Arhiva Actualitatii mioritice

 

Noiembrie 2004

***

26.11.04

MAE al Moldovei considera ca nu exista temei pentru recunoasterea rezultatelor alegerilor din Ucraina. Chiar si PCRM nu recunoaste rezultatele scrutinilui din «tara frateasca». In consecinta, «Ñòåïàíþê îòäûõàåò» in urma declaratiei sale de neamestec in treburile altui stat.

 

DECLARAŢIA MINISTERULUI DE EXTERNE PRIVIND ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN UCRAINA

Vineri, 26 Noiembrie 2004 - 12:00:00

INTERLIC

Astăzi Ministerul de Externe a remis spre difuzare agenţiei INTERLIC un comunicat de presă cu următorul conţinut: “Republica Moldova regretă faptul că alegerile preşedintelui Ucrainei din 21 noiembrie 2004 s-au dovedit a fi lipsite de criterii obiective pentru recunoaşterea rezultatelor acestora de către cetăţenii Ucrainei şi comunitatea internaţională. Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de caracterul netransparent al procesului de votare. Cu o nelinişte deosebită constatăm scindarea societăţii civile ucrainene şi, de asemenea, distorsionarea evidentă a normelor şi principiilor democratice fundamentale, în baza recunoaşterii necondiţionate a cărora sunt edificate relaţiile dintre statele noastre.

Fiind ataşate priorităţii unor relaţii de bună vecinătate durabile cu Ucraina şi poporul ei, autorităţile Republicii Moldova consideră că nu există temei pentru recunoaşterea rezultatelor alegerilor noului şef al statului ucrainean.”

PCRM A DECLARAT IMPOSIBILĂ RECUNOAŞTEREA REZULTATELOR ALEGERILOR PREZIDENŢIALE DIN UCRAINA

Vineri, 26 Noiembrie 2004 - 12:34:00

INTERLIC

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a remis agenţiei INTERLIC spre difuzare declaraţia Comitetului Executiv al formaţiunii în care se arată: "Comitetul Executiv al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă solidaritatea cu poziţia Partidului Comunist din Ucraina în aprecierea alegerii preşedintelui Ucrainei din 21 noiembrie 2004.

Noi considerăm pe deplin justificată poziţia prim-secretarului Partidului Comunist din Ucraina, Piotr Simonenko, care se rezuma la imposibilitatea recunoaşterii rezultatelor scrutinului prezidenţial. Falsificările în masă şi încălcările, a căror existenţă este greu de contestat, într-adevăr reprezintă un impediment serios în recunoaşterea oricăruia din liderii cursei prezidenţiale în calitate de reprezentant plenipotenţiar al întregului popor ucrainean.

În atitudinea sa faţă de rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina, partidul Comuniştilor din Republica Moldova în primul rând ţine cont de criteriile democraţiei, echităţii, respectului faţă de opinia alegătorilor.

Fără respectarea acestor criterii orice proces electoral devine farsă, generează neîncredere justificată faţă de putere şi conduce la rezistenţă civică.

Suntem ferm convinşi că poporul frăţesc al Ucrainei îşi va întoarce dreptul la exprimare liberă şi democratică a opţiunilor, precum şi atitudinea corecta faţă de statalitatea sa.”

Amintim că deputaţii fracţiunii PCRM, care deţin majoritatea absolută de locuri în Parlamentul republicii (71 de mandate din 101), au refuzat anterior facă o declaraţie pe marginea alegerilor prezidenţiale din Ucraina. Ei au anunţat că nu se vor amesteca în treburile interne ale statului vecin. Iniţiativa de a semna o declaraţie privind alegerile din Ucraina aparţine deputaţilor parlamentari din fracţiunea Partidului Popular Creştin Democrat.

 

24-25.11.04

Prima aparitie publica a noului ambasador rus la Chisinau s-a soldat cu un scandal diplomatic. Probabil ca Putin crede ca pentru Moldova este bun chiar si un diplomat-tractorist. (vezi comentariul J.M.)

 

AMBASADORUL RUS LA CHIŞINĂU A AVERTIZAT REPUBLICA MOLDOVA

CĂ AR PUTEA RĂMÂNE DOAR CU VISUL LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Miercuri, 24 Noiembrie 2004 16:36:00

BASA-PRESS

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Nikolai Reabov, a avertizat Republica Moldova că ar putea să rămână doar cu visul la Uniunea Europeană în cazul în care va renunţa la orientarea spre Rusia şi CSI.

"În ultimul timp se vorbeşte tot mai mult despre integrarea europeană a Republicii Moldova. /.../ Noi avem o atitudine inţelegătoare faţă de alegerea făcută de conducerea şi de poporul Republicii Moldova privind viitorul său şi, totodata, considerăm că această perspectivă istorică nu trebuie în nici un caz să eclipseze realităţile zilei de astăzi. Iar ziua de astăzi se carcterizează prin relaţii serioase şi complexe cu Rusia şi cu alte state din CSI. Dacă aceste relaţii vor fi reduse, poate fi pierdută şi vrabia din mâna şi cioara de pe gard. Şi se va visa doar la ea", a spus Reabov.

Pe de alta parte, el a subliniat că Republica Moldova ar putea să aiba relaţii bune şi cu Occidentul, dar şi cu Rusia.

Nu trebuie să uitam că şi Rusia face din Europa, a spus Reabov.

În alt context, diplomatul rus s-a arătat nemulţumit de declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin care a afirmat, anterior, că trupele de menţinere a păcii din Transnsitria sunt ineficiente. Potrivit lui Reabov, eficienţa trupelor ruse de menţinere apăcii este probată de faptul că, după încetarea războiului, în regiunea nistreană nu au mai avut loc incidente armate, spre deosebire de Balcani, unde sunt dislocate căştile albastre străine.

