Deficiente institutionale ale politicilor economice in Moldova

Valeriu PROHNITCHI,

Centrul de Politici Economice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "VIITORUL"

 

Introducere

In cadrul acestui studiu ne propunem sa analizam unele aspecte care tin de eficienta institutionala in elaborarea politicilor economice in Republica Moldova. Teoria economica face distinctie intre cateva componente de politici economice: politici monetare, bugetar-fiscale, sectoriale, structurale, comerciale si altele. In majoritatea tarilor responsabilitatea pentru politicile economice este divizata intre guverne si bancile centrale, ultimele fiind de obicei independente de guvern si raportand direct legislativelor nationale. Aceasta divizare este valabila si pentru Moldova. Pentru moment vom lasa politicile monetare in afara analizei, mentionand ca Banca Nationala a Moldovei indeplineste destul de bine misiunea ce-i revine in asigurarea stabilitatii monetare prin promovarea unor politici monetare, creditare si valutare eficiente din punct de vedere anti-inflationist. Nu zicem ca in acest domeniu nu ar exista suficiente rezerve pentru obtinerea unor performante inca mai inalte, dar in continuare ne vom concentra asupra blocului guvernamental al politicilor economice.

 

Interese legislative sau corporative?

Majoritatea expertilor nationali si internationali considera ca guvernul Moldovei demonstreaza o eficienta redusa in formularea si promovarea politicilor economice. O retrospectiva asupra unor evolutii din ultimii ani poate fi utila pentru intelegerea anumitor factori care determina aceasta stare de lucruri. Un interes deosebit reprezinta Hotararea de Guvern 266 din 28/04/2001 "Privind unele masuri ce tin de reorganizarea unor ministere si departamente ale Republicii Moldova". Desi interesant din mai multe puncte de vedere, acest document arata in primul rand cat de mult politica economica in Moldova este afectata de interese de moment sau de interese corporative inguste.

Hotararea mentionata este notorie prin faptul ca a survenit la putin timp de la instalarea noului guvern investit de Parlamentul ales la alegerile din februarie 2001. Ca efect al acestei hotarari cateva ministere si departamente au fost reorganizate, pe harta institutionala a guvernului producandu-se modificari importante. Astfel, Ministerul Agriculturii si Industriei Prelucratoare a fost "reorganizat" in Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerul Economiei si Reformelor in Ministerul Economiei, iar Ministerul Industriei si Energeticii a fost divizat in Ministerul Industriei si Ministerul Energeticii. In total 12 institutii guvernamentale (ministere si departamente) existente la 28 aprilie au fost atinse de restructurarea institutionala.

Este greu de identificat rationamentele de eficienta ce ar fi impus aceste reorganizari. Hotararea de Guvern nr.266, ca si majoritatea actelor normative din Republica Moldova, nu a fost insotita de o expunere de motive. Sensul si motivul acestor schimbari nu au fost comunicate public. Cert insa ramane faptul ca acest document nu aducea cu sine doar schimbari de denumire, dar si un nou mesaj de politica economica, ghidat probabil de noile interese corporative si politice predominante dupa alegerile parlamentare din februarie 2001. Sa luam, spre exemplu, Ministerul Economiei si Reformelor, "reorganizat" in Ministerul Economiei. Sa indice oare aceasta schimbare a denumirii faptul ca incepand cu 28 aprilie 2001 in Moldova nu mai sunt promovate reforme economice si ca tranzitia ca proces de transformare sistemica s-a epuizat? Institutiile financiare internationale prezente in Moldova au avut anume aceasta impresie dupa schimbarea denumirii ministerului. O alta mutare interesanta a fost dezmembrarea Ministerului Industriei si Energeticii pe cele doua componente si aceasta in timp ce energetica este, prin definitie, o parte a industriei. Pana si in anuarele statistice nationale energetica figureaza ca parte componenta a sectorului industrial. Care alta explicatie poate fi adusa pentru constituirea unui minister abilitat sa monitorizeze o ramura industriala cu o pondere de 15% din totalul productiei industriale daca nu cel de "creare a locurilor de munca"?

