28.01.05

IMPOTURILE DESTINATE FIRMEI-STAT “SHERIFF” DIN TIRASPOL STAU BLOCATE IN PORTUL ODESA. Sa fie, oare, acestea primele roade ale revolutiei portocalii din Ucraina pe calea solutionarii problemei separatismului transnistrean? Desigur, acest gest inca nu inseamna nimic, dar vorba transnistrenilor: «Ìåëî÷ü, íî ïðèÿòíî

 

Ucraina inaspreste cerintele pentru perfectarea marfurilor

destinate Transnistriei

INFOTAG, 28 ianuarie 2005

Marfurile care sint transportate prin Ucraina cu destinatia Transnistria trebuie sa aiba contractele corespunzatoare, autentificate de organele vamale din Republica Moldova. Serviciul vamal de stat din Ucraina a dat dispozitiile respective, care stipuleaza conditiile pentru scoaterea de pe teritoriul Ucrainei a marfurilor aflate in tranzit cu destinatia Transnistria, ele urmind sa fie perfectate de vama regionala Odesa.

Chisinaul a interzis in luna august 2004 operatiile comerciale externe pentru Transnistria fara perfectarea vamala a produselor de catre Republica Moldova si a chemat tarile vecine sa sustina aceste masuri, care au menirea de a contracara contrabanda. Insa aceasta cerinta nu a fost indeplinita pina acum de Ucraina si Rusia. O data cu alegerea noului presedinte, Kievul a satisfacut dorinta Moldovei, anuntind instituirea noilor reguli si explicind acest lucru prin necesitatea de a se intensifica controlul marfurilor aflate in tranzit. Acest lucru vizeaza, inainte de toate, portul maritim Iliciovsk, unde agentii economici transnistreni perfecteaza majoritatea covirsitoare a marfurilor care le sint destinate. Potrivit datelor detinute de Transnistria, la Iliciovsk au fost retinute marfuri pentru intreprinderea textila din regiune "Tirotex", pentru fabrica de vinuri si coniacuri KVINT si firma "Sheriff", care are cea mai mare retea de supermarkete si benzinarii in regiune. Aceasta problema nu a vizat deocamdata alti agenti economici din Transnistria.

Comentind masurile intreprinse de vamesii ucraineni, Iuri Ganin, viceministru al industriei din regiune, a afirmat, intr-un interviu acordat mijloacelor de informare locale, ca prin aceasta se incalca si Codul vamal al Ucrainei insasi, si dreptul international. In opinia sa, intreprinderile transnistrene care au avut de suferit din cauza acestei "inovatii" sint in drept sa ceara sa li se apere propriile interese in instantele judiciare internationale.

Ganin a comunicat ca marfurile exportate de Transnistria sint lasate de Ucraina sa treaca fara piedica. El considera drept inacceptabila cererea Chisinaului ca agentii economici din Transnistria sa se inregistreze in Republica Moldova, deoarece "aceasta ar putea conduce la oprirea intregului complex economic al RMN".

Ganin se opune, de asemenea, infiintarii posturilor moldo-ucrainene pe teritoriul Ucrainei, in apropiere de segmentul de frontiera controlat de Transnistria, deoarece acest lucru... "contravine Constitutiei Ucrainei".

El considera ca este putin probabil sa ne asteptam in timpul apropiat, in preajma alegerilor parlamentare din Republica Moldova, la realizarea unor acorduri de principiu intre Chisinau si Kiev in aceasta problema.

INFOTAG precizeaza: In luna noiembrie 2004, organele vamale din Ucraina au retinut pe teritoriul lor, la solicitarea partii moldovenesti, un transport de monede transnistrene in valoare de $118 mii, care au fost batute in Polonia, si l-au transmis Moldovei. Republica Moldova nu recunoaste banii pusi in circulatie de autoproclamata RMN si considera drept ilegala tiparirea si baterea lor in Polonia.

 

Uniunea Europeana a chemat partile interesate sa sprijine propunerea

de a consolidarea controlul asupra segmentului transnistrean

al frontierei moldo-ucrainene

FLUX, 28 ianuarie 2005

Delegatia Republicii Moldova pe langa OSCE a informat, joi, la Viena, Consiliul Permanent al OSCE despre rezultatele consultarilor de la Odesa in contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Multumind Ucrainei pentru organizarea reuniunii, delegatia moldoveneasca si-a exprimat regretul in legatura cu absenta unui mandat clar de participare a reprezentantilor regimului separatist, mentionand ca acest lucru a demonstrat inca o data lipsa vointei regimului de la Tiraspol de a aborda constructiv problematica reglementarii.

In cadrul reuniunii, partea moldoveneasca a venit cu mai multe initiative, menite sa contribuie la solutionarea definitiva a crizei scolilor romanesti, la redeschiderea circulatiei pe podul Gura Bacului, sa restabileasca legatura telefonica fixa intre cele doua maluri etc. Toate initiativele si propunerile venite din partea Chisinaului si a mediatorilor, insa, s-au ciocnit de pozitia ireconciliabila si inflexibila a reprezentantilor de la Tiraspol. In lipsa unor rezultate concrete, partea moldoveneasca si-a reiterat pozitia cu privire la ineficienta formatului actual de negocieri. In context, a fost subliniata importanta implicarii Uniunii Europene si a Statelor Unite in procesul de reglementare a conflictului.

In declaratia sa, Uniunea Europeana a salutat desfasurarea consultarilor de la Odesa, dar a remarcat, cu regret, lipsa negociatorului din partea Tiraspolului. De asemenea, UE a chemat partile interesate sa raspunda pozitiv la propunerea cu privire la consolidarea controlului la frontiera moldo-ucraineana, in special, pe segmentul transnistrean.

In alta ordine de idei, delegatia moldoveana a prezentat pozitia Republicii Moldova fata de actiunile intreprinse in vederea reglementarii deplasarilor reprezentantilor diplomatici acreditati la Chisinau in raioanele de est ale Republicii Moldova. A fost mentionat ca aceste actiuni se inscriu in contextul prevederilor Conventiilor de la Viena cu privire la relatiile diplomatice si consulare din anii 1961 si, respectiv 1963, fiind intreprinse drept raspuns la comportamentul destabilizator si agresiv al regimului separatist de la Tiraspol, care a condus la tensionarea situatiei din zona de securitate. A fost remarcat faptul ca majoritatea misiunilor diplomatice acreditate in Republica Moldova au reactionat cu intelegere la masurile respective.

Consiliul Permanent a fost informat, de asemenea, despre cazurile cand reprezentantii corpului diplomatic si consular acreditat la Chisinau ignora recomandarile autoritatilor moldovene si nu se conformeaza rigorilor interne. Drept exemplu, a fost prezentata situatia de la 20 ianuarie curent, cand ambasadorul Federatiei Ruse si cel al Ucrainei, fara sa instiinteze MAE moldovean, s-au deplasat la Tiraspol. Pe marginea acestui caz, sefii misiunilor diplomatice respective au fost convocati la MAE al Republicii Moldova la 21 ianuarie curent pentru a da explicatiile de rigoare.