Mesajul redactorului Jurnalului Mioritic

catre cetatenii de buna credinta a tarii

 

Celebrul avertisment al celebrului pictor spaniol, lansat acum 200 ani - "SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI" - din pacate a devenit extrem de actual si perfect aplicabil situatiei in care a ajuns societatea moldoveneasca astazi, dupa 15 ani de renastere nationala, 13 ani de independenta statala si 10 ani de constitutionalitate. Somnul ratiunii noastre a condus Republica Moldova in pozutia celei mai sarace, corupte si prost guvernate tari din Europa. Monstrii incompetentei, coruptiei politice, administrative, justitiare si economice, ai clientelismului si imoralitatii devoreaza societatea moldoveneasca "de la vladica la opinca".

     De rand cu clasa politico-administrativa a Moldovei - incompetenta cum o stim, indecisa in oscilatiile sale Est - Vest si monstruos de corupta, vina pentru situatia dezastruoasa a tarii, In egala masura o purtam noi cei mici dar multi - cetatenii de rand ai tarii. Somnul ratiunii noastre colective nu ne-a permis sa intelegem esenta transformarilor de dupa 1991 si nici importanta de-a dreptul  revolutionara  a Constitutiei democratice din 1994. Suntem vinovati fiindca nu am luat in serios aceasta Lege Suprema, nu am facut din ea cartea noastra de capatai, alaturi de Biblie si nu am invatat sa luptam cu darzenie pentru respectarea drepturilor si libertatilor noastre consfintite prin Constitutie.

     Principiul fundamental  pe care la proclamat noua noastra Constitutie este supematia drepturilor si libertatilor cetateanului asupra intereselor statului. Din pacate noi, cetatenii, nu am realizat ca de la 1994 incoace, suveranitatea nationala in Moldova apartine in exclusivitate poporului, si ca statul este doar un instrument util instituit de popor pentru asigurarea si apararea demnitatii, drepturilor si libertatilor fiecarui cetatean al Republicii Moldova. Cu alte cuvinte : "nu noi pentru stat, ci statul pentru noi !!!" Pentru a transpune in viata aceste deziderate constitutionale si pentru a ajunge in randul natiunilor prospere este imperios necesar sa invatam cu totii exercitiul democratiei, care presupune nu doar simpla noastra participare la vot, ci si participarea masiva a cetatenilor la monitorizarea permanenta si riguroasa a modului si calitatii guvernarii tarii de catre cei alesi de noi si sanctionarea neantarziata a celor incompetenti si corupti. Doar astfel se poate constitui o democratie, care in traducere din greaca inseamna  guvernarea poporului.

     Guvernarea democratica consensuala nu e o utopie de genul celei comuniste. Este o realitate palpabila europeana si nord-americana. Un popor are atata suveranitate, drepturi, si libertati cate si le cucereste singur si mai ales atatea cate stie sa le apere. Si daca nu invatam si noi de urgenta sa ne aparam drepturile constitutionale, atunci adio putere a poporului, democratie si statalitate moldoveneasca. Deja intre Poporul Suveran si Constitutia sa guvernantii au reusit sa ridice un zid de reglementari si acte legislative, de dupa care abea de se mai vad drepturile si libertatile noastre constitutionale.

Asadar, sa ne trezim din somnul ratiunii, sa devenim

cetateni responsabili si sa alungam monstrii !

      

 

                    Miorel Oaielunga

    Trezit precoce de muscaturile monstrilor

                  poreclit Mioritix

(nepotul vitreg al lui Badea Mior din delul Sorocii)