Mesaj catre

Presedintele Tarii,

dl. Vladomir Voronin

din partea redactiei

 “Jurnalului Mioritic”

 

Stimate domn Presedinte!

 

Redactia “Jurnalului Mioritic” initiaza acest proiect de mesaje de retrospectiva lunara in tentativa de a stabili un dialog direct, fara intermedierea consilierilor, cu Dvs. – persoana cea mai influienta, la moment, in Republica Moldova, sau in versiunea “gurelor rele” din opozitie – persoana care a uzurpat intreaga puterea in stat.

Fiind o editie dedicata problemelor formarii Societatii Civile in Moldova, incercam sa nu facem partizanat politic si sa reiesim in activitatea noastra doar din interesele intregii societati  moldovenesti si a drepturilor constitutionale ale fiecarui cetatean al tarii. Acelasi lucru l-ati jurat si Dvs. la investire in functie. Din acest motiv, speram sa vorbim aceiasi limba – cea a intereselor intregii societati.

In aceasta luna noiembrie s-a implinit un an de la dramaticile evenimente in jurul Memorandumului Kozak. Nesemnarea lui a fost, in opinia noastra, un act de mare curaj, care a semnalat opiniei publice interne si externe nasterea primului Om Politic de Stat al Moldovei contemporane – Vladimir Voronin. Acest an a fost, se pare, primul an de politica externa coerenta a Moldovei. Insistenta de a negocia direct cu patronul si nu cu marionetele in problema Transnistriei,  de schimbare a formatului negocierilor, de semnare a Pactului/Declaratiei de stabilitate pentru Moldova, se pare ca vor aduce roade bune pentru Tara. Un indiciu in acest sens este nervozitatea diplomatiei rusesti, care a inceput sa faca gafe (declaratiile nediplomatice ale lui Reabov si refuzul de a semna Declaratia de stabilitate). Verticalitatea in politica externa conteaza foarte mult si credem ca va fi apreciata chiar si de electoratul nostru aparent neversat in politica externa.

Un alt rezultat al aparitiei Omului de Stat Voronin este initierea spectaculoasa a anevoiosului proces de reorientare geostrategica a Moldovei catre Uniunea Europeana si valorile democratice autentice. Consideram ca din punctul de vedere al bunastarii vietii cetatenilor de rand ai tarii este unica optiune corecta. Caci ce inseamna UE din acest punct de vedere ? Insemna fostele noastre surori - Lituania, Letonia si Estonia plasate in recentul rating al nivelului de trai deja pe locurile 63, 66, 68 respectiv, ca sa nu mai vorbim de membrii mai vechi au Uniunii, cu Irlanda pe primul loc. In timp ce tarile din asa-zisa «comunitate euro-asiatica» spre care cu atata incapatinare ne chiama traficantii de influenta straina de la «Patria-Rodina», au cu totul alt nivel de trai in rating – Kazahstan-96, Ucraina-98, Belarus-100 si Rusia-105. Iata de ce este absolut evident, ca pentru Moldova, aflata pe locul 99, imbunatatirea calitatii vietii se poate produce doar prin ralierea la standardele economice, sociale si politice ale UE.

Insa din momentul cand incepem a vorbi de standardele politice europene, Omul de Stat Voronin, din punctul nostru de vedere, se transforma din garantul constitutional al intregului popor, intr-un simplu functionar al unui partid ordinar din Moldova. Iar partidele moldovenesti stiti doar cum sunt – cateva sute sau mii de membri si simpatizanti clientelari care vad lumea din jur intr-o singura culoare – cea a partidului respectiv, care au tupeul si pretentia ca stiu sa conduca o tara, si care incearca sa impuna viziunea sa intregii societati. Este absolit eronat sa credem, ca cu asemenea partide, care absolut nu cunosc sau nu accepta  practicile democratiei consensuale, ne vom putea apropia de Europa

Ne pare rau, domnule Presedinte, dar anume asa este perceputa inclusiv si guvernarea partidului Dvs. de catre orice cetatean neinregimentat politic al acestei tari. Si acest lucru devine tot mai evident acum, in pragul unei noi campanii electorale.

