Arhiva Actualitatii mioritice

 

Decembrie 2004

***

 

24.12.04

GATA CU SPECULATIILE !!!

ALEGERILE PARLAMENTARE VOR AVEA LOC LA 6 MARTIE 2005.

CORRIDA BERBECILOR MIORITICI – MUST GO ONE !!!

 

Alegerile parlamentare vor avea loc la 6 martie 2005

BASA-PRESS 24 decembrie 2004

Legislativul a adoptat astazi hotarirea prin care a fost stabilita data algerilor parlamentare, care vor avea loc la 6 martie 2005.

Maria Postoico, presedintele Comisiei juridice, pentru numiri si imunitati, a declarat ca potrivit Constitutiei si Codului electoral alegerile deputatilor in Parlament se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului Parlamentului, iar data alegerilor parlamentare se stabileste prin hotarirea Legislativului cu cel putin 60 de zile inainte de ziua alegerilor.

"In aceste conditii alegerile parlamentare urmeaza sa aiba loc in intervalul de timp 26 februarie - 26 mai 2005, iar data alegerilor urmeaza a fi stabilita pina la 26 martie acelasi an", a mentionat Postoico.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, in urmatoarele doua zile urmeaza a fi stabilita data cind va incepe inregistrarea candidatilor electorali.

Mandatul actualului Parlament expira la 26 februarie 2005, iar cel al sefului statului - la 7 aprilie 2005.

Comisia Electorala Centrala /CEC/ va aproba si va face public, saptamina viitoare, planul calendaristic de desfasurare a actiunilor in cadrul apropiatei campanii electorale, a relatat pentru MOLDPRES Valentin Vizant, secretar al CEC.

Vizant a mentionat ca, in urmatoarele doua zile, CEC va anunta locul si timpul cind va incepe inregistrarea partidelor, blocurilor electorale si a candidatilor independenti. In aceleasi termene va fi elaborat si regulamentul de depunere a cererilor de catre organizatiile ce intentioneaza sa-si delegheze observatorii la la alegeri.

Printre pasii primordiali de organizare a scrutinului secretarul CEC a mentionat, de asemenea, stabilirea circumscriptiilor electorale, crearea comisiilor electorale de circumscriptie, pregatirea conceptiei de reflectare a campaniei electorale in mass-media si formarea bugetului apropiatelor alegeri.

Astazi, organul legislativ al Republicii Moldova a stabilit data alegerilor parlamentare pe 6 martie 2005. Mandatul actualului Parlament expira la 26 februarie, iar cel al Presedintelui tarii - la 7 aprilie 2005.

In conformitate cu legislatia in vigoare, termenul de inregistrare a concurentilor electorali expira cu 30 de zile inainte de data stabilita a alegerilor. Partidele si blocurile urmeaza sa prezinte la Comisia Electorala Centrala listele si informatia despre candidati, iar candidatii independenti - sa colecteze de la 2500 pina la 3000 de semnaturi ale sustinatorilor lor. Perioada de agitatie electorala va incepe cu 45 de zile inaintea zilei scrutinului.

***

24.12.04

Ziaristul V. Busuioc a castigat la CEDO cazul contra R. Moldova, justitia careia l-a obligat sa plateasca 2250 lei pentru calomnierea unei institutii publice. Ce vor zice, oare, cei de la CEDO, cand vor examina cazul ziarului TIMPUL, pe care (in)justitia moldoveneasca l-a obligat sa plateasca pentru «calomnie» un million de lei amicului puterii si Robin Gud-ului detinatorilor de bonuri de privatizate – Vasile Kirtoka, afacerile caruia cu Skodele nu au avut nici pe departe aceiasi priza la Gurbulea si Mejinschii ca si ambulantele municipale.

 

ÎNCĂ UN CAZ PIERDUT LA CEDO

TIMPUL, 24 DECEMBRIE 2004, NR.174

Cu avioanele ne-am lămurit. Urmează Skodele

În data de 21 decembrie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat o Hotărâre în cazul Busuioc versus R. Moldova. Valeriu Busuioc, ziarist la publicaţia de limbă rusă EXPRESS, a publicat un articol semnat "Micile afaceri ale unui mare aeroport". Articolul viza scandalul privind vânzarea avioanelor moldoveneşti la preţ de dumping şi rolul pe care l-a jucat Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile la această tranzacţie ceţoasă. În calitate de surse pentru acest articol, V. Busuioc a folosit rezultatele investigaţiilor proprii şi materialele Comisiei parlamentare pentru vânzarea avioanelor.

Ca urmare a acestui material, şase angajaţi ai Aeroportului Internaţional Chişinău au acţionat în justiţie ziaristul pentru defăimare. În data de 3 decembrie 1998, Judecătoria sect. Centru (judecător Angela Burduja) l-a penalizat pe ziaristul V. Busuioc, aplicându-i o amendă de 2250 lei pentru defăimare. Trebuie menţionat faptul că în acest caz apelul a fost judecat de faimoşii judecători Zubatâi şi Gavriliţă, renumiţi pentru numeroasele hotărâri de condamnare a presei. În ciuda slabei mediatizări a problemei, Hotărârea CEDO în cazul Busuioc conţine un şir de constatări fundamentale, pe care trebuie să le însuşească magistraţii moldoveni, cum ar fi:

- Dreptul la libertatea de exprimare există nu doar în privinţa unor idei sau informaţii plăcute sau considerate inofensive şi indiferente, ci şi pentru cele care rănesc, şochează sau neliniştesc;

- CEDO este foarte atentă atunci când sunt întreprinse măsuri sau sancţiuni de către autorităţile naţionale, ce pot descuraja participarea presei în dezbateri privind aspecte de interes public legitim;

- Curtea a considerat că ziaristul Busuioc a efectuat o cercetare rezonabilă pentru a stabili dacă vânzarea avioanelor este ilegala şi rolul funcţionarului de stat în tranzacţia respectivă. Curtea a stabilit că concluziile reclamantului trebuie examinate ca o judecată de valoare care dispunea de o bază factologică.

- Curtea a reamintit guvernului de la Chişinău faptul că presa joacă un rol esenţial de "câine de paza" într-o societate democratică. În circumstanţele în care există temei obiectiv de a bănui implicarea funcţionarilor publici într-o vânzare ilegală a proprietăţii publice, presa trebuie să fie liberă, de a face cunoscute informaţii şi idei, iar publicul are dreptul de a primi asemenea informaţii.

- O chestiune remarcată în mod special de Curte se referă la natura şi severitatea sancţiunilor impuse, factori care trebuie luaţi în consideraţie la evaluarea proporţionalităţii imixtiunii în dreptul la libertatea expresiei.

Dacă penalizarea unui ziarist cu 2250 lei a ridicat pentru Curte problema proporţionalităţii şi severităţii sancţiunii, interesant, cum va trata CEDO suma de 1 milion de lei pe care ziarul TIMPUL INFO-MAGAZIN trebuie s-o plătească Companiei "Daac-Hermes"?

(Cronicar)

***

23.12.04

UN STUDIU DE MONITORIZARE DIN NOU CONFIRMA CA AUDIOVIZUALUL PUBLIC ESTE LA CHEREMUL COMUNISTILOR. In toata aceasta stare dezgustatoare de lucruri de la audiovizual, este curioasa doar reactia lui Batog, dresat pentru rolul de Buldog de veghe al intereselor actualei puteri. Cu toate ca din august Batog este hranit din banii nostri publici, dresajul ii face feste si el continua sa nu latre doar la cei care nemijlocit ii baga ciolanul in treuca.

Intrebarea saptamanii : Il considerati pe dl. Batog capabil de un gest similar cu cel al lui Grigore Gorea, sau este irecuperabil pentru societate?

 

Un studiu de monitorizare a programelor "Teleradio-Moldova" constata ca actiunile puterii continua sa fie reflectate in mod excesiv

BASA-PRESS  23 decembrie 2004

Actiunile puterii si ale partidului de guvernamant al comunistilor continua sa fie reflectate excesiv la posturile nationale de radio si televiziune. Aceasta este una din concluziile studiului de monitorizare, pe durata lunii noiembrie, a programelor Companiei "Teleradio Moldova", realizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ). La randul lor, reprezentanti ai Companiei acuza realizatorii acestui studiu de incompetenta si dezinformare.

Nicolae Negru, expert al CIJ, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca "a sporit intrucatva frecventa mediatizarii opozitiei parlamentare, in special a Blocului "Moldova Democrata", la postul national de televiziune, dar frecventa mediatizarii puterii a sporit si mai mult in ambele institutii. In general, se mentine in continuare enorma disproportie intre frecventa mediatizarii opozitiei si frecventa mediatizarii puterii", a spus Negru.

Potrivit lui Negru, atat in emisiunile TV Moldova 1, cat si Radio Moldova, pe parcurul lunii noiembrie si-au gasit reflectarea multe din problemele si evenimentele de interes general, cum ar fi aprobarea bugetului, pregatiea catre sezonul de iarna, dar, in acelasi timp, s-au evitat sau au fost abordate tangential multe teme importate, cum ar fi starea democratiei, preturile, salariile, somajul.

Unul dintre realizatorii studiului, Constantin Marin, decan al Facultatii de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii de Stat, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca "Teleradio-Moldova", in ipostaza de insitutie publica, fortifica segmentul de emisie social-politica si consolideaza prezentele emisiunilor social-politice de opinie din contul restrangerii programelor de stiri.

Potrivit studiului, pe parcursul lunii noiembrie, "Moldova 1" a mediatizat intitutiile puterii centrale si ale celei locale (presedintele, cadrele prezidentiale, primul ministru, parlamentul) in proportie de 46,8 la suta, iar Radio Moldova a sporit prezentele lor cu 6,3 la suta, in raport cu octombrie, cand aceste au intrunit 44,5 la suta. Reprezentantii puterii au avut 975 de aparitii la TV si 3287 de prezente la Radio Moldova. Ceilalti reprezentanti ai opozitiei parlamentatre si partidelor extraparlamentare au avut 22 de aparitii la "Moldova 1" si 56 de aparitii la postul national de radio.

Intr-o declaratie care a fost difuzata joi de catre Sergiu Batog, vicepresedintele Companiei "Teleradio-Moldova" se arata ca si de aceasta data realizatorii studiului au dat dovada de incompetenta, neprofisionalism si dezinformare. "Falsurile care au fost folosite in acest studiu sunt parte a masinariilor electorale sofisticate avand drept un singur scop influientarea electoratului inainte de alegeri", se arata in declaratie.

Cel de-al cincilea studiu, care a fost de fapt ultimul in cadrul proiectului, a fost sustinut financiar de Misiunea OSCE in Republica Moldova, Directia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, Ambasada Olandei, Ambasada Marii Britanii si Ambasada SUA.

***

22.12.04

Miscarea "Ravnopravie" cere conducerii Moldovei "sa inceteze atacurile" asupra Rusiei. Dl. Klimenko si alti cativa indivizi reuniti in Miscarea “Ravnopravie” o fac pe “avocatii diavolului”, aparand pe teritoriul Moldovei interesele unui stat strain si repetand papagaliceste declaratiile lui Reabov si Lavrov. Acum, dupa ce a indeplinit comanda stapanilor, sugeram dlui Klimenko sa revina la sarcinile sale statutare – integrarea populatiei alolingve in societate prin studierea limbii romane, unica cale de a face “ravnopravie” in Tara Moldovei.

 

Miscarea "Ravnopravie" cere conducerii Moldovei "sa inceteze atacurile" asupra conducerii Federatiei Ruse

INFOTAG  22 decembrie 2004

Miscarea social-politica "Ravnopravie" cere autoritatilor centrale ale Republicii Moldova "sa inceteze atacurile nefondate la adresa conducerii Federatiei Ruse". Declaratii in acest sens a facut Valeri Klimenko, liderul miscarii, intr-o conferinta de presa sustinuta astazi la agentia INFOTAG.

Potrivit afirmatiilor sale, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, prin gura ministrului sau de externe, a acuzat Rusia de ocupatie militara a tarii noastre".

Klimenko considera aceasta acuzatie drept "injusta si absolut neintemeiata din punct de vedere al dreptului international".

Liderul miscarii "Ravnopravie" a atras atentia asupra faptului ca prin ocupatie militara dreptul international prevede ocuparea temporara de catre forte straine a teritoriului inamicului, "iar Rusia nu a considerat niciodata Transnistria drept un teritoriu inamic".

El a reamintit ca in ultimii 200 de ani trupele rusesti s-au aflat permanent in Transnistria, cu exceptia perioadei anilor 1941-1944.

"In momentul proclamarii de catre Moldova a independentei, in anul 1992 (!), trupele rusesti se aflau absolut legal pe teritoriul Transnistriei, din punct de vedere al dreptului national si international, si, prin urmare, nu puteau desfasura nici un fel de actiuni cu caracter de ocupatie. Deoarece nu poti ocupa un teritoriu care si asa iti apartine", a declarat Klimenko.

El considera ca conducerea Republicii Moldova "a avut nevoie de acest demers provocator si rautacios, ca sa puna Rusiei in circa intreaga responsabilitate pentru neprofesionalismul sau politic si nepriceperea de a onora promisiunile sale electorale privind solutionarea diferendului transnistrean". "Noi nu putem urmari indiferenti cum presedintele Vladimir Voronin incearca sa certe, sa bage zizanie, sa semene neincredere si vrajba intre popoarele Republicii Moldova si Rusiei. Noi credem ca locuitorii mult chinuitei noastre tari trebuie sa stie: nodul transnistrean a fost legat si mai strins anume de Vladimir Voronin, dar anume Rusia a facut incercari de a-l dezlega", a declarat Klimenko. Potrivit afirmatiilor sale, daca conducerea Moldovei nu va inceta atacurile asupra Rusiei, "intreaga responsabilitate pentru inrautatirea relatiilor moldo-ruse o va purta presedintele Vladimir Voronin, in coalitie cu national-radicalul Iurie Rosca, care a declansat o noua campanie antiruseasca in tara noastra".

***

22.12.04

In urma dezvaluirilor ex-anchetatorului G. Gorea, BMD loveste in forta, cerand intr-o declaratie suspendarea din functii a lui Gurbulea si ceilalti implicati, o ancheta independenta a cazului si initierea procedurilor de destituire a presedintelui tarii. De asemenea BMD cheama functionarii publici sa-si “toarne” sefii, facand publice cazurile cand acestia indeplinesc comenzi politice. «Jurnalul Mioritic» face o contraoferta functionarilor – sa-si publice in pagina noastra Dosarele Rinocerizarii «memoriile» si propriile investigatii legate de coruptia in aparatul public de stat.

 

DECLARAŢIE

privind protecţia Republicii Moldova în faţa totalitarismului

Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ îl condamnă pe liderul comunist Vladimir Voronin pentru transformarea instituţiilor de drept şi de justiţie ale statului în poliţie politică. BMD cheamă întreaga societate să se consolideze pentru a apăra Republica Moldova de revanşa totalitarismului. Grupările politico-mafiotice de la conducerea ţării compromit interesul naţional, calcă în picioare Constituţia şi legile ţării, utilizând funcţiile de stat în interes personal şi de grup. Opoziţia politică, societatea civilă şi cetăţenii, în general, au o singură soluţie să conteste legitimitatea acţiunilor Puterii şi să acţioneze ferm pentru a apăra democraţia şi drepturile omului în Republica Moldova.

Dezvăluirile recente ale ofiţerului superior de anchetă penală, Grigore Gorea, demonstrează implicarea politică ilegală în activitatea Procuraturii Generale, a Centrului de combatere a crimelor economice şi a corupţiei, a puterii judecătoreşti şi a altor structuri ale statului. Maiorul Grigore Gorea a evidenţiat lipsa oricăror temeiuri în dosarele deschise liderului BMD, Serafim Urecheanu, şi funcţionarilor primăriei municipiului Chişinău. Refuzul său de a continua executarea comenzilor de fabricare a dosarelor este un act de suprem curaj, civic şi profesional.

Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ cheamă angajaţii din structurile de stat la demnitate şi curaj, la denunţarea publică a comenzilor politice ale liderilor comunişti, la apărarea onoarei profesiei lor şi a dreptului de a o exercita liber, aşa cum se cere într-un stat de drept şi democratic. Soarta ţării depinde de curajul şi hotărârea fiecăruia dintre noi de a scoate în vileag fărădelegile Puterii.

