Mesajul din decembrie al

redactiei “Jurnalului Mioritic”

 catre Presedintele Tarii,

dl. Vladomir Voronin

 

Stimate Domn Presedinte!

 

Evenimentele importante ale lunii decembrie 2004 pot fi grupate in cateva blocuri principale :

Eveniment intern

·       Esuarea planului Dvs. de a-l baga cu orice pret pe Urechean la «racoare»

·       Numirile dlor Stratan si Plesca in functiile de viceprim-ministru si respectiv ministru al apararii

·       Fixarea datei alegerilor parlamentarea si mini-scandalul la demararea campaniei electorale

Eveniment extern

·       Summitul OSCE de la Sofia si intetirea «razboiului diplomatic» dintre Moldova si Rusia

Eveniment ratat

·       Congresul V (de taina) al RCRM din 11 decembrie.

 

Comentam la 03.12.04 ca «Dupa 5 ore de interogatoriu, S.Urechean a iesit din incinta "Gestapoului economic" calare pe un cal alb.  Daca comunistii, secundati de organele de forta, continua in halul acesta sa faca publicitate opozitiei, atunci avem toate sansele sa-l vedem in ziua alegerilor pe dl Urechean calare pe un elefant». Inca din luna noiembrie devenise clar, ca acea calea, de anihilare prin arestare a principalului contracandidat la presedentie, pe care ati ales-o impreuna cu consilierii Dvs. in tehnologii politice, devenise una contraproductiva. Metodele totalitariste de care ati facut uz nu au mai functionat nici chiar intr-o tara conventional-democratica ca a noastra. O mana de angajati ai Primariei au blocat drumul si «Gestapoul economic» a cedat eliberandu-l pe Urechean. Pericolul real de a fi arestat l-a mobilizat pe contracandidat si echipa sa. I-ati adus intr-o situatie limita, cand nu mai aveau de ce sa va mai menajeze. Si ei au lovit in forta, tragand de «veriga slaba» a lantului Puterii – Grigore Golea. Trebuie sa recunoastem, a fost o miscare extrem de abila si inteligenta a «tehnologilor» opozitiei. Urechean si Golea au ajuns eroii natiunii, iar Dvs., Gurbulea si Mejinschii antieroii neamului. Consideram ca aceasta «palma publica» primita de la opozitie, va va fi de real folos si veti realiza macar acum, la sfarsit de mandat, care sunt limitele constitutionale ale postului pe care il detineti. Credem, ca daca in Moldova ar fi existat un veritabil stat de drept, pentru imixtiunole Dvs. in actul de justitie, opozitia ar fi avut suficiente probe sa initieze procedura de destituire a Presedintelui Tarii pe motivul incalcarii grosolane a Art. 2 din Constitutie : «nici o persoana particulara, nici un partid politic nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului».

·       Iata de ce, la capitolul «Razboi de imagine preelectorala» va acordam nota «doi» pe scara de 10    grade scolare. Ne pare rau, Domnule Presedinte, dar pe langa faptul ca ati venit cu lectia neinvatata, ati mai si trisat.

 

In decembrie din nou am avut satisfactia sa urmarim actiuni robuste si consecvente ale diplomatiei moldovenesti pe plan extern. Dorim sa credem ca acest comportament va deveni unul de permanenta promovare a intereselor nationale vitale si nu unul conjunctural si instinctiv ostil al fiarei nimerite intr-o cursa.

Comentam la 15.12.04 : «Rusia abia la o saptamana de la summitul esuat de la Sofia si-a revenit, gasind ce sa-i riposteze ministrului Stratan. Desigur, in stilu-i caracteristic. Replica MAE al Moldovei a fost prompta. Ca sa fie mai pe intelesul diplomatilor rusi, Stratan a adoptat tactica lui Putin: «ìóõè îòäåëüíî, êîòëåòû îòäåëüíî». Se pare ca “íàø îòâåò ×åìáåðëåíó” a iesit foarte inteligent si plin de demnitate. La mai mult si la mai mare, domnilor diplomati!»

Si parca auzind laudele noastre la adresa corpului diplomatic, la 21.12.04 a venit stirea promovarii de catre Dvs. a dlui Andrei Stratan in functia de viceprim-ministru al Guvernului. Ziceam cu aceasta ocazie : «Insfarsit, vedem si in posturile cheie ale executivului comunist fizionomii inteligente si aerisite». Consideram, ca impactul benefic al acestei numiri s-a resimtit imediat, prin declaratia prompta a Guvernului in cazul «santajului energetic» declansat de transnistreni la adresa Moldovei dupa vizita ambasadorului Reabov la Tiraspol. Demult guvernul anemic al lui Tarlev nu a mai facut asa declaratii pline de demnitate.

Si daca ne permiteti, o modesta sugestie. Cand incheiam comentariul din 28.12.04 despre  ”santajul energetic” cu apelul «Pe Stratan la domnie il vrem !!!», ne gandeam ce proaspatul viceprim-ministru ar putea deveni o candidatura ideala la functia de prim-ministru, acceptata de toate fortele politice, in fericita situatie pentru Tara, cand nu veti mai avea majoritatea absoluta in noul Parlament.

·       Asadar, la capitolul «Politica externa» primiti toate respectele noastre si deja obisnuita, pe parcursul anului 2004, nota «ZECE».

