorului Buiucani. Potrivit surselor noastre, SIS ar detine o caseta video pe care este inregistrat ministrul Papuc si ortacul sau Balanut, in compania catorva fete de la bordelul virtual, care se relaxeaza intr-o sauna din Chisinau. Despre asta stie si presedintele Vladimir Voronin. Cu toate acestea, l-a promovat pe Papuc, acordandu-i si gradul de general.

Politistii il toarna pe Botnari lui Voronin

In iulie curent, Departamentul Investigatii API a primit copia unei scrisori trimisa presedintelui Voronin de un grup de politisti din cadrul MAI, care-i cereau sefului statului sa intervina pentru a stopa faradelegile la care se deda viceministrul de Interne Vladimir Botnari. Ofiterii descriu un sir intreg de incalcari admise de viceministrul Botnari. Nu stim daca mesajul respectiv a ajuns sa fie citit de seful statului pentru ca, desi au trecut cateva luni bune, nu s-a intervenit in nici un fel si nici nu s-a incercat verificarea informatiilor descrise de ofiterii de politie. Deci Botnari are mana libera sa faca ce vrea si cum vrea, de parca pentru el nu ar exista legi carora trebuie sa se supuna. Ne intrebam si il intrebam si pe seful statului: care-i sensul luptei cu coruptia atat de mult vehiculata in luarile de cuvant ale conducerii tarii?

 

Fulger&Papuc

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

13 februarie 2004

In primele zile ale mandatului sau, presedintele Voronin a declarat, la o intalnire cu liderii Sindicatelor "Solidaritatea", ca va numi in functii de conducere persoane corupte care sa lupte cu coruptia.

Am vazut pe cine a numit in functii de conducere in ministere si structurile abilitate cu combaterea coruptiei si protectionismului, am vazut si cum se descurca acestia. De trei ani, se tot constata ca avem coruptie la toatele nivelurile, numai ca nu avem corupti. In zadar au incercat ziaristii sa scoata la iveala faptele de coruptie ale multor functionari de stat, ca seful statului ramane neclintit. Poate ca, pana la expirarea mandatului actualei guvernari, vom afla raspunsul la intrebarile legate de lupta cu coruptia. Noi vom continua investigatiile privind cadrele actualei guvernari. Unul din ele este si ministrul de Interne Gheorghe Papuc. Presa de la Chisinau i-a atribuit lui Papuc implicarea in diferite afaceri dubioase inca de pe timpul cand lucra in Rusia. De asemenea, presa l-a acuzat ca detine o diploma de studii superioare falsa. Toate aceste acuzatii au fost infirmate de ministru, insa nici unul din organele abilitate nu a verificat veridicitatea acuzatiilor.

Sute de mii de lei la buzunar

In aprilie 2000, Sectia Control financiar si revizie a Ministerului Afacerilor Interne a demarat un control privind activitatea financiar-economica a Brigazii de politie cu destinatie speciala "Fulger", al carei comandat era Gheorghe Papuc. Pe parcursul controlului s-a constat ca, prin actiunile comandantului brigazii, Gheorghe Papuc, ale contabilului-sef Mihai Rusu, contabilului casier Aliona Dolghieru si ale contabilului Igor Balanut, mina dreapta a lui Papuc, statului i s-a adus un prejudiciu de 359.370 lei.

Astfel, in perioada mai-decembrie 1997, prin metoda de majorare a soldurilor pe listele de plata a salariului efectivului Brigazii "Fulger", a fost trecuta, neintemeiat, la cheltuieli pe casa suma de 42.170 lei, bani insusiti de factorii de decizie din cadrul institutiei. Responsabili de delapidarea sumei respective, potrivit rezultatelor controlului, au fost comandantul brigazii Gheorghe Papuc, contabilul sef Mihai Rusu si contabilul casier Aliona Dolghieru. De asemenea, in perioada 1995-1997, din casa BPDS au fost ridicate in avans anumite sume de bani pentru procurarea pieselor de rezerva, a carburantilor, produselor alimentare pentru efectiv. Nu se stie in ce scopuri au fost utilizate sumele respective, pentru ca in documentele de contabilitate nu exista acte precum ca s-au cumparat cele mentionate. La scurt timp, insa, sumele respective au fost trecute la cheltuieli. Astfel, in 1995, la cheltuieli nejustificate a fost trecuta suma de 93.185 lei, in 1996 - 30.043 lei, in 1997 - 37.277 lei.

"Morti" salarizati

In timpul controlului s-a mai depistat ca, in perioada 1995-1997, la Brigada cu destinatie speciala "Fulger", persoane care nu figurau in listele de personal isi ridicau regulat salariul. Astfel, 10 persoane care nu au figurat in aceste liste au ridicat 137.400 lei. O parte din documentele contabile pe anii 1995-1997 lipsesc, fapt ce face imposibila verificarea unor compartimente de cheltuieli. Nimeni insa nu a fost tras la raspundere pentru faptul ca a disparut o buna parte din actele contabile. Dupa ce a mers chestia cu "mortii" salarizati, gasca lui Papuc a continuat "afacerile profitabile", scurgand statul de sume considerabile. In perioada februarie 1998 - decembrie 1999, si-a atribuit plati suplimentare la salariu, ridicand lunar cate doua retributii de pe liste diferite. Astfel, in perioada mentionata, contabilul sef M. Rusu incaseaza suplimentar la salariu suma de 18.735 lei, Igor Balanuta - 29.976 lei si Daria Soltan - 37.470 lei. In total, pentru aceste plati a fost transferata suma de 86.181 lei. Grupul respectiv de functionari insa nu s-a multumit doar cu ridicarea salariilor duble.

Furt din ratia soldatilor

Delapidari de fonduri s-au facut si la capitolul achizitia produselor alimentare pentru "Fulger". In urma achizitiei cash a acestora, in perioada 1 ianuarie 1997 - 1 ianuarie 2000, contrar prevederilor legislatiei fiscale, nu a fost calculat si incasat la bugetul de stat impozitul pe venit de 44.017 lei. Contabilul sef Mihai Rusu nu a achitat impozit in valoare de 31.853 lei, Igor Balanuta - 7.676 lei si Daria Soltan - 4.486 lei. In cadrul controlului s-a mai constatat ca, in 1997, doamnei V. Calancea, responsabila de salarizare in BPDS, i s-a dat salariu dublat.