BMD consideră declaraţiile făcute de Grigore Gorea drept un eveniment ce trebuie să determine luarea unor atitudini tranşante din partea clasei politice moldoveneşti, dar şi a organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, a misiunilor diplomatice străine şi a forurilor europene. Destinul democraţiei în Republica Moldova depinde de noi şi de sprijinul democraţiilor consacrate.

Având în vedere gravitatea implicărilor politice directe în fabricarea acuzaţiilor şi în arestarea oamenilor nevinovaţi, precum şi acţiunile complexe ale Puterii de denigrare, intimidare şi persecutare a Opoziţiei în întreaga ţară, BMD consideră că este necesar:

Să fie iniţiată urgent o anchetă independentă pentru elucidarea cazului Gorea. Să fie suspendaţi din funcţie prim-viceprocurorul general, dl Gurbulea, procurorul de urmărire penală, dl Tumrul, şeful Departamentului urmărire penală al CCCEC, dl Chitoroagă, şi adjunctul său, dl Bătrâncea, şeful Judecătoriei Buiucani, dl Bejenari, preşedintele Curţii de Apel, dl Doagă, toţi cei bănuiţi de executarea comenzilor ilegale. Să fie făcută o interpelare parlamentară privind legalitatea investigării şi aplicării măsurilor preventive de arest în cazurile invocate de Gr. Gorea, dar şi în alte cazuri. Să fie solicitat preşedintele V. Voronin pentru a da explicaţiile de rigoare în parlament şi la Curtea Constituţională, exminându-se posibilitatea de iniţiere a procedurii de demitere a actualului şef al statului.

Intervenim pe lângă organele şi instituţiile, care au responsabilităţi corespunzătoare, să ofere garanţii de securitate dlui maior Grigore Gorea şi familiei D-sale, pentru a exclude riscul răfuielilor din partea autorilor şi executorilor de dispoziţii ilegale. Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ solicită ofiţerilor şi funcţionarilor de stat, foşti şi actuali, să facă publice informaţiile şi documente relevante despre proporţiile corupţiei în organele de vârf ale administraţiei de stat şi despre implicarea ilegală a acesteia în persecutarea opoziţiei politice din întreaga ţară.

22 decembrie, 2004

Consiliul coordonator naţional al BMD

***

21.12.04

COMBATANTII VOR OPUNE REZISTENTA DACA PUTEREA CONTINUA PERSECUTIA OPOZITIEI. O reactie logica la porcariile care au iesit la iveala in scandalul «Gurbulea si genitaliile incubate ale lui Urechean». Voronin a cam pus-o de oaie, uitand ca este presedintele tuturor moldovenilor si ca litera Constitutiei nu poate fi manipulata la infinit. Daca dl Presedinte nu-si tempereaza orgoliile cripto-comuniste, atunci ne putem astepta, pe langa «razboiul rece» cu Rusia pe care-l avem astazi, sa ne alegem si cu un razboi civil intre putere si opozitie. Halal garant al constitutionalitatii…

 

Combatantii sunt decisi sa opuna rezistenta in cazul in care puterea

va continua persecutarea oponentilor

Info-Prim  21 decembrie 2004

Cel putin 15 mii de participanti la conflictul armat de pe Nistru sunt decisi sa opuna rezistenta in cazul in care membrii Comitetului pentru Apararea Democratiei (CAD) si alti oponenti ai guvernarii comuniste vor continua sa fie intimidati, maltratati sau retinuti. Presedintele CAD si membrul Consiliului Uniunii Nationale a Veteranilor Razboiului pentru Independenta, Mihai Tomacinschi, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca decizia combatantilor este alimentata de dezvaluirile facute publice astazi, de catre ofiterul de urmarire penala de la Centrul de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Grigore Gorea, care a adus dovezi ca dosarele Sarban si Urecheanu au fost fabricate la comanda presedintelui Voronin si realizate de conducerea Procuraturii Generale si a CCCEC.

Presedintele Comitetului pentru Apararea Democratiei a declarat ca recent a fost creat un stat major din fosti colaboratori de politie, care au detinut functii de comisari de politie ai judetelor, municipiilor, raioanelor, din ex-sefi ai departamentelor de forta, fosti viceministri si ministri de Interne. Activitatea statului major include asigurarea securitatii personale din punct de vedere juridic, analiza situatiei create, a informatiilor operative, vizand inclusiv dosare penale clasate ale unor demnitari de stat.

Potrivit sursei citate, actiunile combatantilor au capatat conturul unei miscari organizate dupa 3 decembrie, cand sustinatorii primarului capitalei, care au blocat bd. Stefan cel Mare in semn de protest fata de retinerea, pe durata a 5 ore, a primarului la CCCEC, au fost ulterior intimidati si cercetati penal. Prin ordinul comisarului de Buiucani, a fost creat un numeros grup, constituit din 13 colaboratori de politie, care ancheteaza acest caz.

Potrivit lui Tomacinschi, combatantii din capitala asigura, din proprie initiativa, paza lui Serafim Urecheanu care este identificat de ei cu simbolul schimbarii si debarcarii pe cai legale a actualului regim comunist. Ei sustin ca asigurarea securitatii primarului este oportuna in conditiile in care organele de forta au ordin sa-l aresteze pe acesta. Astfel, la 15 decembrie, aproximativ la ora 16.45, in incinta Primariei au intrat 7 persoane, 2 dintre care purtau sub hainele de iarna uniforma de procurori, dar au refuzat sa se legitimeze. Acestia au incercat sa intre in sala de sedinte, unde se intrunea Consiliul municipal, dar au fost opriti de paza primarului. Tomacinschi spune ca a citit raportul unuia dintre ei despre care seful CCCEC sustine ca a fost maltratat, in raport nepomenindu-se insa nimic despre acest lucru. Mai mult, la 17 decembrie, aceeasi angajati ai CCCEC au batut la usa locuintei primarului, aflat in concediu de boala, au intimidat familia acestuia, au filmat scara, casa si au plecat doar in momentul in care au venit combatantii, care, la randul lor, i-au filmat cu camera de luat vederi.

Din numele veteranilor Razboiului de pe Nistru, ai fostilor politisti, Mihai Tomacinschi a declarat ca, prin actiunile lor represive, guvernantii ii pun in situatia de a se apara, inclusiv prin opunerea rezistentei. Tomacinschi a facut apel catre comandantul Brigazii de Interventie Rapida “Fulger”, Grigore Cojocaru, catre seful Departamentului de Combatere a Crimei Organizate al MAI, Ion Turcanu, catre colegii din Regimentul de Patrula si Santinela “Scut” cu care au impartit greutatile razboiului de independenta, sa nu se lase confruntati cu fostii camarazi. “Va rog insistent sa intelegeti ceea ce se intampla si incotro mergem, sa nu va lasati indusi in eroare, caci istoria nu va va ierta”, a spus Tomacinschi.

Combatantii au mai cerut demisia presedintelui Voronin si punerea pe post la Televiziunea Nationala a dezvaluirilor ofiterului de urmarire penala al CCCEC, Grigore Gorea.

***

21.12.04

A. Stratan a fost numit in functia de viceprim-ministru. Insfarsit, vedem si in posturile cheie ale executivului comunist fizionomii inteligente si aerisite. L-o fi convins «imagemaker-ii» comunistilor pe Voronin ca actualii purtatori de imagine ai PCRM : Iovv, Misin, Stepaniuc, Tarlev defavorizeaza partidul, dand impresia de «parloaga intelectuala». Recent, un ziar de la noi apropiat de conducerea transnistreana savura malitios o sintagma usturatoare despre unul din cei patru : «Åùå íå ÷åëîâåê, íî óæå íå îáåçüÿíà».

Concursul nostru !!!  Giciti pe cine nemijlocit il viza citatul de mai sus ?

 

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE A REPUBLICII MOLDOVA ANDREI STRATAN

 A FOST NUMIT ÎN FUNCŢIA DE VICEPRIM-MINISTRU

INTERLIC, Decembrie 21, 2004

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a emis decretul privind numirea dlui Andrei Stratan în funcţia de viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe, transmite agenţia INTERLIC, cu referire la Serviciul de presă al Preşedinţiei.

De menţionat că pînă în prezent, în guvernul Tarlev activau trei vicepremieri: primul vicepremier Vasile Iovv, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Dmitri Todoroglo şi Valerian Cristea.

Observatorii susţin că numirea lui Andrei Stratan în funcţia de viceprim-ministru este condiţionată de rolul important pe care trebuie să-l îndeplinească actualul şef al diplomaţiei moldoveneşti în procesul de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană. Realizarea cu succes a acestui plan este foarte importantă pentru autorităţile Republicii Moldova, care preconizează să înceapă în 2007 negocierile cu UE privind acordarea Republicii Moldova statutului de membru asociat al UE.

 

***

 

20-21.12.04

Dezvaluirile senzationale ale ex-anchetatorului in dosarele Sarban si Urechean :

* Voronin nu are nevoie de justitie care actioneaza in baza legii si nu nu in baza propriilor sale indicatii.

* Vice-Procurorul General vadeste un interes sporit fata de genitaliile persoanelor de acelasi sex cu el.

     Nu comentam preferintele sexuale ale dlui Gurbulea, data fiind «óñòàíîâêà» de a ne apropia de Europa, care este foarte toleranta in aceasta privinta.

     In schimb, dlui Presedinte, care, òèïà, este garantul constitutionalitatii, ii amintim ca in corespundere cu Art. 2 din Constitutie, «nici o persoana particulara, nici un partid politic nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului».

 

Ofiterul din cadrul CCCEC care instrumenta dosarele intentate lui

Serafim Urecheanu si Vladimir Sarban dezvaluie ca acestea au fost

fabricate la comanda procuratturii si a conducerii statului

Info-Prim 20 decembrie 2004

Grigore Gorea, ofiter de urmarire penala in cazuri speciale din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptie (CCCEC), declara ca procesele penale intentate primarului Serafim Urecheanu si secretarului Consiliului municipal Chisinau Vladimir Sarban au fost fabricate la comanda Procuraturii Generale si, nemijlocit, a presedintelui Vladimir Voronin.

O caseta video cu dezvaluirile lui Gorea, care a efectuat urmarirea penala pe dosarele intentate celor 2 oficiali de la Primarie, a fost difuzata astazi (luni) in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de primarul Serafim Urecheanu.

Gorea sustine ca a facut aceste dezvaluiri dintr-un imbold “moral”, in urma presiunilor la care a fost supus si, nu in ultimul rand, a faradelegilor din cadrul CCCEC. Ofiterul considera ca acumularea materialelor pe “dosarul ambulantelor” nu are nici un rost, deoarece in cadrul acestei tranzactii nu au fost comise incalcari ale legislatiei.

Momentul culminant in aceasta istorie, potrivit lui Gorea, a fost la 19 noiembrie (n. red. – in aceasta zi, Vladimir Sarban a fost arestat din nou, in pofida deciziei Curtii de Apel de a schimba masura de reprimare din arest in arest la domiciliu), cand ofiterul a fost invitat, in legatura cu “dosarul ambulantelor”, la Valeriu Gurbulea, prim-adjunct al Procurorului General, “invitatie” care a durat circa 1,5 ore. Gorea a povestit ca atunci cand a intrat in biroul lui Gurbulea, acesta a aratat cu mana la fotografia presedintelui Voronin, spunandu-i ca chiar in acea zi seful statului l-a admonestat, in cadrul unei sedinte, din cauza ca “secretarul Consiliului Vladimir Sarban sta acasa langa sotie si nu in subsolul CCCEC”. Gorea sustine ca i-a spus viceprocurorului ca dosarul penal pe marginea acestui caz este nefondat, insa Gurbulea ar fi declarat ca exista indicatia respectiva, aratand iarasi la portretul lui Voronin si atentionandu-l ca, in 2 ore, trebuie sa raporteze despre retinerea lui Sarban. Gorea a relatat ca a fost nevoit sa alcatuiasca un alt proces verbal, prin care Sarban sa fie retinut din nou. Ofiterul mai sustine ca asupra sa au mai exercitat presiuni Mihai Cojocaru si Nicolae Batrancea, seful si, respectiv, seful adjunct al Departamentului Urmarire Penala al CCCEC, care l-au obligat sa scrie ca exista martori oculari care confirma vinovatia lui Sarban, desi aceasta nu era adevarat. In timpul in care Gorea se afla la Gurbulea, potrivit sursei citate, Marcel Tumuruc, procurorul din Sectia anticoruptie, l-a invitat “prin ademenire” pe Sarban la CCCEC, unde secretarul CMC a si fost retinut din nou.

La 22 noiembrie, CCCEC a inaintat Judecatoriei Buiucani un demers prin care instantei i se cerea sa pronunte decizia privind cercetarea lui Sarban in stare de arest. Gorea sustine ca i s-a spus sa nu intre la un oricare judecator, ci direct la presedintele Judecatoriei Iurie Bejenaru, care a si admis cererea Centrului, lasandu-l sub arest pe Sarban, desi, potrivit ofiterului CCCEC, nu avea nici un temei pentru asemenea decizie. Aceleasi indicatii Gorea le-a primit in cazul Curtii de Apel, unde avocatul lui Sarban a atacat decizia respectiva. Presedintele instantei Anatol Doga, a condus personal sedinta de judecata, lasand in vigoare hotararea Judecatoriei Buiucani.

Gorea a mai spus ca a primit indicatii similare si in incercarea de a-l aresta pe Serafim Urecheanu. Sub presiunile superiorilor l-a invitat pe primar la Centru, dar nu a gasit motive pentru a-l retine. Dupa aceea a fost chemat de sefii sai care i-au reprosat ca “poarta discutii prea amicale cu Urecheanu”, moment care l-a facut sa creada ca discutiile sale cu Urecheanu au fost ascultate.

Ofiterul CCCEC considera ca probele acumulate la dosar nu sunt suficiente pentru a invinui o persoana. El sustine ca procurarea celor 40 de ambulante a fost absolut legala, iar suma de peste 4 milioane de lei, care constituie pretinsul prejudiciu adus statului, a fost utilizata in mod legal la dotarea ambulantelor cu utilaje performante. Gorea a spus ca este persoana care cunoaste cel mai bine aceste dosare, a discutat cu zeci de persoane, printre care consilieri municipali Valeri Klimenko, Ion Mamaliga, Elena Stempovschi si alti consilieri implicati direct in pregatirea proiectului respectiv de decizie, care au declarat ca primarul capitalei a fost abilitat sa negocieze si sa semneze contractul de achizitionare a ambulantelor.

Gorea a mai declarat ca refuza sa mai activeze in asemenea conditii, abandonand dosarul si prezentandu-si demisia. Ofiterul nu exclude faptul ca el si familia sa ar putea fi persecutati din cauza dezvaluirilor facute.

Solicitata de Info-Prim, seful Serviciului relatii cu mass-media din cadrul Procuraturii, Maria Vieru, a declarat ca Valeriu Gurbulea este in sedinta si nu poate comenta declaratiile lui Gorea. Reprezentantul Directiei mass-media a CCCEC, Octavian Bejan, a declarat ca Centrul pregateste o declaratie vizavi de acest caz, care va fi facuta publica ulterior. La randul sau, presedintele Curtii de Apel, Anatol Doga, a declarat ca nu stie nimic despre aceste dezvaluiri si a refuzat sa discute cu reporterul Agentiei.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si coruptiei

dezminte afirmatiile lui Grigore Gorea

 AP FLUX 20 decembrie 2004

"Centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei respinge categoric afirmatiile facute de ex-ofiterul superior de urmarire penala pentru cazuri exceptionale Grigore Gorea, precum ca asupra acestuia au fost facute presiuni in cercetarea penala a lui Serafim Urechean si Vladimir Sarban si ca dosarul in cauza a fost deschis neintemeiat", se arata intr-un comunicat al Serviciului de presa al CCCEC.

Reamintim ca luni, primarul Serafim Urechean a prezentat presei o caseta video cu declaratia ofiterului CCCEC Grigore Gorea, care sustine ca dosarul penal intentat lui Urechean de catre CCCEC pentru depasirea atributiilor in cazul cumpararii a 40 ambulante utilate pentru Spitalul de Urgenta a fost intentat la indicatia presedintelui Vladimir Voronin. El a mai declarat ca a fost obligat sa-l aresteze pe secretArul Primariei Vladimir Serban.

