“Coalitia 2005” a sesizat CEC-ul despre un sir de incalcari ale Codului electoral comise de unii actori electorali si unele mass-media

INFO-PRIM, 17 ianuarie 2005

Proiectul "Monitorizarea procesului electoral” din cadrul “Coalitiei 2005” a sesizat Comisia Electorala Centrala (CEC) despre doua evenimente desfasurate de presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, care este si candidatul nr. 1 pe lista PCRM. Este vorba despre vizitele sefului statului la scoala muzicala “V. Hanganu” din Cantemir, si la complexul sportiv “Niagara” din Chisinau, in cadrul carora au fost oferite cadouri, fapt ce contravine, potrivit reprezentantilor proietului, prevederilor legislatiei electorale.

Potrivit unui comunicat al “Coalitiei 2005”, despre vizita presedintelui la Cantemir, la 16 decembrie, postul de televiziune “Moldova 1” a realizat un reportaj care a fost difuzat abia pe data de 3 ianuarie 2005, dupa inceputul perioadei electorale si dupa inregistrarea concurentului electoral PCRM la CEC. Despre o alta vizita efectuata de presedintele RM la complexul “Niagara” la 13 ianuarie, in cadrul careia au fost distribuite cadouri pentru copii orfani, au relatat ziarele guvernamentale “Moldova Suverana” si “Nezavisimaia Moldova” din data de 14 ianuarie.

Potrivit expertilor “Coalitiei 2005”, ambele evenimente au tenta electorala, sunt in favoarea concurentului electoral PCRM si au fost prezentate in perioada electorala de cel putin trei institutii mass-media, iar faptul ca reportajul filmat pe data de 16 decembrie la Cantemir a fost difuzat cu o intarziere de 18 zile poate fi calificat ca agitatie electorala efectuata de canalul “Moldova 1” in favoarea PCRM, ceea ce contravine art. 5 alin. 7 al Legii IPNA “Teleradio-Moldova”, conform caruia emisiunile de actualitati trebuie sa aiba “un caracter impartial, independent si veridic”. In ceea ce priveste distribuirea cadourilor pe data de 13 ianuarie, prin acest fapt a fost incalcat art. 38 alin. 5 lit. b) al Codului, intrucat cadourile au fost facute din partea presedintiei, institutie finantata de la bugetul de stat, si alin. (7) al aceluiasi articol, care interzice concurentilor electorali sa propuna alegatorilor bani, cadouri, sa distribuie fara plata bunuri materiale etc. Autorii raportului argumenteaza ca, desi copiii nu sunt inca alegatori, actiunea presedintelui comunist s-a petrecut sub ochii mai multor maturi, iar evenimentul a fost mediatizat in presa guvernamentala.

Reprezentantii “Coalitiei 2005” sustin ca implicarea personala a presedintelui Voronin in aceste evenimente denota faptul ca el insusi a incuviintat specularea acestor actiuni in scop electoral, incalcand astfel art. 46 alin (2) din Codul electoral, care stipuileaza egalitatea de sanse ale concurentilor electorali in asigurarea tehnico-materiala a campaniei electorale.

Solicitat de Info-Prim, Ivan Cucu, vicepresedinte al CEC, a declarat ca nu cunoaste deocamdata nimic despre sesizarea “Coalitiei 2005”.

Blocul “Moldova Democrata” (BMD) a atentionat anterior opinia publica interna si internationala asupra faptului ca presedintele Vladimir Voronin si autoritatile centrale incalca normele legale si propriile angajamente de comportament corect in scrutinul parlamentar 2005.