12.01.05

AU MAI RAMAS TREI ZILE PANA LA MAREA ADUNARE NATIONALA A CONSUMATORILOR DE GOGOSI COMUNISTE ORGANIZATA DE GH. BENDERSCHI IN FATA PRIMARIEI, in semn de protest al «acapararii» Pietii Marii Adunari Nationale de catre opozotia vicleana. De parca cineva il impiedica pe dl. Benderschi sa-si desfasoare manifestatiile grandioase cu o ore-doua inainte sau dupa manifestatiile opozitiei. Absurditatea, ba chiar tampenia mioritica a declaratiilor nr.38 de pe lista PCRM denota o mare “laja” a comunistilor la capitolul «PR-tehnologi profesionisti». Sau pichetarile Primariei au fost conditiile targului de plasare a lui Benderschi pe confortabilul loc 38 din lista PCRM?

 

Comunistii sustin ca Primaria a autorizat ilegal desfasurarea actiunilor cu caracter electoral ale crestin-democratilor si ale social-democratilor

AP FLUX  12 ianuarie 2005

Presedintele Centului pentru protectia drepturilor consumatorilor Gheorghe Benderschi si seful Uniunii "Tineretul Moldovei" Grigore Petrenco (ambii figurand in lista electorala a PCRM, - nr. 38 si, respectiv, nr. 35) au declarat miercuri presei ca nu sunt de acord cu faptul ca in Piata Marii Adunari Nationale vor desfasura actiuni cu caracter electoral doar PPCD si PSD, cerand Primariei capitalei anularea autorizarii acestor actiuni.

Reamintim ca la 5 ianuarie, Primaria capitalei a autorizat desfasurarea, in Piata Marii Adunari Nationale, a diferitor actiuni, inclusiv cu caracter electoral, de catre PPCD si PSD. Totodata, au fost autorizate pichetarea sediului Guvernului si al Parlamentului de catre Miscarea Refugiatilor din Transnistria si a sediului postului de radio "Antena C", de catre "Hyde Park".

Inseram rezumatul declaratiilor celor doi

prezentate cu lux de amanunte de catre

o agentie de stiri rusesca.

(insert al Jurnalului Mioritic)

Primăria Chişinău "a acaparat" Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală

Novosti – Moldova, 12 ianuarie 2005

Primăria Chişinău "a acaparat" Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală. Anume în acest mod s-a exprimat în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc miercuri, preşedintele Centrului pentru protecţia drepturilor consumatorilor Gheorghe Benderschi, comentînd decizia viceprimarului Gheorghe Susarenco, membru al PPCD, de a acorda Pieţei Marii Adunări Naţionale în perioada campaniei preelectorale pentru a organiza acolo mitingurile Partidului Popular Creştin-Democrat şi Partidului Social-Democrat din Moldova, transmite agenţia "NOVOSTI-MOLDOVA".

"Autorităţile municipale au transmis, de fapt, Piaţa, care aparţine tuturor chişinăuienilor, în uz personal partidelor nominalizate. Atare acţiuni nu pot să nu inspire nelinişte", - a declarat şeful Centrului pentru protecţia drepturilor consumatorilor.

Potrivit spuselor lui, "acţiunile de acaparare de către Urechean şi Susarenco a Pieţei Marii Adunări Naţionale din capitală denotă faptul că blocul "Moldova Democrată" şi PPCD pregătesc un scenariu de puci stradal al nomenclaturii".

El a specificat că decizia de a pune la dispoziţia acestor două formaţiuni politice Pieţa din centrul Chişinăului a fost adoptată în culoare, şi s-a păstrat în secret pînă în prezent.

Benderschi a amintit că Centrul pentru protecţia drepturilor consumatorilor a apelat în repetate rînduri la conducerea Primăriei capitalei, solicitînd de a inaugura "Mesagerul oficial" al Primăriei, în care ar fi publicate toate deciziile ei, dar aceasta nu s-a realizat.

Potrivit spuselor lui Benderschi, Centrul intenţionează să organizeze la 15 ianuarie o acţiune de protest în faţa sediului Primăriei Chişinău, pentru a atrage încă o dată atenţia societăţii asupra caracterul nelegitim al acţiunilor Primăriei capitalei, care a lăsat Piaţa din centrul oraşului la cheremul ambelor partide.

"Dacă revendicările noastre nu vor fi satisfăcute, ne adjudecăm dreptul să pichetăm în continuare Primăria", - a declarat Benderschi.

"Îndemnînd cu făţărnicie toate partidele să asigure condiţiile necesare pentru alegerile corecte şi civilizate, blocul "Moldova Democrată", liderul căruia este Primarul general al capitalei, totodată, PPCD şi PSD din Moldova uzurpează puterea şi dispun după bunul plac de  Piaţa din centrul capitalei, de parcă ea ar fi averea lor personală", - a spus Benderschi.

Şeful Centrului a declarat că acţiunile autorităţilor orăşeneşti are poartă un carater preelectoral: Susarenco, care a semnat dispoziţia, este membru al PPCD, iar Primarul Serafim Urechean, cu acordul căruia a fost semnată aceasta, - lider al blocului "Moldova Democrată".

"Ne exprimăm protestul faţă de autorităţile orăşeneşti totalitare, care utilizează deschis resursele administrative pentru atingerea scopurilor politice", - a spus Gheorghe Benderschi.

Şeful Centrului a mai declarat că Serafim Urechean a monopolizat totalmente canalul public "EuroTV" şi postul de radio "Antena C" în scopuri preelectorale.

"În timp ce partudul de guvernămînt respectă întru totul obligaţiunile asumate în luptă politică onestă, blocul "Moldova Democrată" nu se dă în lături de la orice mijloace pentru a-şi realiza scopurile", - a specificat şeful Centrului.

Solicitat sa comenteze afirmatiile lui Petrenco si Benderschi, viceprimarul Gheorghe Susarenco a declarat miercuri pentru AP FLUX ca pana in prezent, BMD nu a fost autorizat sa desfasoare vreo manifestatie in Piata Marii Adunari Nationale, la fel cum nu au autorizatie nici comunistii, deoarece reprezentantii formatiunilor respective nu au depus vreo cerere in acest sens. "Au fost autorizate doar cateva manifestatii ale PSD, sub forma de pichetari a Comisiei Electorale Centrale, pentru cateva zile. De asemenea, au fost autorizate cateva manifestatii ale PPCD. Aceste doua formatiuni au depus cereri si declaratii conform legii", a precizat Susarenco, adaugand ca cererile au fost examinate in prezenta jurnalistilor, a politiei, a reprezentantilor procuraturii si SIS. "Orice formatiune politica poate sa depuna cerere conform legii, cerand autorizarea unor manifestatii", a conchis Gheorghe Susarenco.