"Moldova, o pata rosie intr-o mare portocalie"

Evenimentul Zilei, 03 mar 2005

 

“The Economist” analizeaza sansele unor schimbari politice in spatiul ex-sovietic
Cind Viktor Iuscenko a cistigat alegerile din Ucraina, numerosi rusi au spus ca Rusia “a pierdut” fosta republica sovietica din cauza amestecului occidental. Cu toate acestea, in Republica
Moldova, Rusia dovedeste ca mai poate pierde un aliat chiar si fara interventia Occidentului, comenteaza revista britanica “The Economist”.

In urma cu patru ani, Partidul Comunistilor a cistigat alegerile, promitind politici pro-ruse, inclusiv o eventuala uniune cu Rusia si Belarusul. Acum, comunistii moldoveni vizeaza realegerea in scrutinul din martie anul acesta, promitind politici pro-occidentale, inclusiv integrarea in structurile UE.

Iar directia a fost schimbata deoarece nici chiar acestia nu au putut digera strategia Rusiei de a intretine divizarea si declinul Republicii Moldova. Comunistii moldoveni vor acum ca Rusia sa isi retraga trupele de pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene, controlata de un regim sinistru, condus de “presedintele” de origine rusa, Igor Smirnov, comenteaza saptaminalul britanic.

Cind comunistii au cistigat puterea in 2001, ei sperau ca Rusia ii va sprijini in efortul de reunificare a republicii, promitind in schimb garantii modeste privind autonomia Transnistriei. In schimb, Rusia a facut presiuni ca regimul de la Chisinau sa semneze un tratat care practic ar fi conferit Transnistriei o cvasiindependenta in cadrul unui stat federal. Presedintele Vladimir Voronin a fost pe punctul de a semna respectivul tratat, insa a dat inapoi la avertismentele dure ale Occidentului. A urmat apoi schimbarea de 180 de grade catre Europa.

Lupu-si schimba parul

In pofida noii sale orientari pro-occidentale, Partidul Comunist ramine marcat de o birocratie opaca, care afiseaza crezuri democratice indoielnice, dar care oprima libertatea mass-media.

Dupa victoria opozitiei in Ucraina si Romania, in alegerile pe care aceste tari le-au avut la sfirsitul anului trecut, Republica Moldova a ramas “o pata rosie intr-o mare portocalie”, dupa cum declara un politician moldovean.

Sperante in sondaje

Sondajele de opinie arata ca este posibil ca Partidul Comunist sa nu obtina majoritatea parlamentara, in schimb alte trei formatiuni politice au sanse sa intre in parlament: Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD) cu orientari pro-occidentale, Partidul Social-Democrat, sprijinit de oamenii de afaceri, si Blocul “Moldova Democrata”.

De asemenea, e posibil ca doua partide pro-ruse sa nu obtina suficiente voturi pentru a putea intra in parlament.

Sprijin din exterior

Un guvern mai bun si mai deschis in Republica Moldova va merita un mai mare sprijin din partea Occidentului, incepind cu tarile vecine. Romania ofera deja sprijin diplomatic, iar Ucraina ar putea oferi un sprijin concret vital. Guvernul ucrainean ar putea da o lovitura Transnistriei, impunind un control mai strict la frontiere.

Daca Republica Moldova va reusi sa se schimbe profund si ireversibil, Uniunea Europeana va trebui sa ii ofere o cale clara catre integrarea in structurile sale, lucru pe care l-a facut deja cu tarile balcanice, care nu sint nici mai europene, nici mai putin problematice decit Republica Moldova. Atitudinea sa refractara in privinta aderarii Ucrainei pare un semn de miopie: cind Ucraina se va numara printre tarile candidate la UE, atunci geografia va fi cea care va dicta si ii va conferi si Republicii Moldova un loc in familia europeana. Cu cit acest proces incepe mai repede, cu atit este mai mic riscul ca cele doua tari sa deraieze de la directia cea buna. (R.P.)

“Revolutia portocalie” se poate repeta

Analistii de la Moscova sint de parere ca scenariul ucrainean ar putea fi aplicat cel mai probabil in Kirgizstan si Republica Moldova, unde sustinatorii opozitiei ar putea organiza proteste ample daca alegerile vor fi fraudate. Presedintele kirgiz Askar Akaiev s-a referit la evenimentele din Ucraina in discursul sau anual din parlament, la 11 ianuarie.

“Cel mai periculos lucru este ca instigatorii din tara noastra au invatat de la persoanele care au organizat revolutii de diverse culori”, a subliniat el, referindu-se la organizatii finantate de Occident si care au format filiale in Georgia si Ucraina, inainte de alegeri.

Si Republica Moldova - unde Partidul Comunist al presedintelui Vladimir Voronin se va confrunta in alegerile de la 6 martie cu Partidul Popular Crestin-Democrat - ar putea oferi surprize.

Semnele sint deja vizibile: crestin-democratii condusi de Iurie Rosca au ales portocaliul drept culoare de campanie si li s-a permis sa organizeze demonstratii in centrul Chisinaului, timp de doua saptamini dupa alegeri.