Dosar penal evaporat

In 2000, in cazul dat a fost deschis un dosar penal, in calitate de probe servind rezultatele controlului respectiv. Dosarul a tot fost purtat dintr-o sectie in alta pana cand i s-a pus "cruce". Nici una din persoanele cu functii de raspundere responsabile de delapidarile admise, prin care statul a fost prejudiciat cu 360.000 lei, nu a fost sanctionata. Mai mult, Papuc a fost promovat in functie, iar seful statului i-a conferit, in noiembrie 2002, gradul de general-maior de politie. Eugen Vitu, seful Directiei Relatii Publice a MAI, a declarat atunci, intr-o conferinta de presa, ca avansarea se datoreaza rezultatelor inregistrate de politie in lupta cu criminalitatea". Daca pana in momentul numirii lui Papuc in functia de ministru, dosarul sau a mai fost vazut prin unele sectii ale Procuraturii Generale, dupa aceasta nu s-a mai auzit nimic.

 

Racketii cu epoleti ai lui Papuc

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

24 martie 2004

Artur si Ludmila Platonov locuiesc impreuna cu trei copii minori peste drum de padurea de langa hipodromul din Chisinau. Au o mica gospodarie si o casuta cu doua camere. Pentru a se hrani, au inceput sa faca afaceri cu recipiente din sticla.

Impreuna cu niste prieteni cumpara de la oameni sticlele, pe care le duc apoi la fabricile de bere, sucuri etc. In felul acesta reusesc sa adune si niscaiva bani. Le ajung pentru a-si hrani copiii. Nu se plang, sunt optimisti si spera sa le mearga afacerea, astfel incat sa-si poata construi o casa mai mare si mai incapatoare. Cele doua camere sunt incalzite de soba, care trebuie tinuta incinsa toata ziua ca sa le fie cald copiilor si in timpul noptii. In ziua in care am vizitat familia Platonov, Ludmila era acasa cu o prietena. De ceva timp, se teme sa ramana singura de raul unor politisti care au terorizat-o. A ezitat sa ne vorbeasca. Si-a sunat sotul, rugandu-l sa vina acasa.

El a venit in 40 de minute, insotit de doi prieteni. La fel ca si sotia, nu umbla de unul singur. Nu sunt siguri ca cei care i-au necajit vor fi trasi la raspundere, la fel cum nici ca amicii acestora nu vor veni sa se "lamureasca". Ludmila ne-a spus ca ii vine sa-si ia copiii si sa stea in pragul Presedintiei, sa-i spuna totul sefului statului, dar nu crede ca Voronin o va ajuta.

Le-a dat pana si bancnotele de un leu

Totul a inceput pe 17 februarie curent. Pe la amiaza, cand acasa se afla doar Ludmila, au venit doi barbati imbracati in civil. S-au prezentat de la Politia Economica. I-au aratat, de la distanta, legitimatiile, astfel incat ea nu a putut deslusi numele lor. Atunci era oprita lumina in tot cartierul. "Cei doi mi-au cerut sa le arat patentele de intreprinzator. Fara sa se uite bine la ele, mi-au declarat ca termenul de valabilitate este expirat, cu toate ca patenta pe numele sotului era valabila pana la 30 aprilie curent. Au inceput sa strige la mine ca ma vor inchide, ca vor ramane copiii fara parinti, cerandu-mi sa le dau 200 de dolari. Baiatul cel mic, de numai un anisor, s-a speriat si a inceput sa planga. Unul din ei a strigat intr-o rusa "blatnaia": "zatknite rot rebionku", spune Ludmila. In casa se mai afla o nepoata de 12 ani, care sta la ei, pentru ca mama sa, sora Ludmilei, este plecata la munca peste hotare. Speriata, femeia a scotocit prin casa, pana a adunat 950 de lei. Nemultumiti, cei doi au inceput sa strige si mai tare, numind-o in fel si chip. A adunat pana si bancnotele de un leu pe care le-a gasit prin buzunare. Pana la urma, le-a dat 1.250 de lei. Insa n-a fost de ajuns. "Le-am cerut sa-mi dea telefonul sa-l sun pe sotul meu ca sa gaseasca banii. La mobilul meu nu aveam impulsuri, iar de la telefonul din casa nu puteam suna pentru ca nu era curent electric. Ei au incercat chipurile sa formeze numarul sotului, dar au inchis repede. Cand au inteles ca nu am de unde sa le dau restul banilor, mi-au spus sa ma imbrac sa merg cu ei la politie. Am inceput sa tremur de frica si le-am zis ca poate sa merg la soacra-mea. Au fost de acord sa ma conduca, amenintandu-ma ca, daca nu gasesc suma ceruta, ma vor inchide la politie si voi infunda pe cel putin trei ani puscaria", povesteste Ludmila.

Cand sa iasa pe poarta, o suna sotul, care, afland ce se intampla, ii ordona sa nu dea nici un ban si sa-l astepte, ca vine imediat. Auzind discutia, cei doi ii spun ca vor reveni a doua zi si pleaca grabiti. Artur a venit repede, dar nu a mai dat de urma lor. O femeie care vindea in strada uleiuri de masini le-a spus ca tipii venisera cu un vehicul de marca straina cu numere civile. In acea zi, Artur a fost sunat de mai multi colegi de lucru, care se interesau pe unde se afla si cu ce se ocupa. Crede ca cineva avusese grija ca el sa nu fie acasa in timp ce persoanele necunoscute i-au santajat sotia.

Politisti din "Scut" santajeaza

A doua zi, pe 18 februarie, in curtea casei sotilor Platonov si-au facut aparitia doi politisti de la Detasamentul de patrula si santinela "Scut", imbracati in uniforme si avand cu ei armele din dotare. S-au legitimat: Jantac Iulian si Cupet Nicanor. Desi nu aveau nici un drept, le-au cerut patentele de intreprinzator. Fara a le examina atent, le-au spus ca sunt false, ca sotii Platonov nu au certificate de la serviciul epidemiologic si de la cel antiincendiar. In timp ce Cupet a iesit afara ca sa urmareasca sa nu vina nimeni, Jantac le-a spus ca trebuie sa le dea 125 de dolari. "I-am cerut sa-mi explice pentru ce trebuie sa platesc si daca e corect ca politistii din batalionul paza si santinela sa-mi verifice patenta de intreprinzator", spune Artur. "Jantac mi-a repicat imediat: "Tu te crezi asa de destept? Aici toti platesc si tu unul te-ai gasit sa nu platesti!", spune Artur. "Ba chiar mi-a mai zis ca pot sa ma adresez oriunde, la Procuratura, Politie, la "crasa", caci nu ma vor ajuta. M-au amenintat ca vor veni cu Politia Economica si cu camera video". Ora 17:00 a fost termenul la care Platonov trebuia sa le dea banii. "Dupa ce s-a asigurat ca a facut "afacerea", Jantac l-a chemat pe Cupet si i-a raportat ca"am convenit cu acest om, el ne da astazi 125 dolari la 17:00 si va plati inca 900 lei - amenda oficiala", spune Artur. "L-am intrebat pentru ce sa platesc o amenda de 900 lei. El mi-a raspuns: "pentru ca la urmatorul control nimeni sa nu se anine de voi". Am inteles ca 125 de dolari sunt pentru cei care venisera cu o zi inainte, iar 900 - pentru ei", povesteste Artur. La ora stabilita, politistii nu au venit. "M-au sunat insa pe la 23:00, cand toata familia dormea deja, si mi-au cerut sa le aduc banii, ca ei sunt langa curtea casei mele. Am refuzat sa ies la o ora asa de tarzie".