Este evident ca sunteti la moment unica persoana demna de investitura poporului in functia de presedinte al tarii pe un nou termen. Chiar daca partidul Dvs. nu va avea majoritatea calificata. Dar in loc sa consolidati aceasta imagine de «unic garant», Dvs. si echipa consilierilor Dvs., nu faceti altceva decat sa polarizati populatia de criterii politice, mai turnand pe de asupra si apa la moara opozitiei.

Explicati-ne, bunaoara, la ce va serveste aceasta «vanatoare de vrajitori» din Primaria Chisinaului? Si de ce anume acum, in ajunul alegerilor? Ce minte perversa de iezuit din anturajul Dvs. va sugerat acea «gaselnita» macabra – sa retii persoane pe 72 ore vineri seara? Oare nu v-ati dat seama cat de contraproductiva va fi aceasta masura, si ca veti fi imediat invinuit de «teroare stalinista»? Apropo, stiti cum a fost botezat CCCEC de popor dupa toate aceste actiuni? Gestapoul economic! Astfel sunt discreditate institutiile statului menite sa serveasca interesele intregii societati.

Ati declarat in recentul interviu pentru PRO TV-Chisinau ca «Nu trebuie de incurcat politica cu mafia». Suntem absolut de acord. Si atunci de ce le incurcati chiar Dvs., anume acum, inainte de alegeri? Sau, poate nu avem in tara si alte mafii? Avem, Domnule Presedinte, si sunt cu mult mai periculoase, va asiguram. «Mafia graului», «mafia tutunului», «mafia lui Papuc» si altele despre care a scris cu lux de amanunte presa noastra. Insa in aceste cazuri nu am observat descinderi si arestari spectaculoase ca in cazul «mafiei Primariei». Oare nu din cauza ca in acele cazuri sunt implicati camarazii Dvs. de partid si simpatizantii acestuia: Misin, Tarlev, Papuc si multi altii? Domnule Presedinte, lupta cu coruptia nu se face pe criterii politice, ci pe critariile securitatii si interesului statului si a cetatenilor sai. Este o axioma a statului de drept pe care trebuie s-o insusiti, daca pretindeti sa fiti considerat un adevarat Om de Stat care doreste sa apropie Tara de Europa.  

Un alt aspect al standardelor politice europene pe care urmeaza sa-l insusiti urgent Dvs. personal si echipa Dvs. de guvernare, in cazul in care doriti sincer o apropiere de Europa, este atitudinea fata de libertatea exprimarii publice a opiniilor (Art.32 din Constitutie) si libertatea intrunirilor (Art.40).

Domnule Presedinte, de ce intrunirile opozitiei, chiar cele putin numeroase ca mitingul BMD din 28 noiembrie 2004, va provoaca atata iritare? Ca dor nu va e frica de «polittehnologii» lor de la Moscova? Si atunci de ce le turnati din nou apa la moara?  La ce bun aceasta incercare de a contesta autorizarea pichetarilor AMN in perioada 2.12.04 – 31.01.05 emisa de Urechian? Ar fi deja timpul, ca orice om politic de la noi sa inteleaga ca existe niste drepturi si libertati civile universale, consemnate, dealtfel, si in constitutia noastra, in jurul carora nu se admit nici un fel de speculatii si jocuri politice. Iar ceia ce incearca sa obtina astazi analfabetii in domeniul constitutionalitatii de la Procuratura Generala la sugestia cuiva din anturajul Dvs. (ca n-o fi facut-o un oarecare Vladimir Lupu din capul sau certat cu legea), este anume o astfel de tentativa de atentat flagrant la un drept civil fundamental si inalienabil. Daca Dvs. credeti, ca si cei din anturajul Dvs., ca in Europa cineva va discuta serioe despre aderarea sau asocierea Moldovei, in timp ce guvernarea i-si va permite sa limiteze prin astfel de «metode din topor» pluralismul de opinii si exercitarea lui, atunci inseamna ca nu intelegeti ce inseamna Europa si cum a ajuns ea la actualul sau nivel de prosperitate. Bunastarea economica este indispensabila de democratia consensuala – e o alta axioma europeana care urmeaza a fi constientizata si insusita in primul rand de conducerea partidului Dvs.

