14.01.05

LA SEDINTA CONSILIULUI PERMANENT AL OSCE MOLDOVA DIN NOU A PLEDAT PENTRU IMPLICAREA UE SI SUA IN PROCESUL DE REGLEMENTARE IN TRANSNISTRIA, pentru «a-i conferi acestuia dinamism». Proaspatul presedinte in exercitiu al OSCE, ministrul de externe sloven Dimitrij Rupel a asigurat doar ca «reluarea procesului de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol constituie sarcina principală în anul curent pentru OSCE în Moldova». Altceva batrana organizatie, creata pe timpurile «razboiului rece», aflata astazi in cautarea propriei identitati, nu a putut promite. Nici macar indeplinirea vechilor angajamente de la Istanbul ale Rusiei – membru marcant al OSCE.

 

MOLDOVA PLEDEAZĂ PENTRU IMPLICAREA UE ŞI SUA ÎN PROCESUL DE REGLEMENTARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

INTERLIC, 14 ianuarie 2005

Moldova pledează pentru implicarea în procesul de reglementare a conflictului transnistrean a unor parteneri noi, în special a Uniunii Europene şi a Statelor Unite, pentru a-i conferi acestuia dinamism. Precum transmite agenţia INTERLIC, cu referire la Serviciul de presă al MAE moldovean, despre aceasta au declarat reprezentanţii delegaţiei Republicii Moldova la Consiliul permanent al OSCE.

În cadrul şedinţei aceştia au menţionat că necesitatea modificării mecanismului de negocieri este bazată şi pe deteriorarea continuă a situaţiei în raioanele de est, fapt exprimat în perpetuarea violării flagrante a drepturilor omului în întreaga regiune, continuarea hărţuirii copiilor, părinţilor şi pedagogilor din şcolile moldoveneşti, intimidarea constantă a opoziţiei, impunerea restricţiilor de circulaţie în Zona de securitate, deţinerea ilegală a proprietăţii căii ferate moldoveneşti din regiune acaparate cu forţa, desfăşurarea unui proces masiv de privatizare ilegală etc.

A fost menţionat că situaţia pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, de asemenea, nu a suferit modificări pozitive, fiind atestat în continuare un volum enorm al traficului ilegal de bunuri. Delegaţia Republicii Moldova la Consiliul permanent al OSCE a salutat intenţia Sloveniei, care prezidează OSCE, de a se implica activ în soluţionarea conflictului din raioanele de est ale Moldovei.

Republicii Moldova se pronunţă pentru retragerea forţelor militare ruseşti de pe teritoriul republicii, în conformitate cu angajamentele summit-ului OSCE de la Istanbul, au declarat reprezentanţii delegaţiei RM la şedinţa Consiliului permanent al OSCE, desfăşurat la Viena.

Precum transmite agenţia INTERLIC, cu referire la comunicatul Serviciului de presă al MAE RM, ei au menţionat că autorităţile moldoveneşti nu şi-au dat consimţământul şi nu se vor pronunţa nici o dată pentru prezenţa militară pe teritoriul ţării sale. În contextul activităţilor ilegale ale unităţilor militare în raioanele de est, inclusiv a aplicaţiilor militare efectuate pe aerodromul de la Tiraspol, Preşedinţia OSCE a fost chemată să contribuie la desfăşurarea unei inspecţii internaţionale.

Aspecte legate de necesitatea implementării depline a angajamentelor de la Istanbul au fost menţionate şi de către Delegaţiile Statelor Unite şi Georgiei.

 

DIMITRIJ RUPEL: RELUAREA PROCESULUI DE NEGOCIERI DINTRE CHIŞINĂU ŞI TIRASPOL ESTE SARCINA PRINCIPALĂ ÎN ANUL CURENT PENTRU OSCE ÎN MOLDOVA

INTERLIC, 14 ianuarie 2005

Reluarea procesului de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol constituie sarcina principală în anul curent pentru OSCE în Moldova, a declarat preşedintele-în-exerciţiu al OSCE, ministrul sloven al Afacerilor Externe, Dimitrij Rupel.

Precum transmite agenţia INTERLIC, cu referire la presa internaţională, luînd cuvîntul în cadrul şedinţei Consiliului permanent al OSCE, desfăşurat la Viena, Dimitrij Rupel a menţionat că Slovenia, în calitatea ţară care deţine în 2005 Preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE, va depune toate eforturile pentru reluarea acestui dialog şi pentru implicarea în el a tuturor părţilor interesate în existenţa unei Moldove paşnice şi unificate.

Preşedintele-în-exerciţiu al OSCE a menţionat că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, recunoscînd ponderea şi importanţa ţărilor CSI în cadrul OSCE, Europei şi în lume, va continua să urmărească evenimentele din aceste ţări. Referindu-se la ţările din Transcaucazia, şeful OSCE a menţionat că în această regiune „există un anumit motiv pentru optimism”.

Dimitrij Rupel a menţionat că OSCE, pe parcursul unei perioade îndelungate, este implicată în procesul de identificare a unei soluţii pentru conflictul din Carabahul de Munte şi pe parcursul anului 2005 intenţionează să-şi dubleze eforturile pentru acordarea unui sprijin eficient în obţinerea unui progres în acest „conflict îngheţat”.

El a menţionat că printre priorităţile OSCE se află şi reglementarea conflictului din Abhazia. În calitate de direcţie prioritară a OSCE Dimitrij Rupel a menţionat activitatea în ţările din Asia. El a menţionat că OSCE va întreprinde măsuri active pentru controlul migraţiei, respectării drepturilor omului, întăririi securităţii umanitare, inclusiv managementul de frontieră şi colaborarea în domeniul securităţii.

Potrivit lui, OSCE trebui să-şi activizeze eforturile pentru susţinerea guvernelor din statele Asiei Centrale în cadrul procesului de democratizare, în special în privinţa alegerilor de diferit nivel.