Probabil pentru a indreptati "divortul" industriei si energeticii a fost necesara si schimbarea denumirii Ministerului Agriculturii si Industriei Prelucratoare in Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare. Publicul urma, probabil, sa inteleaga ca ramurile ramase din diferenta industrie prelucratoare - industrie alimentara vor fi atribuite nou-creatului Minister al Industriei. Dar chiar si dupa acest aparent "transfer de ramuri" Ministerul Industriei a continuat sa joace un rol minor in formularea politicilor industriale propriu-zise. La aceasta concluzie ajungem in mod inevitabil daca judecam dupa tematica agendelor sedintelor de guvern, dupa frecventa interventiilor publice ale ministrilor industriei si dupa rezultatele raportate pe marginea activitatii ministerului (Numai 83 din cele 136 de intreprinderi monitorizate de minister au indeplinit planurile fixate in 2003. Indicatorii de productie pe intregul sector monitorizat de minister sunt imbunatatiti si din contul unor intreprinderi cu capital privat care din cauze cu totul obscure au nimerit si ele printre clientii ministerului industriei).

 

Structura defectuoasa a blocului economic guvernamental

La nivel ministerial pot fi identificate opt institutii implicate, direct sau indirect, integral sau partial, in formularea politicilor din sfera social-economica, atat de nivel global (ce vizeaza economia in ansamblu), cat si sectorial. Este vorba de:

1) Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare;

2) Ministerul Economiei;

3) Ministerul Energeticii;

4) Ministerul Finantelor;

5) Ministerul Industriei;

6) Ministerul Mediului, Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului;

7) Ministerul Muncii si Protectiei Sociale; si

8) Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor.

Evident, unele dintre ministerele mentionate, cum ar fi cel al Mediului, Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului, au numai atributii marginale in sfera politicii economice. Dar am luat in calcul si acest minister deoarece credem ca constructiile si dezvoltarea teritoriului se refera la activitatea si dezvoltarea economica si nicidecum la mediu. Structura institutionala a politicilor economice guvernamentale se complica mult daca luam in considerare si multitudinea de agentii existente create pentru reglementarea diferitelor sectoare (Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica, Agentia Nationala pentru Reglementari in Telecomunicatii si Informatica si altele). Intuitia ordinara si concluziile la care se ajunge dupa analiza rapoartelor guvernamentale ne sugereaza ca structura institutionala existenta bazata pe principiul ramural nu este adecvata pentru formularea unor politici social-economice eficiente. Trei categorii de factori, la parerea noastra, determina aceasta situatie. In primul rand, resursele umane, tehnice si financiare necesare pentru elaborarea politicilor economice globale sau sectoriale sunt dispersate pe cele opt ministere, unele dintre ele contribuind mai degraba la concentrarea si promovarea unor interese corporative inguste decat la formularea unor politici economice de interes general. Urmatorul exemplu ar putea elucida mai bine cele afirmate. Se stie ca agricultura, industria si serviciile sunt cele trei sectoare care fac parte din sistemul productiv al economiei. Tinand cont de faptul ca in Moldova exista un Minister al Agriculturii (si al Industriei Alimentare, bineinteles) si un Minister al Industriei, trebuie oare sa intelegem ca Ministerului Economiei ii ramane sa supravegheze doar sectorul serviciilor? Pornind pe acelasi fir logic, oare nu ar fi trebuit de fapt sa avem si un Minister al ... Serviciilor, sectorul dat avand o pondere mult mai mare in Produsul Intern Brut decat agricultura si industria (aproape 50%)? Prezenta divizare industrie-agricultura reflecta mai degraba o viziune sovietica in materie de economie, decat o abordare moderna a rolului pe care trebuie sa-l aiba statul in raport cu sistemul economic.

Am mentionat deja cazul Ministerului Energeticii care a fost creat mai degraba din interese politice decat de eficienta economica. Mentionam de asemenea si situatia paradoxala in care industria alimentara este supravegheata de un minister al agriculturii, existand in acelasi timp si un minister al industriei. Nu exista deosebiri principiale intre industria alimentara si celelalte ramuri ale industriei pentru a indreptati din punct de vedere al politicilor economice atribuirea industriei alimentare ministerului agriculturii si nu celui al industriei. Aceasta divizare defectuoasa, traditionala pentru Moldova, a fost perpetuata si dupa februarie 2001, mai degraba ca urmare a unor negocieri in interiorul grupului aflat la guvernare decat ca urmare a unor analize tehnico-economice si politico-economice riguroase.

Este elocvent si exemplul nefericitului "mariaj" dintre politicile ecologice si politicile de dezvoltare a teritoriului si constructiilor care s-a produs in 2001 in interiorul ministerului de ecologie. De la ecologie pana la amenajarea teritoriului si constructii este o distanta foarte mare si ultimele mai degraba ar putea fi atribuite unui minister responsabil de infrastructura si urbanism decat unui minister al ecologiei care ar trebui sa aiba cu totul alte responsabilitati.

