26.01.05

CALUL TROIAN AL PRESEDENTIEI IN STRUCTURILE MUNICIPALE – PAULINA CARAMAN ESTE INVINUITA DE ESTORCARE DE MITA. 16000 Euro – acesta este costul semnaturii pe un certificat sanitar al sotiei sefului Directiei de aprovizionare a aparatului Presedintelui. O noua mostra de antrepriza familiala mioritica utilizata pe larg de functionarii publici specializati in trafic de influenta si abuz in serviciu.

 

PREŞEDINTELE CONSILIULUI ECONOMIC DE PE LÎNGĂ PRIMARUL CAPITALEI ACUZĂ CONDUCEREA CENTRULUI SANITAR-EPIDEMIOLOGIC MUNICIPAL

DE CORUPŢIE

26 ianuarie. (INFOTAG). Fiodor Ghelici, preşedintele Consiliului economic de pe lîngă primarul general al municipiului Chişinău, a acuzat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de corupţie conducerea Centrului sanitar-epidemiologic municipal.

Potrivit spuselor sale, pînă în prezent nu s-a reuşit încă deschiderea centrului comercial „Jambo” din sectorul Botanica al capitalei, dat fiind faptul că „Centrul sanitar-epidemiologic nu doreşte să elibereze certificatul sanitar de rigoare”.

Fiodor Ghelici susţine că Consiliul economic de pe lîngă primarul capitalei a investigat acest caz şi a stabilit că directorul Centrului sanitar-epidemiologic, Paulina Caraman „a solicitat pentru acest certificat de la firma ce construieşte centrul comercial suma de 16 mii euro, bani de care are nevoie pentru aşi cumpăra un nou automobil”.

Preşedintele Consiliului economic susţine că a contactat mai mulţi factori de decizie de la Guvern şi de la Ministerul Sănătăţii însă „nu a putut soluţiona problema”.

„Presupun că directoarea Centrului sanitar-epidemiologic se comportă astfel deoarece are pile în eşaloanele de vîrf ale puterii. Nu exclud că ea mizează pe soţul său care este şeful direcţiei de aprovizionare a aparatului preşedintelui Republicii Moldova” – a menţionat el.

Fiodor Ghelici a comunicat că în timpul apropiat ar putea avea loc o acţiune de protest împotriva „corupţiei ce înăbuşă activitatea agenţilor economici”. Consiliul economic urmează stabilească data acestei acţiuni de protest.

Vasile Miron, vice-director general al SRL „Leutis”, firmă care construieşte centrul-comercial „Jambo”, a menţionat, în timpul conferinţei de presă, că firma sa a investit în construcţia acestui complex comercial (cu o suprafaţă de 35 mii metri pătraţi) circa 65 mln. lei. O parte din banii investiţi au fost luaţi sub formă de credite bancare, iar o parte constituie mijloacele de care dispunea firma la începutul lucrărilor de construcţie.

El a comunicat că este pentru prima dată în ultimii zece ani cînd firma sa (mold-israeliană) se confruntă cu probleme de acest gen.

„Noi sîntem specializaţi în procurarea şi finisarea construcţiilor ce au fost începute încă pe timpul URSS şi care ulterior au fost îngheţate. Pînă în prezent am construit astfel de edificii importante ca, spre exemplu, centrele comerciale „Elat” şi „Sun Sity”. Activitatea noastră a fost apreciată cu diferite ocazii de persoane cu funcţii de răspundere, inclusiv de primarul capitalei, Serafim Urecheanu” – a spus el.

 

Seful centrului municipal de medicina preventiva este acuzat

de estorcare de mita

Info-Prim, 26 ianuarie 2005

Presedintele Consiliului Economic (CE) de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, Fiodor Ghelici l-a acuzat pe seful Centrului municipal de Medicina Preventiva, Paulina Caraman, de estorcare de mita.

Fiodor Ghelici a declarat astazi (miercuri) in cadrul unei conferinte de presa, ca 16 mii de euro este pretul cerut de Paulina Caraman de la seful firmei “Leutis” SRL pentru eliberarea autorizatiei sanitare, necesare la darea in exploatare a complexului comercial-distractiv “Jambo”, situat pe bd. Decebal din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit sursei citate, aceasta afirmatie se bazeaza pe declaratiile reprezentantilor firmei moldo-israelene “Leutis” SRL, ale agentilor economici, care au arendat spatii in acest centru, fiind confirmate si prin copiile cererilor depuse la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) si Procuratura Generala pe data de 6 ianuarie curent.

Fiodor Ghelici a mai declarat in cadrul conferintei de presa urmatoarele: “in tara noastra poti cere deschis mita, iti poti face de cap cum doresti, poti lasa fara lucru 3500 de oameni si nu vei fi pedepsit pentru coruptie doar cu conditia ca sotul tau detine functia de sef al Directiei de aprovizionare a aparatului Presedintelui”. Sursa citata sustine ca CE de pe langa primarul general al municipiului Chisinau a initiat o ancheta la cererea firmei “Leutis” SRL si a celor 380 de agenti economici, care nu pot incepe activitatea intr-un local cu 35 mii m2, dat in exploatare inca la 20 octombrie 2004, “din cauza unui moft al Paulinei Caraman, care nu se conformeaza nici legislatiei, nici indicatiilor si rugamintilor conducerii Ministerului Sanatatii, nici indicatiilor premierului Tarlev”. Fiodor Ghelici a mai spus ca “premierul, care nu are autoritate, nu este premier, iar Vladimir Voronin nici nu doreste sa eradice coruptia, care infloreste chiar in imediata lui apropiere”.

Vicedirectorul general al SRL “Leutis”, Vasile Miron, a spus ca firma a investit in constructia acestui complex circa 65 mil. de lei. “Din cauza nefunctionarii Centrului, bugetul statului este prejudiciat lunar de impozite in valoare de cel putin 1,5 mil. lei, nemaivorbind de sumele provenite din alte taxe”, a declarat reprezentanta agentilor economici, Galina Zaviriuha.

Cei 3500 de oameni, care nu pot incepe activitatea la Centrul comercial-distractiv “Jambo”, intentioneaza sa recurga la actiuni de protest, la care vor participa si membrii CE pe langa primarul general, - a declarat Fiodor Ghelici.

Pana la difuzarea stirii Paulina Caraman nu a putut fi contactata telefonic.