Reabov a negat afirmaţiile unor politicieni de la Chişinău că ar exista un coflict între Rusia şi R.Moldova din cauza Transnsitriei. Aceste afirmaţii nu au nici o bază, întrucât există conflcitul transnitrean, iar Rusia este stat garant în acest conflict şi are scopul de a media acest conflict şi nu de a susţinua părtinitor una din părţi, a sublniat Reabov.

Anterior, preşedintele Vladimir Voronin a declarat că autorităţile moldovene nu vor mai negocia cu administraţia transnsitreană, ci doar "cu cei cărora Tiraspolul li se supune", sugerând că este vorba de Rusia şi Ucraina.

Rusia ne somează deschis

Diana LUNGU

Moldova Suverana , 25 noiembrie 2004

Rusia a mai demonstrat încă o dată că preferă tacticile totalitare în relaţiile bilaterale şi cele internaţionale. Ieri, Nikolai Reabov, noul ambasador al Federaţiei Ruse în ţara noastră, a declarat ostentativ, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia nu intenţionează se semneze Declaraţia de Stabilitate şi Securitate pentru Moldova, iniţiativă lansată de şeful statului în vara curentă şi susţinută de SUA, UE şi România, semnarea documentului fiind preconizată la reuniunea de sfîrşit de an a OSCE, la începutul lunii decembrie, la Sofia.

„Rusia a examinat Pactul de Securitate şi Stabilitate pentru Moldova şi a transmis conducerii de la Chişinău propriul proiect al Pactului la scurt timp după ce a fost lansată iniţiativa, însă guvernarea Moldovei nu a răspuns la apelul nostru, deşi acesta conţinea principii concrete pentru soluţionarea problemei de pe Nistru şi ar fi putut deveni un acord final de reglementare a diferendului. Întrucît conducerea de la Chişinău a respins propunerile noastre şi le-a preferat pe cele ale SUA şi UE, care sînt doar nişte principii generale, noi am retras propunerile noastre şi nu vom mai examina Declaraţia de Stabilitate şi Securitate”. Astfel, oficialul rus a pus capăt la toate speculaţiile despre „bunele intenţii” ale Rusiei de a contribui la soluţionarea conflictului nistrean în baza intereselor populaţiei majoritare a ţării. Reabov a spus clar şi răspicat că Rusiei nu-i convine o asemenea atitudine, adică, încercarea reglementării diferendului cu sprijinul actorilor internaţionali şi în contradicţie cu poftele Kremlinului.

În acelaşi timp, întrebat despre răcirea relaţiilor bilaterale moldo-ruseşti, oficialul rus a spus că toate întrevederile pe care le-a avut cu oficialii de la Chişinău au decurs constructiv, dialogul politic este foarte intens, iar conducerea de la Moscova colaborează cu conducerea aleasă de către popor.

„Nu putem înţelege afirmaţiile oficialilor moldoveni despre eşecul consultărilor de la Varna. Noi considerăm că întîlnirea de la Varna a constituit un pas pozitiv în reluarea negocierilor care înregistrează o pauză îndelungată”, a mai afirmat ambasadorul rus.

„În Transnistria există un conflict real şi nici SUA, nici România nu sînt garanţi în procesul de reglementare a acestui conflict, ci Rusia, de aceea noi avem obligaţia de a menţine dialogul cu Transnistria. Deşi Transnistria s-a adresat de nenumărate ori conducerii de la Kremlin să accepte acest teritoriu ca parte componentă a Federaţiei Ruse, noi recunoaştem integritatea teritorială a Moldovei, iar Transnistria ca parte componentă a Moldovei, a subliniat Reabov.

Oficialul rus a mai anunţat că ministrul rus de Externe va vizita Moldova, însă nu a precizat cînd va avea loc această vizită, dar a spus că ea nu trebuie să fie una doar de dragul protocolului, ci este necesar să avem un conţinut bun pentru discuţii.

Problema şcolilor e doar o simplă speculaţie

Oficialul rus a mai accentuat că „problema şcolilor moldoveneşti din Transnistria este o simplă speculaţie, întrucît copiii în prezent învaţă şi învaţă după care programe doresc şi în şcolile în care doresc, iar acei care nu studiază o fac din propria dorinţă”. „Copiii din Transnistria au fost utilizaţi în scopuri politice atît de către Tiraspol, cît de Chişinău. Jurnaliştii mai bine ar trebui să se întrebe cîţi copii rămîn neşcolarizaţi în întreaga ţară”, astfel, a simplificat diplomatul Rusiei atacurile regimului criminal al lui Smirnov asupra copiilor, profesorilor şi părinţilor care au încercat să-şi apere dreptul la învăţătură în propria ţară.

Lucrurile nu se vor termina cu bine

Diplomatul rus a atenţionat că cei care vor încerca să-şi joace cărţile după hotărîrea CEDO în cazul grupului Ilaşcu, care a recunoscut agresiunea militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova, vor intra în conflict direct cu Federaţia Rusă. „Hotărîrea CEDO a fost una greşită, însă noi ne-am îndeplinit partea noastră de obligaţiuni. Eliberarea celorlalţi deţinuţi din „grupul Ilaşcu” trebuie rezolvată de către Moldova”, a afirmat Reabov. El a continuat să ameninţe direct conducerea Moldovei, dacă aceasta nu-şi va revizui declaraţiile anterioare. Ambasadorul Rusiei a făcut aluzie transparentă la declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin şi ale premierului Vasile Tarlev, care au anunţat în vara curentă că Moldova nu va mai negocia cu aşa-zişii liderii de la Tiraspol, ci cu acei care stau în spatele regimului criminal: Rusia şi Ucraina. Reabov a atenţionat că Republica Moldova se află în conflict cu Transnistria, dar nu cu Rusia şi dacă se va mai încerca de a transfera vina în cîrca Federaţiei Ruse, „toate acestea nu se vor termina cu bine”.