Potrivit comunicatului CCCEC, Grigorie Gorea a taraganat nejustificat cercetarea penala si a efectuat necorespunzator urmarirea penala. Asupra lui nu au fost facute nici un fel de presiuni, dar i s-a cerut, conform legislatiei, sa-si indeplineasca corespunzator obligatiile de serviciu. "Grigore Gorea a dat dovada de incompetenta, iar dosarul a fost transmis unui alt ofiter, care a acumulat in scurt timp suficiente probe pentru finalizarea cercetarii. Mai mult, Gorea a fost suspectat de tergiversarea intentionata a cercetarii penale din anumite interese personale, iar declaratii lui si, mai ales, modul in care au fost facute, confirma aceste banuieli", se arata in comunicat.

Mai mult, semnatarii sustin ca de cand activeaza in cadrul Centrului, Gorea a avut rezultate slabe. "El a finalizat in aceasta perioada numai un singur dosar, care a fost trimis in judecata, iar inca cateva dosare i-au fost retrase pentru tergiversare si activitate necorespunzatoare. Gorea s-a concediat in momentul in care era examinata problema incompetentei lui", se mai arata in comunicatul CCCEC.

Un ofiţer acuză

•autor: Raisa Lozinschi

Jurnal de Chisinau, nr. 342 din 21 decembrie 2004

Grigore Gorea, ofiţerul de urmărire penală care a instrumentat dosarele penale pe numele lui Şarban şi Urechean, face dezvăluiri senzaţionale despre presiunile la care a fost supus pentru a fabrica învinuirile aduse funcţionarilor publici.

“Probele acumulate în dosarele în care secretarul Consiliului Muncipal Chişinău (CMC), Vladimir Şarban, şi primarul general al Capitalei, Serafim Urechean, sunt învinuiţi că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 4.000.000 lei, nu întrunesc nici un element constitutiv al infracţiunii”, a declarat, ieri, ofiţerul de urmărire penală de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Grigore Gorea, care a instrumentat aceste dosare.

Fărădelegi şi presiuni

Caseta cu înregistrarea ofiţerului care a făcut dezvăluiri în cazul celor două dosare a fost prezentată ziariştilor, în conferinţa de presă de ieri, susţinută de Serafim Urechean şi avocatul acestuia, Vasile Râhlea.

“Sunt Grigore Gorea, ofiţer de urmărire penală, care am instrumentat dosarele penale împotriva factorilor de decizie din Primăria Capitalei în legătură cu procurarea de către municipalitate a 40 de ambulanţe pentru Serviciul de Urgenţă”, şi-a început dezvăluirile Gorea, care a activat, în ultimul an şi jumătate, în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul CCCEC.

“La început, era aşa cum trebuia să fie. Mai apoi, au început presiunile şi fărădelegile pe care nu le-am mai putut suporta”, a declarat Gorea, care a depus cerere de eliberare din funcţie.

“Frecat” de preşedinte

“La 10 septembrie 2004, mi s-a transmis în gestiune un dosar penal în privinţa celor 40 ambulanţe pentru Spitalul de Urgenţă. Deşi materialele pentru acest dosar erau strânse încă de pe parcursul anului 2003, prin controale la Primărie, Spitalul de urgenţă şi firma “Rumeon”, dosarul a fost intentat abia la 1 septembrie 2004. La 19 noiembrie, am fost invitat la prim-viceprocurorul general, Valeriu Gurbulea. Acea oră şi jumătate de discuţie cu Gurbulea mi-a lăsat multe impresii. Gurbulea, arătând cu mâna spre portretul lui Vladimir Voronin, mi-a reproşat că a mâncat un frecuş de la Preşedinte pentru faptul că Şarban stă acasă lângă soţia sa, şi nu în subsolurile CCCEC”, desfăşoară şirul evenimentelor Gorea. După cum ştiţi, Şarban se afla în acel moment acasă, după ce, cu câteva zile mai înainte, Curtea de Apel (CA) îi aplicase măsura preventivă de arest la domiciliu, după ce acesta fusese reţinut de către ofiţerii CCCEC.

Voronin: “Aşa judecători nu-mi trebuie!”

“I-am prezentat materialele dosarului lui Gurbulea şi i-am spus că în cazul lui Şarban nu poate fi vorba de un dosar penal. I-am mai raportat că, odată cu cele 40 de ambulanţe, a fost procurat şi echipament medical, printre care şi un incubator destul de costisitor, dar extrem de necesar pentru copiii născuţi prematur. “Urechean îşi încălzeşte ouăle în incubatorul cela al lui, iar noi trebuie să ne închinăm lui?”, i-a reproşat Gurbulea. Mi s-a spus că în două ore trebuie raportez că Şarban trebuie reţinut din nou. Ştiam că, dacă nu îndeplineam ordinul lui Gurbulea, puteam am neplăceri”, a spus Gorea.

“Cineva mi-a reprodus, înainte de a intra la prim-viceprocuror, câte ceva din discuţiile unei întruniri la care au participat Voronin, Valeria Şterbeţ, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie şi Consiliului Suprem al Magistraturii, Valeriu Gurbulea ş.a. “Ce-i cu Şarban?”, a întrebat Voronin. “E în arest la domiciliu”, a răspuns cineva. “Cine a decis aşa ceva?”, a mai întrebat Voronin. Şterbeţ i-a răspuns: “Curtea de Apel”. “Mie aşa judecători nu-mi trebuie!”, s-a enervat Voronin. Ştiu că judecătorii de la CA, care au decis aplicarea măsurii preventive de arest la domiciliu pe numele lui Şarban, au scris cereri de demisie”.

Frica de a rămâne pe drumuri

“Am mers la birou şi am chibzuit cum să pornesc un alt dosar penal ca să-l reţin pe Şarban. Care temei să-l pun la baza acestui dosar? Şefii direcţiei în care am activat - Nicolae Chitoroagă, Nicolae Bătrâncea şi Alexei Secrieru - mă “consolau” şi aşteptau procesul-verbal de reţinere a lui Şarban. Mi-au spus să fac referire în noul dosar la nişte “martori oculari”. În acest răstimp, i s-a telefonat lui Şarban acasă şi i s-a spus că la el va veni un angajat de la CCCEC ca să-l aducă la Centru să-i facă cunoştinţă cu decizia Curţii de Apel, deşi, paradoxal, acesta ştia ce conţine această decizie. Mi s-a spus că trebuie ies în curtea Centrului, pentru că Şarban vrea să plece acasă. M-am legitimat şi i-am zis lui Şarban să-şi aducă avocatul. “Ce, se repetă vinerea trecută?”, m-a întrebat Şarban. Nu aveam ce-i spune, fiindcă îndeplineam indicaţiile ilegale ale conducerii Centrului. Mi-era frică anume că voi rămâne fără lucru. Am doi copii şi soţia e şomeră. Trei mii de lei nu ţi-i dă nimeni. Nu aveam puterea şi bărbăţia să privesc în ochii lui Şarban şi ai avocatului său”, a declarat Gorea, repetând periodic că îl mustră conştiinţa pentru ceea ce a făcut.

“Aşa eram instruit”

“După o zi, a parvenit cererea soţiei lui Şarban de a-şi vizita soţul. Nu i-am permis, căci aşa eram instruit – nu permit nici o întâlnire în afară de avocatul său. La 22 noiembrie, am depus la Judecătoria Buiucani o cerere, solicitând măsura de arest pe numele lui Şarban. Aşa am fost impus. Mi s-a spus să nu intru la un judecător simplu, ci la directorul Judecătoriei Buiucani, la domnul Bejenaru. Nicolae Bătrâncea a participat la şedinţa de judecată când s-a decis arestul. Nu aveam motiv, dar, cu toate acestea, am solicitat admiterea demersului integral. Şarban a primit 10 zile de arest, însă avocatul acestuia, Nicolae Ursu, a contestat decizia judecătoriei la Curtea de Apel. Vă închipuiţi cum mă simţeam când am fost chemat la CA? Am fost instruit nu intru în orice sală decât la preşedintele CA, la domnul Doagă. Pe coridoarele CA erau multă lume, mass-media. Am intrat la domnul Doagă. Dânsul mi-a spus că în 10-15 minute va prezida personal şedinţa de judecată. Eram convins că recursul avocatului lui Şarban va fi respins. Mă mustra conştiinţa. Nu ştiam ce să-i spun avocatului. Care au fost motivele reţinerii lui Şarban şi care au fost martorii? Când m-a întrebat, am închis gura şi nu i-am spus nimic. La birou îmi parveneau diverse cereri, demersuri, telefoane de la mass-media, dar eu nu aveam voie să fac declaraţii”.

Nu sunt probe

“Probele în dosarul privind ambulanţele nu erau suficiente pentru a incrimina cuiva o acţiune penală condamnabilă. Decizia CMC privind procurarea celor 40 de ambulanţe l-a împuternicit pe primarul Serafim Urechean să negocieze şi să semneze contractul de procurare a ambulanţelor. Contractul era aprobat chiar de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice. Care este acţiunea penală în acest caz? Trebuia să-l citez pe Urechean ca bănuit în acelaşi dosar. Mă aflam între ciocan şi nicovală. Riscam să rămân fără serviciu în prag de iarnă, cu doi copii şi soţia care nu lucrează. Locuim toţi patru într-o cameră de 18 metri pătraţi. De aceea am acceptat indicaţiile ilegale ale demnitarilor şi ale conducerii Centrului. Nicolae Bătrâncea mă controla zilnic şi cerea să-i raportez situaţia. Vă daţi seama în ce stare psihologică şi morală mă aflam? Am semnat o citaţie pe numele lui Urechean, chemându-l la CCCEC în calitate de bănuit pe dosar, deşi nu aveam suficiente probe pentru a face acest lucru. L-am citat pentru 25 noiembrie, ora 15.00. Domnul Urechean s-a prezentat împreună cu avocatul său, Vasile Râhlea. Discuţiile au durat circa trei ore. Nu puteam să fac altceva decât să-l eliberez, deşi eram instruit să aplic măsură preventivă”, a declarat Gorea.

“Pot facă borş cu dosarele”

“Ulterior, Chitoroagă şi Bătrâncea mi-au dat indicaţii să mă expun asupra măsurii preventive care ar putea fi aplicată pe numele lui Urechean. Aceştia aveau informaţii că primarul intenţiona plece peste hotare. Nu am făcut acest lucru şi am depus raportul de eliberare din funcţie. Am fost invitat la conducerea direcţiei. “Nu vi se pare că discuţiile dumneavoastră cu Urechean au fost prea amicale?”, mi s-a reproşat. Atunci mi-am dat seama că discuţia noastră a fost ascultată în direct. “Nu puteam să-i sar omului în cap”, am răspuns. Bătrâncea a telefonat în acel moment conducerii CCCEC şi a spus “Gorea n-a îndeplinit indicaţiile noastre”. M-am dus în birou, am luat cele două dosare şi m-am reîntors. Le-am aruncat pe masă şi le-am zis că pot să facă borş din ele”.

Nu au comis infracţiuni

“Un singur lucru vă pot spune: nu cunoaşte altcineva mai bine decât mine materialele în acest dosar. Eu am fost cel care am audiat consilierii CMC. Toţi au declarat unanim că CMC, prin decizia sa, l-a abilitat pe primar cu dreptul de a negocia şi cumpăra ambulanţele prin intermediul firmei “Rumeon”. Am o experienţă de 13 ani ca anchetator şi vă pot spune că probele acumulate în aceste dosare nu întrunesc nici un element constitutiv al infracţiunii. Urechean şi Şarban nu au comis infracţiuni pentru a fi traşi la răspundere”.

“Mi-e frică”

“Mi-e frică ce se va întâmpla după cele povestite. Sunt sigur că voi fi urmărit, persecutat, atât eu, cât şi familia mea. Am scris trei rapoarte de a pleca în concediu, când eram în funcţie. Conform orarului, trebuia să plec în concediu în luna iunie. Nu mi s-a permis. Condiţia era să-l bag la zdup pe Urechean. Chiar şi pe coridoare, când mă întâlneau colegii din Centru, mă întrebau când îl bag la răcoare pe primar. 80 la sută din dosarele pe care le-am instrumentat au fost la comandă. Acum, în prag de iarnă, am rămas fără serviciu, dar totul rămâne pe seama şi conştiinţa celor care permit aceste fărădelegi. Mă mustră conştiinţa când mă întâlnesc cu rudele lui Şarban. Vreau să fiu înţeles corect – am fost impus şi nevoit să-l recunosc în calitate de bănuit pe Urechean şi să-l reţin pe Şarban. Nu exclud o condamnare formală a lui Şarban şi Urechean. Suntem în prag de alegeri şi rămâne de văzut cum se va înfăptui justiţia în Moldova. Atâta timp cât indicaţiile şi acţiunile guvernanţilor vor fi pe prim-plan, nu va fi bine în ţară. Dar rămâne pe conştiinţa lor”, a mai declarat Gorea.

“Informaţie trăsnet”

“Spuneţi-mi, vă rog, există dictatură în acest stat? Care este destinul acestei ţări, când totul este dirijat de sus prin actorii Gurbulea, Mejinschii ş.a.?”, i-a întrebat retoric pe ziarişti Serafim Urechean, care a spus că înregistrarea i-a fost pusă la dispoziţie de către un jurnalist. Urechean a mai prezentat o notă informativă prin care a anunţat că incubatorul care a fost procurat a salvat viaţa a 140 copii născuţi prematur din toată republica. “Dacă prin această gravă “încălcare” am salvat viaţa măcar a unui copil, mă simt un om fericit”, a mai spus Urechean. Acesta a anunţat că Blocul “Moldova Democrată” urmează să se întrunească pentru a lua o decizie în acest sens şi a spus că “într-un stat democratic, această declaraţie ar provoca o criză politică”.

Avocatul lui Urechean a apreciat declaraţia lui Gorea drept “informaţie trăsnet” ce poate fi folosită ca probă în dosar. Cu toate acestea, proba respectivă nu are puterea clasării dosarelor fabricate.

***

17.12.04

Agentia oficiala tiraspoleana «Olvia-Press» in zelul sau de a servi clanul smirnovist, a provocat un scandal de proportii, fiind pusa la punct chiar de OSCE. Cititi cronica scandalului si comentariul «Jurnalului Mioritic» in pagina noastra ÇÀÇÅÐÊÀËÜÅ.

***

16.12.04

Comisia speciala parlamentara considera ca Iu. Rosca a incalcat statutul deputatului facant antreprenoriat. In replica Rosca a amenintat cu bumerangul care va lovi in comunisti si afacerile lor murdare in campania electorala. Ne pare rau pentru domnul Rosca, care fiind prea tanar, nu are un fiu matur ca dl. Voronin, care ar gestiona treburile familiei, sau camarazi comsomolisti de nadejde ca dl. Misin, cu care poti controla chiar si un «Tutun-CTC». Deranjeaza doar faptul ca dl. Rosca, daca nu era atins, nu mai scota bumerangul cu fraude comuniste. Ceva e putred in Danemarca noastra mioritica…

 

IURIE ROŞCA A ÎNCĂLCAT CONSTITUŢIA ŞI PREVEDERILE LEGALE

 PRIVIND STATUTUL DEPUTATULUI

INTERLIC,16 decembrie

Liderul Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) Iurie Roşca a încălcat Constituţia şi prevederile Legii cu privire la statutul deputatului, deoarece, activând în baza patentei de întreprinzător, a dat în arendă imobilul ce-i aparţine şi înregistrează venit din activitatea de antreprenoriat, deşi, fiind deputat, nu are dreptul să exercite o altă funcţie plătită, cu excepţia activităţii pedagogice şi ştiinţifice.

Precum transmite agenţia INTERLIC, despre aceasta a declarat joi, în plenul Parlamentului, deputatul independent Valeriu Pleşca, în calitate de preşedinte al comisie speciale, care a investigat legalitatea provenienţei patrimoniului liderului PPCD, la solicitarea deputatului PCRM Simion Dragan.

Potrivit lui Pleşca, comisia a stabilit că Iurie Roşca deţine pachetul de 70 % din acţiunile tipografiei „Prag-3”, imobilul de pe strada Vlaicu Pîrcălab, care este dat în arendă companiei „Union Fenosa” la preţul de 3 mii dolari pe lună. În afară de aceasta Iurie Roşca deţine imobilului de pe strada N. Iorga şi A. Corobceanu, care în prezent constituie proprietatea Fondului democraţiei creştine, fondatorii căruia sunt Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov.

