Arhiva comentariilor “Jurnalului Mioritic”

 

 

Comentariul

« Jurnalului Mioritic »

23 noiembrie 2004

Facem barter «ųąķīāķi ļąķå» ?

Transnistria pe Bucovina de Nord si Basarabia de Sud ?

Whay not ?

 

Politicienii ucraineni propun aderarea Transnistriei la Ucraina prin rezilierea deciziei Sovietului Suprem al URSS din 2 august 1940. «Jurnalul Mioritic» sustine fierbinte aceasta propunere in schimbul rezilierii deciziei Sovietului Suprem din 1944 de transmitere a Bucovinei de Nord si Basarabiei de Sud de la RSSM catre RSSU.

 

Ideia de baza a proiectului de memorandum publicat din ziarul «Ķīāūé äķåńņšīāńźčé źóščåš» ni se pare pe cat de naiva pe atat de simpatica. Inclinam sa credem ca la elaborarea acestui document intr-adevar au participat militari-sindicalisti – intr-atat de rectilinie si fara pretentii de cunoastere a istoriei le este pozitia. Presupunerea ziarului precum ca in spatele proiectului ar sta Iuscenco este adresat mai degraba noua, basarabenilor.

Banuim, ca proaspetilor politologi din randul militarilor si militienilor ucraineni, le place la nebunie propria «gaselnita» - sa aseze la masa de tratative reprezentantii Moldovei, Ucrainei, Rusiei şi Transnistriei si să declare drept «nelegitimă decizia Sovietului Suprem al URSS din 2 august 1940 privind formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti pe calea alipirii la Basarabia a unei părţi a RSSA Moldoveneşti, care în prezent constituie teritoriul Republicii Nistrene Moldoveneşti».

Ceia ce nu cunosc, insa, «politoligii» certati cu istoria, sau se prefac ca nu cunosc, este faptul ca prin abrogarea acelei deciziei si repararea consecintelor ei, urmeaza ca Ucraina sa retrocedeze Basarabiei Bucovina de Nord si Basarabia de Sud, care au fost schimbate atunci pe Transnistria.

Ce au de zis la aceasta sindicalistii militar-militieni ?

Facem schimbul ?

Personal pe noi, cei de la «Jurnalul Mioritic» ne intereseaza repararea voluntarismului si dictatului perioadei sovietice in problema «edificarii statalitatii nationale sovietice».

De aceia suntem gata sa nominalizam o echipa de negocieri de acelasi rang, selectata din randul sindicatului mioritic al «cainilor ciobanesti de paza» pentru initierea procedurii de schimb a Tiraspolilui pe Cernauti, a Rabnitei pe Belgorod-Dnestrovskii, a Dubasarilor pe Chilia s.a.m.d. Cel mai simplu in cadrul acestui «barter» s-ar rezolva problema Benderului – pur si simplu revenim la denumirea istorica – Tighina.

Invitam pe aceasta cale si pe ziaristii de la «Ķīāūé äķåńņšīāńźčé źóščåš» sa ne urmeze exemplu si sa contribuie la selectarea echipei transnistrene pentru participarea la razborka. Sugeram si seful echipei – buldogul Antiufeev.

 

                Miorel Oaelunga

                     (Mioritix)

Redactor-sef al «Jurnalului Mioritic»

 

Comentariul

« Jurnalului Mioritic »

17 noiembrie 2004

 

12.11.04___Voronin îşi face capital electoral pe banii japonezilor

Tractoarele japoneze nu sunt unica tentativa a comunistilor de a-si face capital politic ieftin dandu-se drept salvatorii agriculturii in consolidare fortata. Mancarimea ideologica a revenirii la agricultura dirijata, se pare ca este incurabila in randurile PCRM.  

