25.01.05

PRESEDINTELE PASESCU S-A ANGAJAT LA IASI SA REUNEASCA CELE DOUA MALURI ALE PRUTULUI – IN EUROPA. Se pare, e unica solutie care le-a mai ramas fanilor reunirii celor doua state romane sub acelasi acoperis. Spre marea satisfactie a birocratiei de stat si de partid de la Chisinau care, in felul acesta i-si pastreaza fotoliile compde “intru propasirea” strutocamilei moldovenesti.

 

Basescu: Suntem acelasi popor in doua tari independente

REPORTER.MD, 25 ianuarie 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, prezent la cereminia de aniversare a 146 de la Unirea Principatelor, a reiterat interesul pe care il acorda relatiilor cu Republica Moldova, tranmsite BBC. Dar spre deosebire de saptamana trecuta, cand s-a aflat in vizita la Chisinau, Basescu nu a ezitat sa se pronunte si asupra chestiunii identitare.

"Romania si Moldova sunt doua tari independente, suverane, dar care au acelasi popor". Avem un drum al Unirii noastre: in Europa moderna, in Uniunea Europeana", a declarat Traian Basescu, citat de BBC.

Saptamana trecuta, presedintele Romaniei a declarat la Chisinau ca Bucurestiul este dispus sa sustina Republica Moldova in aspiratiile ei de integrare europeana. „Este un obiectiv pe care impreuna, sefii celor doua state, institutiile noastre, popoarele noastre trebuie sa-l atinga. Acolo este si locul Romaniei si locul Republicii Moldova”, a mentionat Basescu, evitand totusi sa se refere la identitatea comuna ale locuitorilor din stanga si din dreapta Prutului.

Presedintia moldoveana nu a comentat deocamdata declaratiile presedintelui Romaniei.

Amintim ca problema identitatii si a denumirii limbii vorbite in RM, precum si sintagma „cele doua state romanesti” au condus la o deteriorare fara precedent a relatiilor moldo-romane, pe timpul fostei guvernari de la Bucuresti.

 

Basescu s-a angajat in fata lui Cuza ca va introna legea

Ion Navalici
Realitatea Romaneasca,  25 ianuarie 2005

Aniversarea Unirii Principatelor Romane a fost marcata in numeroase locuri din tara cu fastul cuvenit. Presedintele Traian Basescu a ales sa participe la manifestarile organizate in fosta capitala a Moldovei - Iasiul. Venirea sefului statului, anuntata cu mult timp inainte, n-a lasat indiferente autoritatile locale.
Centrul orasului a fost facut luna de lucratorii de la salubritate, iar automobilele parcate pe traseul coloanei prezidentiale au fost ridicate din ordinul primariei. Basescu a depus coroane de flori, a tinut un discurs in Piata Unirii din
Iasi, s-a prins in traditionala Hora a Unirii si a participat la slujba religioasa oficiata la Biserica Trei Ierarhi in memoria lui Cuza. Din Piata Unirii si pana la Biserica Trei Ierarhi, presedintele a mers aproape un kilometru pe jos, sute de ieseni inghesuindu-se ca sa-i stranga mana.

Suprematia legii

Discursul presedintelui Basescu, tinut in Piata Unirii din Iasi in fata a aproximativ 10.000 de romani, a fost incarcat de indemnuri patriotice si de pilde "placute urechii". "As spune ca Ziua Unirii este ziua in care avem obligatia sa ne intoarcem la originea noastra, la radacinile noastre, sa privim cu mandrie in trecut si, in acelasi timp, cu speranta spre viitor", si-a inceput Basescu alocutiunea aniversara. Cum lupta impotriva coruptiei este la fel de stringenta acum ca in urma cu 146 de ani, presedintele a apelat la cuvintele lui Mihail Kogalniceanu adresate atunci domnitorului Alexandru Ioan Cuza: "Fa ca legea sa fie deasupra arbitrariului, fa ca legea sa fie puternica". "Azi, ne spune noua Uniunea Europeana «faceti ca legea sa fie puternica». (...) Tot acum 146 de ani a aparut si povestea cu ocaua lui Cuza. Cand o persoana era prinsa cu ocaua mica, nu-i dadeai nici decoratii, nici amnistii, nici iertare, ii dadeai un singur lucru - legea", a spus Basescu.
El a punctat apoi ca, in prezent,
Romania nu are nevoie decat de respectarea legii. "Daca din 1859 incoace avem intruna probleme cu ocaua mica si cu legea, in urmatorii doi ani trebuie sa le rezolvam si va garantez ca toate institutiile statului, cu voie sau de nevoie, vor face ca legea sa prevaleze in statul roman", a promis presedintele.
Unirea cu Basarabia

Traian Basescu n-a uitat, la un astfel de moment aniversar, nici de fratii basarabeni. "Marele Cuza ne obliga sa ne gandim si la moldovenii de dincolo de Prut. Suntem acelasi popor, in doua tari independente, avem un drum al unirii noastre, in Europa moderna, in Uniunea Europeana. Din acest motiv, dincolo de a avea grija de ea, Romania trebuie sa aiba grija de Moldova. Romania trebuie sa-si faca un steag nu numai din integrarea ei in Uniunea Europeana, ci si din integrarea Moldovei in Uniunea Europeana. Acolo, viitorul nostru comun se va intalni", a spus Basescu.