Valeriu Pleşca a menţionat că membrii comisiei parlamentare speciale au propus Parlamentului să adopte o hotărâre, în care să fie menţionate aceste fapte. Comisia va recomanda Procuraturii Generale să reexamineze dosarul privind legalitatea înstrăinării de către primăria municipiului Chişinău a imobilului din strada Corobceanu, 15, care anterior a aparţinut lui Iurie Roşca.

Totodată, liderul grupului parlamentare al PCRM, Victor Stepaniuc a propus Procuraturii generale să verifice versiunea finanţării acţiunii cu caracter politic preelectoral al firmei „Paneuropean Group”, înregistrată în Liechtenstein, care a livrat în leasing tipografiei „Prag-3”, unde este tipărit ziarul de opoziţie „FLUX”, echipament în valoare de 2 milioane dolari, şi care, nu-i cere tipografiei datoria de 14 milioane dolari.

Stepaniuc a menţionat că legislaţia în vigoare a Moldovei interzice o asemenea imixtiune în viaţa politică a Moldovei în cadrul campaniei preelectorale.

Totodată, liderul PPCD a recunoscut că deţine aceste proprietăţi, însă nu a fost de acord cu faptul că a încălcat legea, deoarece, potrivit lui, toate veniturile sale sunt reflectate anual în declaraţia privind veniturile, iar toate firmele lui achită regulat impozitele. El a calificat dezbaterile în Parlament privind averea sa drept „farsă şi spectacol”.

Totodată, nu este clar, de unde deputatul cu „mîinile curate” are resurse pentru procurarea imobilului.

 

ÄÅÍÜ ÁÎÐÜÁÛ ÇÀ "×ÈÑÒÎÒÓ ÐÓÊ"

Îêñàíà ÍÅÑÒÅÐÎÂÀ

Ýêîíîìè÷åñêîå îáîçðåíèå, ¹46 (590)  17 äåêàáðÿ 2004 ã.

Ïàðëàìåíò òåïåðü ðàáîòàåò áëîêîâûì ìåòîäîì: îäíó è òó æå ïðîáëåìó äåïóòàòû ðàññìàòðèâàþò ïîä ðàçíûì óãëîì. Íàïðèìåð, ñàìîé "ãîðÿ÷åé" òåìîé ýòîé íåäåëè ñòàëà áîðüáà ñ êîððóïöèåé è îðãàíèçîâàííîé ïðåñòóïíîñòüþ.

...   ...   ...

Ñëåäóþùèì ïóíêòîì àíòèêîððóïöèîííîé áîðüáû Ïàðëàìåíòà ÷èñëèëîñü ò.í. èìóùåñòâåííîå äåëî Þðèÿ Ðîøêè. Ñàì ã-í Ðîøêà êîãäà-òî ëþáèë íàçûâàòü ñåáÿ "÷åëîâåêîì ñ ÷èñòûìè ðóêàìè" è ïëàìåííûì áîðöîì ñ êîððóïöèåé è ïðåñòóïíîñòüþ (äîñòàòî÷íî âñïîìíèòü åãî àêòèâíîñòü â äåëå î ïðîäàæå ÌÈÃîâ, î ñåáåñòîèìîñòè ïàñïîðòîâ èëè â êâàðòèðíîì âîïðîñå ñïèêåðà Ïàðëàìåíòà Åâãåíèè Îñòàï÷óê). Íî ôðàêöèÿ ÏÊÐÌ çàñîìíåâàëàñü â ÷èñòîòå ðóê ñâîåãî ñàìîãî ãëàâíîãî îïïîíåíòà è â íà÷àëå îêòÿáðÿ ñðàçó äâà êîììóíèñòà - Ñåìåí Äðàãàí è Èîí Óðñó - âûñòóïèëè ñ çàïðîñàìè ïî èìóùåñòâåííîìó äåëó ã-íà Ðîøêè è ïî ðàñïðîñòðàíåíèþ ôàëüøèâûõ ëååâ, èçãîòîâëåííûõ âî Ëüâîâå ïî çàêàçó ôèðìû "Øåðèô" (ïî ñëîâàì Èîíà Óðñó, èõ ðàñïðîñòðàíåíèåì â ïðàâîáåðåæíîé Ìîëäîâå âðîäå êàê äîëæåí áûë çàíèìàòüñÿ Þðèé Ðîøêà è åãî ñîðàòíèêè). Ïîñëå äîëãèõ è íóäíûõ ñïîðîâ Ïàðëàìåíò ñîçäàë ñïåöèàëüíóþ ñëåäñòâåííóþ êîìèññèþ, êîòîðàÿ è çàíÿëàñü ïðîâåðêîé âñêðûòûõ ôàêòîâ. È âîò, òðè ìåñÿöà ñïóñòÿ åå ïðåäñåäàòåëü Âàëåðèó Ïëåøêà äîëîæèë êîëëåãàì î ðåçóëüòàòàõ "ñëåäñòâèÿ".

Èòàê, ïî ìíåíèþ êîìèññèè, ëèäåð ÕÄÍÏ äåéñòâèòåëüíî ÿâëÿåòñÿ âëàäåëüöåì íåäâèæèìîñòè. Íà äàííûé ìîìåíò åìó ïðèíàäëåæàò äâà îñîáíÿêà - ïî óë. Âëàéêó Ïûðêýëàá, 43, è ïî Íóêàðèëîð,12, ãäå ã-í Ðîøêà è ïðîæèâàåò ñî ñâîåé ñåìüåé. ×òî æå êàñàåòñÿ ïðî÷åé íåäâèæèìîñòè, ïðèíàäëåæàùåé êîãäà-òî ã-íó Ðîøêå ïî óë. Êîðîá÷àíó, 15 è 17, è ïî óë. Éîðãà, 5 è 8, òî íà ïåðâûé âçãëÿä ñäåëêè èõ êóïëè-ïðîäàæè âðîäå áû áûëè ïðîèçâåäåíû âïîëíå çàêîííî. Íî ýòî íà ïåðâûé âçãëÿä. Åñëè êîïíóòü ïîãëóáæå, òî íåêîòîðûå èç ýòèõ ñäåëîê âûãëÿäÿò äîâîëüíî ñòðàííî. Íàïðèìåð, â 2000 ã. êóëüòóðíîå îáùåñòâî "Âàñèëå Ñòðîåñêó" ïðèîáðåëî ó Äåïàðòàìåíòà ïðèâàòèçàöèè è óïðàâëåíèÿ ãîñèìóùåñòâîì îñîáíÿê ïî óë. Éîðãà, 8, çà 75 òûñ. ëååâ. ×åðåç òðè ãîäà ýòà îáùåñòâåííàÿ ñòðóêòóðà ïðîäàëà çäàíèå Þðèþ Ðîøêå, íî ïî÷åìó-òî ïî ãîðàçäî ìåíüøåé öåíå - âñåãî çà 56 òûñ. ëååâ. Îäíàêî åñëè ó÷åñòü, ñêîëüêî íà ñàìîì äåëå ñòîèò íåäâèæèìîñòü â öåíòðå Êèøèíåâà, äàííàÿ ñóììà âûãëÿäèò êàê-òî íåóáåäèòåëüíî.

Ñåé÷àñ îôèñû ïî óë. Éîðãà è Êîðîá÷àíó ÿâëÿþòñÿ ñîáñòâåííîñòüþ Ôîíäà õðèñòèàíñêîé äåìîêðàòèè, ó÷ðåäèòåëÿìè êîòîðîãî áûëè Þðèé Ðîøêà è Âëàä Êóáðÿêîâ. Êñòàòè, â ñâîå âðåìÿ Ãåíåðàëüíàÿ ïðîêóðàòóðà âîçáóäèëà óãîëîâíîå äåëî ïðîòèâ êèøèíåâñêîé ïðèìýðèè ïî ôàêòó íåçàêîííîãî îò÷óæäåíèÿ â 1996 ã. íåäâèæèìîñòè ïî óë. Êîðîá÷àíó, 15, ãðàæäàíèíó Ñåðäæèó Ðýäýóöàíó (ïîòîì â ðåçóëüòàòå ïåðåïðîäàæ ýòîò îñîáíÿê äîñòàëñÿ Ðîøêå). Îäíàêî çàòåì ðàññëåäîâàíèå ïî äàííîìó ôàêòó áûëî ïðåêðàùåíî, è ñåé÷àñ ñëåäñòâåííàÿ êîìèññèÿ íàñòàèâàåò íà âîçîáíîâëåíèè ðàññëåäîâàíèÿ.

Åñëè â âîïðîñå êóïëè-ïðîäàæè íåäâèæèìîñòè Þðèåì Ðîøêîé âñå âðîäå áû âûãëÿäèò áëàãîïðèñòîéíî, òî âîò ïî ñäà÷å â àðåíäó çäàíèÿ ïî óë. Âëàéêó Ïûðêýëàá, 43, ó ñëåäñòâåííîé êîìèññèè áîëüøèå ïðåòåíçèè. Äåëî â òîì, ÷òî íà äàííûé ìîìåíò ýòîò îñîáíÿê ó ëèäåðà ÕÄÍÏ àðåíäóåò êîìïàíèÿ "Þíèîí Ôåíîñà", êîòîðàÿ åæåìåñÿ÷íî âûïëà÷èâàåò ã-íó Ðîøêå ïî $3 òûñ. Àðåíäíûå îòíîøåíèÿ ëèäåð õðèñòèàíñêèõ äåìîêðàòîâ îôîðìëÿåò íà îñíîâå ïðåäïðèíèìàòåëüñêîãî ïàòåíòà, ÷òî ïðîòèâîðå÷èò êàê Êîíñòèòóöèè, òàê è çàêîíó î ñòàòóñå äåïóòàòà, èáî íàðîäíûå èçáðàííèêè íå èìåþò ïðàâà çàíèìàòüñÿ ïðåäïðèíèìàòåëüñêîé äåÿòåëüíîñòüþ.

Îäíàêî ñàìûì èíòðèãóþùèì ôàêòîì ïî ò.í. "äåëó Ðîøêè" âûãëÿäèò ñèòóàöèÿ âîêðóã òèïîãðàôèè "Ïðàã-3", 70% àêöèé êîòîðîé ïðèíàäëåæàò ëèäåðó ÕÄÍÏ. Êîãäà ÎÎÎ "Ïðàã-3" áûëà ó÷ðåæäåíà â 1996 ã., åå óñòàâíûé êàïèòàë ñîñòàâëÿë 1,8 òûñ. ëååâ. Íà äàííûé ìîìåíò ýòà ñóììà âîçðîñëà äî 16,7 ìëí ëååâ. Ýòî çíà÷èò, ÷òî åñëè áû Þðèé Ðîøêà ïðîäàë ñâîþ äîëþ, îí áû ïîëó÷èë îêîëî $1 ìëí è, êàê çàÿâèë Âàëåðèó Ïëåøêà, "ñòàë áû ïåðâûì îôèöèàëüíûì ìèëëèîíåðîì Ìîëäîâû". Íî íå â ýòîì ñóòü äåëà.  1996 ã. ÎÎÎ "Ïðàã-3" çàêëþ÷èëî äîãîâîð ñ êîìïàíèåé "Paneuropean Group Establishment" èç Ëèõòåíøòåéíà íà $1,7 ìëí íà ïîñòàâêó îáîðóäîâàíèÿ íà ëèçèíãîâîé îñíîâå ñ óñëîâèåì îïëàòû â òå÷åíèå 14 ëåò. Îäíàêî çàòåì ÷àñòü áóõãàëòåðñêèõ äîêóìåíòîâ îá ýòîé ñäåëêå (î ÷åì æóðíàëèñòàì ðàññêàçàë ëèäåð ôðàêöèè ÏÊÐÌ Âèêòîð Ñòåïàíþê) êóäà-òî èñ÷åçëà, äà è çàðóáåæíàÿ êîìïàíèÿ ïî÷åìó-òî íå ïðîÿâëÿåò èíòåðåñà ê ïîãàøåíèþ çàäîëæåííîñòè â ñóììå 13 ìëí ëååâ çà ïîñòàâëåííîå îáîðóäîâàíèå. "Ïî ñóòè, ìû èìååì äåëî ñ êîñâåííûì ôèíàíñèðîâàíèåì èç-çà ðóáåæà îäíîé èç ïîëèòè÷åñêèõ ïàðòèé ÐÌ. È íå ïðîñòî ôèíàíñèðîâàíèåì, à ÿ äóìàþ, ÷òî äàæå âìåøàòåëüñòâîì â èçáèðàòåëüíûé ïðîöåññ ÐÌ, òàê êàê ñ 1996 ã. ÕÄÍÏ ïîñòîÿííî ó÷àñòâóåò â âûáîðàõ", - çàÿâèë Âèêòîð Ñòåïàíþê è ïðåäëîæèë, ÷òîáû Ãåíåðàëüíàÿ ïðîêóðàòóðà ïðîâåðèëà, íå ôèíàíñèðóþò ëè çàðóáåæíûå êîìïàíèè ÷åðåç "Ïðàã-3" àêöèè ïîëèòè÷åñêîãî õàðàêòåðà â Ìîëäîâå. Áîëåå òîãî, "íå ïëîõî áûëî áû çàïðîñèòü Èíòåðïîë ïî ýòèì ôèðìàì, ïîñêîëüêó ÿ óâåðåí, ÷òî îíè çàðåãèñòðèðîâàíû â îôôøîðàõ ".

"Òî, ÷òî êîììóíèñòû âëåçëè â ìîþ ÷àñòíóþ æèçíü, - ýòî ãðóáîå íàðóøåíèå îñíîâíûõ ïðàâ è ñâîáîä ÷åëîâåêà. Âñå ýòî õîðîøî ñðåæåññèðîâàííàÿ âûõîäêà, ÷òîáû ïðèêðûòü ãðÿçíûå ñäåëêè Âîðîíèíà, Òàðëåâà, Ñòåïàíþêà", - çàÿâèë â îòâåòíîì ñëîâå "ïîäñëåäñòâåííûé" Ðîøêà. Äà, îí ÿâëÿåòñÿ âëàäåëüöåì êîíòðîëüíîãî ïàêåòà â "Ïðàã-3", ñîáñòâåííèêîì ãàçåòû "Ôëóêñ" è íåäâèæèìîñòè â öåíòðå Êèøèíåâà, íî "âñå ýòè ñòðóêòóðû èñïðàâíî ïëàòÿò íàëîãè, ÷òî ìîãóò ïîäòâåðäèòü ðàçëè÷íûå êîíòðîëèðóþùèå îðãàíû". Ñâîþ ïðåäïðèíèìàòåëüñêóþ äåÿòåëüíîñòü íà îñíîâå ïàòåíòà Þðèé Ðîøêà ïðàâîíàðóøåíèåì íå ñ÷èòàåò: "Åñëè áû äàííîå èìóùåñòâî ñäàâàëà â àðåíäó ìîÿ æåíà, ýôôåêò áûë áû òåì æå. ß æå íèêàêèõ îïëà÷èâàåìûõ äîëæíîñòåé íå çàíèìàþ". Íî ðàç êîììóíèñòû âçÿëèñü "ïîïèðàòü åãî îñíîâíûå ïðàâà è ñâîáîäû", îíè ñàìè ñïðîâîöèðîâàëè ýôôåêò áóìåðàíãà, òàê êàê âî âðåìÿ ïðåäñòîÿùåé èçáèðàòåëüíîé êàìïàíèè ÕÄÍÏ "ðàññêàæåò íàðîäó îáî âñåõ òÿæåëûõ ïðåñòóïëåíèÿõ êîììóíèñòîâ".

Ê èìóùåñòâåííîìó äåëó Þðèÿ Ðîøêè Ïàðëàìåíò åùå âåðíåòñÿ - íà áóäóùåé íåäåëå, ÷òîáû ïðèíÿòü èòîãîâîå ïîñòàíîâëåíèå, òàê êàê, ïî ìíåíèþ ôðàêöèè ÏÊÐÌ, ñëåäñòâåííàÿ êîìèññèÿ "åùå íå äîñòàòî÷íî ïîðàáîòàëà".

