Home | Discriptio | Homo Civicus | Forum

Ghidul cetateanului belicos

Miscarea Radical-Constitutionalista din Moldova este o organizatie a cetatenilor tineri si socialmente activi ai tarii, care nu sunt de acord cu perpetuarea statutului rusinos de cea mai saraca si corupta tara din Europa, condusa de-a lungul anilor de cea mai bleaga si incompetenta clasa politica. Esirea tarii din profunda criza sociala, economica si identitara este posibila doar prin actiuni radicale de anvergura. Astfel de actiuni le poate infaptui astazi doar tanara generatie sub 30 ani, cultivata, energica si necontaminata de vechile dogme ideologice. Miscarea Radical-Constitutionalista este miscarea celor tineri si activi care considera ca Moldova are un viitor, dar numai cu o noua si instruita elita politica, administrativa si economica. Nu uitati, ca fiecare popor are doar atatea drepturi si libertati, cate stie sa-si le cucereasca !  

DECLARATIA
MISCARII RADICAL-CONSTITUTIONALISTE
DIN MOLDOVA

Intr-un stat declarat de drept, democratic si pluralist, cum este Republica Moldova, sarcina primordiala a statului este asigurarea si protejarea demnitatii omului, a drepturilor si libertatilor lui, a liberei dezvoltari a personalitatii umane, care reprezinta valori supreme si sint garantate [Constitutia RM, Art. 1]. In conditiile in care pentru guvernantii de toate culorile politice aceste deziderate constitutionale reprezinta doar niste slogane electorale frumoase, carora dansii refuza sa le dea un continut real, Poporul Republicii Moldova, caruia ii apartine suveranitatea nationala [Constitutia RM, Art. 2] este indreptatit sa nu mai recunoasca legimitatea guvernarilor care nu indeplinesc prevederile constitutionale de baza. Iar orice lupta cu astfel de guvernanti devine legala si serveste cauza constitutionalitatii in Moldova.

Miscarea Radical-Constitutionalista din Moldova (MRCM) este creata intru apararea constitutionalitatii in Moldova si pentru supravegherea indeplinirii neconditionate de catre orice guvernare a prevederilor Art. 1 din Constitutie. Miscarea Radical-Constitutionalista din Moldova recunoaste si sustine suprematia legislativa a Constitutiei in stat, si se va conduce cu strictete in activitatea sa de prevederile Art. 7 din Constitutie, care proclama ca : «Nici o lege si nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constitutiei nu are putere juridica». In conditiile in care puterea legislativa din Moldova a inconjurat Constitutia de un zid de reglementari, de dupa care practic, nu se mai vad drepturile si libertatile constitutionale ale cetatenilor Moldovei, Miscarea Radical-Constitutionalista declara ca in activitatea sa va recunoaste doar autoritatea unei singure institutii de stat – a Curtii Constitutionale din Moldova.

Din acest motiv, separarea nefireasca a Poporul Suveran de Curtea Constitutionala, operata de legiuitorii moldoveni, care le-au interzis cetetenilor adresarile directe in Curtea Constitutionala, va constitui unul din obiectivele majore contra caruia va lupta pe toate caile legale Miscarea Radical-Constitutionalista din Moldova.

Edificarea statului de drept, conform Art. 1 din Constitutie – constituie o alta prioritate a activitatii Miscararii Radical-Constitutionaliste. Cetatenii Moldovei, inclusiv cei de la guvernare, trebuie sa constientizeze, ca statul de drept inseamna un stat in care guverneaza legea si nu anumite persoane sau grupuri care au posibilitatea sa o interpreteze sau sa o manipuleze dupa bunul sau plac.

Edificarea statului democratic, conform Art. 1 din Constitutie – va constitui o preocupare permanenta a Miscarii. Vom lupta pentru a-i invata pe politicienii nostri corigenti, ca in afara de principiul majoritarismului (cand minoritatea se supune majoritatii fara drept de apel), astazi democratia mai inseamna si principiul consensualismului (majoritatea tine cont de doleantele minoritatii, ar aceasta minoritate respectand vointa majoritatii, este libera sa protesteze legal contra deciziilor majoritatii fara a fi persecutata pentru aceasta).

Miscarea Radical-Constitutionalista din Moldova considera ce Poporul Moldovei dispune de o Constitutie exceptionala. Nici chiar cetatenii celor mai democratice si prospere tari din Europa si America de Nord nu au mai multe drepturi si libertati decat noi – moldovenii. Ne ramane doar sa traducem in viata, pas cu pas fiecare articol din Constitutie. Si sa ne invatam sa luptam cu inversunare pentru respectarea de catre guvernanti a fiecarei buchii din aceasta Lege Suprema. 