A urmat o ploaie de amenintari. Pana dimineata, sotii Platonov nu au inchis un ochi. Se temeau sa nu vina cineva sa-i ucida. Gospodaria lor se afla langa padure si vecinii nici nu ar auzi daca se intampla ceva in curte.

A doua zi dimineata, Artur l-a sunat pe Jantac, rugandu-l sa mai astepte, ca nu-i poate da toti banii. In timpul zilei, cei doi au mai intrat prin gospodaria lui Platonov, facandu-i observatie ca e dezordine prin ograda si ca ar trebui pedepsit si pentru aceasta. Intrucat nu le-a dat banii la timp, Jantac l-a sunat de cateva ori pe Platonov, amenintandu-l ca va avea mari probleme. Jantac ii zice ca toti in aceasta regiune il platesc regulat si cu nimeni nu a avut asa probleme timp de cinci ani cat lucreaza in politie. Artur a reusit sa inregistreze doua dintre convorbirile cu politistul si, in aceeasi zi, a mers la Ministerul de Interne, solicitand ajutorul. Acolo l-au ascultat cu atentie si s-a pus la cale flagrantul.

Cei doi politisti au pus conditii sa nu fie nimeni acasa atunci cand vor veni sa ia banii. Pentru aceasta, Ludmila trebuia sa plece de acasa. Aproape de ora stabilita, ea a plecat cu nepoata sa. In preajma gospodariei lor au vazut masina politiei cu numere de MAI. In ea i-au putut zari pe Jantac si Cupet. Masina a mers in urma lor, pana cand s-au urcat in microbuz.

Prinsi in flagrant

Acasa era doar capul familiei cu mezinul de un an. Convingandu-se ca nu mai este altcineva prin gospodarie, Jantac a intrat in casa, iar Cupet a ramas dupa usa. Cand a inteles ca Platonov ii va da suma ceruta, politistul a manifestat indulgenta, spunandu-i ca ii va micsora amenda pana la 50 de salarii minime. A scos din geanta si un model de document pentru a intocmi procesul-verbal. A apreciat faptul ca Platonov a acceptat sa le dea banii, lasand sa se inteleaga ca in continuare el le va tine "crasa", iar daca vor plati regulat, nu vor mai avea probleme si isi vor putea continua afacerea. Toate acestea au fost inregistrate pe banda video si audio de catre angajatii Directiei pentru Combaterea Crimei Organizate a MAI, care l-au si retinut in flagrant pe Jantac, imediat ce a luat banii. Partenerul sau, Nicanor Cupet, imediat ce a sesizat ce se intampla in casa, a luat-o la fuga. A fost insa retinut de reprezentantii MAI, care incercuisera gospodaria lui Platonov. Cei doi erau cu masina de serviciu - un "Opel-Astra" cu numere de MAI, avand, pe langa revolvere, si pistoale automat.

Chiar si dupa retinerea celor doi, sotii Platonov nu au liniste. "Dupa cum au venit in mod obraznic, intrand ziua in amiaza mare in ograda si in casa mea, mi-au terorizat sotia si mi-au speriat copiii, se vedea ca nu au frica de nimic. Sunt sigur ca in cazul in care eu refuzam sa dau banii, ei puteau sa traga in mine si sa spuna mai apoi ca am tabarat asupra lor", spune Artur. "Eu nu aveam cum sa ma apar. Ei au pus conditii, sa nu fie martori, s-au asigurat ca nimeni nu e in zona, deci puteau sa se rafuiasca cum vor si eu nici nu aveam sa dovedesc niciodata ca nu a fost asa cum spun ei". Nici nu stie daca face sa-si continue afacerea, daca mai poate lucra in siguranta.

Dupa cum am reusit sa aflam, Procuratura Anticoruptie a intentat doua dosare penale, unul in cazul celor doi angajati ai Detasamentului de patrula si santinela "Scut" si altul in legatura cu vizita celor doi presupusi reprezentanti ai Politiei Economice. Ambii politisti au fost suspendati din functie pana la finalizarea anchetei.

Artur si cu prietenii care-l ajuta spun ca vor merge mai departe, vor scrie la Procuratura si in toate instantele, vor insista ca cei care l-au persecutat sa fie trasi la raspundere conform legii. "Familia mea continua sa fie in pericol. Ni s-a spus ca politistii se afla in libertate si ca au fost doar suspendanti din functie. Ei pot sa vina liber, cu aceleasi arme, cu aceeasi masina in acest sector si sa se rafuiasca", spune Platonov.

Cine strica imaginea Politiei, dle Papuc?

Am vrea sa-l intrebam pe ministrul de Interne Gheorghe Papuc, care a actionat in judecata JURNAL de Chisinau pentru publicarea articolului Departamentului de Investigatii "Papuc si Fulger": cine strica imaginea organelor de interne - noi, jurnalistii care scoatem la iveala incalcarile admise de cei chemati sa apere ordinea publica, sau subalternii lui Papuc - cei care au ucis in serie taximetristii, cei care persecuta tinerii intreprinzatori sau cei care lucreaza pentru gruparile criminale /lista poate fi continuata/?

P.S.

Santaj in stil politienesc /convorbiri intre politistul Iulian Jantac si Artur Platonov inregistrate de Artur Platonov/

Юлиан, я раздал все деньги

Ю: Что ты делал?

А: Я раздал сегодня все деньги. Меня взяли за жабры

Ю: Кто тебя взял за жабры?