Blocadă economică Chişinăului pentru nesupunere

Rusia, prin intermediul emisarului său la Chişinău, a mai acuzat Republica Moldova de practicarea protecţionismului în raporturile economice bilaterale şi a atenţionat că Rusia, la rîndul său, dacă ar aplica asemenea acţiuni unilaterale s-ar înrăutăţi considerabil cooperarea economică dintre statele noastre. Reabov a precizat că acţiunile Moldovei se referă la majorarea cu 15 la sută a taxelor vamale pentru importul unui şir de produse cosmetice, lactate etc. şi majorarea accizelor pentru importul unor produse alcoolice, pentru statele care nu sînt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. „În realitate aceste acţiuni sînt adresate doar Federaţiei Ruse şi Ucrainei şi acestea vor face nerentabil exportul produselor noastre către Moldova, deoarece preţurile la produsele respective vor creşte aproape de două ori”, a apreciat ambasadorul. „Este un lucru cunoscut că Moldova înregistrează o balanţă economică pozitivă de 20 la sută în relaţiile sale cu Federaţia Rusă, iar în relaţiile cu alte ţări această balanţă este negativă. Prin tranzacţiile sale economice Rusia a investit în Moldova cca 700 mln dolari, dintre care 200 în Transnistria, noi însă apreciem aceste date drept un business comun. Capitalul rusesc se manifestă prin investiţii directe în Moldova, iar pînă în prezent acestea se estimează la 170 mln de dolari”, a subliniat Nikolai Reabov. El a mai accentuat că tensionarea relaţiilor Chişinăului cu Tiraspolul a dus la apariţia unor tendinţe negative în relaţiile economice bilaterale dintre Moldova şi Federaţia Rusă.

Practic, Rusia a ameninţat cu blocadă economică ţara noastră dacă conducerea de la Chişinău nu va va ceda în faţa poftelor imperialiste ale „fratelui” mai mare de la Est. Emisarul rus a reamintit despre datoriile Moldovei, care se ridică la 122 mln de dolari, fără a include datoriile la gaze care sînt calculate aparte şi a mai spus că Rusia este dispusă să restructureze aceste datorii pe un termen de 15 ani. Reabov a evitat însă să precizeze care va fi preţul cerut Moldovei pentru restructurarea acestor datorii.

Rusia nu i-a dat dreptul OSCE facă declaraţii

Şeful diplomaţiei ruseşti la Chişinău a mai opinat că declaraţiile lui William Hill, şeful misiunii OSCE la Chişinău, despre necesitatea de a înlocui forţele ruseşti de menţinere a păcii din Transnistria cu forţe pacificatoare internaţionale nu au suport, deoarece aceste forţe îşi îndeplinesc atribuţiile lor în baza mandatului pe care îl au în regiune, iar dacă îşi vor depăşi atribuţiile sau nu le vor îndeplini adecvat Rusia „va manifesta îngrijorare”. „Rusia a fost ţară fondatoare a OSCE şi este principalul finanţator al acestei organizaţii şi noi nu i-am dat dreptul OSCE să emită declaraţii de acest gen”, a accentuat reprezentantul rus. În ajun, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre lipsa de credibilitate faţă de OSCE, iar anterior a propus reformarea acestei instituţii.

Nu ne amestecăm în treburile interne ale altor state

Întrebat despre o eventuală confruntare a intereselor Occidentului şi Rusiei în alegerile din 2005 din Moldova după modelul ucrainean, Reabov a spus că alegerile din Ucraina şi cele din Moldova nu pot fi similare. „Linia de integrare europeană care este promovată de Chişinău este greşit interpretată de către presă, care speculează pe seama unor contradicţii dintre aspiraţiile europene ale Moldovei şi buna colaborare cu Rusia”, a afirmat ambasadorul Reabov. Oficialul rus a sugerat, de altfel, că realitatea demonstrează în prezent că relaţiile Moldovei depind de Rusia, iar o politică greşită ar putea conduce la aceea că Moldova „ar putea pierde şi cioara din mînă şi vrabia de pe gard”. Referindu-se la o eventuală implicare a Kremlinului în favoarea unor forţe politice de la Chişinău în campania electorală din 2005, oficialul rus a afirmat „cu toată responsabilitatea” că Rusia nu se implică în treburile interne ale altor state. El a negat orice prezenţă a specialiştilor ruşi în tehnologii politice în Moldova. Afirmaţiile diplomatului rus survin pe fundalul unei campanii deschise a însuşi preşedintelui rus Vladimir Putin în favoarea actualului premier ucrainean Viktor Ianukovici şi în detrimentul liderului opoziţiei Viktor Iuşcenko în lupta pentru fotoliul de preşedinte al Ucrainei.

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA CHEAMĂ AMBASADORULUI FEDERAŢIEI RUSE LA RESPECTAREA ETICHETEI DIPLOMATICE

Joi, 25 Noiembrie 2004 - 18:51:00

 Interlic

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova îşi exprimă nedumerirea în legătură cu declaraţiile Ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova făcute publice cu ocazia conferinţei de presă susţinute la 24 noiembrie curent care nu se înscriu în rigorile consacrate ale eticii diplomatice, informează agenţia INTERLIC, citînd serviciul de presă al MAE din Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova cheamă la respectarea etichetei diplomatice şi a normelor ce reglementează raporturile dintre state instituţionalizate de Convenţia de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice, în spiritul bunei credinţe şi a principiilor de drept internaţional

 

 

19.11.04

Politicienii ucraineni propun aderarea Transnistriei la Ucraina prin rezilierea deciziei Sovietului Suprem al URSS din 2 august 1940. «Jurnalul Mioritic» sustine fierbinte aceasta initiativa, deoarece anume prin acele decizii  a avut loc transmiterea voluntarista a Bucovinei de Nord si Basarabiei de Sud de la RSSM catre RSSU. 

 (vezi comentariul nostru)

POLITICIENII UCRAINENI PROPUN CA TRANSNISTRIA

SĂ ADERE LA UCRAINA ÎN CALITATE DE AUTONOMIE

Joi, 19 August 2004 - 15:18:00

INTERLIC

Ziarul transnistrean “Novîi dnestrovskii kurier” a publicat ieri proiectul de Memorandum privind reglementarea problemei transnistrene, în baza cărui a fost pusă ideea privind aderarea Transnistriei la Ucraina, cu dreptul de autonomie.