 

Parlamentul a făcut public un raport privind activitatea antreprenorială

a deputatului creştin-democrat Iurie Roşca

Moldova Suverana, nr. 229 din 22 decembrie 2004

Agenţiei MOLDPRES i-a fost remis spre defuzare Raportul Comisiei de anchetă privind elucidarea faptelor expuse în interpelările deputatului Semion Dragan, prezentat de deputatul Valeriu Pleşca, preşedintele Comisiei, în şedinţa plenară a Parlamentului din 16 decembrie 2004.

În raportul semnat de Valeriu Pleşca, deputat în Parlament, se spune:

"Pe data de 2 octombrie 2004, Parlamentul Republicii Moldova a constituit o Comisie de anchetă pentru elucidarea faptelor expuse în interpelările deputatului Semion Dragan. În activitatea sa Comisia de anchetă s-a condus de prevederile Constituţiei Republicii Moldova, care consacră şi garantează drepturile fundamentale, în special art.46 din Constituţie privind dreptul la proprietate, Legea nr.39-XIII din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, Legea nr.797 din 02.04.1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului, cît şi de prevederile Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, care garantează dreptul la viaţă privată şi de familie. În limitele competenţei sale, Comisia de anchetă a examinat legalitatea dobîndirii dreptului de proprietate asupra patrimoniului vizat de prezentul raport. Ca rezultat al examinării informaţiei prezentate Comisiei s-a stabilit:

deputatul Iurie Roşca deţine 70% din capitalul social a SRL "Prag-3". Societatea nominalizată a fost fondată la 28.12.1995 în baza contractului de constituire şi înregistrată la Camera Înregistrării de Stat la 09.01.1996. Genurile principale de activitate a societăţii sînt desfăşurarea activităţii tipografice, de publicitate, editoriale, etc. La momentul constituirii SRL "Prag-3", mărimea capitalului social al acesteia constituia 1.800 lei şi era repartizat între fondatorii societăţii, cetăţenii Republicii Moldova Gh. Talmaţchi şi Val. Butnaru. Pe parcursul activităţii capitalul social a fost modificat de 4 ori. Conform ultimului acord de modificare, din 11.12.2001, capitalul social al SRL "Prag-3" a fost repartizat în felul următor:

- Iurie Roşca deţine 70%;

- Gabriel Stati deţine 30%.

Activitatea economico-financiară a SRL "Prag-3" a fost verificată de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Comisia de anchetă a Parlamentului a avut ca scop efectuarea analizei legalităţii dobîndirii dreptului de proprietate asupra acestei societăţi.

Conform datelor evidenţei contabile din 01.01.2004, la SRL "Prag-3" pe contul mijloacelor fixe sînt reflectate bunuri materiale în valoare de 16.748.607 lei.

La 14.05.1996 firma "Prag-3" SRL a încheiat cu firma "Paneuropean Grup Establishment", (Liechtenstein) contractul nr.1096/031/RM/D privind livrarea, montarea şi punerea în funcţiune a unei instalaţii complete de tipografie, valoarea instalaţiei constituind 1.739.007 dolari SUA, care urmau să fie achitaţi în rate egale în maximum 14 ani.

La 29.12.1997 firma SRL "Prag-3" a încheiat cu firma "Paneuropean Grup Establishment" un alt contact - nr.1098/031/RM/D - privind montarea şi punerea în funcţiune a unei maşini tipografice cu 4 culori SPEEDMASTER, SM 102 VP-CP, valoarea instalaţiei constituind 1.347.500 dolari SUA, achitarea urmînd a fi efectuată în rate egale în maximum 10 ani. Conform evidenţei contabile a SRL "Prag-3", la data de 01.07.2004, la contul "Obligaţiuni de arendă pe termen lung" figurează datorii faţă de firma "Paneuropean Grup Establishment" în sumă de 13.974.251 lei.

Este necesar de menţionat şi faptul că la 09.04.2003 între SRL "Prag-3" şi deputatul Iurie Roşca a fost încheiat un contract de prestări servicii. Conform prevederilor contractuale, deputatul Iurie Roşca poate reprezenta SRL "Prag-3" în străinătate, fiind astfel împuternicit cu dreptul de negociere a diverselor contracte. În contul achitării acestor servicii, SRL "Prag-3" va acoperi numai cheltuielile de deplasare a deputatului Iurie Roşca şi de remunerare a translatorilor (Bogdan Ciubotaru şi Victoria Cuşnir). În total, SRL "Prag-3" a efectuat plăţi pentru deplasările deputatului Iurie Roşca şi a translatorilor în sumă de 164.989 lei.

Comisiei de anchetă i-a fost prezentată informaţia despre imobilul din str. V.Pîrcălab, nr.43, din mun. Chişinău. Conform contractului de vînzare-cumpărare din 05.12.2000, deputatul Iurie Roşca a procurat de la cetăţeanul Gh.Talmaţchi casa de locuit nr.43 din str. V.Pîrcălab, precum şi terenul aferent cu o suprfafaţă totală de 442 m.p., la preţul de 51.000 lei. Actualmente, imobilul în cauză este dat în arendă, în baza contractului nr.7 din 17.07.2001 încheiat între Iurie Roşca şi Grupul "Union Fenosa".

Respectînd prevederile Legii despre statutul deputatului în Parlament, Comisia a monitorizat informaţia cu privire la obligaţiunile părţilor, costurile şi alte detalii. Întru îndeplinirea cerinţelor contractuale Iurie Roşca deţine patenta de întreprinzător seria AA nr.087136 eliberată de Inspectoratul Fiscal de Stat al mun. Chişinău, la 26.07.2001.

În conformitate cu Legea cu privire la patenta de întreprinzător, "patenta este un certificat de stat nominativ ce atestă dreptul de a desfăşura genul de activitate de întreprinzător indicat în ea". Titularul de patentă este persoana care are dreptul să desfăşoare activitatea de întreprinzător şi care a declarat despre intenţia sa.

Astfel, deputatul în Parlament Iuie Roşca a încălcat prevederile art.70 din Constituţia Republicii Moldova şi prevederile Legii despre statutul deputatului în Parlament nr.39-XIII din 07.04.1994, în special art.3 care prevede că mandatul de deputat este incompatibil cu exercitarea oricărei altei activităţi remunerate, "cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului".

Imobilul situat în mun. Chişinău pe str.Nucarilor, 12, este proprietatea familiei Roşca. Casa de locuit situată la adresa nominalizată a fost procurată în 1995 de către Larisa Roşca, respectîndu-se procedura legală formală, şi Comisia de anchetă nu a constatat încălcări în acest sens.

De asemenea, Comisia a investigat legalitatea provenienţei şi procurării în anul 2002 a imobilelor din str.A. Corobcean nr.15 şi nr.17 de către deputatul Iurie Roşca. Comisia a stabilit următoarele:

La 23.12.1998, Procuratura mun. Chişinău a intentat un dosar penal nr.98018150 în baza art.184 alin.(2) asupra factorilor de decizie din Primăria mun. Chişinău. Din materialele dosarului rezultă că cetăţeanul Sergiu Rădăuţan a apelat la Primăria mun. Chişinău solicitînd repunerea în drepturi asupra imobilelor din str.A.Corobcean nr.15 şi nr.17. În procesul investigării s-a stabilit că Primăria mun. Chişinău a restituit imobilele din str. A.Corobcean nr.15 şi nr.17 prin Decizia nr.17/44 din 03.07.1996 fără nici un temei, contrar prevederilor legislaţiei în vigoare. Considerăm că Procuratura Generală va reveni la examinarea legalităţii şi temeiniciei deciziei de încetare a urmăririi penale pe cazul respectiv.

Pe parcurs, imobilele menţionate, precum şi terenul aferent, au fost donate, în baza contractelor de donaţie din 30.12.1997., şi au fost transmise cet. Val.Butnaru, Gh.Talmaţchi şi I.Balan. Ca urmare a unui şir întreg de tranzacţii de vînzare-cumpărare dintre diferiţi cumpărători, la 03.10.2002 Iurie Roşca a procurat de la Adriana Vrăjmaşu imobilul din str.A.Corobcean, nr.17, la preţul de 200.001 lei. La 08.10.2002, Iurie Roşca a procurat de la cet.V.Plămădeală imobilul situat pe str.Corobcean, nr.15, la preţul de 200.001 lei.

În prezent, imobilele din str.A.Corobcean nr.15 şi nr.17 aparţin cu drept de proprietate Fundaţiei pentru Democraţie Creştină (fondatori: Iurie Roşca şi Vlad Cubreacov), fiind procurate de la Iurie Roşca la preţul de 400.000 lei în baza contractului nr.2898 din 26.05.2004.

Verificînd legalitatea tranzacţiei de vînzare-cumpărare a edificiului din str.Nicolae Iorga, 5, s-a stabilit că, conform Hotărîrii nr.69 din 16.03.2000 a Comisiei Republicane de Privatizare a obiectivelor arendate, Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova i-a fost permisă privatizarea clădirii menţionate, care la acel moment îi era dată în arendă de către Primăria mun. Chişinău.

La 15.05.2000, între Agenţia Teritorială de Privatizare Chişinău şi Partidul Popular Creştin Democrat din Moldova în persoana lui Iurie Roşca a fost încheiat contractul de vînzare-cumpărare a unui bloc separat cu suprafaţa de 297,4 m.p., din str. Nicolae Iorga, 5/"A", la preţul de 317.300 lei. Ulterior, clădirea în cauză a fost vîndută în baza contractului de vînzare-cumpărare din 01.03.2002 cet. Alexa Iacob cu preţul de 378.600 lei, care la rîndul său a înstrăinat-o lui Iurie Roşca în baza contractului de vînzare-cumpărare din 30.12.2002 la preţul de 51.000 lei.

Conform contractului de vînzare-cumpărare din 26.06.2000, Departamentul Privatizării şi Administrării de Stat a vîndut Societăţii Culturale "Vasile Stroescu" localul cu suprafaţa de 65,6 m.p., situat în mun.Chişinău, str.Nicolae Iorga, 8, la preţul de 75.200 lei. La 28.01.2003, conform contractului de vînzare-cumpărare nr.852, societatea nominalizată a vîndut imobilul deputatului Iurie Roşca la preţul de 56.000 lei.

În prezent, localurile amplasate pe str. Nicolae Iorga, 5, şi Nicolae Iorga, 8, aparţin cu drept de proprietate Fundaţiei pentru Democraţie Creştină, fiind procurate de la deputatul Iurie Roşca în baza contractului de vînzare-cumpărare din 26.05.2004 la preţul de 102.000 lei.

Reieşind din informaţia prezentată Parlamentului, se propune adoptarea unei Hotărîri referitor la subiectul relatat".

***

15.12.04

Schimb dur de note diplomatice intre MAE al Rusiei si Moldovei. Rusia abia la o saptamana de la summitul de la Sofia si-a revenit si a gasit ce sa-i riposteze lui Stratan. Desigur, in stilu-i caracteristic. Replica MAE al Moldovei a fost prompta. Ca sa fie mai pe intelesul diplomatilor rusi, Stratan a adoptat tactica lui Putin: «ìóõè îòäåëüíî, êîòëåòû îòäåëüíî». Se pare ca “íàø îòâåò ×åìáåðëåíó” a iesit foarte inteligent si plin de demnitate.

La mai mult si la mai mare domnilor diplomati !

 

Federatia Rusa critica dur conducerea de la Chisinau pentru declaratia

 facuta de ministrul Andrei Stratan la Sofia

Info-Prim, 15 decembrie 2004

Federatia Rusa a apreciat drept “absurda, iresponsabila si evident neprieteneasca” declaratia Ministrului de Externe a R. Moldova Andrei Stratan privind “ocupatie ilegala a unei parti din teritoriul national” de catre trupele ruse aflate in regiunea transnistreana. Ministerul de Externe al Rusiei a facut public astazi (miercuri) un comentariu referitor la declaratia ministrului moldovean, facuta la Sofia, in cadrul recentei reuniuni interministeriale a OSCE.

In comentariul plasat pe site-ul MAE de la Moscova, conducerea de la Chisinau este invinuita de “denaturare grosolana a faptelor reale, care stau la baza misiunii Grupului operativ de trupe ruse si a pacificatorilor rusi”. “Incercarile de a-i prezenta (trupele ruse n.r.) in calitate de “ocupanti” ilegali provoaca o nedumerire fireasca”, se spune in sursa citata.

In opinia ministerului rus de externe, o astfel de “interpretare a realitatii este contraproductiva in toate relatiile, inclusiv in ce priveste atingerea unor scopuri conjuncturale, pe care le urmaresc autorii lor”. In comentariu se mai spune ca declaratiile Chisinaului nu vor contribui “la dezvoltarea relatiilor de parteneriat strategic dintre Rusia si Moldova, prevazute de Acordul de prietenie si cooperare din 2001”.

In comentariu se mai arata ca Grupul operativ de trupe ruse din regiunea transnistreana are o singura misiune - de a asigura paza depozitelor cu munitii si a patrimoniului militar, care urmeaza a fi evacuate in Rusia. Ministerul rus de externe subliniaza ca procesul de retragere a munitiilor a fost stopat datorita “sporirii neincrederii intre Chisinau si Tiraspol in rezultatul respingerii “Memorandumului Kozak””, document care, in opinia sursei citate, “ar fi condus la reglementarea definitiva a problemei transnistrene”.

Ministrul moldovean de externe Andrei Stratan, a declarat, la Summit-ul OSCE de la Sofia, ca “nu exista nici un argument plauzibil pentru perpetuarea prezentei militare ruse, care sprijina regimul separatist de la Tiraspol in actiunile sale de violare flagranta a drepturilor omului in regiune”.

Presedintele R. Moldova Vladimir Voronin, in alocutiunea sa tinuta la cel de-al cincilea Congres al partidului de guvernamant, a calificat prezenta militara rusa pe teritoriul Moldovei drept “ofensatoare”.

 

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA A ACUZAT RUSIA DE ŞANTAJ ŞI IMIXTIUNE GRAVĂ ÎN AFACERILE INTERNE ALE ŢĂRII

INTERLIC. 15 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat că condiţionarea de către Rusia a prezenţei trupelor sale militare şi a menţinerii depozitelor cu muniţii şi armament în regiunea transnistreană a republicii de soluţionarea problemelor politice interne a statului moldovenesc constituie o imixtiune gravă în afacerile interne ale ţării.


Agenţia INTERLIC difuzează integral textul declaratiei, citînd serviciul de presă al MAE:


„Comentariul MAE al Federaţiei Ruse nu răspunde la întrebarea privind legalitatea prezenţei Grupului limitat al trupelor ruseşti (GLTR) pe teritoriul Republicii Moldova.

În primul rând, reamintim că până la Summit-ul OSCE de la Maastricht, adică până în decembrie 2003, statutul GLTR era calificat drept unul de formaţiuni militare, care, în conformitate cu angajamentele de la Istanbul, urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Anume pe fundalul acestui angajament, asumat de Federaţia Rusă, s-au dezvoltat în continuare relaţiile de parteneriatdintre Moldova şi Rusia. Anume în contextul acestei decizii politice a fost posibilă încheierea, în anul 2001, a Tratatului de bază dintre ţările noastre, iar în urma acestui tratat - sporirea nivelului fără precedent al cooperării strategice în multe sfere de interes comun. Partea moldovenească a abordat cu înţelegere problemele legate de termenele de retragere a trupelor şi armamentului, dar, pînă în momentul în care oficialii Rusiei au început să facă legătura între îndeplinirea angajamentelor de la Istanbul cu soluţionarea problemei transnistrene şi refuzul de a examina în general termenele de retragere a trupelor.

Invocarea condiţiei de prezenţă a GLTR, păstrarea depozitelor militare şi armamentului Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova în funcţie de soluţionarea problemelor politice de ordin intern al statului moldovenesc, este un amestec grosolan în afacerile interne ale ţării noastre. Este greu de a nu fi de acord cu faptul că în raport cu acest amestec orice epitete sunt oportune.

În al doilea rând, în chestiunile de soluţionare a problemei transnistrene Republica Moldova cooperează cu Federaţia Rusă în cadrul Acordului din 21 iulie 1992. Acest Acord se referă la operaţiunea pacificatoare a Rusiei, însă nu are nici o legătură cu prezenţa GLTR şi a rezervelor uriaşe ale armamentului. Tentativele MAE al Federaţiei Ruse de a comasa aceste două forme de prezenţă militară şi de a le lega de soluţionarea conflictului transnistrean sunt incorecte. Mai mult decât atât, aceste argumente oferă motive judicioase comunităţii internaţionale de a examina şi acţiunea Acordului bilateral din 1992 în contextul înţelegerilor de la Istanbul.

