21.01.05

Guvernul a dispus abonarea obligatorie din contul statului a ministerelor, institutiilor si intreprinderilor publice la mii de exemplare ale ziarelor “Comunistul”, “Moldova Suverana”, “Nezavisimaia Moldova” si altele, fapt pentru care au fost cheltuiti zeci de mii de lei", mentioneaza publicatia "Ziarul de Garda". Consideram ca acest caz este extrem de elocvent in explicarea principalului motiv al repulsiei pe care o provoaca in lumea civilizata comunistii moldoveni. Cu toata retorica prodemocrata, ei nici pana astazi nu s-au debarasat de sindromul mentalitatii totalitariste a partidului-stat si nu s-au invatat sa faca distinctia intre interesele inguste de partid si interesul si banul public. Partidul a zis «Fiti gata sa executati orice tampenie anticonstitutionala!», iar ecipa de pioneri docili ai lui Tarlev a raspuns prompt: «Intotdeauna gata! Noi muncim, nu gandim!»

 

 

O publicatie de la Chisinau afirma ca Guvernul

"favorizeaza presa propriului partid"

REPORTER.MD, 21 ianuarie 2005

"Guvernul a dispus abonarea din contul statului a mii de exemplare ale ziarului “Comunistul”, fapt pentru care au fost cheltuiti zeci de mii de lei", mentioneaza publicatia "Ziarul de Garda".

Autorul articolului sustine ca o directiva, in acest sens, a fost emisa si distribuita prin toate ministerele. Totodta, fiecare minister a emis directive in care scrie: “Intru executarea indicatiilor Guvernului Republicii Moldova, sefii directiilor Generale, directiilor si sectiilor principale ale ministerelor vor intreprinde masuri privind abonarea institutiilor, organizatiilor si societatilor pe actiuni cu capital preponderent de stat la ziare, conform anexei, si in termen de zece zile vor raporta despre indeplinirea indicatiilor in cauza”.

Publicatia mentionata precizeaza ca in anexa alaturata directivei sunt indicate cateva publicatii care trebuie abonate in mod obligatoriu din surse bugetare de stat: “Nistru”, “Moldova Suverana”, “Nezavisimaia Moldova”, “Trud”, “Vremea”, “Comunistul”.

"Ziarul de Garda" mai scrie, de asemenea, ca potrivit directivei nr.1 emisa de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, la 4 ianuarie 2005, cele peste 50 de institutii si intreprinderi din subordinea acestui minister trebuie sa perfecteze peste 300 de abonamente din bugetul statului pentru ziarul “Kommunist ”, circa 300 pentru ziarul din Federatia Rusa “Trud” si tot atatea pentru ziarul privat de limba rusa “Vremea”.

Ziarul citat mai publica si opinia catorva jurnalisti si juristi care sustin ca prin astfel de actiuni, "guvernantii calca in picioare Constitutia si Legea Guvernului".