După cum transmite corespondentul agenţiei INTERLIC de la Tiraspol, în preambulul redacţional se comunică că documentul, elaborat de Centrul de Iniţiative Strategice, a fost adus la Tiraspol de către preşedintele Comitetului Central al Sindicatelor Independente ale militarilor şi colaboratorilor structurilor de drept al Ucrainei Vadim Mahniţki.

Ziarul însă şi-a exprimat presupunerea că textul Memorandumului a fost semnat de oamenii din anturajul lui Viktor Iuşcenko şi liderul Partidului “Novaia sila” Iuri Zbitnev.

Potrivit ideii autorilor proiectului, Moldova, Ucraina, Rusia şi Transnistria urmează să recunoască drept nelegitimă decizia Sovietului Suprem al URSS din 2 august 1940 privind formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti pe calea alipirii la Basarabia a unei părţi a RSSA Moldoveneşti, care în prezent constituie teritoriul Republicii Nistrene Moldoveneşti”.

Memorandumul presupune crearea Republicii Nistrene Autonome (RNA) în calitate de unitate de stat în componenţa Ucrainei. Decizia “Cu privire la readucerea Transnistriei în componenţa Ucrainei” trebuie să fie adoptată în cadrul unui referendum, desfăşurat separat pe teritoriul Transnistriei şi Ucrainei, cu invitarea observatorilor internaţionali.

Documentul prevede că RNA va avea propriul Soviet Suprem, Prim-ministru, Guvern, Constituţie, legislaţie, buget, sistem fiscal, simbolică de stat şi alte atribute. Limba de stat va fi limba ucraineană, limbi oficiale – rusă şi moldovenească.

În cazul în care la referendum va fi adoptată o decizie pozitivă privind “readucerea Transnistriei în componenţa Ucrainei” cu consimţămîntul părţilor, iniţiatorii proiectului consideră drept necesar de a institui o “perioadă de tranziţie”. Pe parcursul acestei perioade trebuie să fie efectuată “demilitarizarea integrală” a regiunii: introducerea pe teritoriul autonomiei a contingentului de pacificare al Ucrainei, dizolvarea tuturor unităţilor şi formaţiunilor înarmate, în afară de cele care asigură ordinea publică; retragerea treptată a altor forţe de menţinere a păcii.

 

Aproape 40 la suta din respondentii unui sondaj de opinie

se declara gata sa voteze partidul comunistilor

39,8% din respondentii unui sondaj de opinie, facut public marti, se declara gata sa voteze Partidul Comunistilor, daca alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare. Sondajul, intitulat "Barometrul de opinie publica", a fost realizat de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC Chisinau, la solicitarea Institutului de Politici Publice.

Procentajul celor care sunt gata sa voteze PC este, practic, neschimbat in comparatie cu luna mai 2004.

Potrivit sondajului, cu Alianta "Moldova Nostra" sunt gata sa voteze 9,5% din respondenti (mai 2004 - 4,1%); cu Partidul Popular Crestin Democrat 7,5% (mai 2004 - 5,1%); cu Partidul Democrat 2,3% (mai 2004 - 2,5%); cu Partidul Social Liberal 1,5% (mai 2004 - 1,9%). 36% nu stiu cu cine ar vota, nu ar vota cu nici un partid sau nu au dorit sa raspunda.

Printre respondentii cu optiuni clar exprimate, primul loc il detine PC cu 62,1% (mai 2004 - 67,6%). Apoi urmeaza AMN cu 14,9% (mai 2004 - 6,9%); PPCD cu 11,7% (mai 2004 - 8,6); PD cu 3,6% (mai 2004 - 4,2%); PSL cu 2,3% (mai 2004 - 3,2%).

Cea mai populara personalitate politica ramane in continuare presedintele Vladimir Voronin. 31,8% afirma ca au incredere in el. Voronin este urmat de Serafim Urechean - 5,8%; Vasile Tarlev - 4,9%; Iurie Rosca - 3,8%; Oazu Nantoi - 2,0%; Dumitru Braghis - 1,3%; Eugenia Ostapciuc - 1,2%. 22,8 au declarat ca nu au incredere in nimeni, iar 24,8 nu au stiut sau nu au dorit sa raspunda.

Viorel Cibotaru, expert la IPP, a declarat ca sondajele realizate in ultimii ani arata ca primavara ratingul partidelor de opozitie scade, iar cel al comunistilor creste, si, invers, toamna ratingul opozitiei creste, iar al comunistilor scade. "In opinia mea, acest fenoment este dictat de faptul ca toamna se intorc acasa muncitorii sezonieri care lucreaza in strainatate si multi dintre care simpatizeaza opozitia, iar primavara acestia pleaca din nou in strainatate", a spus Cibotaru.

Sondajul a fost efectuat in perioada 26 octombrie - 10 noiembrie 2004, pe un esantion de 1446 persoane din 81 de localitati (fara Transnistria). Potrivit realizatorilor, marja de eroare a sondajului este de 2,6%.

