comentariul

«jurnalului mioritic»

 

Legea accesului la informatie Ca oglinda

a esecului statului de drept in Republica Moldova

19 februarie 2005

In data de 16 februarie 2005 in blagoslovita noastra Tara Mioritica, s-a produs un eveniment emblematic pentru caracterizarea situatiei actuale de profunda impotenta si esec lamentabil al clasei noastre politice in opera de edificare a statului de drept pe taram mioritic.

Este vorba despre decizia irevocabila a Curtii Supreme a Justitiei in recursul procesului intentat de ziarul «Timpul» Parlamentului RM pe motivul ingradirii de catre cel din urma a dreptului constitutional de acces la informatia de interes public.

Despre ce merge vorba? (Aflati mai multe aici)

In mai 2004 redactia ziarului Timpul a solicitat presedintelui Parlamentului RM asigurarea accesului la stenogramele sedintelor in plen a parlamentului in perioada toamna-iarna 2002. In stricta conformitate cu prevederile ultra-modernei noastre Legi organice privind accesul la informatie. Apoi, inarmandu-se cu rabdare si pietate fata de legiuitori, cei de la ziarul Timpul au iceput sa astepte cuminti camioneta parlamentara cu girofaruri care urma sa le aduca teancurile cu stenograme. Dar in loc de camioneta, dl. Tanase s-a pomenit cu o „fituica” de refuz din partea administratiei Parlamentului. Motivul refuzului era urmatorul: "Stenogramele sunt acte interne... Modul de păstrare şi eliberare a stenogramelor este reglementat de Regulamentul privind eliberarea stenogramelor şedinţelor parlamentului. Derogări de la regulament nu se admit". Si punctum!

            Sa ne oprim aici pentru a analiza aceasta capodopera a arogantei si incompetentei legislative a… legiuitorilor supremi ai acestei tari, si o vom face prin prisma Legii organice privind accesul la informatie – una din cele mai progresiste si precise legi adoptate vre-o data de parlamentarii moldoveni.

Conform alcestei Legi, Parlamentul in calitatea sa de autoritate publica centrala, este unul dintre furnizorii de informatii oficiale obligat sa le furnizeze solicitantilor conform Art.5, alineat 2a. Articolul 6 al Legii specifica notiunea de informatie oficiala : «toate informatiile aflate in posesia si la dispozitia furnizorilor de informatii, care au fost elaborate, selectate, prelucrate, sistematizate si/sau adoptate de organe ori persoane oficiale sau puse la  dispozitia lor in conditiile legii de catre alti subiecti de drept”. Si tot acolo (alineat 2) se specifica si notiunea de document purtator de informatie: „orice hirtie sau alt material pe care exista un inscris; orice hirtie sau alt material pe care sint marcaje, figuri, simboluri sau perforari care au un sens pentru persoanele calificate sa le interpreteze; orice obiect sau material din care pot fi reproduse sunete, imagini  sau inscrisuri cu sau fara ajutorul unui alt articol sau mecanism; orice alt  inregistrator  de  informatie aparut ca rezultat al progresului tehnic”. De aici rezulta fara nici un echivoc ca stenogramele sedintelor parlamentare se incadreaza la categoria informatiei oficiale de interes public indiferent in ce mod au fost inregistrate acestea: pe suport audio sau prin simboluri stenografice cu decriptarea ulterioara.

Legea accesului la informatie prevede doar o singura posibilitate de ingradire a accesului la informatii oficiale stabilita in Articolul 7: „Informatiile oficiale cu accesibilitate limitata”, care prevede ca exercitarea dreptului de acces la informatie poate fi supusa doar restrictiilor reglementate prin lege organica” si numai in cazul:

a) informatiilor ce constituie secret de stat,  reglementate  prin lege organica si calificate ca informatii protejate de stat, in domeniul activitatii militare, economice, tehnico-stiintifice, de politica externa, de recunoastere, de contrainformatii si activitatii operative de investigatii, a caror raspindire, divulgare, pierdere,  sustragere poate periclita securitatea statului;

b) informatiilor confidentiale din domeniul afacerilor, prezentate institutiilor publice cu titlu de confidentialitate, reglementate de legislatia privind secretul comercial;

c) informatiilor cu caracter personal, a caror divulgare este considerata drept o imixtiune in viata privata a persoanei;

d) informatiilor ce  tin de activitatea operativa si de urmarire penala a organelor de resort, dar numai in cazurile in care divulgarea acestor informatii ar putea prejudicia urmarirea penala;

e) informatiilor ce reflecta rezultatele finale sau intermediare ale unor investigatii stiintifice si tehnice si a caror divulgare priveaza autorii investigatiilor de prioritatea de publicare.   

            In plus, alineatul 4 al aceluiasi articol mai pune o piedica serioasa in cale secretomaniei autoritatilor publice, punand in seama lor truda de a demonstra „ca  restrictia [accesului la informatie] este reglementata prin lege organica si este necesara intr-o societate democratica pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanei  sau protectiei securitatii nationale si ca prejudiciul adus acestor drepturi si  interese ar fi mai mare decit interesul  public in cunoasterea informatiei”.