Anume spre această logică ne conduce ultimul comentariu al MAE al FR.

Considerăm că e puţin probabil că autorii să fi urmărit anume acest scop.

În al treilea rând, decizia părţii moldoveneşti legată de nesemnarea „Memorandumului Kozak”, poate fi interpretată în mod diferit, însă această decizie aparţine autorităţilor unui stat suveran şi independent faţă de propria problemă internă şi, din acest considerent, nu poate fi examinată în calitate de motiv pentru stoparea retragerii trupelor ruseşti şi a muniţiilor.

Dacă partea rusească declară în mod deschis acest motiv, atunci acesta este un şantaj, care nu-i face faţă unei ţări cu autoritate, precum este Federaţia Rusă.

Şi în ultimul rând, trezeşte mirare tendinţa MAE al FR de a găsi o motivaţie morală pentru prezenţa militară rusească pe teritoriul Moldovei în baza istoriei sovietice comune, în baza relaţiilor apropiate şi de încredere a popoarelor şi ţărilor noastre, în baza faptei eroice a poporului sovietic în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Întotdeauna am fost siguri că anume acest trecut obligă ţările noastre să găsească limba comună în orice situaţie. Mai mult decât atât, anume acest trecut ne face să credem că Federaţia Rusă va reuşi să restabilească relaţiile corecte cu Moldova şi în anul apropiatului jubileu al distrugerii ocupanţilor fascişti îşi va retrage trupele şi armamentul de pe teritoriul ţării noastre”.

Amintim că, miercuri, Departamentul informaţii şi presă al MAE al FR a făcut public un comentariu cu privire la declaraţiile Chişinăului pe marginea prezenţei militare a Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova. Moscova a calificat declaraţiile în cauza drept „absurde, lipsite de responsabilitate şi vădit inamicale”.

***

15.12.04

In urmatorii 4 ani Banca Mondiala va acorda credite preferentiale Moldovei in valoare de 90 mln. USD. Iar daca comunistii se vor comporta civilizat, suma va fi majorata pana la 137 mln. Ca treba sa mearga si mai bine, sugeram comunistilor sa excluda din Programul PCRM urmatoarea sperietoare despre planurile organismelor internationale: «sa patrunde cu orice prêt in economia republicii noastre, sa acapareze piata si patrimoniul ei, sa-i impuna contracte umilitoare, sa-i ofere credite in conditii inrobitoare, sporind dependenta Moldovei de creditori». De cand, tovaraseilor, dobanda de 1,75% anual pe 10 – 15 ani este considerata inrobitoare, in timp ce Ministerul Finantelor se imprumuta de la «Fincombank» si celelalte banci cu 8-12% dobanda la bonurile de trezorerie pe termene de doar 90-364 zile? 

 

ÎN PERIOADA 2005-2008 BANCA MONDIALĂ VA ACORDA

 MOLDOVEI ÑREDITE PREFERENŢIALE ÎN VALOARE

DE LA 90 PÂNĂ LA 137 MILIOANE DOLARI

INTERLIC,  15 decembrie 2004,

În perioada 2005-2008 Banca Mondială va acorda Moldovei credite preferenţiale în valoare de la 90 până la 137 milioane dolari. Surse din cadrul reprezentanţei permanente a BM la Chişinău au comunicat pentru INTERLIC că aceste prevederi se conţin în noua Strategie de asistenţă pentru Moldova, examinată la 14 decembrie curent la Washington de către Consiliul director al BM.

Strategia reprezintă un document, ce conţine descrierea detaliată a planului BM de acordare a asistenţei Moldovei, pe parcursul următorilor 4 ani. Potrivit directorului regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Belarus şi Moldova, Paul Bermingham, scopul Strategiei de asistenţă pentru Moldova este de a sprijini eforturile ţării pentru promovarea creşterii economice durabile şi reducerea nivelului înalt de sărăcie. Documentul prevede acordarea Republicii Moldova a 90 milioane dolari pentru implementarea diferitor proiecte în cadrul Strategiei Creşterii Economice şi Reducerii Sărăciei, elaborat de către autorităţile moldovene. În cazul implementării reuşite a strategiei, valoarea asistenţei financiare din partea BM va fi majorată cu 50 %.

Guvernul preconizează direcţionarea resurselor BM spre investiţiile în dezvoltarea serviciilor rurale, a asistenţei sociale, învăţământului, infrastructurii şi pentru susţinerea business-ului mic şi mijlociu.

Priorităţile Strategiei noi includ promovarea condiţiilor pentru menţinerea creşterii economice şi crearea locurilor de muncă, sporirea accesului la capital şi servicii sociale, îmbunătăţirea infrastructurii comunitare şi a guvernării în sectorul public, precum şi combaterea corupţiei.

Strategia de asistenţă pentru Moldova include acţiuni pentru reducerea costurilor de reglementare a afacerilor, ameliorarea administrării corporative, extinderea intermedierii financiare şi îmbunătăţirea întreţinerii infrastructurii de bază cu scopul facilitării investiţiilor şi a activităţii economice. În plus, Strategia va sprijini dezvoltarea economiei în spaţiul rural, în care locuiesc majoritatea celor săraci, şi va accentua importanţa eliminării barierelor interne ce limitează capacitatea de export a ţării.
Strategia de asistenţă pentru Moldova a fost elaborată de Banca Mondială în parteneriat cu Guvernul Moldovei şi prin consultări cu comunitatea de afaceri, societatea civilă, ONG şi donatorii.

Strategia reflectă contextul curent al ţării, cadrul SCERS şi aspiraţiile ţării spre integrarea în Uniunea Europeană.

În pofida declinului economic, înregistrat după declararea independenţei, în ultimii trei ani Moldova a obţinut o creştere economică media de 6,7%. Potrivit specialiştilor, această creştere a fost determinată de majorarea consumului, generată de intrările valutare în ţară obţinute din munca cetăţenilor peste hotare.

Cu un PIB pe locuitor de 542 dolari SUA şi o rată a sărăciei de 48%, Moldova este în prezent cea mai săracă ţară din Europa. În scopul contracarării sărăciei, Guvernul a elaborat Strategiai de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS) pentru perioada 2004-2006.

Consiliul director al BM a aprobat această SCERS, anunţându-şi disponibilitatea de a o finanţa în cadrul noii Strategii de asistenţă pentru Moldova. Până în prezent pentru implementarea proiectelor în Moldova, BM a alocat credite în valoare de 403,5 milioane dolari, iar valoarea totală a angajamentelor băncii constituie 592 milioane dolari.

***

15.12.04

UE nu este pregatita sa participe la procesul de negocieri in problema Transnistriei. UE ar dori stabilitate la hotarele sale noi, dar fara a se certa cu Rusia. Exact ca in bancul rusesc cu mancatul pestelui si alte placeri concomitente. Pana la urma se vor implica, nu au de ales…

 

UNIUNEA EUROPEANĂ NU ESTE PREGĂTITĂ SĂ PARTICIPE LA PROCESUL DE NEGOCIERI ÎN PROBLEMA TRANSNISTREANĂ

INTERLIC. 15 decembrie 2004

Uniunea Europeană nu este pregătită să participe, în calitate de partener, la procesul de negocieri în problema transnistreană, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, şeful delegaţiei Comisiei Europene în Ucraina, Moldova şi Belarus, Ian Boag.

Precum transmite agenţia INTERLIC, întrebat de jurnalişti despre participarea UE în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Ian Boag a răspuns că UE cheamă Moldova să continue procesul de identificare a soluţiei conflictului transnistrean, în cadrul formatului pantagonal existent.

Totodată, şeful delegaţiei Comisiei Europene în Ucraina, Moldova şi Belarus a menţionat că, potrivit Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, UE s-a angajat să sprijine iniţiativa preşedintelui RM Vladimir Voronin privind semnarea Declaraţiei de stabilitate şi securitate pentru Moldova.

Şeful delegaţiei Comisiei Europene în Ucraina, Moldova şi Belarus a declarat că UE este dispusă să examineze problema semnării acestui document şi stadiul reglementării transnistrene, împreună cu vecinii Moldovei şi cu alţi participanţi la procesul de reglementare conflictului de pe Nistru. Ian Boag a menţionat, de asemenea, disponibilitatea UE de a susţine Moldova în procesul de întărire a controlului pe întreg perimetrul frontierelor sale.

***

13.12.04

Surprinzatoare “revolutie portocalie” carpatina. Basescu a invins cu 51,23%. Un model civilizat de schimbare a baronilor politici.

 

Planurile lui Traian Basescu la Cotroceni
preluare BBC


Traian Basescu a multumit, luni, contracandidatului sau Adrian Nastase, pentru ca l-a sunat pentru a-l felicita si a declarat ca "prioritatea prioritatilor" sale este formarea unei majoritati parlamentare pentru buna desfasurare a procesului de integrare in UE.

Potrivit rezultatelor finale provizorii anuntate de BEC, Traian Basescu a obtinut 51,23% din voturile exprimate pe 12 decembrie.

Traian Basescu si-a prezentat, intr-o conferinta de presa extraordinara, prioritatile pe care le va avea in timpul mandatului sau in planul politicii interne si externe.

Politica externa

In plan extern, el a spus ca obiectivul numarul 1 este integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si a precizat ca romanii trebuie bine informati despre costul integrarii.

El a mai vorbit despre relatia de parteneriat cu SUA si Marea Britanie, intarirea rolului Romaniei in NATO si dezvoltarea de bune relatii cu tarile din fostul bloc sovietic, respectiv Ucraina si Belarus.

De asemenea, noul presedinte ales a subliniat stabilirea unei relatii de parteneriat cu Republica Moldova, spunand ca Romania are obligatia sa-i trateze pe moldoveni ca pe buni romani.

Majoritate parlamentara cu PUR si UDMR

Traian Basescu a declarat, luni, ca, pentru buna desfasurare a integrarii in UE intentioneaza sa realizeze o majoritate parlamentara in jurul grupului Aliantei PNL-PD, avand in vedere atragerea partidelor democratice, respectiv PUR si UDMR.

"Intentia mea este sa realizez aceasta majoritate in jurul grupului parlamentar al Aliantei PNL-PD. Plec de la premisa ca Alianta are 161 de mandate, iar PSD 160 in cele doua Camere ale Parlamentului", a subliniat Basescu.

El a spus ca este vorba despre o majoritate care sa permita "abordarea cu toata forta" a procesului de integrare in UE.

Basescu a sustinut ca dupa incheierea capitolelor de negociere au ramas obligatii extrem de mari, importante si dificile care por fi rezolvate "numai de un guvern cu o puternica sustinere parlamentara".

PUR si-a reafirmat, luni, in primul comunicat dat publicitatii dupa alegerile prezidentiale, "independenta politica si doctrinara - constanta a comportamentului" partidului, aratand ca dispune de posibilitatea de a-si construi grupuri parlamentare semnificative in ambele Camere. PUR are 18 mandate de deputat si 11 de senator.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, tot luni, ca Uniunea isi mentine deocamdata pozitia in legatura cu colaborarea cu PSD, avand in vedere ca nu exista acum o alta majoritate guvernamentala, insa a precizat ca, in cazul in care PSD va ramane fara sprijinul PUR, formatiunea sa va reanaliza situatia. UDMR are 22 de mandate de deputat si 10 de senator.

Depolitizarea institutiilor statului

Presedintele ales Traian Basescu a declarat ca o prioritate imediata ca sef al statului va fi aceea de a scoate institutiile statului de sub influenta politica.

"Aceste institutii trebuie sa functioneze conform Constitutiei si regulamentelor lor de functionare. Nu este permis amestecul politicului in Justitie, Politie, Parchet", a completat Basescu.

El a spus ca va fi un presedinte care va veghea ca institutiile statului sa fie scoase de sub orice influenta politica.

"Institutiile politizate trebuie depolitizate si puse in slujba natiunii, nu a unui partid sau altul", a subliniat Basescu.

El le-a transmis sefilor institutiilor statului ca "nu se schimba stapanii" si i-a avertizat sa nu inceapa sa se "reorienteze".

"Schimbarea PSD nu inseamna ca au venit noi stapani de la Alianta. Eu le cer sefilor institutiilor statului sa-si faca datoria legal, fara influente politice. Ii rog sa nu se pregateasca sa se reorienteze. Le cer sa inceapa sa respecte legea de astazi, daca nu au facut-o pana acum" a afirmat Basescu.

Coruptia - o problema de siguranta nationala

Candidatul Aliantei Traian Basescu a declarat ca, dupa ce va depune juramantul de presedinte, va introduce in strategia de aparare a tarii, ca sef al CSAT, problema coruptiei.

"In acest moment, coruptia la nivel inalt este pe cale sa devina o amenintare la adresa sigurantei nationale. Din acest motiv, trebuie tratata ca atare, iar CSAT va adopta o hotarare in acest sens", a subliniat Traian Basescu.

El a precizat ca, dupa ce va fi adoptata o asemenea hotarare in CSAT, institutiile componente ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii vor avea ca prioritate lupta impotriva coruptiei.

"Indiferent ca aceste institutii sunt MI SRI, SIE, Ministerul Justitiei sau Ministerul Finantelor, pentru toate prioritatea zero va fi lupta impotriva coruptiei", a mai spus domnul Basescu.

Presa romana "va redeveni libera"

"Presedintele ales Traian Basescu Basescu a declarat ca, in calitate de presedinte va garanta ca in Romania "presa va redeveni libera".

"Un lucru important pe care Romania l-a pierdut in ultimul timp a fost libertatea presei. Va garantez, ca viitor presedinte al Romaniei, ca presa va redeveni libera", a mentionat Basescu.

El a spus ca orice stat sau politician care subordoneaza libertatea presei va ajunge in cele din urma "sa ia libertatea poporului".

"Imi voi face un titlu de onoare din a garanta si a sustine libertatea presei", a conchis Basescu.

***

13.12.04

Congresul V al PCRM din 11.12.04. Multa secretomanie, putina transparenta, nici o decizie importanta. “One men show-ul” lui Voronin, care, de altfel, a spus si lucruri simpatice. Mentionam ca foarte inspirata urmatoarea afirmatie:  De soluţionarea problemei transnistrene nu ar trebui să se ocupe diplomaţii în format pentagonal, ci procurorii din Rusia, Republica Moldova şi din Ucraina, asistati de Interpol”, a declarat de la tribuna seful reales al PCRM.

 

Cel de-al cincilea congres al partidului de guvernamant s-a transformat

 intr-o adunare conspirativa

Info-Prim  13 decembrie 2004

Modificarile in statutul si programul Partidului Comunistilor (PCRM), precum si alegerea intregii conduceri a partidului, au fost dezbatute, in cadrul celui de-al cincilea congres al acestei formatiuni, intr-o atmosfera de maxima netransparenta. Dupa partea oficiala, care a durat circa trei ore si in care au fost prezentate darea de seama a presedintelui PCRM Vladimir Voronin si discursurile unor lideri ai formatiunii, reprezentantii presei au fost rugati sa paraseasca sala Teatrului de Opera si Balet, unde se desfasoara Congresul, - transmite Info-Prim citand surse apropiate PCRM.

In pofida interesului major pe care-l are societatea si, implicit, toate mass media, in raport cu evolutiile care sunt asteptate in sanul partidului de guvernamant, mai multor medii independente le-a fost refuzata acreditarea, la lucrarile congresului fiind acceptati doar jurnalistii mediilor agreate de conducerea suprema a PCRM care, sustin aceleasi surse, a si intocmit lista ziaristilor acceptati la congres. In pofida acestui fapt, nici acestia nu au putut asista la examinarea problemelor care intereseaza intreaga societate, privind modificarile in partidul care se afla la conducerea statului. Acestora li s-a cerut, dupa partea oficiala, sa paraseasca sala.

Solicitati de reporterul agentiei (caruia de asemenea i s-a refuzat acreditarea), unii dintre ziaristii prezenti la prima parte a congresului au mentionat ca in discursul sau, presedintele Vladimir Voronin s-a referit la mai multe probleme cu care se confrunta R. Moldova, inclusiv diferendul transnistrean. El a adus invinuiri conducerii de la Tiraspol si a mentionat “sprijinul acordat” acesteia de catre Federatia Rusa.