А: Ну , это по работе, просто я должен был, приехали …

Ю: А… значит мы с тобой не найдем общий язык, да ?

А: Hет, я ….

Ю. Хорошо

А: Юлиан, мне обещали ….

Ю: Что еще? Сколько еще можно? Я не понял? Сколько еще можно?

А: Юлиан…

Ю: Ты, что нас принимаешь за идиотов, что ли? Что у нас нет с чем больше заниматся, что ли? Один остался ты, значит. Все здесь нормально, мы со всеми находим здесь общий язык, а ты мне говоришь, что еще подожди? Что я похож на последнего дурака, что ли?

А: Юлиан, я тебе прошу….

Ю: Hикакое ни все. Завтра мы к тебе приезжаем с видеокамерой.

А: Я сегодня решу проблему с деньгами….

Ю: Нет, о сегодня меня не интересует, мне твои денги (….) не нужны. Я тебе говорю серьезно, я завтра с видеокамерой, с експертами , приезжаю к тебе . И будем разбираться нормально , и судится будешь , и штраф заплотишь, и увидешь , что к чему. То есть, я хотел по доброму, ты по доброму не хотел. Вот я тебе по доброму сделаю со стороны закона, и все.

А: Юлиан, у меня к тебе просьба…

Ю: Нет..

А: У меня просто работа такая, что я иногда беру товар в долг и иногда мне нужна ….я никуда не убегу, пойми меня тоже правильно.

Ю: Ты мог бы сказать своим кредиторам, эй, ребята, стойте, подождите два дня еще. Я вот с полицией разберусь. Что ты им не сказал, чтобы еще два дня подождали? А: У меня будут завтра еще деньги, с утра . У меня отвезли сегодня бутылку и должны платить…

Ю: Завтра с утра, во сколько?

А: К 9-ти, к 10-ти потолок.

Ю: Знаешь почему я спрашиваю? Потому что, с утречка мы приедем к тебе на машине, по форме, с видео, вместе с экономической полиции, вместе с налоговой инспекции и вместе с экспертами. Они докажут…

А: У меня к тебе просьба, давай луще завтра к 10-ти утра ты ко мне прийдешь, мы выпьем кофе, по рюмочке коньяку и я заплачу денежку все нормально.

Ю Значит ты сегодня не можешь заплатить?

А: Tы пойми меня правильно, я сегодня все отдал, завтра будет у меня…

Ю: Ну как ты полчаса назад говорил, что есть денюжка, сейчас говоришь, что нету

….Я значит, матаю вензин, я значит матаю свое ценное время, вместе того, чтобы с женой дома сидеть….

А: У меня завтра будут этих 100 долларов ….

Ю: Все Артур, я сказал…

А: Я еще дам 20 долларов сверху…

Ю: Артур, я тебе еще раз говорю, мне п…до твоих денег, я завтра прихожу к тебе во двор. Все.

     ….

/in aceeasi zi, peste cateva ore/

А: Юлиан, ты мне звонил?

Ю: Да. Нет, я болше звонить не буду.

А: Юлиан, давай на завтра

Ю: Как на завтра, я тебе говорил, вместе того, чтобы с женой и с ребенком выйти погулять я должен тебя искать, что ли? Это ты меня должен искать, потому что я тебе создам проблемы, а не мне.

А: Юлиан у меня завтра к 10-ти будут деньги.

Ю: Ты мог нормально сказать своему кредитору давай подожди до завтра, потому, что я рассчитаюсь с человеком, а потом отдам. Тебе в сутке делать 30 доларов, хорошо, я могу поставить тебе счетчик, но я не блотной, чтобы ставить счетчик, я просто сотрудник полиции, понимаешь, и я хотел с тобой по хорошему разобраться, но завтра мы прийдем с бумажками. Завтра будем составлять бумажки и будем конфисковать всю твою бутылку, все. Ходи по каким инстанциям хочешь, бегай куда хочешь, с кем хочешь, с крышей, без крышей, с помошниками дежурного прокурора, не знаю с кем, мне это уже кисло. Все Артур, мое терпение дошло до предела, я тоже семянин, у меня тоже есть суботнея время, я должен свое время на кого, на тебя тратить. Боже мой, Артур, у меня столько людей есть которые всегда если говорили они сдерживали слово. А в данном случае, два дня подряд…Это первый случай в моей жизни за пять лет работы в полиции.

А: Юлиан, я дам тебя завтра 125 доларов, это без проблем…

Ю: Хорошо.

А: Только я тебя прошу подъедь завтра ко мне домой, потому что я должен с малым сидеть.

Ю: Хорошо.

 

Ministrul Papuc - anchetat penal

Centrul de Investigaţii Jurnalistice

26 martie 2004

Dupa publicarea, la 30 ianuarie, a articolului "Papuc&Fulger", Departamentul de Investigatii al API a solicitat Procuraturii Generale (PG) si Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) sa verifice informatia prezentata in aceasta investigatie in baza articolul 274 Cod de Procedura Penala (demararea urmaririi penale). Surprinzator pentru noi, dar CCCEC a raspuns la demersul nostru si ne-a informat chiar ca "faptele expuse in articolul "Papuc&Fulger" se cerceteaza in cadrul dosarului penal nr.200038187" si ca "prin ordonanta Procuraturii Buiucani, din 13 februarie 2004, urmarirea penala in acest dosar a fost reluata, fiind transmisa, dupa competenta, CCCEC", care precizeaza, totodata, ca "aceasta cauza penala a fost suspendata la 25 noiembrie 2000", insa nu mentioneaza motivele suspendarii. In cadrul acestui dosar, obiect al urmaririi penale sunt rezultatele unui control ce scotea in evidenta fraudele admise in gestionarea banilor publici de ministrul de Interne Gheorghe Papuc, pe vremea cand era comandantul Batalionului cu Destinatie Speciala "Fulger". Este vorba despre "evaporarea" a 360.000 lei. Dosarul cu nr.200038187 a fost suspendat cand Petru Lucinschi, inca presedinte, l-a adus pe Papuc tocmai din Rusia, scapandu-l astfel de justitia rusa.