16 noiembrie 2004 = BASA-PRESS

 

 

Voronin îşi face capital electoral pe banii japonezilor

Nicolae Roibu

 

Luni, 8 noiembrie, la Chişinău, în cadrul Proiectului moldo-japonez 2KR, unor producători agricoli le-au fost distribuite 82 de tractoare de marca "Kubota". Fabricate de Concernul nipon "Mitsubishi", tractoarele sunt cele mai performante unităţi tehnice agricole ajunse în premieră în R. Moldova. Ele au puterea de tracţiune de 105 cai-putere şi sunt echipate cu pluguri reversibile, cu trei tupiţe şi combinatoare pentru efectuarea concomitentă a trei operaţii agrotehnice. Preţul unui tractor este de 28 mii USD. Însă, în conformitate cu condiţiile de leasing ale proiectului, producătorii agricoli au achitat doar 40 la sută din cost, celelalte 60 la sută urmând să fie achitate eşalonat pe parcursul a patru ani. Tehnica modernă a fost procurată din mijloacele tranşei a patra a grantului acordat de Japonia în conformitate cu acordul semnat la 11 martie a.c. între guvernul moldovenesc şi cel nipon, costul total al acesteia fiind de 2,3 mln. USD. Amintim că, prin intermediul Proiectului 2KR, până în prezent, în republică au fost distribuite 80 de combine "SAMPO", peste 40 de tractoare engleze "Massey Ferguson" şi 21 de tractoare italiene "Landini". Totodată, din contul mijloacelor financiare acumulate în "Fondul Partener-2KR" au fost procurate 815 tractoare MTZ-82, 50 de stropitori pentru protecţia viilor şi livezilor, precum şi 20 de sisteme de irigare "Bauer". Graţie acestui proiect şi Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli "UniAgroProtect", până în prezent au fost create 40 de centre prestatoare de servicii mecanizate.

La ceremonia de inaugurare a participat ambasadorul nipon în R. Moldova cu sediul la Kiev , Kishikiro Amae, care a asigurat asistenţa că guvernul Japoniei va continua să acorde credite nerambursabile R. Moldova. S-a prezentat şi preşedintele Voronin, care le-a înmânat fermierilor primele cinci numere de înmatriculare a tractoarelor. Seara, televiziunea lui Teleşcu a difuzat pe larg acest eveniment, atribuindu-i conducerii statului (cu banii guvernului nipon şi cu contribuţia Proiectului 2KR -n.r.) rolul de salvator al agriculturii. Ba mai mult: în cadrul ceremoniei, preşedintele Voronin a ţinut să le demonstreze ţăranilor cum se conduce un tractor japonez. Cu chiu, cu vai, a pornit motorul, dar "calul de fier" nu se urnea din loc. Fireşte, asta nu înseamnă că tehnica japoneză nu-i bună. De vină o fi fost Voronin, tractoristul...

TIMPUL , NR.162, 12 NOIEMBRIE 2004

 

 

Banca Mondiala a recomandat Guvernului de la Chisinau sa-si rectifice politicile curente

Directorii executivi ai Bancii Mondiale sunt ingrigorati de "cateva domenii critice in cadrul carora politicile curente nu corespund celor articulate in SCERS".

Intr-un comunicat de presa difuzat de Banca Mondiala se mentioneaza ca "progresul lent in implementarea reformelor structurale, gradul sporit al interventiilor guvernamentale in activitatea economica si lipsa durabilitatii pe termen mediu a cadrului fiscal limiteaza domeniul de actiune pentru asistenta oferita de AID in conditii preferentiale".

Consiliul de directori ai BM a recomandat "cu insistenta autoritatilor sa rectifice aceste actiuni in materie de politici, in special in ceea ce priveste monopolurile de stat, eliberarea licentelor si cadrul reglementator, consolidarea funciara si subventiile in agricultura, reforma pensiilor si privatizarea".

In comunicatul BM se mai spune ca Consiliul "a accentuat necesitatea ca autoritatile sa demonstreze o experienta pozitiva de implementare si au incurajat autoritatile din Moldova sa continue implicarea partilor interesate si a societatii civile in implementarea, monitorizarea si evaluarea SCERS".

Aceste recomandari, BM le-a facut dupa ce Consiliul director al Bancii Mondiale a discutat Strategia Moldovei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS) si Nota consultativa comuna a Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare (AID) si a Fondului Monetar International (FMI) privind SCERS.

AID este o institutie de creditare preferentiala din cadrul Bancii Mondiale, care ofera sprijin esential in contextul misiunii Bancii de reducere a saraciei. Asistenta AID este centrata asupra celor mai sarace tari, cu un venit pe locuitor mai mic de 885 dolari SUA, carora le ofera granturi si imprumuturi fara dobanda.

Potrivit comunicatului, BM este "in asteptarea discutiilor Consiliului din decembrie 2004 privind urmatoarea Strategie de asistenta a Bancii Mondiale pentru Moldova, care va determina sprijinul necesar in domeniile selectate pentru a contribui la implementarea eficienta a SCERS".

Solicitat de REPORTER.MD, analistul economic independent, Igor Botan a declarat ca recentele recomandari reproduc, de fapt, constatarile formulate acum doua saptamani de noul director regional al BM pentru Ucraina, Belarus si Moldova, Paul Bermingham.

"Principala problema este ca incapacitatea sau nedorinta de a continua reformele structurale, precum si alte probleme indicate in recomandari nu permit investirea fluxului de bani ce vin din partea cetatenilor moldoveni aflati la munci peste hotare. Din acest punct de vedere cresterea economica nu este perceputa ca una durabila", a precizat Botan.

SCERS este un document de politici economice si actiuni ce urmeaza sa fie implementate in 2004-2006 pentru a realiza o crestere economica durabila si reducerea saraciei. Dupa 3 ani de la implementare, SCERS ar urma sa fie actualizata. 12.11.04 = REPORTER.MD

BANCA MONDIALĂ SUSŢINE STRATEGIA REPUBLICI MOLDOVA

DE CREŞTERE ECONOMICĂ ŞI REDUCERE A SĂRĂCIEI

Consiliul director al Băncii Mondiale a discutat, joi, 11 noiembrie, Strategia Republicii Moldova de Creştere Economică Reducere a Sărăciei (SCERS) şi Nota consultativă comună a Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Fondului Montar Internaţional, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Guvernul de la Chişinău a adoptat SCERS pentru anii 2004-2006 la 19 mai 2004 şi a prezentat acest document FMI şi Băncii Mondiale în iunie acelaşi an.

