19-20.01.05

CREZAND CA MAE AL MOLDOVEI S-A SPERIAT DE MOARTE IN URMA CERERII MAE AL RUSIEI DE A ANULA RESTRICTIILE DE DEPLASARE IN TRANSNISTRIA,  ambasadorul rus Reabov intentionat nu s-a luat permis de intrare in Transnistria, indemnandu-l sa faca acelasi lucru si pe ambasadorul clanului Cucima-Ianucovici in Moldova P.Cialii. Sfidarea deciziilor statului-gazda i-a costat – li s-a interzis intrarea, spre deosebire de William Hill carea din timp i-si luase cuminte permisul. Astfel, provocatia lui Reabov a esuat, iar excelentei sale i-a mai fost administrata o doza medicamentoasa contra sindromului “fratelui mai mare”.

 

Ambasadorii Rusiei si Ucrainei au fost impiedicati sa ajunga in Transnistria

MOLDPRES, 20 ianuarie 2005

Ambasadorilor Federatiei Ruse si Ucrainei in Republica Moldova, Nikolai Reabov si Petro Cialii, care intentionau astazi sa se intilneasca cu administratia regiunii transnistrene, nu li s-a permis accesul pe malul sting al Nistrului.

Diplomatii au fost opriti la intrarea in regiune de catre reprezentantii fortelor de ordine ale Republicii Moldova, care, in corespundere cu o nota a Ministerului Afacerilor Externe, le-au cerut sa prezinte autorizatia eliberata de autoritati de a vizita Trasnistria. Deoarece ambasadorii nu aveau permisiunea MAE, lor li s-a propus sa se intoarca la Chisinau.

Solicitat de MOLDPRES, ministrul afacerilor externe, Andrei Stratan, a declarat ca colaboratorii fortelor de ordine au actionat in stricta conformitate cu prevederile notei ministerului, care a fost remisa tuturor reprezentantelor diplomatice din tara noastra. Ministrul Stratan a adaugat ca sefului misiunii OSCE in Moldova, William Hill, care avea permisiunea MAE de la Chisinau, i s-a permis trecerea pe malul sting al Nistrului.

Ambasadele Federatiei Ruse si Ucrainei nu au comentat deocamdata acest incident, dar reprezentanti ai misiunilor diplomatice au comunicat ca o declaratii in acest sens vor fi trasmise institutiilor mass-media.

 

Moscova a cerut Chisinaului sa anuleze restrictiile privind deplasarea in Transnistria a reprezentantilor misiunilor diplomatice si organizatiilor internationale

FLUX, 19 ianuarie 2005

Ministerul de Externe al Federatiei Ruse a expediat miercuri o nota Ministerului moldovean de Externe, prin care solicita anularea interdictiilor la calatoriile in regiunea transnistreana, impuse de catre autoritatile moldovene pentru reprezentantii misiunilor diplomatice si ai organizatiilor internationale acreditate la Chisinau, informeaza AP FLUX, citand un comunicat al Departamentului pentru informatii si presa al MAE rus.

Potrivit comunicatului MAE rus, decizia Chisinaului trezeste nu numai ingrijorarea partii ruse, dar si a Ucrainei si a OSCE, care sunt partenerii Rusiei in eforturile de mediere din regiune.

In document se mentioneaza ca decizia respectiva afecteaza activitatea reprezentantilor oficiali ai Federatiei Ruse in mentinerea contactelor necesare cu una din partile aflate in conflict, activitate ce decurge din statutul Rusiei de mediator in procesul de reglementare a conflictului transnistrean si de garant al viitoarelor acorduri. "Apar dificultati evidente in activitatea Comisiei Unificate de Control, a Fortelor comune de pacificare in Zona de securitate, o mare parte a carora o constituie contingentul rus de pacificare", se arata in comunicatul citat.

In nota MAE rus se mentioneaza ca pozitia solidara a mediatorilor in aceasta problema a fost reflectata in declaratia comuna difuzata la 18 ianuarie curent, in care a fost atrasa atentia asupra dificultatilor in acordarea in timp util a ajutorului partilor aflate in conflict, in special in cazul unor situatii de criza din zona de securitate, care ar putea avea repercusiuni grave asupra mentinerii pacii si stabilitatii in zona. "Aflati pe pozitia disponibilitatii contribuirii la reglementarea problemei transnistrene in baza mentinerii integritatii teritoriale a Republicii Moldova, mediatorii au chemat autoritatile moldovene sa renunte la actiuni unilaterale si sa reia procesul de negocieri. A fost exprimata speranta ca autoritatile de la Chisinau vor reexamina urmarile negative ale restrictiilor aplicate", se mai arata in comunicatul Departamentului pentru informatii si presa din cadrul MAE rus.

La ora trimiterii stirii, oficialii din cadrul Ministerului de Externe erau inabordabili.