27-28.12.04

CADOUL DE CRACIUN AL LUI REABOV MOLDOVENILOR – CENTRALA DE LA CUCIURGAN NE LASA FARA LUMINA DE SARBATORI. La 12 zile dupa vizita «de lucru» a lui Reabov la Tiraspol, proprietarul rus al centralei incepe santasul energetic al Moldovei. Implicarea ambasadorului-tractorist in acest santaj este evidenta, caci altfel, dupa ce a intalnit la Tiraspol «intentii serioase ale unor oameni responsabili», ambasadorul putea prea lesne sa garanteze in fata furnizorului rus de gaze naturale pentru centrala, ca acolo sunt «oameni responsabili». Dar Reabov n-a facut-o. De ce? Una din doua – sau ca cei de la Tiraspol sunt totusi iresponsabili si nu-si achita nici odata datoriile, sau ca planul ambasadorului a fost anume acesta de a pedepsi Moldova pentru verticalitatea sa din ultima vreme in relatia cu Rusia.

In tata aceasta intriga ruseasca murdara, bucura promptitudinea replicii articulate a Guvernului Moldovei. Se simte stilul noului viceprim-ministru. Pentru prima oara nu ne este rusine de executivul nostru.

Pe Stratan la domnie il vrem !!! (citat dupa nuvela «Alexandru Lapusneanu»)

 

CENTRALA DE LA CUCIURGAN A REDUS VOLUMUL DE LIVRARE A ENERGIE ELECTRICE CĂTRE ÎNTREPRINDERILE DE

DISTRIBUŢIE A COMPANIEI UNION FENOSA

INTERLIC , 27 decembrie 2004

 Întreprinderea „Moldavskaia GRES” (centrala electrică de la Cuciurgan)a redus cu 50% , începînd cu ziua de luni, 27 decembrie, livrările de energie electrică către „RE Chişinău”, „RED Centru” şi „RED Sud”, care aparţin companiei spaniole „Union Fenosa”, fapt ce va conduce la un deficit serios de a energiei electrice în orele de vîrf şi la deconectări în evantai a consumatorilor.

Precum a comunicat pentru agenţia INTERLIC, dispecerul principal al ÎS „Moldelectrica” Igor Cuziko, deficitul de energie electrică în orele de vîrf va constitui 200 megawaţi, în timp ce consumul celor trei reţele de distribuţie, ce deservesc centrul şi sudul republicii, constituie 440 megawaţi.

Cuzico a menţionat că conducerea SA „Moldavskaia GRES” şi-a micşorat capacitatea de producere a energiei electrice cu 50%, iar de la 20 decembrie această reducere va constitui 70 %. Conducerea întreprinderii a motivat reducerea capacităţii prin neîndeplinirea de către compania „Union Fenosa” a acordului privind acordarea unei garanţii bancare pentru procurarea energiei electrice. Garanţia trebuie prezentată de către o bancă din Republica Moldova şi confirmată de către o bancă străină.

Potrivit ÎS „Moldelectrica”, în prezent la „Moldavskaia GRES” funcţionează 2 blocuri cu capacitatea de 200 megawaţi, deşi, conform planului trebuiau să funcţioneze 3 blocuri energetice. În orele de vîrf, luni seara, „Moldavskaia GRES” va furniza pe malul drept al Moldovei 100 în locul celor 370 megawaţi necesari.

Specialiştii menţionează că, în prezent, toate CET-urile de pe malul drept al Moldovei sunt solicitate la maximum, producînd energie termică, şi nu pot să-ţi majoreze capacitatea de producţie a energiei electrică pentru a satisface necesităţile companiei „Union Fenosa”. Pentru acoperirea deficitului de energie electrică Moldova ar putea majora importul de energie din Ucraina, deşi majorarea fluxurilor ar putea crea probleme în sistemul energetic al Moldovei.

Agenţia INTERLIC aminteşte că, în noiembrie curent „Moldavskaia GRES” a sistat livrarea de energie electrică către întreprinderile de distribuţie a energiei electrice din cadrul companiei „Union Fenosa” din cauza că părţile nu ajunseseră la un acord privind preţul la energia electrică furnizată. Ulterior, părţile au ajuns la un compromis şi au semnat un contract de livrare a energiei electrice, care prevedea majorarea preţului de consum al energiei electrice.

