21.01.05

VIZITA-FULGER A NOULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI LA CHISINAU. Cu toate ca presedintele Voronin uraste ieea celor doua state romane si a relatiilor speciale intre ele, acum, in camparie electorala, face o reverinta propagandistica celor circa jumatate din moldovenii care la recensamant s-au declarat romani. Cat despre sinceritatea lui Voronin – no coment. Sugeram presedintelui nostru inca o miscare propagandistica pe acelasi segment electoral : pe langa cetatenia rusa sa si-o ia si pe cea romana cu un nume adecvat – Ciorescu Vlad. Atunci si la scandat va suna mult mai melodios : «Basescu si Ciorescu – fratie pe vecie!»

 

Traian Basescu s-a intretinut in strada, la Chisinau, cu persoane care scandau “Unire, frati romani”

Info-Prim, 21 ianuarie 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat astazi la Chisinau intr-o vizita oficiala de o zi, s-a intretinut in strada, in fata Parlamentului, cu circa o suta de refugiati din Transnistria, care pichetau cladirea Legislativului moldovean in semn de protest fata de inactiunile conducerii tarii care nu le solutioneaza problema spatiului locativ.

Dupa intrevederile avute in Parlament cu conducerea legislativului si liderii fractiunilor parlamentare, seful statului roman a urcat in automobilul sau, insa, auzind scandari “Basescu, Basescu” si “Refugiatii transnistreni protesteaza impotriva conducerii R. Moldova”, presedintele Romaniei a coborat in graba din automobil si s-a indreptat spre multime. El a dat mana si s-a imbratisat cu mai multi oameni. Traian Basescu a discutat timp de circa cinci minute cu persoanele intern deplasate in urma razboiului de pe Nistru, ascultand care este situatia acestor persoane. Presedintele Romaniei a mai spus ca dupa vizita sa la Chisinau relatiile cu R. Moldova se vor imbunatati.

Dupa discutia cu seful statului roman, protestatarii din fata Parlamentului au scandat “Voronin, ia exemplu de la Basescu” si “Integrare in Uniunea Europeana”. Refugiatii din Transnistria au comunicat presei ca au protestat si in fata Guvernului, unde au cerut sa iasa premierul Tarlev “ca sa vorbeasca cu poporul, insa acesta nu a iesit”.

Traian Basescu s-a mai intretinut in strada, indata dupa intrevederea cu omologul sau Vladimir Voronin si inainte de a intra in Parlament, cu cateva zeci de persoane care scandau “Romania Mare”, “Unire, frati romani”, “Jos granita de la Prut”, “Romania Mare, treci peste hotare”.

 

*****

Presedintele roman Traian Basescu a dat garantii ca Romania va fi pentru R. Moldova “cel mai important avocat” in procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE) si ca nu va permite niciodata ca cineva sa santajeze securitatea energetica a R. Moldova. Seful statului roman a facut aceste declaratii dupa intrevederea avuta, astazi, la Chisinau, cu omologul sau Vladimir Voronin.

“Suntem state legate de o istorie de care nu trebuie sa ne fie rusine si vom avea si un viitor comun, in Uniunea Europeana”, a declarat presedintele Romaniei. Traian Basescu a salutat aspiratiile europene ale R. Moldova, dand asigurari ca “acolo (in UE - n. red.) ne vom intalni”.

Seful statului roman a subliniat ca tara sa va ajuta R. Moldova cu energie electrica, in volumul necesar R. Moldova, mentionand recenta hotarare a Guvernului de la Bucuresti privind livrarea de curent electric catre malul stang al Prutului. “Nu vom permite ca cineva sa creada ca poate pune in dificultate R. Moldova, prin santajarea cu energia electrica”, a spus Basescu. El a precizat ca “este suficient un sunet la Bucuresti” ca problemele R. Moldova sa fie solutionate.

Presedintele Romaniei a declarat ca va stimula oamenii de afaceri romani “sa priveasca spre R. Moldova care merge spre UE”.

La randul sau, presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat ca, in urma discutiilor cu omologul sau roman, a ajuns la concluzia ca “nu mai pot exista relatii inghetate intre doua state vecine”. El a mentionat ca a ajuns “la un sir de intelegeri foarte importante” cu seful statului roman in ce priveste dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre tarile noastre. “Avem multe de facut pe calea integrarii europene”, a mai specificat Voronin.

Presedintele RM s-a aratat foarte satisfacut de sustinerea pe care o acorda Romania in solutionarea problemei transnistrene, prin disponibilitatea de a semna Declaratia de stabilitate si securitate pentru Moldova.

Voronin si Basescu au evitat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor, informand doar ca a fost semnata o Declaratie comuna a celor doi sefi de stat. In acest document, dat publicitatii ulterior, se mentioneaza ca R. Moldova si Romania vor intensifica relatiile in vederea realizarii scopului de integrare europeana. “Reafirmandu-si sprijinul pentru eforturile de integrare europeana ale R. Moldova, Romania, totodata, va sustine si in continuare actiunile indreptate spre consolidarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a R. Moldova”, se mai spune in Declaratia comuna a presedintilor Romaniei si R. Moldova.

 

***

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat ca Bucurestiul asteapta alegeri libere si corecte, precum si discurs proeuropean public in R. Moldova. Seful statului roman a subliniat, dupa intrevederea de astazi, la Chisinau, cu liderii fractiunilor parlamentare, ca viitoarele alegeri parlamentare din R. Moldova vor fi un “semn” al aspiratiilor proeuropene ale Moldovei.

In opinia lui Basescu, alegerile libere si corecte, precum si discursul proeuropean vor fi “munitiile” in sustinerea de catre Romania a aspiratiilor de aderare la Uniunea Europeana a R. Moldova. Fiind intrebat de ziaristi daca Romania va trimite observatori la alegerile parlamentare din Moldova, seful statului roman a raspuns: “Categoric da. Si nu putini”.

La Parlament, Traian Basescu s-a intalnit cu presedintele Legislativului Eugenia Ostapciuc, liderul fractiunii majoritare Victor Stepaniuc, liderul fractiuni Alianta “Moldova Noastra” Dumitru Braghis si liderul fractiunii crestin-democratilor Iurie Rosca. Victor Stepaniuc a declarat presei, dupa intrevedere, ca discutiile au fost “interesante si constructive” si ca presedintele Romaniei “a venit in tara prietena”. Fiind intrebat de ziaristi in ce limba a vorbit cu seful statului roman, Victor Stepaniuc a spus: “In moldoveneasca, dar ne-am inteles”.

Dumitru Braghis a declarat pentru presa ca a discutat cu presedintele Romaniei aspecte ale integrarii europene si ale dezvoltarii cooperarii economice dintre cele doua state. La randul sau, Iurie Rosca a informat presa ca, in discutiile cu Traian Basescu, a adresat rugamintea ca statul roman sa acorde mai multe burse pentru liceeni si studenti din R. Moldova. Potrivit sursei citate, unul din subiectele discutiei a fost si importanta pastrarii obiectului “Istoria Romaniei” in institutiile de invatamant din R. Moldova. Spicherul Eugenia Ostapciuc a refuzat sa faca declaratii pentru presa.