In al doilea rand, rivalitatea existenta intre si in cadrul ministerelor cu competente in domeniul politicilor economice este nu doar in detrimentul calitatii acestor politici, dar si a guvernarii in ansamblu. Ne referim atat la binecunoscuta stare de lucruri din cele opt ministere, unde invidia si lipsa de cooperare departamentala le impiedica sa aiba o prestanta mai buna, cat si la rivalitatea dintre Ministerul Economiei si Ministerul Finantelor.

Un alt exemplu graitor care indica amploarea animozitatilor institutionale in Moldova este si binecunoscutul caz al eliberarii, brutale - am spune noi, din functie a precedentului director al Agentiei Nationale pentru Reglementari in Energetica si care s-a produs dupa ce acesta si-a exprimat dezacordul asupra conditiilor preconizatului export de electricitate in Romania. Credem ca competentele atribuite ANRE prin lege indreptatesc oficialii Agentiei sa aiba anumite pozitii care pot si sa nu fie in mod obligatoriu identice cu cele promovate de Ministerul Energeticii. Intr-o tara normala pentru divergenta de pozitii fata de cursul oficial nu se elibereaza "vinovatii" din functie, ci se discuta la subiect.

A treia categorie de factori tine de paradigma pusa la baza interventiilor guvernamentale. Majoritatea ministerelor din blocul economic din Moldova au mostenit structuri, afilieri institutionale si competente, iar odata cu ele, si stiluri de lucru, de sorginte sovietica. O revolutie a institutiilor guvernamentale care ar corela cu scopurile de transformare sistemica fundamentala ale perioadei de tranzitie in Moldova inca nu a avut loc. Din aceasta cauza, de multe ori avem ocazia sa auzim statul invinuit de practicarea unor interventii administrative in economie si de ignorarea functiilor, mai adecvate perioadei in care traim, de ghidare strategica bine calibrata.

 

Consecintele neajunsurilor identificate

Este momentul sa precizam ca ideea scrierii acestui articol a aparut in cadrul Centrului de Politici Economice al IDIS "Viitorul", inca in septembrie 2003, dar relativ curand ea a fost cumva eclipsata de altele, aparent mai prioritare. Revenirea ideii s-a produs ca urmare a unor concluzii pe care noi le-am tras in procesul de monitorizare independenta a elaborarii si discutarii publice a Strategiei de Crestere Economica si de Reducere a Saraciei (SCERS). Modalitatea in care a fost elaborata SCERS in ansamblu si strategiile sale sectoriale ne face sa conchidem ca Republica Moldova nu dispune de un cadru institutional guvernamental unitar, capabil sa formuleze, sa implementeze si sa coordoneze efectiv politicile economice guvernamentale. Credem ca aceasta stare de lucruri poate compromite atat implementarea adecvata a SCERS, cat si elaborarea unor viitoare strategii, capabile sa serveasca la dezvoltarea economica durabila a tarii. Ministerul Economiei a avut misiunea de coordonare a procesului de elaborare a SCERS si a strategiilor sectoriale. Actuala versiune a strategiei este avansata comparativ cu altele elaborate anterior, dar oricum inca exista multe de perfectionat. Dar, impresia generala care este lasata de lectura unor strategii sectoriale este ca au fost scoase din sertarele ministerelor, sterse de praf si prezentate Ministerului Economiei pentru a fi introduse in SCERS. Poate fi usor observata lipsa coordonarii adecvate inca in procesul de elaborare strategica. Majoritatea actiunilor planificate sunt pur si simplu imaginate din pod sau sunt pur formale si nu s-a tinut cont de Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu elaborat de specialistii din cadrul Ministerului Finantelor.

Cu responsabilitatile de politica economica divizate pe cele opt ministere indicate mai sus este firesc ca guvernul sa nu fie capabil sa formuleze si sa implementeze la nivel national politici coerente si consecvente in sfera social-economica. De asemenea, nu exista capacitati suficiente pentru a anticipa si reactiona la schimbarile neasteptate ale mediului extern sferei social-economice. In sfarsit, in loc sa intervina in calitate de factor conciliant al variatelor interese promovate de indivizi particulari, cercuri organizate de presiune si grupuri corporative, guvernul insusi contribuie la concentrarea si promovarea unor asemenea interese. Ultima functie nu poate fi indeplinita efectiv si din cauza ca guvernul nu dispune de un mecanism eficient de legatura inversa, de comunicare bilaterala, cu actorii sociali care manifesta interese fata de politicile social-economice sau sunt direct vizati de efectele politicilor.