            Iar acum haideti sa ne intrebam si sa-i intrebam pe functionarii parlamentari, ce interese majore nationale protejeaza restrictionarea accesului la stenograme? Si in care lege organica este expres prevazuta restrictionarea accesului la stenogramele parlamentare? In „fituica” parlamentara se vorbeste doar despre un oarecare regulamentul de ordine interioara privind eliberarea stenogramelor şedinţelor parlamentului, care, banuiesc, nic nu a fost publicat vre-o data in Monitoril Oficial, dipa cum o cere aceiasi Lege a accesului la informatie (Art.19). Si atunci cum e posibil ca tu, dita-mai for legislativ suprem in stat, sa invoci un prizarit regulament, in timp ce legea iti cere sa faci referinta de restrictionare doar la o lege organica! Absurdistan Mioritic!

            Sesizand aceasta aberatie juridica, cei de la Timpul au atacat refuzul Parlamentului in Curtea Suprema de Justitie (CSJ). S-au gandit probabil ziaristii, ca or fi cei din puterea legislativa analfabeti juridici, dar mai exista in aceasta tara si o alta putere – cea justitiara, care i-i va pune imediat la punct pe cei din legislativ pentru ingradirea unuia din drepturile constitutionale de baza in micutul dar falnicul nostru stat de drept – Republica Moldova!

            Insa n-a fost sa fie... La 15 iulie 2004 judecatoarea CSJ Eugenia Fistican a respins cererea Timpului utilizand o „argumentatie” pur moldoveneasca: "Accesul nelimitat la stenogramele parlamentului sau la reproducerea lor ar putea dăuna conservării necesare a acestora".  

            Acesta, carevasazica, este nivelul argumentatiei profesionaliste a unui judecator al CSJ – instantei judecatoresti supreme in stat, chemate sa asigure suprematia legii, sa contribuie la constituirea unui stat de drept si sa garanteze responsabilitatea statului fata de cetatean (Art.1 al Legii cu privire la CSJ).

            Sa-mi explice cineva, ce are coada vacii cu stampila primariei, adica „conservarea necesara a stenogramelor”, care este treaba tehnicienilor parlamentari cu restrictionarea accesului in baza temeiurilor stipulate de o lege organica? In care lege organica a gasit madame Fistican referinta expresa la un regulament de ordine interioara, fie el chiar si al parlamentului, ca temei de restrictie a accesului la informatie? Ce-i asta, oameni buni, o sfidare a bunului simt, a logicii elementare, incompetenta profesionala crasa, sau discreditare premeditata a sistemului justitionar si a principiilor statului de drept? Sau un modus vivendi intr-o tara bananiera in care lipseste cu desavarsire principiul separarii puterilor in stat si totul se decide doar in conformitate cu doleantele si indicatiile „huntei” ajunse la putere in clipa data?

Da, anume asa: orice grup, organizatie sau partid care incalca principile constitutionale ale statului de drept si separarii puterilor in stat (Art, 1 si 6 din Constitutie), se transforma, conform aceleiasi Constitutii (Art.2) intr-o hunta uzurpatoare a puterii suverane a intregului popor.   

            Dar stati, ca culmea ridicolului s-a produs pe 16 februarie 2005, cand un complet de cinci (!) judecatori ai aceleiasi CSJ in „frunte” cu Nicolae Clim (patria trebuie sa-si cunoasca „eroii”) a dat castig de cauza irevocabil parlamentului, incalcand flagrant spiritul si litera Legii organice privind accesul la informatie al PM, ingradind accesul ziaristilor la o informatiile de interes public cu acces nelimitat. Nu cunoastem deocamdata argumentatia deciziei completului de judecata a CSJ. Dar nici nu ne intereseaza, deoarece Legea privind accesul la informatie nu lasa loc de interpretari, fapt pe care l-am demonstrat mai sus.

            Ce-i aceasta, o farsa, un teatru al absurdului?

            Acualii guvernanti s-au aratat preocupati in ultimul timp de o problema fundamentala pentru destinele statalitatii noastre: „are sau nu are Moldova sansa de a ramane un stat independent, sau pana la urma vom recunoaste ca povara independentei este prea grea pentru clasa noastra politica?” Intrebarea in fond, este binevenita, dar pasii intreprinsi intru afirmarea statalitatii mi se par eronati. Nu prin „moldovenism” gen V.Stati, sau prin negarea sintagmei despre doua state romane se poate afirma R. Moldova. Si cu atat mai mult nu prin intoarcerea spatelui aliatului firesc – Romaniei si „dusmanului” firesc – Rusiei. Un stat tanar se poate consacra pe arena mondiala in primul rand prim crearea in interior a unui stat de drept, democratic bazat pe o stricta separare a puterilor in stat si care asigura cetatenilor sai realizarea plenara a tuturor drepturilor fundamentale ale omului. Si unica „idee nationala” care poate si trebuie sa fie promovata de un stat „incepator” aflat in tranzitie interminabila, este implementarea in viata si respectarea cu strictete a principiilor democratice enuntate in Legea Suprema a tarii – Constitutia.

