Dosarul TUTUNULUI

 

 

FISA

Societatea pe Actiuni TUTUN-CTC

 

Adresa

mun. Chisinau, str. Izmail 116

Tipul activitatii

Industria tutunului

Capitalul Statutar

111 820 400 lei

Numarul de actiuni

5 591 020

Nominalul actiunilor

20 lei

Numarul actionarilor

923

Cota statului in C.S.

90,81%

Profit obtinut in 2001

21 082 664 lei

Profit obtinut in 2002

12 720 152 lei

Profit obtinut in 2003

28 604 448 lei

Dividende pentru anul 2000

8 007 650 lei

Dividende pentru anul 2001

0

Dividende pentru anul 2002

0

Dividende pentru anul 2003

0

Sursa: darile de seama publice ale societatii

 

Mafia tutunului

Natalia COSTAs,

Jural de Chisinau, 28.02.2003

Protagoistul serialului "Mafia tutuului" este, dupa u era de asteptat, Cobinatul "Tutu ". JURNAL de Chisinau intrat i posesia ai ultor acte, care dezvaluie schea de distribuire veiturilor printre liderii couisti. Cobinatul de tutu, i jurul caruia se dau ari batalii, deveit u uai o sursa iportata de veit, dar si otivul ai ultor atetate si ooruri la coada. Noi incercat sa recostitui latul de ooruri sageroase. Cititi, i cele ureaza, cine si u dirijeaza i realitate Cobinatul de Tutu.

La 10 februarie curent, Petru Porcescu este destituit din functia de director general al Combinatului de Tutun si, tot atunci, in locul sau este numit Boris Nafomita, fostul director comercial. Aparent, destituirea lui Porcescu si, anterior, lui Petru Poian se li prin faptul , in ultimii doi ani, combinatul lnregistra mari pierderi, indicele productiei fiind in scadere. Sursele noastre afirma , de fapt, Poian fost destituit urmare unei certe dintre Vladimir Voronin si Vadim Misin. Dorind sa-si largeasca influenta la combinatul controlat de Misin (prin intermediul lui Poian), seful statului il destituie din functie acesta din urma, curatand astfel calea pentru fiul sau, Oleg.

JURNAL de Chisinau mai scris Poian este un vechi prieten de-al lui Misin, i de vremea cand i doi lucrau impreuna la comitetul raional de partid din Grigoriopol. Poian fost omul lui Misin, care sponsorizat in permanenta Partidul Comunist. In plus, Vadim Misin cununat-o fiica mare lui Poian, iar fiul lui Misin, Serghei - mezina.

Impartirea milioanelor

"Incoronarea" lui Boris Nafomita la combinat s-a pregatit din timp si s-a produs dupa acelasi scenariu la Moldova-Gaz, o alta institutie profitabila, controlata de lideri comunisti. Actualul director lucrat mai mult timp la firma "ICE-b", lui Mihai Antohi, prieten la catarama u Oleg Voronin. sa nu bata la ochi, Nafomita, protejat de Antohi, fost numit mai lntai director comercial (la fel Ghenadii Abaschin de la Moldova-Gaz), iar peste o jumatate de - director general. 0 data u numirea lui in functie, schema sferelor de influenta si de distribuire veniturilor va suporta mari schimbari.

JURNAL de Chisinau intrat in posesia unor acte organelor de securitate, care arata , in anul 2002, venitullunar de la combinat era de aproximativ 1.500.000 dolari. Din aceasta suma, partea leului, de 50-60 la suta, ii revenea gruparii criminale evreiesti "itaet", peste 14 la suta grupului Misin-Sosev-Dimitrov, 6 la suta - firmei protejate de Victor Stepaniuc, liderul fractiunii parlamentare comunistilor, 5 la suta - lui Petru Porcesctl, 2 la suta - lui Vasile Tarlev si alte 2 procente le reveneau firmelor marunte. um, se pare o mare parte din venit va ajunge in buzunarul celui care l-a protejat Nafomita in acest post, adica Oleg Voronin.

