Sa dam magarii jos !

 

Constitutia Republicii Moldova ne ofera noua, cetatenilor sai 33 drepturi si libertati fundamentale si impun doar 4 indatoriri. Pe langa aceasta, Art. 1 din Constitutie stabileste ca “demnitatea omului, drepturile si libertatile lui, libera dezvoltare a personalitatii umane … reprezinta valori supreme si sint garantate” [de stat - n.n].  Va asigur, mai multe drepturi si libertati pentru a trai prosper si armonios in propria tara nu au nici americanii si nici europenii. Problema noastra este, ca deocamdata nu stim sa ne realizam si aparam aceste drepturi.

     A fi cetatean liber intr-un stat democratic inseamna sa constientizezi ca libertatea ta individuala se termina acolo unde incepe libertatea altui individ, care e la fel de liber ca si tine. Pentru a respecta balanta intereselor individuale in comunitatea umana si pentru a favoriza libera dezvoltare a personalitatii umane se instituie statul. Pentru ca acest aparat de stat sa functioneze strict in interesele cetatenilor sai, in Constitutie se stabilesc norme foarte clare de functionare a acestui stat. Bunaoara Constitutia noastra prevede ca Republica Moldova este un stat de drept si democratic in care dreptatea si pluralismul politic sunt valori supreme, iar puterea legislativa, executiva si judecatoreasca sint separate.

     Dupa cum observati, totul e gandit bine in Constitutia noastra, dar nimic nu functioneaza deocamdata in interesul poporului suveran, ci doar in interesul celor din jurul treucii puterii.

     Si atunci, ce-i de facut? Sau punand altfel intrebarea,  putem oare, noi, astia mici,  prosti dar multi scimba ceva? Echipa "Jurnalului Mioritic" este ferm convinsa - cu asa o Constitutie – putem !  Au mai facut-o si alte popoare civilizate in sec. XX.

     Cum? Asta-i intrebarea!

     Sa cautam impreuna raspunsurile la aceasta intrebare fundamentala pentru orice popor. Si sa nu ne mai facem iluzii ca cineva in locul nostru - guvernantii sau Occidentul - vor face ordine in casa noastra.

 

Sa ne cunoastem drepturile, sa ne unim intr-o Societate Civila combatanta si

 sa dam magarii jos !