Papuc "lustruit"

Desi a avut mai multe aparitii, saptamana trecuta, la Televiziunea Nationala (TN), ministrul de Interne, suparat pe jurnalisti, care i-ar fi lezat onoarea, demnitatea si reputatia profesionala, nu s-a grabit sa dezminta si sa explice opiniei publice ce a facut cu fondurile disparute din bugetul "Fulger". In schimb, s-a laudat cat de bine conduce activitatea MAI in lupta cu coruptia si crima organizata. Miercurea trecuta, TN a dat pe post o emisiune intreaga dedicata lui Papuc, telespectatorii fiind indemnati sa-i adreseze intrebari. Reporterii din cadrul Departamentului de Investigatii au incercat insistent de la doua telefoane sa-i puna o intrebare, dar zadarnic, telefonul din studioul televiziunii era ocupat. Cunoscand atitudinea populatiei fata de reprezentantii MAI, ne-a mirat faptul ca cei care au reusit sa sune, au adus doar cuvinte de lauda generalului. Era evident ca emisiunea a avut ca scop lustruirea imaginii lui Papuc, mai ales acum, cand s-a redeschis ancheta in cazul sau. Altfel cum am explica faptul ca si "Rezonans" de sambata i-a acordat ministrului 20 de minute pentru a arata cazuri demult rasuflate privind descoperirea unor grupari criminale, merite care nu pot fi atribuite actualului ministru. De fapt, nu este primul caz cand, dupa publicarea unui articol de investigatie in care sunt scoase la iveala incalcarile admise de persoane cu functii de raspundere din actuala guvernare, presa controlata de putere, inclusiv cea de stat, publica si dau pe post materiale favorabile demnitarilor vizati. Cum ramane, dle Papuc, cu sutele de plangeri existente in procuraturi, in care cetatenii reclama abuzurile comise de politisti? Oare nici unul din cetatenii care au avut de suferit de pe urma abuzurilor lor nu a dorit sa va spuna cum unii dintre subalterni dau buzna in localurile publice, sechestreaza persoane, le urca cu forta in masini, le scotocesc buzunarele pe drum, apoi ii arunca, sau cum strang taxe de protectie de la babutele ce vand seminte pe strada? Oare nu sunt relevante afirmatiile politistului, din convorbirea telefonica publicata in articolul "Racketii in epoleti ai lui Papuc", ca "toti platesc"? Platesc oare acesti "toti" de buna voie?

API a mai scris despre faradelegile admise de camarila actualului ministru. E destul sa amintim despre cazul bordelului virtual, in care principalul suspect era un bun prieten al ministrului. Mentionam atunci ca Papuc incerca sa musamalizeze cazul. Un alt caz este cel al ofiterilor din "Fulger", care, violandu-i domiciliul, i-au stabilit drept taxa de protectie 5.000 dolari unei familii tinere din Nemureni, iar cand s-a organizat flagrantul, unul din adjunctii ministrului, cu care a activat la "Fulger", a intervenit pentru a musamaliza cazul.

Voronin si demnitarii cu trecut dubios

Atunci cand Voronin l-a promovat pe Papuc in functia de ministru de Interne, a stiut cu siguranta despre existenta dosarului penal, despre faptul ca ar detine o diploma falsa si ca ar avea ceva cu bordelul virtual de la Buiucani. De ce i-ar conveni sefului statului persoanele cu trecut dubios, care au dosare penale? Raspunsul este simplu: acestea sunt usor santajabile si puse in situatia de a fi servile pana la sacrificiu. Scoaterea de la naftalina a dosarelor penale, amenintarea cu reinceperea anchetei si tragerea lor la raspundere fac parte din arsenalul actualei guvernari. Cazuri in acest sens sunt destule, despre unele am scris si noi. Cadrele respective sunt folosite drept tapi ispasitori in anumite momente de putere pentru a unge ochii alegatorilor. Nu se stie care va fi soarta premierului Tarlev, pentru ca dosarul "Bucuria" nu a fost scos intamplator la lumina. Si va fi reluat ori de cate ori Tarlev va incerca sa-si indrepte coloana vertebrala. Pana la urma, mai aproape de alegeri, puterea se va da in spectacol, iar Papuc si Tarlev vor deveni tapi ispasitori pentru ca, potrivit scenariului, cineva va trebui sa raspunda pentru coruptia din republica si traiul infect al oamenilor.

Pusculita partidului

Se vorbeste ca persoanele compromise, promovate de guvernare, pe langa faptul ca sunt santajate cu ispravile din trecut, trebuie sa adune si bani la pusculita partidului. Nu e un secret ca pentru fiecare functie de pe urma careia poti scoate profituri grase se platesc bani buni care, probabil, sunt destinati campaniilor electorale. Despre costul posturilor importante se vorbeste aproape deschis. Cel de ministru si viceministru in ministerele banoase ar costa pana la 50.000 dolari, gradul de general - 20.000, functia de presedinte al judecatoriei - 20.000, cea de judecator - 10.000. Recent am aflat ca unul dintre ministri ar fi platit Familiei 350 mii de dolari, el fiind si unul dintre pretendentii la fotoliul de prim-ministru. De asemenea, costa binisor si posturile de sefi de departamente, de sectie etc. Admitem ca nu toti cei promovati in functii au platit taxele respective, insa, vorba aceea, "nu iese fum fara foc".

Despre un caz relevant in acest sens am aflat din surse de la MAI. O persoana din minister ne-a povestit ca un sefulet avea probleme cu procuratura, care solicitase MAI sa-l sanctioneze disciplinar pentru anumite incalcari. Demersul a fost transmis spre solutionare unuia dintre viceministri, despre care se spune ca este mana dreapta a lui Papuc. Felul in care s-a solutionat cazul demonstreaza cum se lupta cu coruptia si unde trebuie cautate radacinile adevaratei coruptii. Viceministrul il cheama pe sefulet si-i da sa aleaga din doua proiecte de ordin: unul de concediere din politie, iar celalalt - de promovare in functie. Omul a optat pentru ordinul de promovare, dupa care seful ii scrie pe o hartie cifra de 10.000 euro, dandu-i de inteles ca acesta e costul compromisului.

Karamalak
Persoane bine informate spun ca show-urile de retinere a lui Grigore Karamalak, alias Bulgaru, fac parte dintr-un scenariu bine gandit pentru a-l scurge de bani. Se spune ca, pentru a-si cumpara libertatea, el ar fi platit de fiecare data un milion de dolari. Inca din februarie trecut, API scria, cu referire la surse sigure, ca Papuc il poate aduce intr-o zi la Chisinau pe Karamalak, daca ar dori. Se vede ca ei nu au nevoie de Karamalak, ci de banii lui. De altfel, cum sa intelegem calmul cu care ministrul de Interne declara ca "Bulgaru va fi dat numaidecat pe mana justitiei". Adica toate la timpul lor.