Apropo, despre partid. Domnule Presedinte, faceti ceva cu imaginea partidulu comunistilor! Caci nu aveti nici o sansa sa deveniti un partener credibil pentru Europa si pentru propria populatie activa aflata la lucru in aceiasi Europa, atata timp cat Programul PCRM va abunda de slogane ideologice depasite de genul :

„Partidul pledează pentru revenirea republicii la calea socialista de dezvoltare, avînd drept scop final edificarea comunismului”.

«Scopurile de baza ale partidului – echitatea bazata pe exterminarea exploatarii omului de catre om si pe dominatia formelor colective de proprietate asupra mijloacelor de productie».

«Sectorul privat este admis, de regula, doar in sfera productiei si comercializarii marfurilor de larg consum»

«Pamantul nu pate fi obiectul tranzactiilor de vanzare-cumparare si nu se poate afla in proprietate privata».

Iertati-ne, dar e de-a dreptul penibil sa vehiculezi astazi, la inceput de mileniu trei, astfel de mortaciuni prost mirositoare. Unde mai pui, ca toate aceste afirmatii sunt anticonstitutionale, si noi nici de cum nu putem intelege de ce Curtea Constitutionala in baza abilitatilor prevazute de Art. 4, alineat 1, litera h al Legii cu privire la Curtea Constitutionala, nu a initiat pana astazi procedura de neconstitutionalitate a PCRM.

Daca am fi noi, cei de la „Jurnal Mioritic”, imagemakerii Dvs., in interesul intregului popor, v-am recomanda sa iesiti neintarziat din PCRM, sau sa excludeti din partid „ortodocsii mumificati” si sa transformati partidul in unul muncitoresc (laburist) de tip european. Caci majoritatea tarilor europene clasate pe primele locuri in topul bunastarii poporului sunt conduse anume de astfel de partide de orientare social-democrata. Si nu credem ca Moldova trebuie neaparat sa inventeze o noua bicicleta ideologica. Caci o vorba inteleapta spune: „doar prostii invata pe propriile greseli; cei destepti invata pe greselile altora”. Sa lasam Rusiei privilegiul de a cauta „propria cale”, noi insa, o tara mica, nu ne putem permite acest lux. Viata e scurta si trebuie sa fim responsabili inclusiv si in fata generatiei de astazi a tarii.

Ganditi-va la toate aceste lucruri, Domnule Presedinte. Reorientarea catre Europa fiind cea mai buna solutie pentru poporul tarii, in acelasi timp este cea mai dificila cale pentru liderii politici din Moldova, deoarece ridica in fata acestora niste exigente pe care nu le-au cunoscut pana acum. Clasa politica moldoveneasca nu va reusi sa ramana „partial gravida”, acceptand doar standardele europene in domeniul social si economic si respingandu-le pe cele politice. Tara are nevoe de guvernanti cu o mentalitate noua, pro-europeana. Consideram ca Dvs. ati putea initia si dirija acest proces in interiorul tarii, exact cum at avut curajul sa va manifestati ca un Barbat de Stat in politica externa.

 

Cu profund respect,

 

     Miorel Oaelunga                                                                                               

           Redactor sef                                                                                                       4 decembrie 2004

http://mioritix.tripod.com

 

 

N.B. Cu o mare doza de siguranta intuiesc ca poporul moldovenesc se va mandri cu un Presedinte Voronin imbracat intr-un smoking si cilindru „laburust”, atunci cand acesta va discuta elegant si de la egal la egal prin cancelariile europene.