 

Apropo, despre numiri. Domnule presedinte, ce-i cu farsa aceasta de prost gust – Plesca ministru de razboi? E o chestie la moda astazi sa fie civil. Chiar nu s-a gasit in spectrul civil al societatii moldovenesti o persoana mai demna si mai responsabila, decat un scandalos refugiat «politic» ratat, care pe de asupra se mai face suspectat de trafic masiv de influienta in scopul promovarii afacerilor de familie. Sau astazi, in preajma alegerilor, nu va mai intereseaza integritatea morala a persoanelor promovate in posturile chee din organele ”de forta”? Nu cumva criteriile Dvs. de promovare a functionarilor publici a devenit, ca si in cazul dlui Gurbulea, doar loialitatea personala si abilitatea executarii oricarui ordin sau comenzi venite de la Dvs.? Oamenii compromisi, cu «pufusor pe botisor» ca Papuc, Gurbulea, Plesca sunt mai usor de manipulat sau santajat, nu-a asa, Domnule Presedinte? Sau in felul acesta va pregatiti de o eventuala «revolutie a patlagelelor». Caci acestea vor merge pana «la capat» in executarea ordinelor Dvs., altfel ii asteapta puscaria.

·       Din aceste considerente, la capitolul «politica de personal» aveti un «ZECE» pentru promovarea lui Stratan si un «PATRU» gras pentru iresponsabila numire a lui Plesca.

 

Am mentionat Congresul V al PCRM la capitolul “Eveniment ratat”. De ce ratat? Deoarece, Domnule Presedinte, v-ati inglodat in mocirla conservatista a propriului partid. Logica actiunilor si evolutiilor pozitive ale conducerii comuniste din ultimul an, cerea imperios si o schimbare la fel de revolutionara a imaginei si a suportului ideologic al Partidului Comunistilor (orientarea spre laburismul european din mesajul nostru precedent catre Dvs.). Intuim ca ati incerat sa evitati o dezbinare in partid in prag de alegeri. Ar fi un motiv plauzibil. Insa, speram, va dati seama, ca dupa alegeri, indiferent de rezultatele pe care le veti obtine, trebuie sa umblati serios la platforma ideologica a partidului. Caci nu aveti astazi, la inceput de mileniu trei, nici o alternativa credibila ideologiei social-democrate. In caz daca doriti sa ramaneti o forta politica si in 2009. Si sa nu va deranjeze faptul ca ii avem pe social-democratii lui Nantoi pe stanga esicherului politic. Internationala Socialista are loc pentru toti socialistii civilizati. Ca bunaoara, in cazul Romaniei. Membri ai Internationalei respective sunt atat PD-ul lui Basescu, cat si PSD-ul lui Nastase si Iliescu. Rebotezati-va partidul in «Partidul Laburist din Moldova», sau daca nu toti membrii vor intelege despre ce este vorba, numiti-l «socialist-muncitoresc» si – «ÂÏÅÐ¨Ä !!!»

·       Asadar, la capitolul «Constructie de partid» aveti iarasi un «PATRU».  I’m so sorry Mister President…

 

Sincer vorbind, nu prea avem chef sa comentam decizia cu privire la fixarea datei alegerilor si modul cum a demarat procesul electoral mioritic. Este bucataria electorala murdara care ii priveste doar pe concurentii politici si deocamdata nu are nimic comun cu interesele societatii moldovenesti in ansamblu.

Din punct de vedere strict personal, toate campaniile electorale ale tupeistilor nostri politici care pretind ca au «viziuni, strategii si solutii» pentru a conduce un stat, i-mi provoaca un dezgust profund. Caci in realitate, deocamdata putem vorbi in Moldova doar de interese meschine de grup ale clanurilor si SRL-urilor politice care habar nu au ce inseamna managementul statului in interesul poporului suveran.

Cu o mare doza de conventionalitate, astazi putem vorbi in Moldova despre un singur partid in acceptia contemporana a acestei notiuni – PSDM-ul lui Nantoi. In plus, a fost unicul care nu a acceptat «mis-masuri» politice si ideologice, la care s-au dedat liderii nostri politici consacrati : Snegur, Lucinschi. Voronin, Rosca, Diacov, Braghis, etc.

Dar stati linistit, Domnule Presedinte ! Pericolul de a avea in Palament oameni cu minte lucida care stiu exact ce au de facut, nu va paste nici in noua legislatura. Electoratul nostru mioritic prefera discursul populist cu solutii simpliste. Asa ca, traiasca Triada parlamentara indivizibila : Voronin, Urechean, Rosca !!!

 

Asadar, totalurile lunii, Domnule Presedinte, sunt urmatoarele:

Tehnologii PR electorale ....................... 2

Politica externa .................................. 10

Numirea lui Stratan ............................. 10

Numirea lui Plesca ..............................  4

Imaginea partidului ............................... 4

 

            Nota medie pe luna decembrie 2004 a Presedintelui Vladimir Voronin – 6 (sase).

La mai mult si la mai mare, Domnule presedinte!

 

 

Cu profund respect,

 

     Miorel Oaelunga                                                                                               

           Redactor sef                                                                                                       6 ianuarie 2004

http://mioritix.tripod.com

 

 

N.B. Permiteti-ne sa va uram sarbatori fericite si un An Nou plin de realizari pentru Dvs. si Tara.