Privire generală asupra ultimelor tendinţe în sistemul administraţiei publice locale

Victor Popa

 

Constatăm că de la începutul anului 2004, până în prezent, cadrul legislativ general de funcţionare al administrării publice locale din Republica Moldova nu a suferit schimbări semnificative. Deficienţele constatate în precedentul raport de monitorizare al IDIS „Viitorul” (martie – decembrie, 2003), prezentat în februarie 2004, au rămas aceleaşi. Ca şi în 2003, autorităţile publice locale activează în lipsa planificării strategice a domeniului, în absenţa unor politici naţionale clar definite faţă de obiectivele reformei, sau în temeiul unor proceduri care stabilesc priorităţi şi direcţii majore de dezvoltare reieşind mai degrabă din opţiuni politice pe termen scurt, decât în temeiul unor analize consistente şi serioase. Un exemplu în acest sens îl constituie elaborarea SCERS, în care, un capitol aparte este dedicat reformei sectorului public şi, totodată, numeroasele acţiuni şi decizii ale Guvernului prin care autorităţile locale sunt forţate să efectueze activităţi şi să acopere costuri care depăşesc în mod clar funcţiile şi competenţele recunoscute de legislaţia existentă. Astfel, acest raport de monitorizare conţine o privire generală asupra tendinţelor observate în perioada ianuarie – mai, 2004, vizând o serie de evenimente relevante pentru înţelegerea modului în care, în Republica Moldova funcţionează principiile autonomiei locale, descentralizării administrative şi eligibilităţii autorităţilor publice locale.

 

1.1 Gestionarea ineficientă din lipsa unui cadru legislativ adecvat, lipsa cronică de resurse financiare, managementul public autocrat, birocraţia, tutelajul excesiv al autorităţilor centrale şi raionale rămân în continuare atributele administraţiei publice locale.

Cauzele ce ar explica de ce sistemul administraţiei publice locale din Republica Moldova nu a obţinut contururi reale sunt diverse, printre acestea:

·       Lipsa voinţei politice pentru descentralizarea administrativă adecvată;

·       Prevalarea intereselor ideologice faţă de interesele colectivităţilor locale;

·       Politizarea funcţiilor publice din administraţia publică;

·       Situaţia economico-financiară gravă;

·       Ignorarea potenţialului ştiinţific în elaborarea strategiilor şi Programelor de dezvoltare a colectivităţilor locale;

·       Pregătirea profesională insuficientă a funcţionarilor din aparatul de stat şi administraţiea publică locală;

·       Neînţelegerea adecvată a principiilor în baza cărora trebuie organizată administraţia publică locală;

·       Responsabilitatea redusă a funcţionari publici pentru rezultatele administrării;

·       Cadrul legislativ defectuos;

 

1.2. Observăm că până în prezent, Comisia pentru administraţie publică locală a Parlamentului, Prim-viceprim-ministrul D-nul Vasile Iovv, Direcţia administrare publică locală a Cancelariei de Stat, autorităţile responsabile de buna funcţionare a sistemului administraţiei publice locale, nu au prezentat nici un document care ar ilustra dezvoltarea strategică a domeniului respectiv, şi nici nu au pretins că ar fi interesate să dezbată în mod public priorităţile de dezvoltare ale sectorului cu actorii interesaţi din societate. Aparent, cele mai importante direcţii de dezvoltare sunt înţelese de către aceste autorităţi doar din punct de vedere utilitarist. Astfel, autorităţile locale sunt privite mai degrabă ca un câmp de manevră al politicilor guvernamentale (proiectele de gazificare, vizitele oficialităţilor) şi nu ca un partener de dialog în vederea identificării unor politici publice pentru sector, care ar permite operarea unor modificări în legislaţia din domeniu în scopul lichidării lacunelor existente, consolidării instituţiilor şi eficientizării mecanismelor funcţionale din administraţia publică locală în conformitate cu prevederile Cartei Europene (exerciţiul autonom al puterii locale). La Conferinţa cu genericul „Procesul de descentralizare în Moldova: evenimentele recente şi tendinţele de viitor” organizată la Chişinău (8-9 iulie 2003) de Congresul Puterilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei, autorităţile statului urmau să elaboreze un Program concret de acţiuni privind Consolidarea Autonomiei Locale în Republica Moldova. Trebuie să menţionăm, că până la elaborarea acestui program şi crearea unei Comisii responsabile de realizarea obiectivelor trasate sub egida Direcţiei administrare publică a Cancelariei de Stat, a trecut aproape un an, membrii Comisiei s-au întrunit doar într-o singură şedinţă iar interesul autorităţilor pentru continuarea acestui dialog era cel mult „de faţadă”.