Pachetul de acţiuni (100%) al întreprinderii „Moldavskaia GRES”, amplasată pe malul stîng al Nistrului, a fost vîndut la 26 decembrie 2003 companiei ruso-belgiene „ Saint Gidon Invest” contra sumei de 29 milioane dolari USA. Investitorul s-a obligat să investească 160 milioane 830 mii dolari SUA în dezvoltarea şi modernizarea a 9 din cele 12 blocuri energetice ale centralei.

 

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA A ACUZAT CONDUCEREA ÎNTREPRINDERII „MOLDAVSKAIA GRES” DE TENTATIVA DE INFLUENŢARE A PROCESELOR POLITICE

 DIN REPUBLICA MOLDOVA

INTERLIC, 28 decembrie 2004

Guvernul Republicii Moldova a acuzat conducerea întreprinderiiMoldavskaia GRES” (centralei electrice de la Cuciurgan), amplasată în Transnistria şi care aparţine companiei ruso-belgieneSaint Gidon Investde tentativa de influenţare a proceselor politice din Republica Moldova, transmite agenţia INTERLIC. Astfel, Guvernul a reacţionat la reducerea cu 50 %, la 27 decembrie, a livrărilor de energie electrică către malul drept al Moldovei şi la intenţia conducerii centralei de reducere volumul livrărilor cu 70 %, de la 29 decembrie curent, în legătură cu neprezentarea de către companiaUnion Fenosaa garanţiilor bancare pentru plata energiei electrice.

În declaraţia Guvernului, difuzată de Serviciul de presă al acestuia, se arată că întreprinderile de distribuţie a energiei electrice, care aparţin companieiUnion Fenosa”, efectuează regulat plăţile pentru consumul de energie electrică, livrată deMoldavskaia GRES”. Mijloacele din aceste transferuri sunt suficiente pentru achitarea în avans a combustibilului consumat de centrală.

Reţelele electrice de distribuţie moldoveneşti, aflate în proprietatea companiei spaniole, încearcă timp de aproximativ două luni să găsească un mijloc legal de a satisface această cerere absolut nefondată a centralei electrice de la Cuciurgan privind garanţiile bancare, însă, deocamdată, fără rezultat. În declaraţia Guvernului se arată că „nu există mijloace legale pentru a acorda o garanţie bancară, confirmată de o bancă europeană solidă în favoarea unui subiect neînregistrat în nici un registru comercial”.

Guvernul Moldovei menţionează că „în business, nu există o manifestare de o mai mare incompetenţă decît, avînd un cumpărător sigur, să nu-i vinzi marfă”. În document se arată că „scopul urmărit de conducerea centralei electrice de la Cuciurgan şi de complicii ei politicii nu este bunăstarea economică a centralei, ci încercările de a provoca partea moldovenească pentru a încălca normele unanim recunoscute în întreaga lume, precum şi de a influenţa procesele politice din Republica Moldova”.

În declaraţia Guvernului se menţionează că, în legătură cu lipsa de încredere faţă de întreprindere din partea furnizorilor de combustibil (gazelor naturale), aceştia îi cer centralei achitarea în avans şi garanţii bancare sigure. Însă, întrucît întreprinderea se află în afara cîmpului juridic (autorităţile de la Chişinău nu recunosc legalitatea privatizărilor în Transnistria), ea nu poate obţine garanţii de la nici o bancă ce activează legal, iar managerii şi proprietarii centralei nu au asigurat întreprinderii propriile mijloace

Guvernul consideră că conducerea centralei încearcă astfel să-şi rezolve problemele din contul clienţilor. Executivul a declarat că va întreprinde toate măsurile pentru asigurarea securităţii energetice a ţării şi nu va permite încălcări în livrarea electricităţii către consumatori.

Agenţia INTERLIC aminteşte că recent, directorul general al întreprinderii „Moldavskaia GRES” Iuri Lesi a declarat că autorităţile Moldovei nu recunosc această întreprindere în calitate de persoană juridică.

Iuri Lesi a declarat că livrarea energiei electrice către cetăţenii Moldovei nu a depins nici o dată de conjunctura politică. Însă, declaraţiile de tipul celor că livrarea energiei electrice către consumatorii Moldovei constituie o activitatea ilegală, nu pot rămîne fără un răspuns din partea întreprinderii, a menţionat Lesi.

Anterior, Lesi declara că companie ruso-belgiană “Saint Gidon Invest”, care este proprietara întreprinderii „Moldavskaia GRES”, a început negocierile cu autorităţile de la Chişinău privind legalizarea privatizării centralei. El a menţionat că centrala intenţionează să se înregistreze oficial la Chişinău şi să devină membru deplin al pieţei energetice din Moldova.