 

Dorim sa mentionam ca aceasta cocetare preelectorala nu este singura si reprezinta nu doar o tactica electorala, ci mai degraba o strategie ideologica. Stim cu totii ca comunistii au in programul sau statutar prevederi anticonstitutionale vizand interzicerea vanzarii pamantului si transmiterea lui in proprietatea statului. Asa ca aceasta «mancarime tractorist-colhoznica» este o raie cronica tipic comunisti si nu depinde de alegeri. In spriginul acestei afirmatii va prezentam un alt show-bufonada cu 99 de tractoare, care s-a jucat in 2002.

Propaganda comunista da din "coapse" la Soldanesti

Aliona Avram   

accente, Nr. 45, 23 mai 2002

In timp ce taranii nu-si vad capul de activitati agricole in aceasta primavara, comunistii, ca "sa-i strice din treaba" au purces la inaugurarea in mai multe localitati a unor asa numite Statiuni Tehnologice de Masini care, chipurile, ar contribui la deservirea cu utilaj agricol a beneficiarilor de teren agricol. Cum poate sa-i minta nerusinat din ochi un Presedinte de tara pe "alegatorii" sai: ca aceste Centre de deservire tehnica cu tractoare si utilaj agricol, deschise recent au fost inzestrate cu tractoare cumparate de Guvern, cind de fapt, aceste tractoare nici nu exista, iar dinsul nu are nici in clin, nici in mineca cu Centrele de mecanizare de pe linga firmele proprietarilor de teren agricol - proprietate privata a acestora.

Voronin si uriasii din metal

Este o minciuna sfruntata stirea ca Guvernul comunist de la Chisinau ar fi cumparat 99 de tractoare "Belarusi" pentru Centrele de deservire cu utilaj agricol implementate, recent, in mai multe sectoare ale republicii. Demararea Centrelor de deservire cu tractoare si utilaj agricol este, a nu stiu cita oara, o farsa jucata de comunisti omului simplu care nicidecum nu poate sa desluseasca gogolaseniile cu care sint alimentati de guvernarea comunista.

Asadar, pina in prezent, in trei localitati ale republicii - Floresti, Criuleni si Soldanesti au fost deschise Statiuni Tehnologice de Masini Agricole, inaugurate cu mare alai de Presedintele tarii, prim-ministrul, ministrul Agriculturii si alte oficialitati. Potrivit spuselor consilierului de la Ministerul Agriculturii Beniamin Balan, asemenea Centre, inzestrate cu tehnica agricola noua: tractoare, boroane, cultivatoare, semanatori, stropitoare de protectie a plantelor, vor fi deschise in curind in toate judetele republicii. Acestea vor presta servicii de la arat pina la semanatul solului si stringerea recoltei. Mi le-a tot laudat dumnealui tractoarele acestea: ca ar avea randamentul de functionare sporit, ca oamenii "fac cozi" la ele, ca la inaugurarea Centrelor a participat conducerea de virf a statului, ca la urmatoarea oficiere a vreunui Centru il va invita si pe reporterul Accente. N-am mai asteptat noi invitatia si "pakazuha" in stil comunist a acelora de la Ministerul Agriculturii si am demarat sa facem investigatiile de rigoare. Intr-adevar exista asemenea Statiuni Tehnice de Mecanizare. La Soldanesti a fost deschis un asemenea Centru Agro pe teritoriul fostei Uzine de Beton Armat, "insa guvernul nu are nimic comun cu acesta, caci este proprietatea privata a SRL MoldSemPorumb, condusa de Vasile Rusu, care a cumparat 11 tractoare noi de la belorusi in baza de barter", ne spune primarul de Soldanesti, domnul Nicolae Roman.