Victimele razvratirii

Sursele avizate u mai spus inca de timpul lui Poian, la combinat u fost create scheme de impartire sferelor de influenta si s-au monopolizat unele marci de tigari. "Creierul" si "motorul" afacerilor subterane de la "Tutun " fost loctiitorul lui Poian, Alexandru Spetiuc, tot el membru al gruparii "itaet". timpul lui Poian, s-a hotarat firmele intermediare sa se u de aprovizionarea u materie prima combinatului. Astfel, in decembrie 1999, Poian organizeaza un tender la care participa 18 firme. La 25 ianuarie 2000, emite un ordin sub nr.8, prin care imparte celor 11 firme castigatoare marcile de tigari. Cele mai solicitate sunt repartizate firmelor protejate de gruparile "Kitaet" si "Bulgari", marcile "exotice" revenindu-le restul firmelor.

Mihai Umanschi-Olaru, patronul firmei "Relant", si Igor Cucer, un alt dealer castigator, patronul firmei "SBS Sovelu", u refuzat sa semneze ordinul si s-au adresat Parlamentului si Procuraturii pentru li se face dreptate, cerand sortimentul de marci de tigari sa fie distribuit echitabil. Revolta l-a costat viata Umanschi-Olaru. Desi nu dispunem de suficiente probe ar demonstra toti cei implicati in afacerea u tutunul u sfiirsit tragic, ramane suspecta o multime de coincidente. Noi nu comentam, vom expune doar cateva cazuri. . .

Lantul sangeros

In primavara lui 2001, in timpul antrenamentelor de la stadionul Dinamo, fost impuscat mortal, u trei focuri de arma, Mihai Umanschi-Olaru. Desi, pana astazi, killerul nu fost retinut, cei din anturajul businessmanului sustin acesta fost asasinat din cauza afacerilor u tutunul. Concluzia le-a fost intarita si de un alt atentat. Imediat s-a "bagat" in mafia tutunului, apartamentul lui Mihai u de strada Matei Basarab, patronul firmei "Nicon-b", astiizi unul dintre cei mai prosperi businessmeni in domeniu, prieten u Mihai Antohi, fost "aruncat in aer".

um sase luni, in circumstante misterioase, dispare Piotr Dimitrov, director-adjunct la Departamentul Tehnologii Informationale. Fiul lui Dimitrov lucra, de mai mult timp, la firma lui Misin - "Misdencom", mai nou, rebotezata in "Unifort" - impreuna u directorul acesteia, Iurie Denisov. Se vorbeste , u cateva zile inainte de disparitia lui Dimitrov, acesta ar fi participat la o intalnire "trilaterala" u Sosev si Misin. Dimitrov s-ar fi revoltat sosev "" bani de la Combinat, tara aduce nici o "contributie" .

Cei doi u hotarat sa micsoreze "portia" lui Sosev, la care acesta din urma ar fi amenintat u rafuiala.

Atentate bine organizate

Vara trecuta, sotii Valentina si Grigore Rotaru u fost impuscati in casa lor. Grigore se u de colectarea tutunului de la gospodariile taranesti si aproviziona Combinatul de Tutun u hartie si ata pentru tigari. Nici astazi u este clar cui i-a trecut acesta drumul...

