CATEVA SUTE DE REPREZENTANŢI AI UNIUNII TINERILOR COMUNIŞTI AU PICHETAT PRIMĂRIA CHIŞINĂU

BASA-PRESS, 15 Ianuarie 2005

Peste 700 de membri ai Uniunii Tinerilor Comunişti din Moldova (UTCM) au pichetat sâmbăta Primăria municipiului Chişinău. Ei au cerut anularea hotărârilor Primăriei privind autorizarea unor acţiuni de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale în perioada electorală.

Protestatarii au acuzat, în timpul mitingului neautorizat, funcţionarii Primăriei de încălcarea normelor democratice şi folosirea situaţiei de serviciu în interese electorale. Tinerii comunişti purtau panglici şi fulare roşii cu inscripţia "EU votez". De asemenea, în mulţime erau drapele roşii cu 12 stele ale UE, cu portretele lui Che Gevara şi pancarde pe care scria: "Nu - hepatitei politice", "Jos totalitarismul galben". Ei scandau "Jos Urechean", "Jos mafia", "Întoarceţi Piaţa Chişinăului".

Poliţia a încercat, de câteva ori, să-i convingă pe protestatari se retragă, dar de fiecare dată ofiţerii erau intrerupţi de manifestanţi care scandau "Jos Urechean", "Jos corupţia".

În şedinţa de joi, viceprimarul Gheorghe Susarenco a refuzat autorizeze desfăşurarea unei pichetări a sediului administraţiei capitalei. Potrivit lui Grigore Petrenco, liderul UTCM, "acest fapt demonstrează instaurarea unui regim totalitar în oraş, care îşi foloseşte împuternicirile într-un joc electoral necinstit".

Susarenco si-a motivat refuzul prin faptul că, pentru aceeaşi zi, în acelaşi loc, cerere pentru miting a fost depusă şi de participanţii la conflictul armat din 1992. Primăria nu a satisfăcut nici una dintre cererile respective "pentru a evita posibilele incidente şi confruntări între manifestanţi". Reprezentanţii autorităţilor locale şi-au motivat decizia şi priun faptul că sâmbătă se sărbătoreşte ziua de naştere a lui Mihai Eminescu şi că "este inadmisibilă organizarea oricăror proteste de ziua poetului".

Potrivit deciziei Primăriei, pentru 13 februarie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost autorizat un miting de protest al UTCM, în aceeaşi zi, în orele serii, tot în Piaţa Marii Adunţri Naţionale, va fi organizat un concert de către Partidul Popular Creştin Democrat. Potrivit deciziei semnate de viceprimarul Gheorghe Susarenco, candidat la funcţia de deputat din partea PPCD, acest partid a obţinut autorizaţie pentru desfăşurarea întâlnirilor cu alegătorii în Piaţa Mariii Adunări Naţionale în perioada 7-22 martie, cu excepţia zilelor de 11 şi 18 martie, care au fost oferite Partidului Social Democrat din Moldova (PSDM).

PSDM va desfăşura acţiuni cu caracter politic şi social în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe 3 şi 4 martie.

 

Comisariatul municipal de politie a intentat procese verbale membrilor Partidului Comunistilor

Reporter.md, 17 ianuarie 2005

Comisariatul municipal de politie a intocmit procese verbale lui Gheorghe Benderschi si Grigore Petrenco, membri ai Partidului Comunistilor (PC), pentru organizarea, la 15 ianuarie curent, a unei manifestatii neautorizate in centrul municipiului Chisinau, a comunicat in cadrul sedintei de luni a Primariei, Petru Corduneanu, vicecomisar al capitalei.

Corduneanu a informat ca aproximativ 700 de elevi din mai multe scoli republicane, condusi de Benderschi si Petrenco, au mers in mars de la bulevardul Renasterii pana in fata sediului Primariei, unde au scandat mai multe lozinci impotriva actualului primar, Serafim Urechean.

Procesele verbale au fost remise instantei de judecata.

Serafim Urechean a apreciat ca aceasta actiune “organizata de Benderschi si presedintele Voronin” este un exemplu negativ pentru alte formatiuni politice. Primarul capitalei s-a aratat nemultumit de scandalul aparut in jurul autorizarii actiunilor de protest si a cerut vicecomisarului sa i se prezinte o nota informativa privitoare la toate actiunile autorizate in capitala, pentru ca acestea sa fie revazute si, in caz de necesitate, anulate.

Amintim ca, in cadrul sedintei din 13 ianuarie, viceprimarul Gheorghe Susarenco a respins cererea Uniunii Tineretului Comunist privind organizarea la 15 ianuarie curent a unei pichetari a Primariei. Susarenco si-a motivat decizia prin faptul ca deja fusese autorizata pentru acelasi interval de timp cererea Asociatiei municipale a combatantilor, privind organizarea unei actiuni in sustinerea Primariei, care avea sa se desfasoare in fata Salii cu Orga. In opinia lui Susarenco, intre participantii celor doua actiuni ar fi putut aparea confruntari.

In cadrul aceleiasi sedinte, Susarenco a mai autorizat un sir de cereri, inclusiv a permis Partidului Popular Crestin Democrat sa desfasoare intalniri cu alegatorii in Piata Marii Adunari Nationale, in regim nonstop, in perioada 7 – 22 martie.