Miscarea Radical-Constitutionalista din Moldova va indeamna sa fiti cetateni responsabili pentru destinul tarii si sa participati alaturi de noi la edificarea Moldovei Constitutionale.

STATUL MAJOR AL MISCARII RADICAL-CONSTITUTIONALISTE DIN MOLDOVA

         Pentru a castiga o batalie, o campanie sau un razboi, este necesara o strategie complexa de lunga durata, segmentata in tactici si actiuni curente pentru fiecare batalie in parte.  Cred ca aceasta axioma este valabila si pentru acel gen de “lupte” pe care urmeaza sa le dea Societatea Civila moldoveneasca pentru a redobandi controlul constitutional asupra aparatului de stat si pentru a-l constrange sa activeze democratic si doar in interesul intregului popor.

         Vreau sa va avertizez, stimati compatrioti, ca nu va fi un razboi usor si nici traditional. Va fi un razboi al intelectului si nonviolentei. Imi pare rau, daca ii dezamagesc pe cei cu mancarime in pumni. Armele noastre vor fi informatia despre fraidele si abuzurile puterii, mediatizarea interna si externa a acestor abuzuri, contestarea lor in justitia noastra bolnava si desigur protestul nostru organizat si legal. Caci aceasta este arma "nucleara" a poporului – manifestatiile si actiunile de protest. Cu cati mai multi cetateni responsabili vor participa la aceste actiuni, cu atat mai mari sunt sansele sa readucem ordinea in tara.

         La aceasta rubrica, in cadrul “Statului Major virtual” vom incerca impreuna sa  stabilim strategia si tacticile de lupta a Societatii Civile pentru constitutionalitatea si eficienta functionarii puterii de stat in Moldova.

TINERI COMPATRIOTI !!!

tu1.jpg

   Aceasta tara va apartine! Dar printr-un concurs nefericit de imprejurari de 13 ani suntem guvernati de oameni politici cu viziuni depasite si absolut nepregatiti sa gestioneze un stat independent.

   Din liderul reformelor structurale in spatiul post-sovietic care a fost Moldova in 1994, am devenit astazi rusinea Europei cu cel mai mizerabil nivel de trai. Intrebati-va daca voi, cei care abia pasiti in viata, meritati acest destin umilitor. Intrebati-va daca parintii vostri harnici dar buimaciti de regimul sovietic, merita o astfel de batranete.

   Este rusinos si inadmisibil sa credeti ca si cei varstnici, ca noi, cei mici, nu putem influenta sau schimba mersul lucrurilor in tara care ne apartine. Astazi noi, cetatenii Moldovei, avem doua arme pentru a-i constrange pe guvernanti sa actioneze doar in interesul intregului popor. Acestea sunt monitorizarea guvernantilor si protestul masiv atunci cand ii prindem ca incalca drepturile noastre si prevederile constitutionale ale statului de drept, democratic si pluralist. Dar ca sa putem beneficia de aceste arme atomice de care se tem toti guvernantii, trebuie sa ne invatam sa fim uniti, constituindu-ne intr-o Societate Civila puternica si solidara.

   Daca doriti un viitor pentru tara si pentru voi in aceasta tara, trebuie sa ne consolidam cu totii, creind structuri combatante ale Societatii Civile cu ajutorul carora vom face ordine in tara, starpind incompetenta si coruptia guvernantilor.

   Armele noastre sunt cunostintele voastre, elanul si radicalismul tineresc.

   A venit timpul vostru sa salvati Tara Moldovei!  

  Inrolati-va in comandourile "Garzii Constitutionale", ca prin puterea cinostintelor, insistentei si solidaritatii civice sa starpim incompetenta, coruptia si neconstitutionalitatea din Tara Moldovei !

Acest forum ne-a fost pus cu amabilitate la dispozitie de catre echipa «Jurnalului Mioritic», fapt pentru care le multumim si pe aceasta cale. Dorim sa intretinem prin intermediul acestui Forum legatura interactiva cu toti acei carora le sunt apropiate aspiratiile noastre, pentru a ne cunoaste si a ne consolida.

Nou!   Raspunsul Radicalistului: "Ce poate Garda"?

MISCAREA RADICAL-CONSTITUTIONALISTA DIN MOLDOVA
mun. Chisinau