Ramane o intrebare retorica de , in acelasi an, in timpul unui antrenament, nu i se deschide parasuta lui Iurii Caisan, patronul firmei "Tavantal", protejata de Poian. Se vorbeste acesta fost, de fapt, u atentat bine organizat, deoarece Caisan era u sportiv profesionist, u experienta, si v o parasuta de calitate. Doar printr-un miracol ramas in viata Nicolae Pintilii, fost contabil-sef al combinatului. Pintilii fost unul dintre autorii unei scrisori deschise catre presedintele republicii, publicata in presa si in care era prezentata o analiza situatiei economice u incalcarile de la combinat. La securitate se pastreaza si um scrisoarea lui Igor Lipceanu, fost angajat al Combinatului de utun, care Poian l-ar fi rugat sa-llichideze Pintilii, in schimbul unui "loc de munca" la fabrica. Lipceanu l-ar fi preintampinat Pintilii, u care se cunostea, despre atentatul care i se pregatea si semnat o depozitie la SIS. parcursul anului 2001, Vasile Siscov, directorul "I.. Fabrica de tutun din Orhei ub-b" SRL, fost vanat u insistenta de un grup de killeri. Din fericire, atat Siscov, cat si bodyguarzii sai u scapat u viata.

In urma investigatiilor operative, anchetatorii u dat de urma presupusilor executori. Ei sunt fosti angajati ai SIS si I si ai Serviciului de Paza al presedintelui. In timpul interogatoriului, killerii u recunoscut "u fost angajati" de catre Grigore Karamalak, numit si "Bulgaru", considerat de politisti liderul uneia dintre cele mai mari grupari criminale din republica. Serialul criminal "Mafia tutunului" u se sfarseste, insa, aici. In timp , pentru unii, Tutun este o sursa de necazuri, pentru altii prezinta o sursa sigura de venit.

Functionari banuiti de coruptie si protectionism

Sursele nominalizate u mai declarat , timp de doi ani, Mihai Antohi adus de peste hotare la combinat, prin cele opt firme ale sale - sub inaltul patronaj al prietenului Oleg - 8.000 tone de tutun, la u pret de 4-5 dolari/kg. Astfel, inrgistrt u venit "curat" de cateva zeci de milioane de dolari. Despre aceasta vorbesc si contractele incheiate de firmele date si care u ajuns mainile noastre.

Specialisti de la combinat u mai spus, sub umbrela anonimatului, s-au mai inregistrat cazuri cand aici u fost aduse partide impunatoare u tutun "Iubileinii" sau "Doina", de productie moldoveneasca, dar care treceau drept straine, fiind ambalate in saci u insemne straine. Calculati si dvs venit are afaceristul care cumpara de la tarani tutunul u 3-4 lei/kg si il comercializeaza brazilian u 4-5 dolari/kg. Cel mai "sarac" dintre toti cei care "roiesc" in jurul combinatului este Petru Porcescu. Asa apreciat sindicatul combinatului, atunci cand, la numai zece zile de la destituirea lui Porcescu, la balul prilejuit de aniversarea lui, sefa sindicatelor ii inmaneaza cheile de la u apartament u trei camere. si asta in ciuda faptului Porcescu reusit sa-si inalte o casa in Straseni, la constructia careia u lucrat muncitorii de la combinat. Gestul i- lasat consternati cei prezenti, in situatia in care, anul trecut, actionarii u si-au ridicat dividendele. La fel um i-a mirat desemnarea sa drept "businessmanul anului" .

Predecesorul lui Porcescu - Petru Poian - primit, in 1998, u apartament de lux gratuit in blocurile construite de combinat, strada Negruzzi 2/2. El s-a dat drept refugiat din Transnistria, desi u avut nici o atributie la razboi. Dar, cand devenit director general al combinatului, si-a cumparat doua apartamente in blocuri de elita, strada 31 August colt u M.Eminescu. Primul apartament, nr. 4, u o suprafata de 120 m.., la pretul de 2 milioane de lei, care fost inregistrat numele concubinei Paraschita, care lucreaza si la combinat. Cel de-al doilea apartament, din casa de alaturi, u aceeasi suprafata si la acelasi pret, este inregistrat numele nepotelei Parascoviei, l, in varsta de 12 ani. Se vorbeste apartamentul este pregatit pentru u demnitar de stat. Vm astepta la toamna, sa vedem cine va f casa u.

