Deficitul comercial bate recordul absolut

Vlad BERCU

Moldova Azi17 ianuarie 2005

Deficitul comercial al Republicii Moldova ar putea sa sara de un miliard de dolari SUA, in anul 2005, in cazul in care se vor mentine tendintele din ultimii doi ani, cand deficitul a crescut in medie cu 45 la suta pe an, iar in 2004 a crescut pana la un record absolut de peste 700 milioane dolari.

Datele Departamentul Statistica si Sociologie arata ca, dupa unsprezece luni, valoarea exporturilor a fost cu 684,5 milioane dolari sub nivelul importurilor, care au continuat sa creasca mai rapid decat livrarile pe pietele externe, iar in noiembrie deficitul comercial a fost de 92 milioane de dolari si s-a apropiat de recordul ultimilor 14 ani, respectiv 106,8 milioane, inregistrat in luna decembrie anul 2003.

Pretul mare al importurilor din tarile Uniunii Europene si dezechilibrul enorm in schimburile comerciale cu unul din principalii parteneri, Ucraina, sunt unele dintre cauzele deficitului comercial record. Deprecierea dolarului - fapt ce genereaza ieftinirea exporturilor - a avut si el un impact asupra soldului balantei comerciale, in conditiile in care exporturile in tarile CSI continua sa prevaleze.

Cresterea puternica a importurilor este generata de o sporire importanta a consumului intern. Acum un an Consiliul executiv al Fondului Monetar International constata in raportul de tara ca "cresterea brusca a cererii interne, importurilor si inflatiei sunt semne ce indica o supraincalzire a economiei moldovenesti". Acelasi lucru a fost constatat de o misiune a FMI in noiembrie 2004. Negociatorul principal al FMI in relatia cu Republica Moldova Marta de Castello Branco, declara dupa o vizita la Chisinau ca deficitul comercial, care este finantat din transferurile moldovenilor angajati la munca peste hotare, devine tot mai mare". Republica Moldova se plaseaza pe primul loc in Europa dupa suma remitentelor in PIB, respectiv 25%. Aceste transferuri stimuleaza consumul si este unul din factorii principali de crestere", mai estima inaltul demnitar al Fondului. "Cea mai importanta problema este facilitarea comertului, insa Guvernul continua sa introduca unele restrictii la export".

Expertii constata ca se inregistreaza o crestere a importurilor de bunuri de consum, care, traditional, erau produse in Republica Moldova si ulterior exportate. Deficitul comercial "va continua sa creasca, in conditiile liberalizarii comertului si incheierii de noi acorduri de liber schimb", afirma experti in promovarea exporturilor.

Restrictiile impuse de partenerul comercial nr.2 al Republicii Moldova si refuzul Radei Supreme de la Kiev de a ratifica noul acord de liber schimb, a dus la un deficit enorm cu Ucraina, respectiv 330,3 milioane dolari, in unsprezece luni ale anului 2004. S-au. majorat importurile de resurse energetice, materii prime din Ucraina, in timp ce exporturile sunt de aproape sapte ori mai mici, in conditiile in care produsele agricole neprelucrate si produsele alimentare reprezinta peste 50 la suta din exporturi, iar piata ucraineana este suprasaturata cu produse autohtone similare.

In plus, tarile vecine (Romania, Ucraina), dar si Rusia, au impus bariere comerciale la exporturile de zahar din Republica Moldova. Si doar dupa negocieri dificile, s-a ajuns la stabilirea, in anul 2005, a unor cote de export al zaharului. Ultimii doi ani, relativ nefavorabili pentru agricultura, au dus la scaderea exporturilor de produse agroalimentare. Mai multi experti estimeaza ca "Moldova tot mai mult devine vulnerabila la schimbarile factorilor endogeni, cum ar fi schimbarea preturilor la materia prima sau conditiile climaterice". Circa 80% din volumul total al exporturilor il reprezinta sapte dintre cele mai importante capitole de export.

Structura deficitului este practic nemodificata, principalul sold negativ fiind inregistrat la capitolul resurse energetice, masini si echipamente. Au fost consemnate deteriorari atat la nivelul bunurilor, cat si al serviciilor.

Dupa unsprezece luni, Republica Moldova a avut un sold pozitiv in suma de 135 milioane de dolari cu Rusia. Si aceasta este poate cea mai fericita exceptie. Deficitul comercial cu tarile membre ale CSI a fost de 224,2 milioane de dolari, cu tarile Uniunii Europene - de 253,3 milioane de dolari, cu tarile Europei Centrale si de Est - de 83 milioane, iar cu alte tari - de 124,2 milioane de dolari.

Deficitul comercial, cu mult peste previziunile de 625 milioane de dolari (cat estima Guvernul) este cu greu acoperit din transferurile de valuta a cetatenilor Republicii Moldova angajati la munca peste hotare. Aceste transferuri au crescut in ultimii doi ani mai incet decat deficitul balantei comerciale. In recenta publicatie "Moldova: tendinte in economie" se mentiona ca "in 2003 deficitul Contului Curent (CC) s-a majorat cu 174%, comparativ cu anul 2002. Cota acestuia in PIB a crescut la fel cu 7,3% in 2003, de la 3,1% in 2002. In prima jumatate a anului 2004 aceasta tendinta a continuat si deficitul Contului Curent a crescut de sapte ori comparativ cu anul 2003". Exista o dependenta mai mare de pietele externe. Cresterea negativa a balantei comerciale si a balantei serviciilor "nu poate fi compensata de catre o crestere semnificativa a veniturilor nete si transferurilor curente".

Desi atat oficialitatile, cat si experti independenti sunt de parere ca deja in anul 2006, s-ar putea produce o inversare a tendintei, iar cresterea deficitului comercial stopata, in anul 2005 Republica Moldova va continua sa importe mai mult decat exporta, astfel ca nu se asteapta o relansare. Ministrul Economiei Marian Lupu a declarat ca in pofida faptului ca in acest an se prognozeaza o majorare cu 9 la suta a exporturilor, deficitul balantei comerciale va creste pana la 769 milioane de dolari. E prea putin probabil ca va fi anume asa, in situatia in care tendintele din ultimii doi ani se vor mentine.