Sa mai continuam, dle ministru?

Nu vrem sa se creada ca avem pica pe ministrul Papuc, chiar daca el ne-a actionat in judecata, dar nici nu putem tolera "activitatea" unor angajati ai Politiei care, dupa punerea la duba a autoritatilor criminale, le preiau sferele de influenta, strangand in continuare in locul lor taxe de protectie. Numai in ultimele luni, in investigatii am scris despre cel putin 10 ofiteri de politie care, intr-un fel sau altul, au pangarit onoarea profesiei si imaginea institutiei. Dupa publicarea articolului "Racketii in epoleti ai lui Papuc", mai multi cititori au semnalat cazuri similare despre care se tem sa vorbeasca.

 

MINISTRUL PAPUC NEVINOVAT?

Centrul de Investigaţii Jurnalistice  

21 mai 2004

Chiar de la aparitia sa, Centrul pentru Combaterea Crimei Economice si Coruptiei (CCCEC) a fost invinuit ca este o unealta a puterii, de intimidare si santajare a persoanelor si agentilor economici neloiali regimului comunist.

Recent, CCCEC a fost acuzat ca nu este capabil sa duca la capat dosarele "grele" de coruptie. O dovada in acest sens este si o scrisoare parvenita, saptamana trecuta, pe adresa Asociatiei Presei Independente si a JURNALULUI de Chisinau. Expeditorul, cine oare? Acelasi CCCEC.

O scrisoare stupida

Initial, am crezut ca este raspunsul la intrebarile mai vechi, adresate Centrului in baza Legii privind accesul la informatie. Dupa ce am deschis plicul, ne-am bucurat chiar, vazand un text de aproape o pagina, zicandu-ne, "uite, am primit informatia completa ce ne interesa". Dar n-a fost sa fie asa.

CCCEC ne solicita "publicarea acestui demers, cu dezmintirea informatiilor publicate in articolul "Ministrul Papuc anchetat penal", publicat in JURNAL de Chisinau din 26 martie 2004". Situatia creata ne aminteste de faimoasa replica a unui personaj dintr-un film romanesc, interpretat de celebrul si totodata regretatul Dem Radulescu. Atunci cand este surprins de sotie intr-o situatie delicata, acesta exlama: "Draga mea, ceea ce vezi tu nu este adevarat!". In aceeasi situatie stupida s-a pomenit si CCCEC, care incearca sa ne convinga acum ca ceea ce ne-a scris in raspunsul din 1 martie curent, nu mai e adevarat. Dar sa le luam pe rand.

Scos basma curata

La 30 ianuarie curent, API a publicat un material in care relata despre gestionarea frauduloasa a banilor publici, descoperita de catre Sectia Control Financiar si Revizie a MAI, la Brigada cu Destinatie Speciala "Fulger", pe timpul cand aceasta din urma era condusa de actualul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. Nu ne-am limitat la relatarea despre fraudele comise, prin care statul a fost prejudiciat cu peste 360.000 lei (circa 30.000 de dolari la cursul zilei), ci am solicitat organelor de drept sa examineze sub aspect penal faptele expuse in articolul "Fulger si Papuc". La 1 martie, CCCEC ne confirma ca "faptele expuse in articolul respectiv se cerceteaza in cadrul dosarului penal nr. 2000038187". E un caz extraordinar, cand un organ de drept confirma reluarea urmaririi penale dupa aparitia unui material din presa. Placut surprinsi de aceasta deschidere a CCCEC si de faptul ca, in sfarsit, in vizorul acestui organ de urmarire penala au inceput sa ajunga si "rechini", am relatat opiniei publice, in articolul "Ministrul Papuc anchetat penal", din 26 martie 2004, despre faptul ca actuala guvernare incepe sa-si curete randurile. Intre timp, dupa cum cunoastem, in cadrul CCCEC au avut loc schimbari si, iata, la doua luni de la aparitia materialului, noul director incearca sa ne convinga anume ca ceea ce ne-a spus atunci nu corespunde adevarului si ne cere sa dezmintim faptul ca Papuc este anchetat penal "deoarece in cadrul acestui dosar, dl Gh. Papuc niciodata n-a avut statut de banuit sau invinuit".

La ce bun CCCEC?

Este dezonorant pentru un organ de urmarire penala, cum este CCCEC, sa se bata cu pumnul in piept, inainte de finalizarea unui caz penal, ca cineva e nevinovat. Mai ales ca acesta este un caz special.

Urmarirea penala se bazeaza pe fapte si persoane concrete, probate de rezultatele unui control financiar-contabil. CCCEC scrie "persoanele vinovate de incalcarile comise in activitatea financiara a BPDS "Fulger" a MAI nu au fost identificate". E firesc sa ne intrebam: daca CCCEC, avand lista de personal in fata, nu poate stabili persoanele vinovate intr-un asemenea caz, cum rezolva el cazurile destul de dificile de coruptie, care nu sunt precedate de controale financiar-contabile, respectiv, nu dispune de volumul de probe existent in cazul BPDS "Fulger"? Acest demers confirma (a cata oara?) ca avem coruptie, insa nu avem corupti.

In raspunsul CCCEC se afirma cu caractere evidentiate ca "in cadrul acestui dosar, dl Gh. Papuc niciodata n-a avut statut de banuit sau invinuit". Noi relatam in acel articol despre niste actiuni ilegale, produse pe parcursul mai multor ani, sub ochii conducatorului BPDS "Fulger",, care in acea perioada era Gheorghe Papuc si care, prin lege, era responsabil de gestionarea corecta a banilor publici. Este stiut ca toate operatiunile financiar-contabile se fac doar sub semnaturile conducatorului si contabilului-sef. In cazul dat, cercul suspectilor este restrans. Organelor de drept nu le ramane decat sa dovedeasca vinovatia celor care au delapidat fondurile publice de la "Fulger".

Impotenta "organelor"

Despre ce fel de profesionalism poate fi vorba, daca un caz atat de simplu este "murat" atata timp? Aceasta ne convinge ca si CCCEC este sub papuc, din moment ce incearca sa-i dreaga imaginea actualului ministru de Interne.

Ne intrebam: cine a avut interesul sa confirme reluarea urmaririi penale in dosarul nr. 2000038187 si cine are interesul sa dezminta acum informatiile publicate in articolul "Ministrul Papuc anchetat penal"? Paradoxul nu e numai acesta. In articolul respectiv s-au spus lucruri mult mai grave, insa CCCEC pare a fi preocupat doar de refacerea imaginii lui Papuc.