Vadim Misin are u apartament tot in blocul de elita din strada Bucuresti colt u M.Eminescu, in aceeasi casa u Dimitrov, care l-a cumparat u 2 mln de lei. De la ultimul nostru articol, in care va scriam despre averea familiei Misin, Serghei si-a cumparat u jeep marca BMW, u 85.000 dolari. lurii Denisov, patronul firmei "Uniform" protejate de Misin, detine si el u jeep luxos u numerele de inmatriculare 00 001 si u BMW ultimul racnet, u numarul de inmatriculare WO 001. Denisov, si Serghei Misin sau Petru Poian, beneficiaza de paza de corp si sofer personal. Sursele noastre u mai spus si Victor Stepaniuc "se hraneste" de l "Tutun ", conducand din umbra firma nepotului sau, Ion Scurtu. Nu credem premierul Vasile Tarlev n-are si l u interes personal, protejand ruda u acelasi um din satul Bascalia, care comercializeaza tigari prin reteaua "Moldcoop".

parcursul anilor 2001-2002 Oleg Voronin transfera conturile celor mai profitabile intreprinderi din tara, "Tutun ", Caile Ferate si Moldtelecom, la Fincombank, unde detine un pachet important de actiuni.

Lideri si supusi

In timp cativa lideri comunisti isi aduna avere, ceilalti, si ei u functii de raspundere, isi carpesc u grija pantalonii demodati, isi lustruiesc pantofii vechi de cand lumea si umbl in sacouri roase la coate. Nu m auzit, bunaoara, Jdanov sau Calin sa fie implicati in afaceri sau sa tina "crasa" unor firme dubioase, desi cunosc, probabil, in acest timp ortacii lor se capatuiesc u zeci de milioane de dolari. Ei sunt folositi doar mecanism de ridicare mainilor, atunci cand sunt "invitati" sa voteze.

Oare u u fost ei rugati sa voteze pentru prelungirea termenului de depunere declaratiilor venit liderii, cei u bani, sa-si poata tainui veniturile in perioada electorala?

Doar lasandu-ne de fumat vm distruge mafia tutunului.

 

Mafia tutunului 2

Natalia Costas

JURNAL DE CHISINAU, nr. 170 din 21 martie 2003

Imediat dupa aparitia articolului Mafia tutunului 1, la redactie au parvenit mai multe reactii din partea angajatilor Combinatului Tutun-CTC, dar si a unor persoane cu functii de raspundere, care ne-au pus la dispozitie noi detalii privind activitatea acestuia. Dezvaluirile din acest episod aduc in scena noi protagonisti, implicati in afacerile cu tabacioc, si dezvaluie o schema de impartire a sferelor de influenta, o data cu venirea noului director.

Sanatoriul Prefectura judetului Chisinau

Demis inopinant, la 10 februarie curent, Petru Porcescu - unul dintre figurantii serialului despre care JURNAL de Chisinau a scris acum trei saptamani - se adreseaza imediat presedintelui Voronin, care l-a sustinut in aceasta functie, pentru a afla cauza destituirii. Persoane din anturajul lui Porcescu afirma ca presedintele i-a promis ca ii va asigura un loc de munca si un apartament in Chisinau. Peste vreo patru zile, Porcescu este numit businessmanul anului, iar peste alte sase obtine un apartament cu trei camere in zona Muncesti, cumparat in contul dividendelor actionarilor intreprinderii, fiind numit prefect al judetului Chisinau. Noul director al combinatului, Gheorghe Nafornita, isi anunta muncitorii ca Porcescu a fost demis din functie din motive de sanatate. Judecand astfel, rezulta ca Porcescu a fost trimis la tratament la Prefectura judetului Chisinau. Motivul real, insa, a fost altul: schimbarea sferelor de influenta la Combinatul de tutun.

