Sondajul “GALLUP”: Comuniştii coboară...

Constantin Tanase

TIMPUL, nr.174, 24 decembrie 2004

Există suficiente motive să fim sceptici faţă de sondaje, mai ales atunci când asupra instituţiilor care le efectuează planează anumite suspiciuni. Există însă instituţii care, ca şi soţia Cezarului, sunt în afara oricăror bănuieli. O asemenea organizaţie este considerată Institutul American de Cercetare a Opiniei Publice "Gallup". Potrivit opiniei unanime a specialiştilor, cercetările "Gallup"-ului "sunt renumite prin exactitatea şi acurateţea lor, imposibilitatea influenţării rezultatelor cercetării de către factorii politici". Nu în zadar, de exemplu, în SUA nici un partid nu porneşte într-o campanie politică fără a consulta sondajele acestui institut.

În martie şi noiembrie 2004, "Gallup" a efectuat sondaje şi în R. Moldova. Rezultatele acestora însă nu le-a publicat, ci le-a comunicat "personal" fiecărui partid. Am aflat şi noi rezultatele ultimului sondaj, realizat între 4-17 noiembrie. Întrebarea pusă a fost următoarea: "Pentru care partide politice aţi vota dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare? Potrivit datelor obţinute, în viitorul parlament vor nimeri patru partide: PCRM, BMD, PPCD şi PSDM. Rezultatele acestui sondaj ne oferă două surprize. Prima şi cea mai mare surpriză ne-a furnizat-o Partidul Comuniştilor creditat cu numai 36 procente, faţă de 65, cât avea în martie. Cea de a doua surpriză o constituie PSDM, creditat cu 8%. În plus, acesta e singurul partid al cărui rating a avut, în perioada martie-noiembrie o creştere de 100 procente.

Este pentru prima dată când comuniştii coboară atât de jos în sondaje, sub 50 la sută, şi încă având o "dinamică negativă". În aceste condiţii, comuniştii au tot interesul ca alegerile să aibă loc cât mai curând posibil, ratingul lor fiind în continuă descreştere. Iată de ce, data de 6 martie, despre care se vorbeşte ca despre data viitoarelor alegeri, poate fi adevărată. Comuniştii se grăbesc, deoarece timpul lucrează împotriva lor şi în favoarea partidelor de opoziţie.

Rezultatele "Gallup"-ului infirmă speculaţiile potrivit cărora în 2005 vor trece pragul electoral doar două partide - PCRM şi PPCD. Că în viitorul parlament vor fi două sau patru partide nu e o chestie de aritmetică, ci una ce ţine de configuraţia politică a viitorului parlament. Căderea ratingului comuniştilor pune o problemă de principiu: deoarece legile electorale nu funcţionează ca vasele comunicante şi scăderea "nivelului" la comunişti nu duce obligatoriu la creşterea "nivelului" la partidele de opoziţie, întrebarea rămâne: unde se duc voturile alegătorilor comunişti? Va avea loc o "migraţie" a alegătorilor spre partidele de opoziţie sau în "zona moartă" a absenteiştilor? Totul depinde de tactica electorală a celor trei actori, de capacitatea lor organizatorică, de resursele de care dispun şi de claritatea mesajelor lor electorale.

Părerea mea e că jocul încă nu e făcut. Deşi cu potenţialuri diferite, partidele se află încă la linia de start. Comuniştii nu mai au din start un avantaj atât de mare, iar partidele de opoziţie de centru-dreapta şi centru-stânga (BMD şi PSDM) au un "potenţial pozitiv". Această situaţie ne dă dreptul, poate pentru prima dată în aceşti patru ani de pesimism cvasigeneral, să privim cu optimism la scrutinul din 2005.

Se pare că, în sfârşit, situaţia "s-a frânt" şi comuniştii au pierdut monopolul asupra pieţei electorale din R. Moldova. Încet, dar sigur, comuniştii pierd simpatia societăţii. E un mesaj nou pe care cele trei partide de opoziţie - BMD, PPCD şi PSDM - trebuie să-l transmită electoratului.

P. S. Deoarece nu toate partidele au dorit să facă publice datele sondajului "Gallup", nu suntem siguri de procentajul a două partide: PPCD şi BMD. De aceea, prezentăm ambele variante care circulă în mediile politice. Notăm că în varianta a doua procentajul comuniştilor e mai mic. Asta ne bucură.

Prima variantă

Ratingul direct al partidelor:

PRCM - 36%, PPCD - 15%, BMD - 14%, PSDM - 8%

Recalcularea direct proporţională:

PRCM - 49%, PPCD - 21%, BMD - 19%, PSDM - 11%

Indecişi - 27%

Varianta a doua

PRCM - 35% (48%), PPCD - 14% (19%), BMD - 16% (22%), PSDM - 8% (11%)

Indecişi - 27%

Singurul partid care a făcut publice rezultatele sondajului este PSDM (vezi ziarul "Socius", ediţia din decembrie). Dacă celelalte partide doresc, noi vom publica şi procentajul lor, având garanţia că rezultatele sunt din prima sursă.