Prin publicarea acestui demers, s-a dorit disculparea lui Papuc, insa, de fapt, a fost scoasa in vileag impotenta si dependenta organelor de urmarire penala.

 

“Frecţie” poliţienească

•autor: Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Jurnal de Chisinau, nr. 341 din 17 decembrie 2004

 

Gheorghe Papuc, ale cărui zile în fruntea MAI sunt numărate, pare a fi,

cel puţin prin atitudinea sa, protector al poliţiştilor corupţi

De câţiva ani, Poliţia se tot laudă că a anihilat grupări criminale care au terorizat lumea afacerilor de la noi. Pe de altă parte, s-au înteţit cazurile în care poliţiştii şantajează în stil de racket şi percep taxe de protecţie mai ceva ca membrii lumii interlope. Acest lucru denotă că locul grupărilor criminale a fost luat de clanurile din structurile de stat, care, se pare, au declanşat o luptă grea pentru ocuparea sferelor de influenţă. Nu demult, într-o astfel de reglare de conturi - de data aceasta dintre vameşi şi poliţişti - a fost implicat şi preşedintele republicii, Vladimir Voronin.

Operaţiunea “epoleţi cu greutate”

În anii 2003 şi 2004, poliţiştii i-au tot „păscut” pe vameşi, organizându-le flagrante şi dându-i pe mâna justiţiei. Aceasta în timp ce mulţi dintre poliţişti ocupă tot mai multe sfere de interese, făcându-le celor cărora le ţin „crâşa” cale liberă pentru a se ocupa nestingheriţi de afaceri necurate.

La un moment dat, vameşii nu au mai putut tolera ingerinţele colegilor din Interne şi, la începutul lui octombrie, după ce s-au documentat serios, inclusiv cu înregistrări video, directorul Departamentului Vamal, Nicolae Vâlcu, îi prezintă şefului statului un raport amplu. El i-a solicitat lui Voronin acordul pentru desfăşurarea unei operaţiuni, fiind încrezător că în cadrul acesteia vor cădea mai multe capete, inclusiv “epoleţi cu greutate” din Ministerul de Interne.

Şeful statului, încântat de propunerea lui Vâlcu, dă undă verde operaţiunii. Mai mult, îi cere generalului Papuc să organizeze flagrantul.

Operaţiunea, după cum am aflat, a fost pusă pe seama Serviciul Securitate Internă al MAI şi s-a dorit a fi de nivelul celor „ a lea Grâzlov”, cu renumiţii „oborotni v pagonah”. Numai că nu a fost să fie. „Oborotnii” cu epoleţi din Moldova, se pare, îl pot încolţi chiar şi pe şeful statului.

Adio şi bun venit

În noaptea de duminică spre luni, 25 octombrie, prin punctul vamal Hârbovâţ (Anenii-Noi), la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană, au trecut trei autocare de la renumita piaţă din Odesa - „Kilometrul 7”. Ca şi în alte dăţi, autocarele ce făceau zilnic naveta Chişinău-Odesa-Chişinău au trecut prin vamă fără să declare marfa, dar şi fără probleme. După cum am reuşit să aflăm, ele erau însoţite de o patrulă a Poliţiei, ce le asigura deplasarea nestingherită până la Chişinău.

La câţiva kilometri după punctul vamal, autocarele au fost oprite de către o echipă a Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger” şi escortate până la baza acestuia.

După cum au declarat reprezentanţii organelor de drept, marfa a fost sechestrată, deoarece fusese adusă prin contrabandă. Mai mult, angajaţi ai Serviciului Intern de Securitate al MAI au constatat că trecerea autocarelor s-a efectuat sub protecţia unor înalţi demnitari din cadrul Ministerului de Interne.

Acest caz a făcut obiectul unui dosar penal. Concomitent, MAI a demarat o anchetă de serviciu. Peste câteva zile, nouă angajaţi ai Ministerului de Interne, inclusiv colonei de poliţie, printre care şi Ion Ţurcan, şef al Departamentului Servicii Operative, au fost destituiţi din funcţii printr-un ordin al ministrului Gheorghe Papuc.

Conform probelor prezentate şefului statului, Ţurcan ar fi protejat „afacerile” firmei căreia îi aparţineau autocarele ce transportau marfă de la Odesa. Nu am putut afla ce anume au verificat capii de la MAI, după ce operaţiunea respectivă a fost atât de minuţios pregătită şi desfăşurată. Însă, potrivit surselor noastre, la scurt timp, câţiva dintre cei demişi au fost restabiliţi în funcţii.

Întrucât cunoşteam despre importanţa operaţiunii ce se pregătea, am aşteptat să se facă mare tam-tam. Nu s-a întâmplat însă nimic. În presă s-a scris câte ceva, dar foarte evaziv. Iar faptul că “grangurii cu epoleţi” din MAI au fost restabiliţi în funcţii ni s-a părut de-a dreptul ciudat. Concluzia e una - operaţiunea pregătită cu atâta zel a eşuat lamentabil şi ruşinos pentru şeful statului.

Cosavan o dă întoarsă

Încercarea noastră de a afla detalii despre acest caz şi numele persoanelor implicate a eşuat şi ea. Şeful Serviciului Securitate Internă, Ghenadie Cosavan, care a condus operaţiunea, ne-a purtat cu zăhărelul, rugându-ne să revenim. Abia peste trei zile ne-a răspuns că „nu ne poate oferi detalii în legătură cu acest caz şi nu ne poate spune nume”. Ne-a confirmat doar că în cazul dat este deschis un dosar penal, iar câţiva angajaţi au fost demişi din funcţii.

De altfel, după publicarea articolului „Racheţii în epoleţi ai lui Papuc” (februarie curent), Ghenadie Cosavan ne-a invitat la MAI să ne ceară socoteală pentru că am scris, fără să-i cerem părerea, despre doi poliţişti care şantajau în stil racket un biet întreprinzător. Atunci el s-a arătat indignat de titlul articolului în care figura numele actualului ministru deoarece, potrivit lui, anume ministrul a dirijat operaţiunea de reţinere în flagrant a poliţiştilor respectivi. Spunem toate acestea deoarece Cosavan a declarat atunci că vrea să colaboreze cu presa pentru a informa opinia publică despre eforturile pe care le depune serviciul său împotriva corupţilor din poliţie. De data aceasta, Cosavan s-a „ascuns” cum a putut de noi, ca nu cumva să deconspire pe cineva.