Un exemplu notoriu, in acest sens, este contra-reforma administrativ-teritoriala initiata de guvernarea instaurata in februarie 2001. Costurile vehiculate de initiatorii acestei reforme au fost considerabil subestimate. Pe langa aceasta, modificarile institutionale si structurale operate in sistemul administratiei publice locale fara consultarea si coordonarea adecvata cu ministerele din blocul economic, deja demonstreaza a avea consecinte nefaste. Un trist renume printre alesii locali are Hotararea Guvernului nr. 688 "Cu privire la structura si statele de personal ale primariilor satelor (comunelor) si oraselor (municipiilor)". Implementarea acestui document a redus pana la dimensiuni microscopice aparatul primariilor si practic le-a facut incapabile de indeplinirea normala a sarcinilor ce le revin.

 

Propuneri pentru solutionarea problemelor identificate

Cu primul deceniu de tranzitie terminat, este clar credem pentru toata lumea ca in Moldova e necesara constituirea unui veritabil pol de politica economica guvernamentala, capabil sa formuleze, sa implementeze si sa coordoneze politici economice consistente, coerente si eficiente. Pentru aceasta este necesara:

1. Eliminarea functiilor redundante si reziduale ale ministerelor;

2. Reducerea dublarii functiilor intre si in cadrul ministerelor existente;

3. Adaugarea unor functii lipsa;

4. Rationalizarea distribuirii functiilor.

Intr-o situatia ideala, in Moldova ar trebui sa existe un superminister integrat al Economiei si Finantelor, al carui conducator ar fi din oficiu si prim-vice-prim-ministru. Acest minister ar trebui sa se ocupe si de administrarea proprietatii publice. Ministerul Mediului ar trebui sa fie reconfigurat dupa modelele europene si sa devina o entitate separata, puternica si independenta de afacerile din domeniul constructiilor si dezvoltarii teritoriului, care ar trebui sa faca parte dintr-un minister separat. Ar fi optimala constituirea unui Minister al Infrastructurii si Lucrarilor Publice. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale ar trebui consolidat din punct de vedere al calitatii resurselor umane si transformat intr-un Minister al Politicilor Sociale (prima sarcina pe care credem ca ar trebui sa o indeplineasca noul minister este sa stabileasca o metodologie oficiala de calculare a pragului saraciei si politicile sociale promovate pe viitor sa fie orientate prioritar nu la categorii sociale, ci la persoane aflate sub pragul oficial al saraciei).

Schematic lucrurile ar arata dupa cum este indicat in desenul de mai jos: Analiza documentelor disponibile (regulamente interne ale Ministerelor, ale departamentelor intra-ministeriale) arata ca restructurarea celor opt ministere din blocul economic dupa schema de mai sus este perfect posibila si absolut necesara.

Un risc care trebuie de evitat dupa o astfel de restructurare este transformarea ministerului economiei si finantelor intr-o unitate prea puternica din punct de vedere administrativ. Constituirea acesteia trebuie sa se produca in paralel cu de-reglementarea continua a afacerilor si liberalizarea generala a economiei. Agentiile de reglementare existente (ANRE, ANARTI) si cele viitoare (Agentia pentru Promovarea Concurentei si Anti-monopol) trebuie sa devina structuri cu adevarat independente de interesele ministeriale si sa se ghideze exclusiv de considerente de eficienta pe segmentele incredintate lor. Simplificarea institutionala orizontala va aduce cu sine si incitatii mai reduse pentru coruptie, frecventa careia de obicei este direct proportionala cu densitatea orizontala si verticala a institutiilor si birocratiei.

 

Incheiere

Aceasta analiza reprezinta doar una din propunerile de rationalizare a structurilor guvernamentale cu competente in domeniul politicilor sociale si economice. Subliniem caracterul tentativ al acestei investigatii, or, o analiza functionala veritabila presupune si alte doua lucruri: 1) existenta unui acord pe termen lung cu principalul beneficiar al unor asemenea analize - Guvernul - si 2) cooperarea onesta din partea actorilor guvernamentali vizati. De la acestia s-ar cere nu doar oferirea formala a unor informatii relevante asupra tendintelor vazute din interiorul institutiei, dar si o contributie efectiva in procesarea si analiza informatiei.

Datele necesare se refera la resursele financiare alocate si utilizate de ministere, la resursele lor umane si tehnice, la colaborarea dintre structurile interne si cu cele externe, la practicile reale de formulare a unor propuneri de politici economice etc. In speranta ca printr-un dialog dintre societatea civila si administratia publica intreaga societatea va avea numai de castigat, invitam toate institutiile vizate in acest articol la initierea unor discutii sincere si concentrate asupra aspectelor institutionale concrete.

27 februarie 2004 = Moldova Azi