Consiliul director al Băncii a susţinut SCERS şi a recunoscut că strategia propusă, bazată pe un studiu amplu al sărăciei şi experienţei obţinute în procesul tranziţiei, este cuprinzător şi poate genera pe parcurs o creştere economică şi reducere a sărăciei.

"SCERS a fost elaborată prin intermediul unui proces participativ vast, care a implicat părţile interesate şi societatea civilă la toate nivelurile," a menţionat Paul Bermingham, director regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Belarus şi Moldova. "Banca Mondială este gata să susţină Guvernul în consolidarea SCERS pe parcursul implementării, astfel încât aceasta să devină un cadru eficient şi credibil pentru reducerea sărăciei. De asemenea, suntem în aşteptarea discuţiilor Consiliului din decembrie 2004 privind următoarea Strategie de asistenţă a Băncii Mondiale pentru Moldova, care va determina sprijinul necesar în domeniile selectate pentru a contribui la implementarea eficientă a SCERS," a adăugat Bermingham.

Pe de altă parte, directorii executivi şi-au arătat îngrijorarea în legătură cu faptul că în câteva domenii critice politicile curente nu corespund celor stipulate în SCERS. Astfel, progresele în implementarea reformelor structurale este lent, gradul intervenţiilor guvernamentale în activitatea economică este sporit, iar cadrul fiscal pe termen mediu nu este durabil. Directorii au menţionat că aceste probleme limitează domeniul de acţiune pentru asistenţa oferită de AID in condiţii preferenţiale

Consiliul a recomandat cu insistenţă autorităţilor să rectifice aceste acţiuni în materie de politici, în special în ceea ce priveşte monopolurile de stat, eliberarea licenţelor şi cadrul reglementator, consolidarea funciară şi subvenţiile în agricultură, reforma pensiilor şi privatizarea. Consiliul a accentuat necesitatea ca autorităţile să demonstreze o experienţă pozitivă de implementare şi au încurajat autorităţile din Moldova să continue implicarea părţilor interesate şi a societăţii civile în implementarea, monitorizarea şi evaluarea SCERS.

SCERS este un document de politici economice şi acţiuni ce urmează să fie implementate în 2004-2006 pentru a realiza o creştere economică durabilă şi reducerea sărăciei. Documentul prevede, în particular, reducerea în jumătate, până în anul 2015, a numărului de oameni cu venituri zilnice sub 2,15 dolari, de la 39,8% în anul 2002 până la 18,0% în 2015. Circa 60 la sută din fondurile necesare pentru realizarea acţiunilor SCERS, cheltuieli evaluate la 9,2 miliarde lei, urmează să fie acoperite din credite şi finanţări nerambursabile externe.

12.11.04 = BASA-PRESS

 

Presedintele Curtii Supreme de Justitie a infirmat acuzatiile de limitare a independentei puterii judecatoresti

 

Presedintele Curtii Supreme de Justitie (CSJ), Valeria Sterbet, a respins, vineri, intr-o conferinta de presa, acuzatiile aduse, in ultimul timp, de opozitie, societatea civila si mass-media referitor la limitarea independentei puterii judecatoresti in Republica Moldova.

Sterbet a negat ca judecatorii ar primi indicatii de la oficialitati in cazul proceselor importante, in special atunci cand e vorba de sume mari de bani.

Ea a mai spus ca "CSJ este abilitata prin lege sa acorde indicatii si sa ofere propuneri cu privire la aplicarea corecta a legislatiei". "Aceasta nu inseamna, insa ca ii invatam pe judecatori ce decizii sa ia in anumite cazuri concrete", a subliniat Sterbet.

Acum doua saptamani, fostul deputat comunist Alexandru Ciugureanu, a declarat ca parlamentari comunisti ar exercita lobby la numirea unor judecatori corupti. Ciugureanu a declarat ca organele de drept si cele judecatoresti din Republica Moldova sunt grav afectate de coruptie, fapt ce reprezinta, in opinia sa, un esec al partidului de guvernamant care a declarat lupta cu coruptia drept una din prioritatile sale. "In Curtea Suprema de Justitie s-a instituit o practica necunoscuta pana acum si nelegitima, cand in ajunul examinari anumitor dosare, presedintele CSJ invita membrii instantei, indicandu-le modul de solutionare a cauzei", a subliniat Ciugureanu.

5 noiembrie 2004 = BASA-PRESS

 

Ðåôîðìà ñóäåáíîé ñèñòåìû çàâåðøèëàñü â öåëîì óñïåøíî –

 Âàëåðèÿ Øòåðáåö

Ðåôîðìà ñóäåáíîé ñèñòåìû, ñòàðòîâàâøàÿ â Ìîëäîâå â 1994 ã, çàâåðøèëàñü â öåëîì óñïåøíî, - ñ÷èòàåò ïðåäñåäàòåëü Âûñøåé ñóäåáíîé ïàëàòû Âàëåðèÿ Øòåðáåö.

Êàê ïåðåäàåò "ÈÍÔÎÒÀÃ", â ïÿòíèöó íà ïðåññ-êîíôåðåíöèè îíà ñêàçàëà, ÷òî èçìåíåíèÿ áûëè ïðîâåäåíû îïåðàòèâíî è çàðóáåæíûå ýêñïåðòû, êîòîðûå èçó÷àëè õîä è èòîãè ðåôîðìû çàêîíîäàòåëüñòâà, äàëè ïîëîæèòåëüíîå çàêëþ÷åíèå.

"Ìîëäîâà âçÿëà íà ñåáÿ ðÿä îáÿçàòåëüñòâ ïåðåä ìåæäóíàðîäíûìè ñòðóêòóðàìè, ñðåäè êîòîðûõ è ïðèâåäåíèå ñóäåáíîé ñèñòåìû â ñîîòâåòñòâèå ñ ìåæäóíàðîäíûìè òðåáîâàíèÿìè. Ó íàñ áûëî íå òàê ìíîãî âðåìåíè, ê òîìó æå íå áûëî âîçìîæíîñòè ïðîéòè ñîîòâåòñòâóþùóþ ïîäãîòîâêó", - îòìåòèëà Øòåðáåö.

