17.01.05

LUCEAFARUL DE LA STRASBOURG NE-A ASIGURAT CA EUROPA VA FI CU OCHII PE NOI. Iar aceasta inseamna ca indiferent de foiala electorala a partidelor noastre mioritice si behaitul nostru geopolitic, soarta ni-i pecetluita – cu mana de fier, vom fi bagati in democratie. Cel mai important rezultat al vizitei dlui Terry Davis la Chisinau, in opinia Jurnalului Mioritic este faptul ca de acum inainte cetatenii Moldovei, si in special biroctatii, activistii si amatorii de scrisori anonime vor putea sa-si toarne dusmanii direct la Secretarul General al Consiliului Europei, drept de care au fost lipsiti acum 15 ani, odata cu disparitia functiei de Secretar General al PCUS de la Moscova.

 

Terry Davis: “Alegerile parlamentare din Moldova vor fi monitorizate

de observatori din partea CE si APCE”

Info-Prim,  17 ianuarie 2005

Secretarul General (SG) al Consiliului Europei (CE), Terry Davis, a declarat ca intreaga comunitate europeana va acorda “o atentie maxima” alegerilor parlamentare din R. Moldova. In cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi, la finele vizitei sale de trei zile la Chisinau, inaltul oficial european a explicat aceasta atentie sporita prin faptul ca, anul trecut, la alegerile din “unele state europene” au fost inregistrate nereguli care au fost supuse criticii de catre comunitatea internationala.

Terry Davis a informat ca alegerile parlamentare din Moldova vor fi monitorizate de observatori ai CE si ai Adunarii Parlamentare a CE. In acelasi timp, el a salutat intentia organizatiilor neguvernamentale membre ale “Coalitiei 2005” de a pregati observatori nationali pentru fiecare sectie de votare.

Oficialul european a discutat despre organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in cadrul intrevederii de astazi cu membrii Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau. Potrivit sursei citate, printre problemele puse in discutie la aceasta intalnire figureaza posibilitatea participarii studentilor la votare, precum si a cetatenilor moldoveni aflati la munca peste hotare.

In cadrul vizitei sale in R. Moldova, Terry Davis a constatat ca “ramane acuta problema accesului la mass-media” din partea tuturor concurentilor electorali. SG al CE a incurajat jurnalistii moldoveni sa fie impartiali si obiectivi in reflectarea campaniei electorale.

Inaltul oficial european a relatat ca, in cadrul intrevederii de ieri, 16 ianuarie, cu reprezentantii “Coalitiei 2005”, s-a decis ca rapoartele de monitorizare a campaniei electorale efectuate de societate civila sa fie transmise SG al CE. “Voi fi la curent cu tot ce se intampla in scrutinul din Moldova”, a spus Davis.

SG al CE si-a exprimat speranta ca alegerile parlamentare din 6 martie curent in R. Moldova vor fi libere si corecte.

In aceasta ordine de idei, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat, la aceeasi conferinta de presa, ca Moldova “este interesata in desfasurarea unor alegeri libere si corecte pentru a demonstra intregii lumi aspiratiile sale de integrare europeana”.

Secretarul General (SG) al Consiliului Europei (CE), Terry Davis, s-a aratat ingrijorat in legatura cu “informatia privind actiunile de hartuire a oponentilor politici” in R. Moldova. Totodata, inaltul oficial european a criticat dur practica prezentei reprezentantilor politiei si ai securitatii la intalnirile liderilor opozitiei cu alegatorii, declarand ca acest lucru “este incorect si inadmisibil intr-o democratie”. Terry Davis a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa sustinuta astazi, la incheierea vizitei sale de lucru de trei zile la Chisinau.

SG al CE a comunicat presei ca, in cadrul intrevederilor cu liderii formatiunilor de opozitie, a fost informat ca la intalnirile acestora cu alegatorii asista politisti si reprezentanti ai Serviciului de Informatii si Securitate. In legatura cu acest fapt, Terry Davis a declarat urmatoarele: “Este inacceptabil ca intr-o democratie politistii sa fie prezenti la reuniunile formatiunilor politice, sa ia notite, sa consemneze cine este prezent sau sa filmeze”. El a precizat ca functia politistilor este “sa asigure ordinea publica in preajma localului unde se desfasoara astfel de intalniri, fara sa incalce procesul democratic”. Inaltul oficial european a subliniat ca politistii care “incalca procesul democratic” prin prezenta la aceste intruniri sau “ofiterii care dau astfel de indicatii” ar trebui sa fie pedepsiti.

Terry Davis a incurajat liderii partidelor politice “sa raporteze astfel de cazuri atat Comisiei Electorale Centrale, cat si personal SG al CE” prin intermediul reprezentantului sau permanent in R. Moldova, Vladimir Filippov. SG al CE a chemat autoritatile centrale sa solutioneze aceasta problema.

Inaltul oficial european a mai declarat ca a fost informat si despre cazuri de hartuire a opozitiei de la Chisinau. El a cerut sa fie evitate aceste excese, precizand ca nu doar liderii politici trebuie aparati de hartuire, ci si “miile sau sutele de mii de sustinatori sau simpatizanti ai unor formatiuni politice”. “Intr-o societate democratica, fiecare persoana are dreptul la viziuni politice si dreptul de a le exprima. Politia trebuie sa asigure aceasta posibilitate si nu s-o impiedice”, a declarat Terry Davis.

In cadrul vizitei sale la Chisinau, duminica, 16 ianuarie, oficialul european s-a intalnit, separat, cu liderii Partidului Comunistilor, ai Blocului “Moldova Democrata” si ai Partidului Popular Crestin-Democrat. Liderul BMD, Serafim Urecheanu, a declarat presei, dupa intrevederea avuta cu Terry Davis, ca oficialul european a fost informat despre prezenta politistilor si a securitatii la toate intalnirile reprezentantilor BMD cu alegatorii.

Astazi, SG al CE a avut o intrevedere comuna cu liderii fractiunilor parlamentare, in cadrul careia i-a informat despre rezultatele vizitei sale in R. Moldova. Scopul vizitei oficialului european la Chisinau a fost de a se documenta referitor la pregatirea si organizarea alegerilor parlamentare din 6 martie.