 

1.3. Deşi a trecut un an de la recomandarea acestui Plan tentativ de acţiuni problemele menţionate de către CPLRE (Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei) în faţa autorităţilor oficiale ale Republicii Moldova rămân în fond aceleaşi. Mai mult ca atât, acest Plan nu poate substitui lipsa unei viziuni strategice pe termen lung. Astfel, el nu poate repara inconsecvenţele de concept ale sistemului existent (centralizator şi ineficient). Planul de acţiuni are patru direcţii de bază: (1) Promovarea relaţiilor financiare stabilite între autorităţile publice; (2) Asigurarea unui control administrativ eficace al activităţii administraţiei locale; (3) Consolidarea statutului alesului local; (4) Promovarea dialogului instituţional dintre Guvern şi autorităţile locale;

După cum se poate observa, aceste direcţii nu sunt prioritare. Mai mult decât atât, analizând rezultatele aşteptate, observăm că schimbări esenţiale nu vor interveni. De exemplu, la primul compartiment: „promovarea relaţiilor financiare” nu se aşteaptă mărirea capacităţilor şi posibilităţilor financiare ale colectivităţilor locale, sau, altfel spus, consolidarea autonomiei financiare. În acelaşi timp, acest Plan nu prevede nimic în domeniul consolidării autonomiei financiare a colectivităţilor locale; delimitării clare a competenţelor dintre autorităţile publice centrale şi cele locale în baza principiului descentralizării serviciilor publice; stabilirii de responsabilităţi juridice bine determinate privind rezultatele administraţiei domeniului public; stabilirii unui cadru juridic eficient privind administrarea patrimoniului colectivităţilor locale; protecţiei autonomiei locale.

Analiza Planului de acţiuni reliefează şi faptul că autorităţile responsabile nu împărtăşesc o viziune clară asupra sistemului existent şi nici nu au curajul necesar în promovarea reformei. Astfel, acordul şi viziunile experţilor CPLR sunt considerate mai degrabă ca „electrizări” de scurtă durată, decât angajamente asimilate în mod serios de către autorităţile centrale în vederea adaptării cadrului intern legislativ şi practicilor existente la normele europene. În această ordine de idei, în calitate de obiectiv specific este planificată „Efectuarea studiului privind aranjamentele financiare existente pentru autorităţile locale”, iar la activităţi specifice în pagina 3 se menţionează: „a trimite studiul Consiliului Europei”. Acelaşi lucru îl găsim şi în obiective: „Estimarea şi modificarea legislaţiei ce determină efectuarea controlului administrativ” şi „Armonizarea statutului alesului local cu legea administraţiei publice locale”, care, în compartimentul Activităţi specifice, prevede: „a trimite conceptul (amendamentele) Consiliului Europei”.

Se crează impresia că schimbările şi modificările planificate se fac exclusiv pentru Consiliul Europei şi nu pentru ameliorarea sistemului administraţiei publice locale din ţară, sau, cu atât mai mult, pentru cei care ar trebui să aştepte ca aceste schimbări să se reflecte asupra cadrului de funcţionare legală al autorităţilor locale.

 

1.4. În martie 2004, Guvernul Republicii Moldova a prezentat primul proiect al SCERS – o strategie de reducere a sărăciei şi de creştere economică elaborată cu sprijinul şi călăuzirea unor organismelor internaţionale: Banca Mondială, FMI, PNUD. O componentă de bază a acestei strategii ţine de Reforma sectorului public (p.6.3), inclusiv a administraţiei publice locale. În Anexa 6 se conţin unele acţiuni concrete de reformă a administraţiei publice locale, care urmează a fi realizate până în anul 2006. Nici acest document nu prevede reforma tuturor direcţiilor prioritare din administraţia publică locală. Vom menţiona că Planul de acţiuni privind consolidarea autonomiei locale în Republica Moldova nu este racordat la acţiunile prevăzute în cadrul reformei sectorului public din Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei pentru anii 2004-2006. Ambele documente diferă unul de altul, deşi obiectivele de bază trebuie să fie identificate. Putem presupune că implementarea acestor documente se va ciocni din nou de absenţa unei voinţe politice necesare, nu se vor mobiliza resursele necesare pentru crearea unui cadru legislativ şi instituţional adecvat. În particular, ne putem aştepta că Parlamentul se va limita din nou doar la anumite aspecte secundare ale reformei sectorului public, fără a efectua evaluări de fezabilitate a politicilor preconizate, fără a estima exact costurile şi beneficiile anticipate, precum şi consecinţele sociale reale ale deciziilor adoptate sau a măsura eficienţa instrumentelor de aplicare. Ca şi înainte se vor efectua unele modificări de competenţe ale unor instituţii, în absenţa unui mandat clar de reformare substanţială al acestora, deoarece se va păstra funcţia autoritară a administraţiei centrale, conservând sistemul birocratic şi corupt existent, nu se va încuraja cooperarea între stat şi societatea civilă, ignorându-se posibilităţile şi capacităţile acesteia, nu se va întări rolul şi capacitatea administraţiei publice locale de a administra o parte din interesele publice de sine stătător, nu se va purcede la o reformă complexă a întregului sistem de administraţie publică, nu se va elabora o strategie naţională, programe de politici publice concrete axate pe anumite priorităţi.