O data cu numirea lui Gheorghe Nafornita, protejatul lui Oleg Voronin, era clar ca acesta se va ocupa cu finantarea crasei. Tot in aceasta perioada, la recomandarea vicedirectorului SIS, Anatol Guzun, Vladimir Voronin l-a numit pe Stanislav Ragulschi sef al securitatii economice a combinatului, care urma sa devina si mana dreapta a lui Porcescu. O data cu eliberarea din functie a lui Porcescu, Ragulschi simte ca si cariera sa se afla sub semnul intrebarii si, de aceea, solicita un concediu fara plata pentru a avea timp sa caute sustinere la unele persoane influente. Il gaseste pe Vasile Tarlev, persoana responsabila pentru monitorizarea activitatii combinatului, care, intr-o discutie telefonica cu Gheorghe Nafornita, il roaga pe acesta ca Ragulschi sa nu fie disponibilizat. Gheorghe Nafornita a raspuns ca presedintele, la propunerea SIS, numeste persoana pentru aceasta functie, dar a promis ca va face tot ce-i sta in puteri. Unicul lucru pe care l-a putut face Nafornita a fost sa sune conducerea SIS si sa faca lobby pentru Ragulschi. Ce hotarare va lua Voronin la acest subiect, ramane sa vedem.

Razboiul dintre clanuri va duce la noi jertfe

Principalii intermediari la aprovizionarea combinatului cu tutun sunt Mihai Antohi, Mihai Bux - care mai este si principalul importator de acitat-filtru - si Vasile Siscov. Fiecare dintre acestia se afla sub protectia unei grupari, care isi imparte sferele de influenta. O data cu schimbarea conducerii Combinatului, se schimba si schema sferelor de influenta.

Astfel, Mihai Bux, protejatul lui Mihail Aizin, zis Kitaet, capul gruparii mafiote cu acelasi nume, se separa de acesta si incearca sa faca afaceri cu Siscov si Antohi, prieten la catarama cu Oleg Voronin. Acesta din urma nu doreste sa intretina relatii de afaceri cu Aizin pentru a nu-si compromite tatal, desi are birou intr-o cladire vecina cu oficiul lui Kitaet. Razboiul dintre cei doi a inceput dupa ce Oleg Voronin a intreprins mai multe tentative de a-i reduce veniturile de la Combinat. Va amintim ca, potrivit unei scheme efectuate de serviciile de securitate, la indicatia sefului statului, gruparii criminale evreiesti ii revin 50-60 la suta din venitul lunar de la combinat. In aceeasi cladire pe care o ocupa Oleg Voronin se mai afla si sediul unei alte firme, protejate de fiul presedintelui - Metal-market, la care acesta este actionar cu 208.000 lei. Dar povestea acestei firme dubioase va constitui subiectul unui alt material de investigatie al JURNAL-ului de Chisinau.

Mihail Bux a monopolizat, prin decizii de judecata cumparate pe bani grei, marca de tigari Astra si acum isi construieste, la periferia Chisinaului, o fabrica de tigari. Tocmai pentru a-si dezvolta afacerea pornita, Bux, prin intermediul lui Mihai Antohi, incearca sa gaseasca sustinerea lui Oleg Voronin. Pe de alta parte, cei trei intermediari sunt sustinuti si de Oleg Reidman, ex-director la Green Hills, astazi consilier al presedintelui.

O mana spala pe alta

Se cunoaste deja ca Reidman, la rugamintea lui Vladimir Voronin, a sustinut financiar campania electorala a partidului comunist, in schimbul functiei de consilier prezidential. Si Voronin s-a tinut de cuvant. Desi o asemenea sustinere Voronin a avut si din partea lui Kitaet. In urma neintelegerilor dintre Oleg Voronin si Kitaet, Reidman se afla in mare dificultate. In aceasta razborca, Vadim Misin, magnatul tutunului, joaca doar un rol de catalizator. Sursele noastre au declarat ca Misin nu se poate separa de Kitaet, chiar daca doreste, din cauza afacerilor dubioase care ii leaga, dar nici nu se poate apropia de gruparea lui Oleg Voronin, pentru ca acesta n-o doreste. Iurie Denisov, reprezentatul firmei lui Misin - Unifort - se afla in relatii bune cu Kitaet, de la care-si trage partea cu regularitate. Misin incearca sa-si mentina pozitiile la combinat, prin intermediul persoanelor apropiate de anturajul lui Oleg Voronin, printre care Victor Stepaniuc si Vasile Tarlev.