In luarile de cuvant s-a mentionat ca denumirea partidului de guvernamant va ramane neschimata, la fel ca si simbolica. Dupa cum declarase secretarul PCRM Valeri Garev, inainte de inceperea congresului, statutul partidului va fi modificat “neesential”, iar modificarile in program tin de identificarea “noilor cai de realizare a principalului scop – constituirea societatii socialiste”.

Forul PCRM de simbata a inceput cu pichetarea acestuia de cativa reprezentanti ai Uniunii social-politice a cetatenilor “Patria-Rodina”, care le-au reprosat comunistilor ca “si-au uitat toate promisiunile electorale si s-au orientat spre Occident in detrimentul CSI-ului”.

Participantii la Congresul cinci al partidului de guvernamant, care s-a desfasurat sambata, 11 decembrie, nu au discutat referitor la data viitoarelor alegeri parlamentare.

Seful Centrului analitico-informational al Partidului Comunistilor (PCRM) Alexandr Petkov a declarat pentru Agentie ca problema stabilirii datei viitoarelor alegeri parlamentare “nici nu a fost fixata in agenda de lucru a Congresului”. El a precizat ca aceasta tine de competenta Parlamentului.

Potrivit lui Petkov, participantii la forum l-au reales “in unanimitate” pe Vladimir Voronin in functia de presedinte al PCRM. De asemenea, a fost aleasa “o noua componenta a Comitetului Central si a Comisiei centrale de revizie a PCRM”.

Sursa citata a informat ca dupa incheierea lucrarilor Congresului a avut loc “sedinta organizationala a Comitetului Central”, la care au fost alesi, in calitate de Secretari, Victor Stepaniuc si Valeri Sava.

In urma modificarilor in programul politic al partidului de guvernamant, a fost recunoscut “dreptul taranilor de a dispune de terenurile de pamant avute in proprietate”. Partidul Comunistilor a recunoscut inviolabilitatea proprietatii private. De asemenea, partidul de guvernamant s-a pronuntat pentru “studierea pe larg a limbii moldovenesti si istoriei Moldovei”.

Examinarea modificarilor in statutul si programul Partidului Comunistilor, la fel ca si alegerile organelor de conducere a acestei formatiuni, s-a desfasurat cu usile inchise, presa fiind rugata sa paraseasca sala.

 

PREŞEDINTELE VLADIMIR VORONIN A RECONFIRMAT CURSUL

SPRE INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

INFOTAG

Republica Moldova a ales în mod univoc şi ferm cursul spre integrare în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Vladimir Voronin sîmbătă, luînd cuvîntul la congresul Partidului Comuniştilor din Moldova, pe care îl conduce.

El a menţionat că ţara se află, din punct de vedere geografic şi geopolitic, la răspîntie, între două mari procese de integrare, în Vest şi în Est". Potrivit afirmaţiilor preşedintelui, "integrarea occidentală ademeneşte prin standardele social-economice înalte, prin calitatea vieţii, prin instituţiile democratice dezvoltate, prin universalitatea şi caracterul modern al gîndirii elitelor de conducere", în timp ce integrarea estică este "o comunitate de state, creată pe parcursul istoriei, de state cu relaţii economice tradiţionale şi strînse, cu o apropiere mentală a populaţiei, cu legături umane de limbă şi de rudenie".

Potrivit afirmaţiilor preşedintelui, Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare în Republica Moldova, "a urmărit cu îngrijorare şi tristeţe cum a scăzut eficienţa CSI-ului, cum aceasta a cedat, ca importanţă, Uniunii Europene, transformîndu-se într-o structură care nu prea te obligă, cu interese economice obscure şi cu perspective confuze".

"În această situaţie, noi am fost obligaşi pur şi simplu să optăm pentru cursul univoc şi ferm spre integrarea în Uniunea Europeană", a declarat Voronin.

El a reamintit că în Republica Moldova a fost constituită pentru prima oară Comisia pentru integrare europeană, apoi Departamentul pentru integrare europeană. După aceasta, a fost elaborat Planul individual de acţiuni comune Republica Moldova - Uniunea Europeană, a cărui esenţă rezidă în armonizarea eşalonată a întregului model juridic şi social-politic cu standardele Uniunii Europene.

"Pentru ţara noastră, ideea europeană a devenit, de fapt, o idee a modernizării interne, a unor astfel de reforme, care va da posibilitatea, în timpul apropiat, de a nu rămîne de cealaltă parte a noii cortine de fier, ci de a ne ocupa locul pe care îl merităm în rîndul ţărilor europene dezvoltate", a spus Voronin.

El a menţionat că, "proclamînd cursul spre integrare în Uniunea Europeană, pentru a deveni membru cu drepturi depline al casei europene comune, mai întîi trebuie să construim o Europă civilizată şi democratică în interiorul ţării".

"Totodată, trebuie să o construim nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale, nu în limita unui sector administrativ sau cartier din capitală, ci în fiecare colţişor al republicii, în fiecare sat, dacă doriţi, în fiecare casă din Moldova", a menţionat preşedintele.

Potrivit afirmaţiilor sale, drumul spre acest scop este extrem de dificil, el necesită eforturi concentrate pe toate direcţiile - de la economie şi politica socială pînă la reintegrarea Republicii Moldova.

"Acest drum necesită rolul de lider politic al unui partid de tip nou european, care trebuie să fie, fără îndoială, Partidul Comuniştilor", a declarat Vladimir Voronin. 

 

PREŞEDINTELE VLADIMIR VORONIN CONSIDERĂ PREZENŢA MILITARĂ A RUSIEI ÎN MOLDOVA DREPT JIGNITOARE PENTRU POPORUL MOLDOVEI

INFOTAG

Vladimir Voronin, preşedintele Moldovei, a calificat drept jignitoare pentru poporul Republicii Moldova prezenţa militară a Rusiei în republică.

"Explicaţi-mi, tovarăşi comunişti, care ar putea fi motivul menţinerii prezenţei militare a Rusiei în Republica Moldova, totodată, în astfel de proporţii simbolice? Ce, noi merităm să fim prieteni cu Moscova numai fiind ameninţaţi de o mie de pistolari ruşi? Sau aceşti o mie de soldaţi rezolvă anumite obiective strategice globale ale Rusiei în Balcani?", s-a întrebat Voronin de la tribuna congresului partidului său.

El a declarat că "această prezenţă militară este jignitoare pentru întregul nostru popor, pentru neutralitatea statului nostru, care crede sincer în prietenia şi parteneriatul strategic cu Rusia fără mediere militară, fără ultimatumuri umilitoare".

"Anume din acest motiv nu am semnat Memorandumul, care prevede menţinerea prezenţei militare a Rusiei pentru încă 20 de ani. Noi am considerat că Republica Moldova nu poate şi nu trebuie să fie complice în tăinuirea adevăratei cantităţi de armament stocat pe teritoriul Transnistriei. Acest lucru nu ni-l va ierta nu numai poporul Republicii Moldova, ci nici poporul Rusiei, care moare astăzi în Cecenia ucis de arme vîndute separatiştilor ceceni din depozitele armatei a 14-a ruseşti", a subliniat preşedintele Voronin.

Potrivit afirmaţiilor sale, GOTR (Grupul operativ de trupe ruseşti) "serveşte astăzi drept ultim adăpost pentru separatişti".

"Noi ştim cine inventează pentru conducerea de vîrf a Rusiei pretexte născocite pentru îngheţarea acestei situaţii, noi regretăm că crima organizată şi internaţionala funcţionărească bate cu atîta neobrăzare un par în relaţiile moldo-ruse", a spus preşedintele Moldovei.

"Dar anume noi, Partidul Comuniştilor, un partid cu adevărat popular, care a ajuns la cîrma statului moldovenesc, vom fi cei care vor apăra interesele poporului nostru, inclusiv ale locuitorilor Transnistriei, fără duble standarde false, împotriva oricărui atentat din afară, împotriva oricăror încercări de a înveşnici la Tiraspol dominaţia şi haosul mercenarilor politici ai crimei organizate. Anume noi, partidul comuniştilor, sîntem obligaţi să unim întreaga noastră societate în faţa dictaturii făţişe a acestei grupări criminale transnaţionale şi să obţinem stabilirea unor astfel de relaţii cu Rusia, pe care le merită popoarele celor două state. Şi noi vedem că se întîmplă acest lucru", a subliniat Voronin.

 

PREŞEDINTELE VLADIMIR VORONIN CONSIDERĂ CĂ ÎN TRANSNISTRIA EXISTĂ INTERESE

 ALE NOMNECLATURII ŞI CRIMEI ORGANIZATE INTERNAŢIONALE

INFOTAG

Vladimir Voronin, preşedintele Moldovei, consideră că nesoluţionarea conflictului transnistrean "îşi are rădăcinile în primul rînd într-o cîrdăşie a unei părţi corupte din fosta şi actuala nomenclatură moldovenească şi transnistreană cu crima organizată internaţională". El a făcut declaraţii în acest sens sîmbătă, în dsicursul pe care l-a rostit la congresul V al Partidului Comuniştilor, în calitate de preşedinte al PCM.

Voronin a calificat conflictul transnistrean drept "principala chestiune a statalităţii moldoveneşti", subliniind că acesta "nu este un conflict al intereselor publice ale locuitorilor din stînga şi din dreapta Nistrului".

Reamintind istoria comflictului transnistrean, Voronin a menţionat că la începutul anilor '90 Chişinăul şi Tiraspolul "au pornit un joc cinic", care a condus la "drama sîngeroasă de durată la Nistru şi în Bender".

"După aceasta, spălîndu-se cu sîngele cetăţenilor simpli, şefii de la Chişinău şi de la Tiraspol s-au apucat să creeze o zonă neagră off-shore în regiune. Chişinăul oficial înmînează Tiraspolului ştampila vamală, Ministerul Apărării din Moldova participă la împărţirea patrimoniului şi a armamentului armatei a 14-a împreună cu Tiraspolul, devenind, de fapt, o parte care a înarmat regimul de la Tiraspol", a declarat preşedintele Moldovei.

Potrivit afirmaţiilor sale, în consecinţă, a fost creată "o schemă economică criminală", în care, "chiar dacă suprafaţa Transnistriei ar fi avut doar trei metri pătraţi, "interesul" crimei organizate internaţionale ar fi fost acelaşi".

Preşedintele Voronin a denumit opoziţia moldovenească "nomenclatură", menţionînd că ea "condamnă cu furie acţiunile puterii de la Chişinău care sînt orientate spre izolarea acestei enclave piratereşti".

El a subliniat că "Transnistria a ajuns în centrul intereselor nu numai ale nomenclaturii moldoveneşti, ci şi ale multor persoane oficiale din Ucraina şi Rusia".

"Se încearcă a ascunde bani grei prin mari interese de stat ale unor mari state, deşi, în realitate, de soluţionarea problemei transnistrene nu ar trebui să se ocupe diplomaţii în format pentagonal, ci procurorii din Rusia, Republica Moldova şi din Ucraina, fiind antrenat Interpolul", a declarat Voronin.

***

08.12.04

Decizie irevocabil de rusinoasa a Curtii Supreme de (in)Justitie intr-un caz limpede ca “buna ziua”. Consilierii prezidentiali sustin ca ziaristul D. Ciubasenco, un lider al “cruciadei anticomuniste”, nu “incape” in cladirea-mamut a Presedentiei. Ambitiile marunte si iresponsabile ale sfetnicilor, il pun din nou pe Presedinte in postura defavorabila de “calau” al presei libere.

 

Institutia prezidentiala refuza sa-l acrediteze pe redactorul-sef

al publicatiei "Moldavskie vedomosti”, Dumitru Ciubasenco

Info-Prim 8 decembrie 2004

Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a respins, miercuri, recursul publicatiei "Moldavskie vedomosti” (MV) intr-un dosar privind refuzul Presedintiei RM de a-l acredita pe redactorul-sef al acestei surse mediatice, Dumitru Ciubasenco, pe langa Serviciul de presa al institutiei prezidentiale pentru anul 2004.

Hotararea CSJ este definitiva si irevocabila, fiind adoptata in Colegiul largit al Curtii. Judecatorul Eugenia Fistican a precizat ca isi va motiva hotararea peste 10 zile de la data adoptarii ei.

Reprezentantul reclamantului in proces, avocatul Victor Pantaru, a declarat ca prin aceasta decizie, incorecta in opinia sa, se comite un nou precedent de ingradire a dreptului la informatie in RM.

Reprezentantul Presedintiei, Alexandru Ohotnicov, a declarat in cadrul sedintei judiciare ca "nu exista lege care ar obliga institutia prezidentiala sa acrediteze toti ziaristii". Potrivit lui, Presedintia elibereaza aceste acreditari in functie de posibilitatile tehnice si capacitatea spatiilor destinate conferintelor.

Pe de alta parte, Victor Pantaru sustine ca, in lipsa unui Regulament de acreditare a jurnalistilor pe langa institutia prezidentiala, prin analogie trebuie sa fie aplicat Regulamentul de acreditare a jurnalistilor straini pe langa MAE al RM, adoptat prin Hotarare de guvern.

Reamintim ca CSJ a inceput examinarea in fond a dosarului la 15 iulie curent. In aceeasi luna, un complet de judecata al contenciosului administrativ al CSJ a respins cererea publicatiei "MV” de a obliga Presedintia RM sa-l acrediteze pe Ciubasenco pe langa institutia prezidentiala, hotarare atacata cu recurs de ziarist in colegiul largit al Curtii.

Dumitru Ciubasenco a trimis o scrisoare Serviciului de presa al Presedintiei in decembrie 2003, prin care solicita sa fie acreditat pentru reflectarea activitatii institutiei prezidentiale pe parcursul anului 2004. La 19 februarie curent, el a fost informat ca nu a obtinut acreditarea, fara sa-i fie expuse motivele refuzului. La 26 februarie, el a adresat o petitie la Cancelaria Presedintiei, prin care a solicitat sa i se explice temeiurile refuzului, insa nu a primit raspuns.

Dumitru Ciubasenco considera ca motivul real pentru care i-a fost refuzata acreditarea pe langa Presedintie este publicarea de catre “MV” a unor articole si comentarii critice la adresa partidului de guvernamant, al carui presedinte este chiar seful statului. El a mai adaugat ca va solicita din nou Presedintiei acreditare pentru primul trimestru al anului 2005, pe perioada mandatului presedintelui in exercitiu, insa este absolut sigur ca acest lucru ii va fi refuzat din nou.

***

7-8.12.04

Reuniunea ministeriala OSCE de la Sofia s-a incheiat al doilea an consecutiv fara semnarea unei declaratii finale. Suparata pe ministrul Stratan, Rusia din nou intoarce spatele comunitatii internationale. Collin Powell a incercat sa medieze conflictul, declarand ca Statele Unite vor ratifica Tratatul Adaptat privind Fortele Conventionale in Europa (FACE) numai dupa indeplinirea integrala de catre Federatia Rusa a angajamentelor asumate la Istanbul de retragere a trupelor sale din Republica Moldova si din Georgia.

 

Ministrul moldovean de externe a calificat prezenta trupelor rusesti

in Moldova drept "ocupatie militara"

INFOTAG  7 decembrie 2004

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat ca "autoritatile republicii califica prezenta trupelor rusesti pe teritoriul Republicii Moldova drept ocupatie militara". Precum informeaza agentia INFOTAG, citind surse din serviciul de presa al MAE din Moldova, el a facut declaratii in acest sens luni, luind cuvintul la reuniunea Consiliului de Ministri OSCE, care si-a inceput lucrarile la Sofia.

"Prezenta trupelor rusesti contravine vointei politice a autoritatilor constitutionale moldovenesti si sfideaza principiile si normele internationale, recunoscute unanim. Argumentele citate pentru justificarea tergiversarii procesului de retragere a trupelor si munitiilor timp de mai bine de doi ani nu sint legitime", a subliniat Stratan.

El a declarat ca prezenta militara a Rusiei in Republica Moldova "exercita presiuni asupra procesului de solutionare a diferendului transnistrean si ii manipuleaza pe liderii criminali transnistreni". In opinia sa, "nu exista un argument convingator care ar putea justifica sincronizarea retragerii trupelor cu solutionarea problemei transnistrene".

"Nu exista un argument plauzibil pentru justificarea prelungirii prezentei militare rusesti pe teritoriul tarii si incalcarea flagranta a drepturilor si libertatilor fundamentale, stimulata de regimul separatist transnistrean, care este sustinut de prezenta militara ruseasca si de gruparile economice din Rusia si Ucraina", a spus Stratan.