Mai multe persoane din cadrul MAI, care ne-au confirmat că unii dintre demişi au fost restabiliţi în funcţii, au ţinut să precizeze că nu vom reuşi să aflăm mai multe deoarece „totul e ţinut în mare secret” şi se lucrează intens pentru muşamalizarea cazului.

Talon semnat de Papuc?

Investigaţia noastră a continuat. Informaţiile obţinute din mai multe surse conturează un tablou sumbru. Am aflat că cele trei autocare aparţineau Întreprinderii Individuale „Căciula” a omului de afaceri Ion Ştirbu. Acesta, potrivit surselor noastre, avea un talon special care-i permitea să se deplaseze pe teritoriul republicii fără să fie oprit şi verificat de cineva. Asemenea taloane se află într-o evidenţă strictă şi sunt eliberate doar de ministrul de Interne unui număr redus de angajaţi ai Poliţiei însărcinaţi cu misiuni speciale. Întrebarea la care nu am putut găsi răspuns e cum a obţinut Ştirbu talonul semnat de Papuc, dacă afacerile sale erau protejate de Ţurcan, iar acesta, de mai mult timp, se află în conflict cu ministrul Papuc? Ştirbu a fost de negăsit, iar la Papuc nu am putut să ajungem.

Este interesant că, imediat ce au fost reţinute autocarele, ministrul Papuc a făcut un demers la Camera de Licenţiere, prin care cerea retragerea licenţei de activitate a ÎI „Căciula”. De ce a făcut-o? Ca să şteargă urmele?

Potrivit reprezentanţilor organelor de drept, era logic ca în cadrul urmăririi penale să se verifice legalitatea activităţii acestei firme şi să se dovedească prin probe dacă este sau nu implicată în contrabandă şi apoi să-i fie retrasă licenţa.

Crima de la Stăuceni

Unul din cazurile de răsunet de care sunt legate numele lui Ţurcan şi Ştirbu este cel de la Stăuceni, din 9 februarie 2000, când o echipă a renumitului Departament pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei din cadrul MAI a împuşcat patru tineri pentru că ar fi opus rezistenţă în momentul unei operaţiuni de reţinere pentru estorcare de bani de la un businessman. Omul de afaceri era Ion Ştirbu, iar operaţiunea Poliţiei era condusă de Ţurcan. Procuratura Generală a intentat atunci un dosar penal privind uciderea premeditată de către poliţişti a celor patru tineri. După un timp, când opinia publică a uitat despre tragedie, dosarul a fost clasat. Singurii martori ai celor întâmplate rămân poliţiştii care au participat la operaţiune şi omul de afaceri Ştirbu.

După cum am reuşit să aflăm, Ţurcan şi Ştirbu se cunosc de prin anii 1993-1995, când lucrau împreună la Comisariatul de Poliţie Criuleni şi s-au „ajutat” reciproc de mai multe ori când ajungeau în conflict cu legea.

150.000 de dolari

După cum am menţionat, Ţurcan şi un alt coleg cu grad de colonel au fost repuşi în funcţii după câteva zile. Acest fapt i-a lăsat cu gura căscată pe mulţi angajaţi ai structurilor abilitate cu combaterea crimei organizate şi corupţiei, inclusiv pe cei care au pus la cale şi pregătit „operaţiunea anului”, ce se dorea, în ajun de alegeri, una de răsunet. Rostul ei era să elimine orice suspiciune cum că Puterea luptă numai cu oponenţii politici. Care ar fi motivul că, după ce şi-a destituit subalternii, ministrul Papuc a fost nevoit să-i repună la scurt timp în funcţii?

Din discuţiile cu mai multe persoane ce cunosc dedesubturile activităţilor cu rădăcini puternice în structurile de forţă, s-au conturat mai multe variante care, prin esenţa lor, se reduc la una şi aceeaşi concluzie: “mafia e la putere”.

Potrivit unei versiuni, destituiţii, apoi restabiliţii în funcţii, deţin probe compromiţătoare împotriva lui Papuc, cu care l-ar fi şantajat pentru a muşamaliza cazul. O altă versiune e că pentru repunerea în funcţii s-ar fi plătit suma de 150.000 dolari. Despre această practică, utilizată des în MAI, am mai scris în alte articole de investigaţie. O a treia versiune este că Ţurcan ar fi bun prieten cu Oleg Voronin şi că, la cererea acestuia, capii de la MAI s-au dat bătuţi. Am mai aflat că Ion Ţurcan figurează printre candidaţii principali la funcţia de ministru al Afacerilor Interne, alături de directorul CCCEC, Valentin Mejinschi, şi fostul şef al Serviciului Pază şi Protecţie de Stat, V. Preguza.

Ţurcan zice că e un alt Ţurcan

Solicitat de noi, Ion Ţurcan a spus că nu a fost eliberat din funcţie, ci s-a aflat în concediu. El a mai afirmat că anumite persoane sunt interesate să-i strice imaginea şi că i s-au atribut ilegalităţile comise de un alt Ţurcan, de la Direcţia Crimă Organizată, cu care a fost confundat. Potrivit lui, în cazul despre care v-am vorbit au fost demise doar două persoane. Nu a dorit să discute mai mult, trântindu-ne receptorul în nas.

Cu papucii la uşă

Surse din cadrul Preşedinţiei spun că şeful statului este furios pe ministrul de Interne deoarece acesta îi compromite autoritatea, pentru a treia oară, neonorându-şi promisiunile făcute. În primul rând, la momentul numirii sale în funcţie, Papuc s-a angajat să-l dea pe mâna justiţiei pe Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”, autoritate în lumea interlopă. Tam-tam-urile cu reţinerea lui Caramalac n-au fost încununate de succes. Un alt eşec al lui Papuc a fost cel din cadrul alegerilor locale de primăvara trecută. Atunci, acesta ar fi avut misiunea să asigure victoria candidatului comuniştilor la postul de primar al capitalei. Din această cauză, spun sursele noastre, în seara alegerilor, când s-a văzut clar cine este învingător, preşedintele Voronin ar fi aruncat cu o scrumieră în ministrul de Interne. Eşecul acestei operaţiuni îl va costa, se pare, pe Gheorghe Papuc portofoliul Ministerului de Interne.

Din zecile de întrebări ce se desprind de aici, principala este: mai are pe cine miza Voronin pentru a da lovitura de graţie – să tragă la răspundere figuri importante - în lupta cu corupţia, lansată verbal la obţinerea mandatului de preşedinte?