            Intreaga noastra clasa politica de sorginteinca totalitarista inca urmeaza sa insuseasca un proncipiu  evident: astazi nu mai poti ramane „partial gravid”. Nu poti peste noapte sa intorci oistea spre Europa deoarece iti place modelul lor economic si social si sa continui sa te comporti in sfera politicului si a respectarii drepturilor umane ca o hunta autocrata care dispetuieste legea. Cu asemenea duble standarde practicate de elitele noastre politice, nimeni in lumea buna nu ne va intinde mana in semn de salut si respect. Cu cat mai repede vom intelege asta, cu atat mai repede carul se va urni din loc.

            Iar ceia ce fac onoratii magistrati de la CSJ, interpretand aproximativ si abuziv, dipa bunul sau plac, sau la comanda cuiva, litera si spiritul LEGII, constituie cel mai grav atentat la esenta statalitatii constitutionale in sine, aducand enorme prejudicii credibilitatii statului pe care incercam sa-l construim cu totii. Iar cel mai grav lucru care ni se poate intampla intr-o astfel de situatie nu ar fi pierderea credibilitatii si izolarea in exterior, ci faptul ca vom pierde credibilitatea propriului popor, care la un moment dat ar putea sa nu mai suporte batjocura si sa spuna: „agunge, nebunilor!”

            Toate bune si frumoase, dar ce ne facem acum cu decizia irevocabila de pe masa dlui Constantin Tanase? Insist pe sintagma „ce ne facem”, deoarece aceasta ne priveste pe toti cetatenii acestei tari. Caci nu merge vorba despre o greseala nevinovata a unor magistrati care, in fond sunt „baieti buni si de ai nostri”. 

Cred ca ar fi normal ca redactia sa apeleze la CEDO, unde cu siguranta va avea castig de cauza. Personal, in aceasta perspectiva ma deranjeaza un singur lucru – sumele usturatoare de compensare la care va fi supusa R. Moldova vor fi achitate din bugetul statului (adica din buzunarul nostru) si nu direct din buzunarul autorilor acestei cacealmale juridice: madame Ostapciuc si aparatul ei, madame Fistican si ceilalti „cinci crai” de la CSJ. Credeti ca Guvernul va indrazni sa ceara recuperarea daunelor de la cei nominalizati, atunci cand de la CEDO ii va veni contul de plata?

Eu asi indrazni, totusi, sa mai sugerez redactiei ziarului Timpul o solutie complementara.

Conform prevederilor Art.15 al Legii cu privire la statutul judecatorului, obligatia de baza a acestora este „sa execute intocmai cerintele legii la infaptuirea justitiei, sa asigure ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenilor,  onoarei  si demnitatii lor, apararea intereselor societatii, inalta cultura a activitatii judecatoresti, sa fie nepartinitori si umani”. Si tot acolo:(5) Neindeplinirea de catre judecator a obligatiilor sale atrage raspunderea prevazuta de lege”.

Sa ne oprim mai pe larg la aceasta tema «tabu» - tragerea judecatorilor la raspundere pentru deciziile injuste si partinitoare luate cu atata usurinta de acestea.

Un judecator in RM poate fi eliberat din functie (Art.25), in cazul incalcarii grave a legislatiei in indeplinirea justitiei; incalcarii grave a termenului rezonabil la judecarea cazului; constatarii calificarii insuficiente; incalcarii sistematice sau incalcarii grave a Codului de etica a judecatorului; constatarii capacitatii de exercitiu restrinse sau incapacitatii de exercitiu prin hotarire judecatoreasca definitiva.

Din pacate, legislatia noastra permite cetatenilor sai o singura cale de atentionare a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), organul abilitat in materie de destituiri, despre faradelegile celor numiti sa decida in numele Legii, si anume: expedierea petitiilor catre CSM in problemele ce tin de etica judecatorilor, pe care acesta este obligat sa le examineze.

Intuiesc ca deciziile luate de judecatorii Fistican, Clim si ceilalti, constituie o incalcare grosolana a Codului (secret) de etica a judecatorului, iar comportamentul lor poate fi calificat ca unul «care dauneaza interesul serviciului si prestugiul justitiei» (Art.21).

O astfel de petitie, sustinuta si de o adresare la CEDO, cred ca i-ar face in cele din urma, sa se autosesizeze pe cei din plenul CSM. Daca desigur ii mai intereseaza asa niste «fleacuri» cum ar fi imaginea si prestigiul justitiei moldovenesti in ochii propriilor cetateni si a Europei multravnite.

 

Miorel Oaelunga

   http://mioritix.tripod.com