Seful diplomatiei moldovenesti a chemat tarile OSCE sa indemne Rusia sa-si retraga trupele de pe teritoriul republicii, acest lucru fiind drept o conditie obligatorie pentru ratificarea Acordului Fortelor Armate Conventionale din Europa (FACE). El a declarat ca trupele rusesti "nu contribuie la reintegrarea tarii, ci dimpotriva, consolideaza regimul separatist".

Andrei Stratan considera ca lipsa progresului in procesul de negocieri pentru solutionarea diferendului transnistrean "se datoreaza faptului ca nici macar mediatorii nu au o viziune comuna asupra mijloacelor de solutionare potrivit principiilor dreptului international". El s-a pronuntat in favoarea faptului de "a subordona solutionarea problemei transnistrene principiilor dreptului international", precum si pentru monitorizarea internationala a granitei moldo-ucrainene. Ministrul moldovean de externe a chemat tarile-membre ale OSCE "sa sustina Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Moldova, care are menirea de a garanta dezvoltarea statului moldovenesc suveran si independent si integritatea teritoriala a acestuia, ceea ce prevede stabilitatea si securitatea intregii Europe". "Sintem siguri ca suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii nu poate constitui subiectul negocierilor si ca toti actorii importanti ar trebui sa reconfirme faptul ca raioanele din stinga Nistrului sint o parte componenta a Republicii Moldova. Numai statutul acestor raioane in interiorul tarii poate fi discutat", a declarat Stratan.

 

MAE din Rusia: situatia din Moldova constituie o consecinta a sansei ratate

 de a inregistra un progres in aplanarea diferendului

INFOTAG  7 decembrie 2004

"Actuala tensiune in relatiile dintre partile aflate in conflict in Republica Moldova constituie, in mare parte, o consecinta a sansei reale, ratate in anul trecut, de a obtine un progres decisiv in solutionarea diferendului transnistrean", considera ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

El a subliniat, in cadrul reuniunii Consiliului ministrilor de externe al OSCE, de la Sofia, ca "pe parcursul anului nu am auzit nici un argument serios impotriva "Memorandumului Kozak", elaborat cu eforturi comune la solicitarea partilor insesi aflate in conflict.

"Ramine fara raspuns si intrebarea ce nu convine concret unor parteneri ai nostri in acest Memorandum si de ce a fost zadarnicita semnarea documentului deja parafat de catre parti? Daca nu ar fi existat acest esec, conflictul ar fi fost solutionat de mult timp, inclusiv ar fi fost rezolvata si chestiunea privind evacuarea din Transnistria a munitiilor stocate acolo", a adaugat Lavrov. El vede iesirea din impasul in care s-a ajuns in "renuntarea la manevrele politice sterile din jurul cautarii artificiale a unor noi formate de solutionare". Lavrov considera drept necesar a convinge partile sa continue lucrul "la viitoarea schema de convietuire impreuna", cu sprijinul mediatorilor anteriori - Rusia, Ucraina si OSCE.

Potrivit afirmatiilor sale, Rusia "este gata sa semneze macar astazi Pactul de stabilitate si securitate pentru Republica Moldova in forma in care a fost propus initial de presedintele Voronin si intelegindu-se ca pactul va intra in vigoare imediat dupa solutionarea politica a problemei transnistrene".

Lavrov a subliniat ca "Rusia va respecta strict Tratatul de prietenie si cooperare intre Federatia Rusa si Republica Moldova, semnat in anul 2001, care fundamenteaza juridic prevederi ce au o bataie cu mult mai lunga decit formulele unui proiect de declaratie".

 

Consiliul Ministerial al OSCE s-a incheiat fara adoptarea unui document final

BASA-PRESS 7 decembrie 2004

Consiliul de Ministri al OSCE nu a reusit sa adopte un document final la sfarsitul reuniunii din anul curent, care s-a desfasurat in capitala bulgara in perioada 6-7 decembrie. La Sofia, Bulgaria a transmis presedintia OSCE Sloveniei.

Surse avizate de la Sofia au comunicat pentru BASA-press ca documentul pregatit nu a putut fi adoptat din cauza lipsei de consens politic in problemele abordate. Este al doilea an consecutiv cand Reuniunea ministeriala a OSCE nu poate adopta un document final.

Solomon Passy, ministrul afacerilor externe al Bulgariei, nu a precizat pentru presa daca un anume stat a folosit dreptul de veto pentru a nu permite adoptarea declaratiei Consiliului de Ministri.

Totodata, in cursul actualei reuniuni, majoritatea statelor membre OSCE s-au pronuntat pentru obligarea Rusiei sa-si retraga munitiile si armamentul din Republica Moldova si Georgia.

Potrivit unor surse din cadrul OSCE, proiectul declaratiei reitera, in particular, obligatia pentru Federatia Rusa de a-si respecta angajamentele asumate in 1999 la Istanbul privind retragerea completa si neconditionata a trupelor si munitiilor sale din Republica Moldova. De asemenea, urmau sa fie condamnate actiunile autoritatilor de la Tiraspol. Partile erau chemate sa reia dialogul, inclusiv prin stabilirea unor mecanisme si formate care ar putea sa aduca la identificarea unei solutii politice viabile si ar respecta suveranitatea si integritatea RM prin acordarea unui statut special Transnistriei.

Collin Powell, Secretar de stat al SUA, a declarat ca Statele Unite vor ratifica Tratatul Adaptat privind Fortele Conventionale in Europa numai dupa indeplinirea integrala de catre Federatia Rusa a angajamentelor asumate la Istanbul. In acelasi timp, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat ca trupele ruse sunt dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova si ca reprezinta un factor important in consolidarea regimului separatist de la Tiraspol.

 

SUA insista ca Rusia sa-si onoreze angajamentele privind retragerea

 trupelor din Republica Moldova si din Georgia

INFOTAG 8 decembrie 2004

SUA continua sa insiste ca Rusia sa-si onoreze angajamentele privind retragerea trupelor din Republica Moldova si din Georgia. Declaratii in acest sens a facut Colin Powell, secretar de stat al SUA.

Luind cuvintul marti in cea de-a 12-a reuniune a Consiliului Ministrilor de externe din tarile-membre ale OSCE, care se desfasoara la Sofia, el a afirmat ca SUA vor ratifica Acordul Fortelor Armate Conventionale din Europa (FACE) numai dupa ce Rusia isi va onora angajamentele.

"Din pacate, in spatiul OSCE, conflictele "inghetate" ramin inghetate si dupa 15 ani de la incheierea razboiului rece. Angajamentele pe care Rusia si le-a asumat la Istanbul ramin neonorate. SUA sint dispuse sa ratifice FACE, insa acest lucru se va produce numai in cazul in care Federatia Rusa isi va retrage trupele sale din Republica Moldova si din Georgia", a spus Poewll.

El a anuntat disponibilitatea SUA de a acorda asistenta necesara pentru evacuarea munitiilor si a trupelor rusesti.

"SUA saluta toate propunerile al caror scop este sporirea eficientei OSCE. Noi sintem gata sa amplificam eforturile OSCE pentru promovarea securitatii si a dezvoltarii economice, dar nu pe contul sarcinilor organizatiei pentru apararea democratiei si a drepturilor omului", a spus Powell.

In acelasi timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a chemat OSCE sa renunte la "manevrele politice in jurul problemei transnistrene". El a declarat ca "Rusia pledeaza pentru mentinerea actualului format al negocierilor" si a avertizat ca "schimbarea acestuia, la fel ca si graba mare, ar putea conduce la o confruntare armata".

***

03.12.04

Dupa 5 ore de interogatoriu, S. Urechean a iesit din incinta "Gestapoului economic" calare pe un cal alb.  Daca comunistii, secundati de organele de forta, continua in halul acesta sa faca publicitate opozitiei, atunci avem toate sansele sa-l vedem in ziua alegerilor pe dl Urechean calare pe un elefant - ca imparatul Alexandru Macedon.

Datorita actiunilor neprofesioniste si cu o evidenta incarcatura politica a colaboratorilor CCCEC, dupa cinci ore de interogatoriu, Serafim Urechean a iesit vineri seara sub presiunea strazii din cazematele «gestapoului economic» calare pe «cal alb». Tehnologii politici ai PCRM au mai pierdut o micro-batalie de imagine. Urechean a devenit un potential nominant al titlului onorific «Martirul Capitalei». Daca comunistii o tin tot asa – dintr-o gafa in alta, atunci pana la sfarsitul anului dl. Urechean are toate sansele sa devina laureatul titlului «Martirul Neamului». Si atunci, nu mai are nevoe nici pe «polittehnologii» sai de la Moscova. Prognosa noastra: cand capul e certat cu procedeele de lupta democratice, vai de curul acelor candidati pe listele PCRM care vor ramane fara fotolii parlamentare sub ele.

 

SERAFIM URECHEAN A FOST AUDIAT DE CCCEC

Vineri, Decembrie 3, 2004 - 18:22 EST, Interlic

Chişinău, 3 decembrie, INTERLIC. Primarul general al capitalei şi liderul Blocului Moldova Democrată, Serafim Urechean, a fost convocat astăzi la sediul Centrului pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei. După cum transmite agenţia INTERLIC, primarul este acuzat de abuz de putere, aducând fraude în sumă de 4 mln lei aduse bugetului municipal.

CCCEC a comunicat că în timpul cercetării funcţionarilor au fost depistate unele elemente ce indicau că acţiunile celor de la Primăria municipală poartă un caracter corupt.

Trebuie de remarcat că astăzi, câteva zeci de oameni (?-n.n.), printre care erau şi lucrători ai Primăriei, au pichetat clădirea CCCEC, blocând circulaţia transportului pe artera principală a capitalei. Ei au încercat să-i preseze pe lucrătorii acestei instituţii.

După cum transmite agenţia INTERLIC, după cercetarea penală, lui Serafim Urechean i-a fost aplicată măsura preventivă de nepărăsire a localităţii.

Reamintim că în ultimele două luni, poliţia a arestat 7 funcţionari ai primăriei, acuzaţi de corupţie. Ultima arestare a avut loc miercuri, 1 decembrie.

 

Primarul Capitalei Serafim Urecheanu nu are dreptul sa paraseasca

localitatea pe durata anchetei CCCEC

3 decembrie 2004 Info-Prim

            Serafim Urecheanu s-a prezentat la CCCEC la ora 12.00, in rezultatul unei citatii pentru a depune marturii. Inainte de a intra in sediul Centrului, pazit de politistii Regimentului “Scut”, Serafim Urecheanu a declarat jurnalistilor prezenti ca citarea sa la CCCEC a fost facuta in conformitate cu ordinul presedintelui Vladimir Voronin, in care se inscrie retinerea mai multor functionari de la Primarie. Urecheanu spune ca acest fapt dovedeste inca o data faptul ca organele de drept din R. Moldova sunt la cheremul sefului statului care nu are nici un drept legal sa dea indicatii de acest fel. “Cu toate acestea, eu, ca cetatean care respecta legea, sunt obligat sa ma conformez si sa ma prezint la CCCEC. Nu stiu cand voi iesi, astazi este vineri si, conform scenariului Puterii, ar trebui sa mai fie retinut cineva”, a mai spus Serafim Urecheanu. El a declarat ca nu poarta nici o vina si nu are de ce se teme. “In tara noastra s-a instaurat un regim propriu anul ‘37, dar in pofida acestuia, poporul nostru va fi liber si va construi acest stat independent si democratic, fara tirani si calai in frunte”, a declarat primarul inainte de a intra in incinta CCCEC. Impreuna cu Serafim Urecheanu, in sediul CCCEC este avocatul acestuia, Vasile Rahlea.

Pe parcursul interogarii lui Serafim Urecheanu, in preajma sediului CCCEC s-au adunat circa 200 de persoane pentru a-si exprima sprijinul acordat primarului capitalei. In tot acest rastimp, multimea a fost filmata de mai multe camere de luat vederi din diferite geamuri ale sediului CCCEC.

Primarul capitalei, Serafim Urecheanu, eliberat dupa 5 ore si jumatate de interogatoriu la Centrul de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), considera ca intentiile angajatilor CCCEC de a-l retine au fost zadarnicite de sustinatorii lui, care au blocat, in semn de protest, bd. Stefan cel Mare.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Info-Prim, primarul a declarat ca sub presiunea protestatarilor, angajatii CCCEC au recurs la alta metoda decat retinerea planificata. Ei au intocmit un document prin care cereau edilului capitalei sa nu paraseasca nici tara, nici Chisinaul. Primarul a refuzat sa semneze documentul. “Prin aceste actiuni, presedintele Voronin incearca sa intimideze opozitia si pe liderul Blocului “Moldova Democrata”, a spus primarul. El considera ca actiunile de intimidare a administratiei publice locale din Chisinau intreprinse de guvernarea comunista constituie o bataie de joc fata de intreaga societate. “Colegii nostri, inchisi prin subsoluri, sufera din cauza dorintei bolnave a unora de a se mentine cu orice pret la guvernare. Nu vreau sa spun ca cei ce comit fraude nu trebuie sa raspunda, dar tratarea selectiva a legii este cea mai mare tragedie pentru tara”, a mai declarat primarul. In opinia lui, actuala situatie poate fi depasita doar prin consolidarea fortelor de orientare democratica din tara.

Primarul a multumit pentru sprijin tuturor persoanelor care s-au aflat in preajma sediului CCCEC pe toata durata aflarii sale la CCCEC.

Primarul general al municipiului Chisinau Serafim Urecheanu nu va putea parasi localitatea atata timp cat este cercetat penal, a declarat seful Serviciului protocol, relatii externe si mass-media al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) Octavian Bejan. Interdictia de parasire a locului de trai i-a fost aplicata, astazi (vineri), dupa mai mult de 5 ore de anchetare.

Octavian Bejan a declarat presei ca Serafim Urecheanu este anchetat intr-un dosar penal referitor la o presupusa “fapta de coruptie”.

Cu doar cateva minute pana la iesirea lui Serafim Urecheanu din biroul in care a fost anchetat, fiind intrebat de ziaristi daca “exista motive de retinere a primarului”, Octavian Bejan a declarat ca “deocamdata nu sunt circumstante pentru retinere”.

Intrebat fiind de ziaristi “de ce functionarii primariei sunt retinuti in ziua de vineri”, Bejan a spus ca aceasta “este o simpla coincidenta”.

Octavian Bejan a declarat ca protestele din fata CCCEC si blocarea strazii de circa o mie de sustinatori ai primarului care cereau eliberarea acestuia “sunt nefondate si contravin legii”.

Timp de aproximativ doua ore, artera principala a capitalei, in preajma CCCEC, a fost blocata de sute de persoane, care au scandat “Libertate”, “Urecheanu, Urecheanu”, “Libertate lui Sarban”, “Jos dictatura”, iar dupa iesirea din sediul CCCEC a primarului multimea a scandat “Victorie”.

La conferinta de presa a reprezentantului CCCEC le-a fost interzis accesul deputatului AMN Dumitru Braghis si Reprezentantului Permanent al Secretarului General al Consiliului Europei in R. Moldova, Vladimir Filipov.

Iesit in fata multimii, Serafim Urecheanu a facut declaratii pentru presa spunand urmatoarele: “Aceasta este traducerea in viata a deciziei presedintelui Voronin “Organizati executarea”, facuta publica de ziarul “Timpul”. Interdictia de a ma deplasa peste hotare este ceea ce vrea Voronin si comunistii – sa-mi limiteze accesul peste hotarele tarii, pentru a negocia si a avea contacte cu fortele democratice din toate statele lumii. Regimul dictatorial nu vrea ca adevarul despre situatia din tara noastra sa ajunga dincolo de hotarele de influenta a actualului regim. Este vorba de fabricarea unui dosar politic la indicatia lui Voronin. Consider ca dictatura nu va trece (in R. Moldova n.r.), iar feudalismul la care tinde sa revina regimul actual este inacceptabil pentru Moldova, pentru viitorul acestei tari. Cu asemenea viziuni, drumul nostru in Europa va fi inchis inca multi ani. In calitate de cetatean al R. Moldova ma voi conforma legii, chiar daca cei care activeaza la acest Centru (n. red. CCCEC) o calca in picioare, fabricand dosare si intemnitand colegii nostri”, - noteaza Info-Prim.