Majoritatea parlamentara se vrea in kolhoz

Comunistii, "salutind" implementarea acestor Centre Agro, au pus la cale readucerea de facto a vechilor "kolhozuri". Dar nu le-a prea reusit, din cauza ca nu au cu ce sa-si aduca propria contributie la ele. Aceste "MTS"-uri de sint o "escrocherie" comunista de care acestia s-au agatat ca "sa le spele creierii la oameni" . In afara de cele 11 tractoare noi, la Soldanesti au mai fost aduse si citeva tractoare vechi - cota valorica a beneficiarilor de teren agricol. Totodata, pina la oficierea acestui Centru de tractoare, la Soldanesti serviciile pentru aratul unui ar de teren agricol erau de 1 leu si 50 bani. Dupa ce Voronon si-a luat ramas bun de la soldanesteni, aratul s-a scumpit de aproape 3 ori, ajungind la 4 lui - pentru 1 ar. La oficierea Centrului Presedintele Vladimir Voronin i-a inminat deputatului comunist si fostului director al Uzinei de Beton Armat de la Soldanesti, Todua Djumberi, ordinul "Meritul Civic". Pentru ce merite?, se intreaba oamenii. Pentru distrugerea cu succes a uzinei, din care nu a mai ramas nici o farima de metal?

Haralambie Antoci, un taran din localitate, ne spune ca tractoarele, de fapt, nici nu exista. Potrivit lui, acestea au fost aduse "de ochii lumii" de la Centrul de mecanizare, deschis inainte la Floresti, dupa care au fost predate si altor Centre pentru a fi "sarbatorite" de comunisti. Taranul sustine ca a vazut cum in noaptea de pina la vizita lui Voronin, mai multi sefi de gospodarii agricole din localitate, pentru a-i induce in eroare pe oaspetii comunisti si pe taranii din localitate au strins mai multe tractoare, combine si alte utilaje agricole vechi, nefunctionale, pe care, vopsindu-le si asamblindu-le frumusel, le-au adus la Centru.

"Huruitul acestora iti crea impresia ca vine o coloana infernala de tancuri din Transnistria. Mult utilaj agricol avea numai carcasul, fiind nefunctional. Aceasta deschidere a Centrului a fost un fel de "demonstratie" pentru guvernantii nostri care, venind sa puna pe urechi localnicii, au fost, la rindul, lor, "macaroniti" si mai tare. Dupa ce Voronin cu ai sai a plecat, tehnica a fost dusa inapoi la destinatie.

Cine, totusi, a donat masinile agricole?

Tatiana Negruti, functionara a Primariei Soldanesti detine informatie sigura ca tractoarele - "exponate" de la Soldanesti se afla acum la Taraclia, unde urmeaza a fi deschis un nou Centru asemanator. " Aceste tractoare umbla cit ii republica de mare. Comunistii ne-au indus in eroare, ori cei de pe loc, nici nu stim ce sa mai credem…Nici n-am vrut sa asist la intilnirea cu comunistii. Deputatul Djumber, co-localnicul nostru, de origine gruzina, dupa ce a distrus Uzina de Beton Armat a ajuns si in Parlament. Daca se ducea un moldovean de-al nostru in Gruzia, de mult l-ar fi ucis, dar acesta a ajuns sa ne conduca pe noi, bastinasii…", se revolta femeia.

Pentru a afla daca sint sau nu tractoare la Centrul de Deservire Tehnica de la Soldanesti ar fi trebuit sa ne deplasam la fata locului pe la un miez de noapte cind tractoarele se intorc din cimp. Cotasii din localitate ne-au declarat ca tractoarele, aduse la Centru de ochii lumii, din ziua aceea si-au "luat talpasita" si nu le-a mai vazut nimeni. Cele ramase sint averea sefilor de gospodarii si ale cotasilor, si nicidecum "donate" din avutul statului.

Pentru a verifica provenienta masinilor agricole, este nevoie de o deplasare la fata locului, pe la miezul noptii, cind tractoarele se intorc din cimp. Ne temem, insa, ca vom fi "pacaliti" si noi, aidoma oamenilor de buna credinta de acolo. Sugeram angajatilor TVM sa intreprinda o a doua vizita la Soldanesti si sa ne prezinte tuturor tractoarele "cumparate" de Guvern si oferite taranilor, din "splendidele" lor reportaje televizate.