29.12.04

Noul ministru al Apărării V. Plesca a depus jurămîntul. Nu cunoastem meritele de militar si strateg care l-au propulsat in acest post pe ex-deputatul anonim. Cunoastem doar ca este sotul prosperei femei de afaceri Angela Plesca, intr-atat de prospera, incat suma de 1 785 908 lei pe care o datoreaza unei firme, este atat de insignifianta, incat i-si poate permite sa o neglijeze. Mai stim despre dl. Plesca, ca in 2002 s-a refugiat in Belgia, amenintand conducerea Moldovei ca va cere acolo azil politic, daca controlorii nu o lasa in pace pe sotia sa, cam “neglijenta” cu banii altora.

            Aflati mai multe in Comentariul nostri cu dosarul intregii povesti.

 

 

Noul ministru al Apărării a depus jurămîntul

Moldova Suverana, nr. 234 din 30 decembrie 2004

Valeriu Pleşca, numit recent prin decret prezidenţial în funcţia de Ministru al Apărării, a depus ieri jurămîntul constituţional.

Tot miercuri preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, l-a prezentat pe dl Valeriu Pleşca efectivului de comandă al Armatei Naţionale.

Vladimir Voronin a menţionat că numirea unei persoane civile în funcţia de ministru al Apărării se înscrie în contextul aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova. Preşedintele a reafirmat intenţia statului nostru de a eficientiza cooperarea în cadrul Programului NATO „Parteneriat pentru Pace”.

Conducerea ţării a susţinut şi va susţine în continuare Ministerul apărării în procesul de modernizare şi corelare la standardele internaţionale în domeniu, a afirmat Vladimir Voronin. Preşedintele a accentuat că în plan intern rămîn valabile sarcinile privind consolidarea disciplinei militare, instruirea calitativă a corpului de militari în termen, executarea planurilor de activitate, elaborate de Marele Stat Major, asigurarea unui control strict asupra patrimoniului, aflat în dotarea Armatei Naţionale.

Patrimoniul Armatei Naţionale, precum şi mijloacele repartizate Ministerului apărării sînt ale statului, de aceea este de datoria conducerii de a-i gestiona în mod chibzuit şi cu mult spirit gospodăresc, a spus Vladimir Voronin.

Preşedintele a stăruit asupra necesităţii intensificării gradului de responsabilitate pentru asigurarea integrităţii echipamentului şi tehnicii militare şi neadmiterii pe viitor a cazurilor de sustragere a armamentului şi muniţiilor din dotarea Armatei Naţională.

Comandantul Suprem al Forţelor Armate s-a referit şi la necesitatea instituirii unui control mai riguros asupra unităţilor militare, dislocate în teritoriu, precum şi asupra calităţii instruirii cadrelor la Institutul Militar „Alexandrul cel Bun”.

Preşedintele a îndemnat reprezentanţii corpului superior de ofiţeri ai Armatei Naţionale să manifeste o atitudine responsabilă faţă de tinerii încorporaţi în rîndurile armatei. Veţi răspunde cu posturile pe care le deţineţi, dacă nu veţi avea grija cuvenită faţă de militarii în termen, care v-au fost încredinţaţi de către părinţii lor, a declarat Vladimir Voronin.

Preşedintele i-a dorit noului ministru al apărării mult succes în realizarea sarcinilor sale şi a felicitat efectivul de comandă al Armatei Naţionale cu prilejul sărbătorilor de iarnă.