Ïî åå ñëîâàì, ñïåöèàëèñòû, êîòîðûå çàíèìàëèñü ðåôîðìèðîâàíèåì, èçó÷àëè íîâûå òðåáîâàíèÿ â õîäå ðàáîòû, ïîýòîìó íå èñêëþ÷åíî, ÷òî áûëè äîïóùåíû íåêîòîðûå ïîãðåøíîñòè.

"Â åâðîïåéñêèõ ñòðàíàõ íà ðàçðàáîòêó çàêîíîäàòåëüíûõ àêòîâ óõîäèò ìíîãî âðåìåíè, êðîìå òîãî, íà èõ óñâîåíèå è âíåäðåíèå òðåáóåòñÿ îêîëî ïÿòè ëåò.

 Ìîëäîâå íà ýòî óøëî âäâîå ìåíüøå. Íî ó íàñ íå áûëî äðóãîãî âûõîäà, òàê êàê ãîñóäàðñòâî äîëæíî âûïîëíÿòü ñâîè îáÿçàòåëüñòâà", - îòìåòèëà Øòåðáåö.

Îíà ïîä÷åðêíóëà, ÷òî ñïåöèàëèñòû èç Ãîëëàíäèè ïðîÿâèëè èíòåðåñ ê òàêèì áûñòðûì òåìïàì ðåôîðìèðîâàíèÿ ñóäåáíîé ñèñòåìû â Ìîëäîâå, è âûðàçèëè ãîòîâíîñòü èçó÷èòü ìîëäàâñêèé îïûò.

06.11.2004 = ÈÍÔÎÒÀÃ

 

Marta de Castello Branco: “Mingea continue sa se afle in terenul Guvernului”

 

Fondul Monetar International (FMI) nu a ajuns deocamdata la un consens cu autoritatile Moldovei referitor la data inceperii negocierilor asupra noului program de finantare. Seful misiunii FMI, Marta de Castello Branco a declarat in finalul vizitei la Chisinau, ca autoritatile trebuie sa demonstreze actiuni reale de trecere de la o economie bazata pe consum la una investitionala.

Oficialul FMI a mentionat astazi (miercuri) intr-o conferinta de presa ca economia republicii a inregistrat pe parcursul ultimului an o crestere evidenta, insa, ca si in anii precedenti, progresul s-a bazat pe consumul alimentat de transferurile banesti ale cetatenilor R. Moldova care muncesc peste hotare.

Potrivit datelor facute publice in cadrul conferintei, Moldova ocupa primul loc dupa ponderea in economie a transferurilor banesti de peste hotare. Volumul acestora alcatuiesc 25 la suta din Produsul Intern Brut. “Suntem ingrijorati de calitatea cresterii economice pentru ca nu exista semnale clare care ar demonstra un progres stabil. Nu asteptam ca transferurile banesti de peste hotare sa se opreasca. Dimpotriva acestea pot fi benefice, daca ar fi orientate spre deschiderea noilor afaceri. In caz contrar se fac presiuni asupra aprecierii leului, fiind necesara interventia pe piata a Bancii Nationale. Guvernul ar trebui sa fie coerent in politicile sale. Nu se poate miza doar pe transferurile de peste hotare. Moldova ar trebui sa exporte bunuri, nu forta de munca”, a subliniat Marta de Castello Branco.

Potrivit sursei citate, mediul de afaceri al R. Moldova continua sa fie instabil. Reformele structurale sunt implementate intr-un ritm lent, fapt ce determina scaderea nivelului investitiilor directe. Reprezentantul FMI sustine ca Executivul ar trebui sa simplifice procedurile de intrare-iesire a agentilor economici pe piata si sa elimine orice restrictii la export.

Referindu-se la proiectul Legii Bugetului pentru anul viitor, Marta de Castello Branco a mentionat drept pozitiv faptul ca in buget au fost incluse si fondurile extrabugetare. Acest lucru va permite, in opinia reprezentantului FMI, o gestionare mai transparenta a acestora. Totodata, sursa citata afirma ca Guvernul ar trebui sa fie mai precaut la capitolul cheltuieli. “Am remarcat anterior ca pensiile in Moldova erau prea mici. Insa majorarile operate recent nu au fost prevazute in buget, fapt care va crea un decalaj mare de finantare pe viitor”, a spus sursa citata.

Solicitata sa se refere la indicatorii macroeconomici, Marta de Castello Branco a precizat ca mentinerea ratei inflatiei la nivelul de 10 la suta, pronosticat anterior, depinde de capacitatea Bancii Nationale de a steriliza intrarile valutare. “Daca masa monetara va creste cu acelasi ritm, mentinerea nivelului de 10 la suta va fi dificil de realizat”, a conchis oficialul FMI.

Misiunea FMI s-a aflat la Chisinau in perioada 19 octombrie - 3 noiembrie pentru a se documenta asupra evolutiilor economice ale tarii pe parcursul ultimului an. Misiunea va intocmi un raport care va fi prezentat Consiliului de Directori al Fondului la inceputul anului viitor.

3 noiembrie 2004  Info-Prim

 

Numarul moldovenilor plecati la munca in strainatate nu depaseste 600 mii,

sustine Departamentul Statistica si Sociologie

 

Numarul cetatenilor Republicii Moldova plecati la munca in strainatate nu depaseste 600 de mii, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, directorul Departamentului Statistica si Sociologie (DSS), Vitalie Valcov.

Valcov a precizat ca aceasta cifra este aproximativa. Ea fost calculata reiesind din numarul total al populatiei din care a fost scazut numarul copiilor, studentilor, pensionarilor si a persoanelor angajate in campul muncii. Potrivit lui Valcov, cifra exacta a cetatenilor plecati la munca in strainatate va fi stabilita dupa procesarea datelor obtinute in urma recensamantului care s-a desfasurat in R.Moldova intre 5 si 12 octombrie.