Desi se tine in umbra, Vasile Siscov, directorul Fabricii de Tutun din Orhei Tubecon-Tabacco SRL, detine un rol important in afacerile cu tutun. Anume Siscov este stapanul tutunului procurat in Bulgaria, pe care il vinde firmelor lui Mihai Antohi si Mihai Bux. Acestia, ulterior, il comercializeaza la Tutun-CTC la un pret de 4-5 dolari/ kg. Se stie deja ca Siscov a important din Bulgaria utilaj pentru fabrica sa, la un pret derizoriu, declarand insa ca a platit 1 mln de dolari.

Sursele noastre au mai declarat ca Siscov colecta tutun de la taranii din Orhei, pe care il platea ca fiind de categoria 3-4, dupa care il comercializa la Combinat, drept tutun de categoria I. Acest mecanism i-a adus lui Siscov milioane de dolari. In acelasi timp, de jumatate de an, muncitorii de la fabrica nu au mai primit salariu. Ei sunt revoltati ca, in timp ce nu-si primesc salariul, fostul director se plimba intr-un jeep luxos, intretine un sediu la fel de luxos in hotelul Jolly Alon si are mai multe imobile in strainatate. Acum, pentru a se eschiva de la plata datoriilor fata de muncitori, Siscov a parasit postul de director al SRL Tubecon-Tabacco, numindu-l pe finul sau de cununie, Iurie Goncear, director al fabricii din Orhei. Tot din cauza datoriilor, Grigore Karamalak, zis Bulgarul, a angajat cativa killeri pentru a se rafui cu Siscov.

Joric horosii pareni

In timp ce capii mafiei tutunului duc batalii in jurul combinatului, Gheorghe Nafornita indeplineste cu mare sarguinta sarcina ce i-a fost incredintata, o data cu numirea in functie - de a duce combinatul la faliment, pentru ca, ulterior, sa fie privatizat la preturi derizorii de o firma ruseasca sau chiar de fiul presedintelui.

Acum doua saptamani, 88 de conducatori ai gospodariilor taranesti din ramura tutunului au semnat si au adresat o scrisoare deschisa catre presedintele RM, in care solicitau ca directorul Tutun CTC sa fie ales in baza unui concurs. In scrisoarea care ne-a fost prezentata si noua se arata ca Gheorghe Nafornita a fost numit director general de structurile criminale, care au dorit sa puna mana pe combinat. Ei mai scriu ca, pana la numirea in functie, Nafornita a facut mai multe pentru distrugerea tutunaritului in republica, iar in perioada cat acesta a indeplinit functia de director comercial, combinatul a pierdut practic piata de desfacere.

Muncitorii si actionarii de la Tutun-CTC au mai spus ca dealerii cu crasa au incercat sa le inchida gura, atunci cand acestia se revoltau, spunandu-le ca Joric horosii pareni, on daje lucise Petruhi. Pe cine au ei in vedere: pe Poian sau pe Porcescu? Nu conteaza, de vreme ce Joric ii horosii pareni.

Muncitorii solicita sefului statului sa intreprinda masuri pentru a redresa situatia de la Combinatul de tutun si a-l inlatura de la conducere pe Nafornita. E interesant ce va face acum seful statului, cand manusa i-a fost aruncata in propria ograda.

JURNAL de Chisinau va fi cu ochii pe acest serial si va va tine la curent cu ultimele noutati.