Analiza cadrului legislativ actual şi a situaţiei actuale privind autonomia locală ne permite să constatăm existenţa mai multor tendinţe negative care afectează şi împiedică realizarea şi dezvoltarea principiilor autonomiei locale în Republica Moldova.

Ţinând cont de gravitatea acestor aspecte pentru situaţia autonomiei locale, considerăm important să atragem atenţia autorităţilor publice asupra următoarelor priorităţi:

a) Urgentarea elaborării în colaborare cu toţi actorii interesaţi (autorităţi publice, societatea civilă, mediul academic) a unui plan strategic complex de dezvoltare a administraţiei publice locale în conformitate cu principiile autonomiei locale şi recomandările de rigoare ale Consiliului Europei, iniţiind supunerea lui unor dezbateri publice;

b) Problema statelor de personal pentru autorităţile publice locale poate fi soluţionată prin reconfirmarea expresă în legea privind administraţia publică locală a dreptului de a o reglementa autonom, sub proprie răspundere, în corespundere cu particularităţile locale şi capacităţile financiare, fără a se impune restricţii de către Guvernul central;

Se propune să se stabilească, după criterii stricte, o cotă parte din bugetul local, care să fie utilizată în exclusivitate pentru angajarea şi remunerarea specialiştilor în primărie în dependenţă de necesitatea la moment. Experţii în domeniu, susţin că această cotă, ar putea varia între 10%-15% din mărimea bugetului local, în funcţie de mai multe componente şi, cu siguranţă ar da posibilitatea Consiliului Local să rezolve problema statelor de personal;

c) Pentru a asigura dreptul autorităţilor locale de a-şi manifesta opinia în problemele ce se referă la drepturile şi interesele colectivităţilor locale pe care le conduc, actele legislative menţionate trebuie expres să prevadă anumite forme de consultare şi exprimare a voinţei autorităţilor locale (a asociaţiilor lor), înaintea adoptării de către autorităţile centrale a actelor relevante.

Autorităţile locale trebuie consultate direct în cazul adoptării actelor individual determinate, iar asociaţiile autorităţilor locale – în cazul elaborării şi adoptării actelor normative relevante (Legi, Hotărâri de Guvern etc.);

d) În vederea eliminării oricăror dubii şi incertitudini privind unitatea sistemului de drept din Republica Moldova şi valabilitatea principiilor constituţionale ale autonomiei locale pe întreg teritoriul, este necesar de a modifica Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei şi a stabili clar că, Adunarea Populară şi Başcanul pot destitui doar persoane oficiale numite de ei, dar nicidecum primari, care sunt persoane oficiale eligibile, alese prin votul democratic, universal şi direct exprimat de către colectivitatea locală respectivă şi, pentru care, legea privind administraţia publică locală şi legea privind statutul alesului local stabilesc proceduri speciale şi unice de destituire;

e) În vederea întăririi autonomiei financiare, este necesar de a restabili dreptul APL la taxa pe valoare adăugată; la lărgirea numărului de colectivităţi locale care, în baza unor criterii stabilite prin lege, pot avea acces la piaţa de capital, inclusiv dreptul la împrumuturi bancare pentru toate localităţile; introducerii impozitului (taxei) pentru exploatarea resurselor naturale în categoria veniturilor bugetelor satelor, oraşelor şi municipiilor;

f) În scopul asigurării fundamentului material al autonomiei locale, urmează a fi revizuit şi ajustat, întregul cadru normativ care reglementează obiectele şi delimitarea proprietăţii unităţilor administrativ-teritoriale, procedurile de realizare de către autorităţile locale a dreptului de proprietate municipală, în vederea stabilirii şi concretizării competenţei lor. În special, trebuie reglementate clar procedurile şi competenţa APL în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor, concursurilor şi negocierilor directe; procedura privatizării proprietăţii municipale; procedura concesionării şi dării în folosinţă a proprietăţii municipale; procedura schimbării destinaţiei diferitor categorii de bunuri proprietate municipală etc. În acest sens, autorităţilor locale trebuie să li se acorde drepturi şi competenţe maxime posibile, conform principiilor autonomiei locale;

g) Pentru a mări gradul de responsabilitate a autorităţilor centrale în cazul adoptării actelor ce ating drepturile şi interesele colectivităţilor locale, este necesar de a acorda autorităţilor locale dreptul de a ataca în instanţa de judecată sau Curtea Constituţională a Hotărârilor de Guvern cu caracter normativ. Doar prin garantarea accesului colectivităţilor locale la justiţie (recurs jurisdicţional) va putea fi asigurat liberul exerciţiu al competenţelor autorităţilor locale şi respectul principiilor constituţionale de autonomie locală conform art. 11 din Carta Europeană a Autonomiei Locale;

IDIS „VIITORUL”