Directorul DSS a spus ca recensamantul a cuprins 93,1 la suta din populatia R.Moldova, adica 3 358 906 persoane. Datele prealabile ale recensamantului arata ca 52 la suta din populatia R.Moldova sunt femei, iar 48 la suta barbati. Valcov a precizat ca aceste date nu includ detinutii din penitenciare, militarii in termen si diplomatii acreditati la misiunile R.Moldova in strainatate.

Potrivit sefului DSS, datele finale ale recensamantului vor fi facute publice in 2005.

Potrivit ultimelor evaluari statistice, care se fac anual in baza datelor selectate din registrele administrative, in R.Moldova (fara Transnsitria) locuiesc peste 3,6 milioane persoane.

29 octombrie 2004 = BASA-PRESS

 

Valeria Sterbet respinge acuzatiile lui Alexandru Ciugureanu,

prin care este invinuita de practicarea coruptie si protectionismul

Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Valeria Sterbet, a respins acuzatiile deputatul Alexandru Ciugureanu, ex-membru al Partidului Comunistilor, care a invinuit-o, in cadrul ultimelor doua sedinte ale Legislativului, de practicarea coruptiei si protectionismului.

Solicitata de AP FLUX sa comenteze declaratiile lui Ciugureanu, Sterbet a spus ca, deocamdata, nu poate face comentarii, deoarece stie despre acuzatiile pe care i le-a adus Ciugureanu doar atat cat s-a scris in presa. "Nu am participat la sedintele Parlamentului, in cadrul carora Ciugureanu mi-a adus aceste acuzatii, dat fiind faptul ca ma aflam la Strasbourg, unde am fost invitata sa particip la Conferinta internationala, consacrata bicentenarului Codului Civil al Frantei. Informatiile pe care le-am citit in presa ar putea fi rupte din context. De aceea, am solicitat Parlamentului stenogramele sedintei pe care le vom examina in plenul Consiliului Superior al Magistraturii si, abia dupa aceasta, as putea face unele comentarii. De fapt, nici nu exista temei sa ma apar, deoarece respectivele acuzatii sunt niste vorbe goale. Inainte de a face anumite declaratii, Ciugureanu trebuia sa prezinte probe concrete. Eu, insa, stiu ca el nu detine astfel de probe. Prin aceste declaratii, el insusi s-a discreditat", a subliniat Sterbet.

Reamintim ca, in cadrul ultimelor doua sedinte ale Parlamentului, Ciugureanu a invocat mai multe cazuri de incalcare, de catre Valeria Sterbet, a procedurii de examinare a cazurilor juridice si de presiune asupra judecatorilor, in vederea adoptarii unor decizii juridice ce contravin legislatiei. El a declarat ca, potrivit judecatorilor Curtii Supreme de Justitie, in cadrul acestei institutii s-a constituit "o practica necunoscuta pana acum si absolut nelegitima, cand, in ajunul reexaminarii dosarelor judiciare, presedintele CSJ invita membrii curtii, indicandu-le concret modul de solutionare a acestora". Deputatul a afirmat ca presedintii curtilor de apel si loctiitorii acestora primesc indicatii referitoare la dosare concrete.

"Cand este vorba de un sac de bani sau de o persoana sus pusa, judecatorul ramane in asteptarea indicatiilor de sus", a subliniat Ciugureanu. In cadrul sedintei de joi, 28 octombrie, Ciugureanu a spus ca intentioneaza sa dea publicitatii toate materialele referitoare la cazurile de coruptie si protectionism, practicate de Valeria Sterbet.

29 octombrie 2004 = FLUX

 

A fost lansat proiectul primei retele nationale a televiziunilor independete

 

Posturile de televiziune Telecanal-26 din Chisinau, Albasat TV din Nisporeni, TV Euronova din Ungheni si TV-Prim din Glodeni au convenit sa se afilieze in scopul constituirii unei Retele Unice Nationale Independente de producere si difuzare a emisiunilor TV. Actiunea face parte din proiectul “Euronova Media Grup”.

Astazi (luni), in cadrul unei conferinte de presa, directorul general al proiectul “Euronova Media Grup”, Valeriu Saharneanu, a declarat ca lansarea acestei retele a pornit de la ideea salvarii posturilor TV care sunt pe cale de disparitie, pentru imbunatatirea calitatii parametrilor tehnici, performantei si prezentarea unui produs competitiv de interes public larg pe piata informationala din Moldova.

Sursa citata a subliniat, ca atat difuzorii, cat si producatorul vor ramane structuri ne-inregimentate politic, independente in elaborarea politicii editoriale, se vor conduce de recomandarile Consiliului Coordonator al Audiovizualului, de normele legislatiei nationale si internationale, precum si de principiile de etica profesionala ale jurnalistului.

Dupa cum a mentionat directorul executiv al proiectul “Euronova Media Grup”, Dumitru Amihalachioae, echipa de stiri este practic pregatita pentru inceperea activitatii. Potrivit sursei citate, deja au fost selectati jurnalisti profesionisti cunoscuti, numele carora, insa, nu au fost facute publice. Amihalachioae mai spune ca la moment ramane doar sa fie finalizate lucrarile de reparatie ale studioului, care sunt realizate in proportie de 60 la suta.

Potrivit membrilor afiliati, reteaua “Euronova Media Grup” isi va incepe activitatea aproximativ peste o luna. Studioul central aflat la Chisinau si studiourile locale, unite in retea, vor avea posibilitatea de a produce si de a emite in regim national si local. Emisiunile realizate vor fi transmise catre telespectatori prin reteaua de emitatoare ale posturilor afiliate si vor avea sigla “EuroNova”. Suprafata estimata de acoperire la prima etapa a proiectului este de circa 55% din teritoriul national.

Participantii la proiectul “Euronova Media Grup” fac apel catre posturile locale de televiziune sa se alature Retelei si “sa profite de sansa unui viitor mai bun”.

25 octombrie 2004 = Info-Prim